Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>KÜLTÜR & SANAT
3 Eylül 2019 Salı - 12:28

TDK’dan 4 yeni eser

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesinde faaliyet veren Türk Dil Kurumu Türk Dili ve Edebiyatı araştırmacılarını yeni eserlerle buluşturmayı sürdürüyor.

TDK’dan 4 yeni eser

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesinde faaliyet veren Türk Dil Kurumu Türk Dili ve Edebiyatı araştırmacılarını yeni eserlerle buluşturmayı sürdürüyor.  TDK, Prof. Dr. Zeynep Korkmaz’ın ‘Türk Dili Üzerine Araştırmalar’ ile ‘Türkçe’den Osmanlıcaya Cep Klavuzu’, Yakup Karasoy’un ‘Satıraltı Tercümeli Fıkıh Kitabı, Öztürk Emiroğlu’nun ‘Polonya’da Türkoloji’ eserlerini yayımladı.

TÜRK DİLİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR

Türk Dili Üzerine Araştırmalar 1-2 adlı eser, Zeynep Korkmaz’ın 1945-1995 yılları arasında her biri birer bilimsel dergide yayımlanmış olan makalelerinden oluşuyor. Bir araya toplanmış olan bu yazılar, Eski Türkçeden günümüze kadar uzanan zaman sureci içinde, dil ve kültür tarihimizin farklı konularına, farklı yazı dillerine ve lehçelerine ilişkin araştırmaları içeriyor. Eserde makaleler yazılış tarihlerine göre değil, konularına ve kronolojik sıraya göre sekiz ayrı bölümde toplandı. İki cilt hâlinde olan eserin üçüncü baskısı birleştirilerek gerçekleştirildi..

TÜRKÇEDEN OSMANLICAYA CEP KILAVUZU

Türkçeden Osmanlıcaya Cep Kılavuzu adlı eser, 1934 yılında yayımlanan “Tarama Dergisi”nde kelimelere bulunan karşılıkların sayısının fazla olması nedeniyle oluşan kargaşayı gidermek ve söz konusu kelimelerin kullanımında bir birlik sağlamak amacıyla yayımlanan bir kitap. Eserde 8 bin 752 kelime yer alıyor

SATIRALTI TERCÜMELİ FIKIH KİTABI 

Türklerin İslam’ı kabulünden sonra yeni dinin kurallarını kendi dilleriyle öğrenebilmeleri maksadıyla dinî içerikli birçok eser Türkçeye tercüme edildi. İbnü’s-Sayın adıyla tanınan Muhammed b. Sıdık b. Ali tarafından yazılan “Satıraltı Tercümeli Fıkıh Kitabı” yapı, sözvarlığı ve yazılış özellikleri ile tarihî Türk dil bilgisi araştırmalarına önemli katkılarda bulunacak karışık dilli bir eser.

POLONYA’DA TÜRKOLOJİ,

Türk Dil Kurumu Sitesinde eser hakkında yapılan açıklamada; “Polonya, Avrupa’da Türkolojinin eski merkezlerinden biridir.. Buna rağmen Polonya’da Türkolojinin gelişimini başlangıçtan günümüze  bütünlüklü bir şeklide ortaya konulmamıştır. Ancak Varşova, Krakov veya Poznan Türkoloji bölümleri üzerine ve Tadeusz KOWALSKI, Ananiasz ZAJACZKOWSKI, Jan REYCHMAN gibi meşhur Türkologlar hakkında kısa makaleler yazılmış ve bildiriler sunulmuştur. Bu çalışma ile en geniş şekilde Polonya’daki Türkolojinin gelişimi kronolojik olarak başlangıçtan günümüze ele alınmış, Türkolojiye emek vermiş bütün Türkologlar biyografileri ve bibliyografyalaryla birlikte dikkatlere sunulmuştur. Çalışmanın giriş bölümünde Polonya’da Kraliyet Sarayında XVI. yüzyıldan itibaren öğretilen Türkçe, meşhur tercümanlar ve Türkçe öğretiminde önemli çevreler, Vilnüs’ten Lviv’e, Krakov’dan Varşova’ya ve Poznan’a bütün Türkolojinin gelişimi önemli şahıslar üzerinden incelenmiştir. İki bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünde Polonyalı Türkologlar Türkolojiye katkıları yönünden biyografik ve bibliyografik yönden tanıtılmıştır. İkinci bölümde ise Türkolog olmayan, Türkoloji eğitimi almamış araştırmacıların Türkiye ve Türk dünyası üzerine yaptıkları çalışmalar yer almaktadır. Böylece, ilk kez bir ülkenin Türkoloji envanteri çıkarılmaya çalışılmıştır. Bu çalışma, dünya Türkoloji külliyatının çıkarılmasına örnek teşkil eder ise hedefine ulaşmış sayılır. “ ifadelerine yer verildi.

 
Ayber’in ‘Ahlat Ağzı Sözlüğü’ adlı kitabı çıktı
 
Erzurumluların Büyükşehir’e yönelik beklentilerini araştırdık
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yakutiye Belediyesi dua alıyor
El sanatlarına gönül vermiş ev hanımları, kurs sürecinde büyük emek ve ...
Erzurum’a gelen tur otobüsü sayısı 12’yi buldu
Adım adım Erzurum Projesi kapsamında 70 İl gezerek ilin tanıtımına önemli ...
‘Şehitlerimizi rahmetle anıyoruz’
Güneş Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Alparslan Ceylan, 30 Ağustos Zafer ...
 
Erzurum Kalesi, tarih hazinesi
Erzurum Kalesi’nin yeni vizyonuyla 2020’de görücüye çıkacağını belirten ...
Anadolu’nun ilk sentetik boyası bulundu
Ayanis Kalesi'ndeki kazı çalışmaları, Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat ...
Erzurum’u heyecanlandıran bilimsel açıklama
Artvin Çoruh Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim ...
 
Tiyatro yazarlığında Erzurum farkı
Kurt, “Üniversitelerin yazarlık bölümlerinde okuyan öğrencileriyle atölye ...
“Bu topraklar çok mübarek topraklar”
İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce ile Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı ...
Işıklı ve ekibi tarihe mercek tutuyor
Urartu Kralı II. Rusa tarafından Van Gölü'ne hakim bir tepe üzerinde yaptırılan ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva