Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Erbaş Hac organizasyonunu değerlendirdi
Erbaş Hac organizasyonunu değerlendirdi
Şimşek’ten kayıt dışılıkla mücadele vurgusu
Şimşek’ten kayıt dışılıkla mücadele vurgusu
Ulaşımda dev yatırımlar dönemi
Ulaşımda dev yatırımlar dönemi
Son iki haftada 75 terörist etkisiz hale getirildi
Son iki haftada 75 terörist etkisiz hale getirildi
Kurtulmuş: ‘Ecdadın izlerini takip ediyoruz’
Kurtulmuş: ‘Ecdadın izlerini takip ediyoruz’
HABERLER>EKONOMÄ°
3 Eylül 2015 Perşembe - 11:23

Tarım ekonomisine terör darbesi

Erzurum Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, terör olaylarından dolayı bu yıl Erzurum’da hayvan pazarının sönük geçtiğini dile getirerek, “Pazara batı illerinden gelen müşteri sayısında geçen yıla oranla ciddi düşüş var” dedi

Tarım ekonomisine terör darbesi

Son zamanlarda artan terör olayları ekonomik anlamda büyük sıkıntılara yol açtı. Özellikle Doğu illerinde bu sıkıntılar büyük oranda ve acı bir şekilde kendini hissettirdi. Kurban Bayramı’na sayılı günler kalması nedeniyle kurbanlıkların Doğu’dan Batıya doğru bir hareketi söz konusu. İç pazardan batıya kurban sevkiyatında bir sorun gözükmezken, batıdan gelip kurbanlık götüren müşteri sayısında hayli düşüş var. Bu durumun Erzurum hayvancılığına büyük darbe vurduğunu belirten Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, Kurban Bayramına sayılı günler kala acil olarak önlem alınmazsa hayvancılık sektöründe umulanın gerçekleşmeyeceğini ifade etti.

HAYVANCILIĞA TERÖR DARBESİ

Her yıl Kurban Bayramı öncesi Batı’dan gelen müşterilerin bu yıl terör olaylarından dolayı doğuya gelmekten kaçındığını dile getiren Yıldırım, “Bu yıl Erzurum’da hayvan sevkiyatı yapılmasında çok büyük sıkıntı var. Geçen yıllar dışarıdan gelen Ankara, İzmir, İstanbul, Antalya, Afyon’un gibi esnaflar bu yıl gelmediler. Gelmemelerinin sebebi de terör olaylarıdır. İnsanlar, canlarından ve mallarına gelecek tehlikelerden dolayı korkuyorlar. Bu Doğu Bölgelerinde yapacakları ticaretlerde sıkıntı olacağı düşüncesiyle, sevkiyatı yapacakları kamyonlarının önünün kesilip yağmalanması korkusuyla gelip bu yıl burada ticaret yapmıyorlar. Bu da bizim bölgemizde hayvancılık noktasında çok büyük sıkıntılar yol açtı. Zaten hayvancılık son zamanlarda sıkıntılı bir dönemden geçmekte, terör olayları da bu sıkıntıyı itici arttırdı. Küçük bir örnek verecek olarsak; ben aynı zamanda hayvancılık yapıyorum. Geçen yıl Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı arasında haftalık 3-4 kamyon şehir dışına sevkiyat yapıyordum. Ama bu yıl Ramazan Bayramı’ndan bu kadar zaman geçmesine rağmen sadece bir kamyon sevkiyat yapabildik. Onun dışında hiç yapamadık. En azından bu dönemde insanların rahatça, korkusuzca sevkiyat yapabilmesi için yollarda geniş güvenlik önlemleri alınmalıdır diye düşünüyorum.” dedi.

‘İTHAL ET KALICI BİR ÇÖZÜM DEĞİL’

İthal etin ardından kalıcı çözümler bulunması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, “Şuanda bilindiği gibi hayvancılıkta ithalat sıkıntısı var. Bunun nedeni de hayvan sayısındaki azalmadır. Geçtiğimiz 2011-2012 yıllarında da ciddi oranda hayvan ve karkas et ithalatı yapıldı. Ancak suni çözüm oldu. 3 yıl sonra bu yıl yine aynı sorunla karşı karşıya kaldık. Şimdi burada hükümetimizin yapması gereken en önemli şey ithal yaparken piyasadaki dengeyi göz önünde bulundurmaktır. Üreticinin düşünüldüğü kadar tüketicinin de düşünülmesidir. Biz ithalat yapılmasın demiyoruz ama bunun yanında kalıcı çözümlerde yapılsın. Mesela köylüye hibe, teşvik noktalarında yardımcı olunsun.” diye konuştu.

FİYATLAR TAVAN YAPTI

Kurbanlık fiyatların geçen yıla oranla kayda değer oranda arttığını dile getiren Yıldırım, “Kurban fiyatları geçen yıla oranla yüzde 50 civarında daha pahalı. Geçen yıl 2-2 Bin500 olan hayvan 3-3 Bin 500, 4-4 Bin 500 olan hayvanın fiyatı 6-6 Bin 500 TL oldu. Bu sıkıntının sebebi ülkemizde yaşanan hayvan sayısındaki azalmadır. Bazıları kurban bayramının yaklaşmasıyla fiyatlarda düşüş yaşanacağını söylese de bu olmayacaktır. Geçen yıl hayvan fiyatları arife gününde daha da pahalanmıştı.” şeklinde konuştu.

 

 
Akar Paşa'dan Şehit Avcı İçin Taziye Mesajı
 
Erzurum Büyükşehir ödeneği arttı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum'a 7 ayda 250 milyonluk yatırım
Ekonomi Bakanlığı 2015 yılı Ocak-Temmuz dönemi teşvik bültenini yayımladı.
Erzurum ekonomisinde istikrar göstergesi
Erzurum’da temmuz ayı bazında ödenen çek sayısı ülke payı bir önceki aya ...
Erzurum sıra atladı..
Erzurum ihracat değeri bakımından, bölge illeri sıralamasında ağustos ...
 
Ağustos ayı sektör performansları açıklandı
Erzurum’da ağustos ve yılın sekiz ayında en yüksek ihracat performans ...
Erzurum'da 7 ayda 37 milyonluk Dış ticaret
Erzurum’da bu yılın yedi ayında 39 ihracat, 45 ithalatçı firma tarafından ...
Hava Kontrol Merkezi için geri sayım
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca Erzurum’a kazandırılan ve 1 Milyon TL’ye ...
 
DAİB Avrupa Pazarı’nda
Avrupa Birliği’nin lider ülkesi ve en büyük pazarı olan Almanya’ ya yönelik ...
Ejder et fiyatlarını değerlendirdi
Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder, Kurban Bayramı’ndan sonra ithal et ...
Dolar arttı, kömür fiyatları tavan yaptı
Kömür fiyatları dolar bazında geçen seneye göre aynı fiyattan satışa sunulsa ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva