Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
'Ülkemizi bugüne kadar üç kat büyüttük'
'Ülkemizi bugüne kadar üç kat büyüttük'
Tekin eğitim gündemini paylaştı
Tekin eğitim gündemini paylaştı
Kar, Doğu’yu mesken tuttu
Kar, Doğu’yu mesken tuttu
İlki Dadaşlara, ikincisi gakkoşlara
İlki Dadaşlara, ikincisi gakkoşlara
Dünya ikincisi Uruk’a coşkulu karşılama
Dünya ikincisi Uruk’a coşkulu karşılama
HABERLER>SPOR
13 Ocak 2023 Cuma - 07:41

Spor Toto 1’inci Ligde 2’inci yarı heyecanı başlıyor

Spor Toto 1’inci Ligde 2022 – 2023 sezonunun ikinci yarısı Denizlispor – Eyüpspor maçıyla başlayacak. Erzurumspor ise 16 Ocak Pazartesi günü deplasmanda Pendikspor ile puan mücadelesi verecek.

Spor Toto 1’inci Ligde 2’inci yarı heyecanı başlıyor

Spor Toto 1’inci Ligde 2022 – 2023 sezonunun ikinci yarısı Denizlispor – Eyüpspor maçıyla başlayacak. Erzurumspor ise 16 Ocak Pazartesi günü deplasmanda Pendikspor ile puan mücadelesi verecek. Mavi Beyazlı ekip sahasında 2 puan verdiği Pendikspor’u yenerek ikinci yarıya galibiyet ile başlama hedefinde.

Ekip 14 Ocak Cumartesi gerçekleştireceği son antrenmanla Antalya kampını noktalayacak  Erzurumspor, Antalya’daki hazırlıklarını tamamladıktan sonra, Spor Toto 1. Lig’in 20. Haftası’nda karşılaşacağı Pendikspor maçı için İstanbul’a geçecek.

Öte yandan, Mavi Beyazlı ekip Antalya’da sağanak yağış altında gerçekleştirdiği antrenmanla Pendikspor maçı hazırlıklarını sürdürdü. Takımı, Antalya’da kamp yaptığı otelde futbolcu Özgür Sert’in doğum gününü kutladı.

Ç. RİZESPOR İKİNCİ DEVRE HAZIRLIKLARINI TAMAMLADI
Spor Toto 1. Lig’in ikinci devresi için Antalya’da kampa giren Çaykur Rizespor, hazırlıklarını tamamladı.
Spor Toto 1. Lig’in ilk yarısının sona ermesiyle lige verilen üç haftalık arada Antalya’da kamp yapan yeşil-mavili ekip teknik direktör Bülent Korkmaz yönetiminde spor salonunda çalışmalarını tamamladı. Ligin ikinci yarısının ilk maçında 14 Ocak Cumartesi günü saat 13.30’da Ankara Keçiörengücü ile karşılaşacak olan yeşil-mavililer akşam saatlerinde hava yolu ile Ankara’ya gidecek. Kampta bulunan oyuncular ile Ankara’ya gidecek olan Rizespor 16 Ocak Pazartesi günü Rize’de toplanarak kupada karşılaşacağı Fenerbahçe maçı hazırlıklarına başlayacak.

OLAYLI DERBİDE YARALANAN TARAFTAR TABURCU OLDU

Geçtiğimiz Kasım ayında oynanan ve çıkan olaylarla adından söz ettiren Göztepe-Altay maçında, işaret fişeği ile yaralanan Göztepe taraftarı Mehmet Çakır, gördüğü 46 günlük tedavinin ardından bugün hastaneden taburcu oldu.

Spor Toto 1. Lig’in 15. haftasında yapılan Göztepe-Altay derbisinde taraftarların yer aldığı tribünden atılan işaret fişeği ile ağır yaralanan ve DEÜ Hastanesinde bir ayı aşkın süredir tedavi gören 45 yaşındaki Göztepe taraftarı Mehmet Çakır, 46 günlük tedavisinin ardından bugün taburcu oldu. Hastaneden çıkmadan önce gerçekleştirilen basın toplantısına Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Göztepe Spor Kulübü Eski Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Sepil, Dokuz Eylül Üniversitesi Başhekimi Prof. Dr. Caner Çavdar ve taburcu olan Mehmet Çakır katıldı. Hastane çıkışında basın mensuplarına açıklama yapan Çakır, iki büyük operasyon geçirdiğini, hastanede zor zamanlar geçirdiğini anca sağlığına kavuşmaktan ötürü çok mutlu olduğunu söyledi.

"Zorlu bir süreç geçirdim"

Taburcu olmadan önce hastanede basın mensuplarına açıklama yapan taraftar Mehmet Çakır, "Zorlu bir süreç geçirdim. 27 Kasım akşamı acil serviste başlayan serüvenimin bugün 46'ıncı günü. Geçirdiğim iki büyük operasyonun ardından çok şükür durumumu toparladım. Elimde ve vücudumda yanıklar vardı. Zor zamanlar geçirdim ancak hastanedeki ilgi ve alakadan dolayı memnunum. Onlar sayesinde kendimi toparladım. Tedavi sürecim sürecek ve çok daha iyi olacağım" açıklamasında bulundu.

"Ekip çalışması hat safhadaydı"

Mehmet Çakır'ın tedavi sürecinde hekimlerin ekip çalışmasını başarıyla uyguladıklarına vurgu yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Başhekimi Prof. Dr. Caner Çavdar ise, "Mehmet Bey'in yüzündeki ve akciğerindeki travmayla ilgili kendisine burada bir çok tedavi uygulandı. Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesinde hekim arkadaşlarımın ekip çalışması hat safhadaydı. Mehmet Bey'in tüm ailesi de yanındaydı, arkadaşları yanındaydı ve bu destek de çok faydalı oldu. Spor camiası ve İzmirliler de kendisine destek oldu. Ben kendisine geçmiş olsun diyorum" dedi.

EYÜPSPOR, İBRAHİM YILMAZ’I KADROSUNA KATTI

Spor Toto 1. Lig’de lider konumda bulunan Eyüpspor, İstanbulspor’dan İbrahim Yılmaz’ı kiralık olarak kadrosuna kattı.

Spor Toto 1. Lig’de transfer çalışmalarına devam eden Eyüpspor, İstanbulspor forması giyen santrfor İbrahim Yılmaz’ı kiralık olarak renklerine bağladığını duyurdu.

Düzenlenen imza töreninde konuşan Eyüpspor Asbaşkanı Fatih Kulaksız, “Spor Toto 1. Lig'de gol kralı olmuş önemli bir ismi Eyüpspor'a kazandırdığımız için mutluyuz. İbrahim'in, Eyüpspor'a çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Her iki taraf için de hayırlı olsun. Şampiyonluk yolunda kadromuzu güçlendirmeye devam edeceğiz" dedi.

Geçtiğimiz sezon 18 golle Spor Toto 1. Lig'de gol kralı olan İbrahim Yılmaz ise, "Sezonun geri kalan kısmında Eyüpspor için mücadele edeceğim. Her iki tarafa da hayırlı uğurlu olsun. Bir semtin rüyasını gerçekleştirmek dileğiyle" ifadelerini kullandı.

28 yaşındaki futbolcu, bu sezon İstanbulspor forması ile Süper Lig ve Türkiye Kupası'nda çıktığı toplam 19 maçta gol ya da asist katkısı sağlayamadı. Eyüpspor, Emeka Eze’yi sezon sonuna kadar İstanbulspor’a kiralamıştı.

ADANASPOR KALECİ ARDA AKBULUT'U TRANSFER ETTİ

Spor Toto 1. Lig ekiplerinden Adanaspor, kaleci Arda Akbulut'u transfer etti.

Turuncu-beyazlı kulüpten konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Kulübümüz Trabzonspor’da forma giyen 21 yaşındaki kaleci Arda Akbulut ile 1,5 yıllık anlaşmaya imza atmıştır. Camiamıza hayırlı olmasını dileriz" denildi. Arda Akbulut, bugün Adanaspor formasıyla ilk antrenmanına çıktı.

SAMSUNSPOR'DA LİSANSI ÇIKAN TOMANE YENİDEN TAKIMDA

Samsunspor'da sezon başında lisansı dondurulan 30 yaşındaki santrfor Tomane'nin devre arası transfer sürecinde lisansı yeniden çıkarıldı. Başarılı futbolcu, uzun aradan sonra yeniden, kırmızı-beyazlı forma ile mücadele edecek.

Samsunspor Kulübü'nden yapılan açıklamada, "Bugün itibarıyla başlayan transfer tescil döneminde yönetim kurulumuz ve teknik ekibimizin kararı doğrultusunda oyuncumuz Antonio Manuel Fernandes Mendes'in (Tomane) lisansı çıkmıştır. Oyuncumuz Tomane'nin şampiyonluk mücadelemizde sağlayacağı katkılara inancımızı belirterek kendisine ve camiamıza hayırlı olmasını diliyoruz. Aramıza tekrardan hoş geldin Tomane" denildi.

GÖZTEPE, SAKARYASPOR MAÇININ HAZIRLIKLARINI SÜRDÜRÜYOR

Göztepe, Spor Toto 1. Lig’in 20. haftasında Sakaryaspor'u konuk edeceği mücadelenin hazırlıklarını gerçekleştirdiği antrenmanla sürdürdü.

Spor Toto 1. Lig’in 20. haftasında Sakaryaspor’u ağırlayacak Göztepe, Urla Adnan Süvari Tesisleri'nde karşılaşmanın hazırlıklarına devam etti. Gerçekleşen antrenmanın ilk bölümünde ısınmanın ardından savunma ve hücum varyasyonları yapan sarı-kırmızılılar, ikinci bölümde ise dar alanda oyun gerçekleştirdi.

ALTINORDU, TRANSFER BOMBALARINI PATLATTI

Spor Toto 1. Lig ekiplerinden Altınordu, devre arası transfer döneminde kadrosunu 5 isimle güçlendirdi.

Ligde zor günler geçiren Altınordu, ikinci yarıda alt sıralardan kurtulmak için kadrosuna 5 oyuncu takviyesi yaptı. İzmir temsilcisi, bugün yeni transferleri medyaya tanıttı. Beytullah Baliç Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen imza töreninde A Takım İdari Direktörü Barış Ertosun, Oyuncu Alım Direktörü Cüneyt Yis ve Kurumsal İletişim Direktörü Can Erbesler ile yeni transferler yer aldı. Kırmızı-lacivertli takım, Sakaryaspor’dan Emirhan Aydoğan, Eyüpspor’dan Erdem Gökçe, Çaykur Rizespor’dan Selim Ay, Ümraniyespor’dan Metehan Mimaroğlu ile sezon sonuna kadar, Menemen FK’dan da Ali Özgün ile 1.5 yıllık sözleşme imzaladı.

Başkan Özkan futbolcularla buluştu

Başkan Seyit Mehmet Özkan, Beytullah yeni transferlerle tanışıp onlara başarılar diledi. Başkan Özkan, yeni transferlerin büyük bir özveride bulunarak Altınordu’yu tercih ettiğini ifade ederek, "Bu toprakların çocuklarına olan inancımız ile sezonun ikinci yarısında takımımıza yeni katılan oyuncularımızla birlikte başarılı olacağız. Yeni oyuncularımızdan bazıları takımımızdaki genç futbolcularımıza ağabeylik yapacak. Genç futbolcularımız onların tecrübelerinden çok şey öğrenecek. Sezonu en iyi şekilde tamamlayacağız” şeklinde konuştu.

DENİZLİSPOR SERİYİ SÜRDÜRME PEŞİNDE

A. Denizlispor Başkanı Mehmet Uz, ligin ilk yarısının son haftalarında yakaladıkları galibiyet serisini, ikinci yarının ilk maçında da sürdürmek istediklerini söyledi.

Spor Toto 1. Lig'in ikinci yarısının ilk maçında yarın lider Eyüpspor'u konuk edecek olan A. Denizlispor, maçın hazırlıklarını yaptığı idmanla tamamladı. A. Denizlispor Başkanı Mehmet Uz yaptığı açıklamada, lige iyi bir başlangıç yapamadıklarını ancak son 3 maçı kazanarak alt sıralardan yukarıya çıkmaya başladıklarını ifade ederek, "Son 3 maçımızda 9 puan toplayarak, iyi bir çıkış yakaladık. Önemli olan bu çıkışı sürdürebilmek. İkinci yarının ilk maçında lider Eyüpspor'u konuk edeceğiz. Bu maçı da kazanmak istiyoruz. Ben teknik heyet ve futbolcularımıza olan güvenimi her zaman ifade ettim. Bu maçta da ellerinden geleni yaparak bizi sevindirmeye devam edeceklerine inanıyorum" dedi.

Her zaman en büyük destekçileri olan vefakar taraftarların bu maçta da takımı yalnız bırakmayacağına inandığını kaydeden Mehmet Uz, "Tüm taraftarlarımızı maça davet ediyorum. İnşallah onların da desteğiyle sahadan istediğimizi alarak ayrılacağız" dedi.

KALOĞLU: "GENÇ OYUNCULARIMIZ BENİ MUTLU ETTİ"

Spor Toto 1. Lig ekiplerinden Altay, ligin ikinci yarısının hazırlıklarını Antalya’da gerçekleştirdiği kampla sürdürüyor. Altay Teknik Direktörü Sinan Kaloğlu, kamp döneminin güzel geçtiğini ve genç oyuncularının pozisyon bilgilerinin kendisini mutlu ettiğini dile getirdi.

Altay Teknik Direktörü Sinan Kaloğlu, ikinci devre hazırlıklarını gerçekleştirdiği Antalya kampını İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine değerlendirdi. İlk yarıyı başarılı bir şekilde noktaladıklarını vurgulayan Kaloğlu, "Biz ilk yarıyı başarılı bir şekilde bitirdik. Aynı şekilde ikinci yarıya da başlamak istiyoruz" şeklinde konuştu.

"GENÇ OYUNCULAR POZİSYON OYUNLARINDA İYİLER"

İyi bir kamp dönemi geçirdiklerini vurgulayan Sinan Kaloğlu, "Kampta her şey güzel gidiyor. Üç hazırlık maçı yaptık; hem de ciddi rakiplerle. Bu da bizim için iyi bir ölçü oldu. Bu maçlarda herkesi oynatmaya çalıştık. Yaklaşık 30 oyuncuyla kampa katıldık. Tüm oyuncularımızı deniyoruz. U15 ve U16’dan genç oyuncularımız var. Onların gelişimini yakından takip ediyoruz ve iyi bir kamp dönemi geçiriyorlar. Genel anlamda şu ana kadar kamp iyi gidiyor. Buradan da Samsun’a geçip, orada ikinci devrenin ilk maçını oynayacağız" dedi.

"GENÇ OYUNCULAR POZİSYON OYUNUNDA ÇOK İYİLER"

Genç oyuncuların mutlu ettiğini vurgulayan Kaloğlu, "Kampta beni mutlu eden olay, genç oyuncularımızın pozisyon oyununu çok iyi oynamaları. Özellikle savunma anlamında beni ekstra mutlu etti. Şimdi onlar bu pozisyon oyununa adapte oldular. Bu çok hoşuma gitti. Onların pozisyon oyununu iyi oynamaları takım içindeki rekabeti biraz daha artıracak" şeklinde konuştu.

"ZOR KAYBEDEN BİR TAKIMIZ"

Zor kaybeden takım olduklarını dile getiren Sinan Kaloğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Biz ilk yarıyı başarılı bir şekilde bitirdik. Aynı şekilde ikinci yarıya da başlamak istiyoruz. Zor kaybeden bir takımız. Maalesef son iki haftada aldığımız mağlubiyetler bizim tamamen konsantrasyon kaybımızdan kaynaklandı. Samsunspor maçı ile birlikte tekrar o mücadelenin içinde olacağız. Bizim takım olarak kimliğimiz ve karakterimiz bu. İyi bir şekilde ikinci yarıyı da tamamlayacağız."

SAMSUNSPOR CEDRİC GUEL İLE 3,5 YILLIK SÖZLEŞME İMZALADI

Spor Toto 1. Lig takımlarından Samsunspor, Fransa 3. Lig takımlarından Red Star FC’de forma giyen kanat oyuncusu Moussa Yann Cedric Guel (23) ile 1 yılı opsiyonlu olmak üzere 3,5 yıllık sözleşme imzaladı.

Sezon başında transfer şampiyonu olan Samsunspor, devre arasındaki ilk transferini de gerçekleştirdi. Kırmızı-beyazlılar Samsunspor İcra Kurulu Üyeleri Veysel Bilen ve Soner Soykan’ın katıldığı imza töreninde Guel ile 3,5 yıllık sözleşme imzaladı.

Kulübün transfer sonrası resmi internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, “Kulübümüz son olarak Fransa 3. Lig takımlarından Red Star FC forma giyen 23 yaşındaki kanat oyuncusu Moussa Yann Cedric Guel ile 2,5+1 yıllık anlaşmaya varmıştır" ifadelerine yer verildi.

Moussa Yann Cedric Guel, kariyerinde daha önce Lorient, Quevilly, Valenciennes ve Red Star formaları giymişti.

İSTANBULSPOR, EMEKA EZE’Yİ KADROSUNA KATTI

İstanbulspor, Eyüpspor forması giyen Nijeryalı Emeka Eze’yi kadrosuna kattığını bildirdi.

Spor Toto Süper Lig ekiplerinden İstanbulspor, Eyüpspor forması giyen Nijeryalı futbolcu Emeka Eze’yi kadrosuna dahil ettiğini açıkladı. 26 yaşındaki forvet Eyüpspor formasıyla Spor Toto 1. Lig’de 18 karşılaşmada 6 kez gol sevinci yaşarken, 2 de asist katkısı sağladı.

KARAFIRTINALAR: "KALECİ TRANSFERİ MUTLAKA YAPILACAK"

Boluspor Teknik Direktörü Sait Karafırtınalar, transfer hakkında yaptığı açıklamada, "Kaleci transferi mutlaka yapılacak. Bir tane de genç bir stoper bulabilirsek 2002-2003 doğumlu bir yaşta olursa tercihimiz olacak. Yeni gelen oyuncular kendilerini kanıtlamış iyi oyuncular" dedi.

Spor Toto 1. Lig'in 20. hafta maçında Boluspor, sahasında Manisa Futbol Kulübü’nü ağırlayacak. 11 Ocak Cumartesi günü saat 13.30'da Atatürk Stadyumu'nda ile Manisa Futbol Kulübü karşılaşacak olan kırmızı beyazlı ekip, Karaçayır Mahallesi'ndeki kulüp tesislerinde Teknik Direktör Sait Karafırtınalar yönetiminde yaptığı antrenmanla maç hazırlıklarını sürdürdü. Antrenmanda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Karafırtınalar, ligi düşündükleri yerde bitirdiklerini ancak ligin ikinci yarısında kolay bir lig olmayacağını açıkladı. Transferler hakkında da konuşan Sait Karafırtınalar, kaleci transferinin mutlaka yapılacağını belirtti.

"LİGE İYİ BİR BAŞLANGIÇ YAPMAK İSTİYORUZ"

Ligi istedikleri yerde bitirdiklerini ifade eden Karafırtınalar, "Ligi düşündüğümüz yerde bitirdik. İlk yarı için hedeflerimizi tutturduk diyebiliriz. İkinci yarı bunun devam etmesi için elimizden geleni yapacağız. İyi bir hazırlık dönemi geçirdik diyebilirim. Hazırlık maçları da iyi oldu. Çocuklar elinden geldiği kadar gayret gösterdiler. Bunu daha önce de gösteriyorlardı zaten. Şimdi ligin ilk maçı Manisa hakikaten içeride oynayacağımız zor bir maç. Kazanırsak şu anda 8. gibi görünüyoruz ama 7'nin içerisindeyiz üçlü averaja baktığımızda. En yakın rakibimiz o görünüyor. Onunla aramızdaki puan farkını 5'e çıkaracağız. Rakibimizin de haftaya BAY olduğunu düşünürsek çok önemli. Çok önemli maça çıkıyoruz. Oyuncularımla da az evvel onu konuştum. İnşallah bunu başarıp lige iyi bir başlangıç yapmak istiyoruz" diye konuştu.

"KOLAY BİR LİG OLMAYACAK"

Ligin ikinci yarısında puan savaşı olacağını söyleyen deneyimli teknik direktör, "Puan savaşı kesinlikle olur. Bu ilk yarıda vardı bu ikinci yarı tabii takımlar biraz daha hedeflerini büyüttüler. Onunla ilgili yatırım yapıyorlar, ciddi yatırım yapıyorlar. Karşılığını almak isteyecekler, kolay bir lig olmayacak. Daha önce de maçlar kolay değildi. Bundan sonra daha da zor olacak. İnşallah oyuncularım bunu kolaya çevirir" dedi.

 
Perakende satış hacmi yıllık yüzde 12,1 arttı
 
Orhan Okay’a vefa
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Filenin şampiyonu Uzundere Müftülüğü
Uzundere Kaymakamlığının düzenlemiş olduğu kurumlar arası voleybol turnuvasında ...
Kasapoğlu sporda dönüşümü yorumladı
‘Antrenör Buluşması’ programında konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet ...
Erzurum’da Kütahya’yı temsil edecekler
Erzurum’da yapılacak olan Türkiye şampiyonası U12,U14,U16,U18 ve büyük ...
 
Sekmen: 'Erzurum, sporda altın dönemini yaşıyor'
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Antalya'da devam eden ...
Cüneyt Çakır Erzurum farkını paylaştı
Türk Hakemliğinin zirve ismi Cüneyt Çakır FIFA'nın, Kolombiya'da düzenlediği ...
Büyükekşi, Erzurum’u örnek verdi
TFF Başkanı Büyükekşi, "Hali hazırda alt liglerde takımlarımızın kamp ...
 
Aydın süper lig hakemi oldu
Merkez Hakem Kurulu’nun (MHK) genç hakemlerinden Ömer Lütfü Aydın, Türkiye ...
Türkiye finallerine katılmaya hak kazandılar
Türkiye genelinde çeşitli spor branşlarında düzenlenen Okul Sporları müsabakalarına ...
TMOK Erzurum’da incelemelerde bulundu
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi heyeti Erzurum’da hız tutkunlarının misafiri oldu.
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva