Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Duran:'Terörün tamamen biteceği bir sürece girdik'
Duran:'Terörün tamamen biteceği bir sürece girdik'
Gazze'de can kaybı 33 bini geride bıraktı
Gazze'de can kaybı 33 bini geride bıraktı
Cumhurbaşkanı Erdoğan gündemi değerlendirdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan gündemi değerlendirdi
Büyükşehir İhtisas komisyonları belirlendi
Büyükşehir İhtisas komisyonları belirlendi
‘Sözü dinlenen bir Türkiye olmak mecburiyetindeyiz’
‘Sözü dinlenen bir Türkiye olmak mecburiyetindeyiz’
HABERLER>EĞÄ°TÄ°M
24 Ekim 2014 Cuma - 10:03

Şemsettin Sami’ye vefa

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ve Priştine Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün ortak girişimi ile Türk edebiyatının önemli simalarından Şemsettin Sami, vefatının 110. yılında Kosova’da düzenlenen sempozyumla anıldı.

Şemsettin Sami’ye vefa

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ve Priştine Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün ortak girişimi ile Türk edebiyatının önemli simalarından Şemsettin Sami, vefatının 110. yılında Kosova’da düzenlenen sempozyumla anıldı.
Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi’nde düzenlenen bilimsel sempozyuma birçok ülkeden 30’u aşkın bilim adamının yanı sıra, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan da katıldı. Bilim adamları, ilk Türkçe sözlük Kamus-ı Türki başta olmak üzere Türk edebiyatında roman ve ansiklopedi alanlarında da ilk eserleri vermiş, Türk diline ve kültürüne büyük hizmetlerde bulunmuş olan Şemsettin Sami’nin bilinmeyen yönlerine ışık tuttu. Saygı duruşu ile başlayan sempozyumun açılışında Priştine Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. İrfan Morina, Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Kuçi, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Hayati Develi, Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş ve Priştine Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramadan Zejnullahu birer konuşma yaptı. Priştine Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. İrfan Morina, Şemsettin Sami ile ilgili ilginç bir sempozyum düzenlediklerini, sempozyuma da Kosova’nın yanı sıra, Türkiye, Arnavutluk, Makedonya, Hollanda, Ürdün ve diğer ülkelerden 30’u aşkın konuşmacının katıldığını belirtti. Morina, Kosova’da ilk defa Şemsettin Sami hakkında bu kadar kapsamlı bir uluslararası sempozyumun yapıldığını söyledi.
 Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Karataş da, şimdiye kadar Şemsettin Sami ile ilgili Türkiye’de ve Balkanlar’da bilim adamlarının bir araya gelerek farklı yönlerden bu büyük dil bilimcisini, büyük alimi konuştukları böyle bir etkinliğin yapılmadığını belirterek, “Biz istedik ki onun vefatının uygun bir yıldönümünde buralarda onun yetiştiği ya da asıl mensubu olduğu topraklarda onu anlatalım. Farklı yönleriyle Şemsettin Sami’nın belki de şimdiye kadar konuşulmamış hayatından hikayeler, şimdiye kadar üzerinde durulmamış eserleriyle ele almayı arzuladık” ifadelerini kullandı.
Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Hayati Develi ise, “Şemsettin Sami, esası Frasheri kardeşler Türkiye’deki kültür hayatının, bugünkü modern kültürün kurucularındandır. Türklük anlayışımız, Türklük kavrayışımız lisanımızın, dilimizin adının Türk dili olarak oluşması, onun sınırları, onun tarihi, onun yapısıyla ilgili gelişmeler, esasen hepsi Şemsettin Sami’nin eserlerine dayanıyor. Türkiye’deki modern sözlükcülüğün esasen babasıdır Şemsettin Sami. Ve onun eseri Kamus-i Türki, bu eser, bugünkü bütün modern sözlüklerin dayandığı ilk sözlüktür. Bu sözlüğe dayanarak bugünkü Türkçe sözler yazılıyor” şeklinde konuştu.
Şemsettin Sami’nin hem bu topraklarda hem de İstanbul’da doğmuş, yaşamış, Osmanlılığın çeşitliliğini, kültürel zenginliğini çok güzel şekilde sindirmiş ve edebi eserlerine aktarmış son derece önemli bir şahıs olduğunu belirten Büyükelçi Songül Ozan, “Şemsettin Sami Türkçemize çok önemli çeviriler kazandırmış ortak bir değerimizdir” dedi.
 Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs de, “Şemsettin Sami Frasheri olarak bilinen büyük dilbilimcimiz, büyük ansiklopedicimiz Şemsettin Sami’nin Kosova ve Arnavutluk’tan ortak kültürümüzün en önemli değerlerinden birisi olan bu büyüğümüzü anmak üzere bir araya geldik. Dostlarımızla görüşmek, kardeşlerimizle kucaklaşmak adına buradayız. Türkiye Cumhuriyeti’nin Balkanlar coğrafyası ile özel bağları dolayısıyla bu ilişkilere fevkalade önem veriyoruz” şeklinde konuştu.
 Sempozyumda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un sempozyuma gönderdikleri kutlama mesajları da okundu. İki gün boyunca 8 oturumun yapılacağı sempozyum, Arnavutluk’a yapılacak günübirlik gezi ile son bulacak.

 
Beylerbeyi hiç yenilmedi..!
 
Emniyetten kaçakçılara darbe
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yaylalı, İÇÜ’nün akademik yıl coşkusunu paylaştı
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nin 2014-2015 Akademik Yılı düzenlene törenle açıldı.
Üniversitelilerden formasyon tepkisi
Atatürk Üniversitesi’nde eğitim gören bir grup öğrenci, üniversitedeki ...
Büyükşehir’den eğitime destek
Büyükşehir Belediyesi, kent ve ilçelerdeki okulları tadilattan geçiriyor. ...
 
ATA-AÖF’den ‘Yüzyüze Eğitim’
Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Suphi ...
Aziziye, Çocuk Kütüphanesi’ne kavuştu
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Erzurum Çocuk Kütüphanesi, Aziziye İlçesi ...
Hafızlar törenle icazet aldı
Erzurum Eğitim Merkezinde yapılan hafızlık sınavında başarıyla mezun olan ...
 
Üniversitelilerle Yerel Yönetim istişaresi
Üniversite sonrası iş yaşamı, kamudaki çalışmaları ve belediyecilik hakkında ...
ETÜ Educatürk Trabzon’daydı
Erzurum Teknik Üniversitesi(ETÜ), Educaturk Trabzon Yüksek Öğrenim Günleri Fuarında tanıtıldı.
68 bin Üniversiteli için 68 bin fidan dikildi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları üzerine harekete geçen ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva