Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Türkiye yapay zekada 18. sırada
Türkiye yapay zekada 18. sırada
Yumaklı'dan kurbanlık açıklaması
Yumaklı'dan kurbanlık açıklaması
Göktaş: 'Eylem Planı'nı kamuoyuyla paylaşacağız'
Göktaş: 'Eylem Planı'nı kamuoyuyla paylaşacağız'
Erdoğan ekonomi hedeflerini paylaştı
Erdoğan ekonomi hedeflerini paylaştı
Bahçeli: ‘Asla vazgeçmeyeceğiz’
Bahçeli: ‘Asla vazgeçmeyeceğiz’
HABERLER>BÖLGE
24 Aralık 2014 Çarşamba - 12:24

Sekmen kurtaracak

Erzurum’da Tortum, Çat ve Olur’da bulunan, doğal güzelliğiyle her mevsim turistlerin ilgi odağı haline gelen yüzen adalar, tehlike altında.

Sekmen kurtaracak

Erzurum’da Tortum, Çat ve Olur’da bulunan, doğal güzelliğiyle her mevsim turistlerin ilgi odağı haline gelen yüzen adalar, tehlike altında. Yüzen adalarla ilgili 2000 yılından beri araştırma yapan Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Bulut, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’le yaptıkları görüşmede Yüzen Adaların turizme kazandırılması yönünde destek cevabı aldıklarını açıkladı.

TURİZME KAZANDIRILACAK

Erzurum’da Bilim adamları, Türkiye coğrafyasında yeni bir araştırma alanı ve Anadolu’nun kayıp mirası yüzen adalara yoğunlaştı. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Bulut, 2 bin yılından bu yana araştırdığı Yüzen adaları Kitap haline getirdi. Bulut, yüzen adaların Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin de desteği ile tekrar turizme kazandıracaklarını söyledi.

‘Türkiye bir yüzen ada cenneti’ diyen Prof. Dr. İhsan Bulut, 2000 yılının başından bu yana Yüzen Adalarla ilgili yapılan çalışmanın önemli boyutlara geldiğini ifade etti. Bulut , “Yüzen adalar, keçemsi ve saz gibi birbirini tutan bitkilerin, sudan daha az yoğun bir kara kütlesi oluşturmasıyla ortaya çıkıyor. Birbirine tutunan bu bitkiler, suyun üstünde sal gibi yüzmeye başladıktan sonra üzerinde bitkiler hatta ağaçlar yetişebiliyor. Rüzgarın estiği yöne doğru yer değiştiren adalar, büyüklüklerine göre sırıkla da itilebiliyor. Türkiye'de kayıt altına alınmış irili ufaklı 22 yüzen ada bulunuyor. Oluşumu yüzlerce hatta binlerce yıl süren adaların bilinçsiz yararlanma sonucu kısa sürede yok olabileceğini ve bu nedenle turizme kazandırılması kadar korunması da önemli sayılıyor. Türk Coğrafya Kurumu yönetiminin çalışmalarımıza yeni bilgiler ve yaklaşımlar şeklinde öğretmen çalıştaylarına bildiri konusu olarak yer vermesi ve taşıması yüzen ada çalışmalarına en büyük bilimsel ve kurumsal bir destek olmuştur. Uzun süreli çabalarımız 2012 yılında bir kitap çalışması ile sonuçlanmıştır. Erzurum’da Tortum, Çat, Olur ilçelerinde bulunmaktadır. Bir doğa güzelliği olan bu adalar turizm alanında önemli bir yere sahiptir.” dedi.

‘YÜZEN ADALAR KORUNMALIDIR’

İhsan Bulut ayrıca yerel yöneticileri de bu konu ile ilgili sağduyuya davet etti. Yüzen adaların ülke için ekonomik gelir kaynağı olduğunu ve ayrıca ticari amaçla yüzen adalardan gübre üretiminde kullanılmasına da tepki gösterdi. Bulut, “Ülkemizin bu nadir doğa güzellikleri ve sulak alan ekosistemleri ne yazık ki tanınmadan yok edilme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bunların başında Adıyaman ili Çelikhan ilçesi ile Çat Baraj gölü üzerindeki yüzlerce yüzen ada ve Bingöl yüzen adaları gelmektedir. Ancak yaklaşık 10 yılı aşkın bir süredir, bu tabiat mucizesi doğal güzellikler kıyıya vurmakta ve Torf işletmeleri tarafından ekolojik gübre ticareti için kullanılmaktadır. Benzer durum ülkemizin diğer yüzen adaları içinde söz konusu olmakla beraber Çat Barajı yüzen adaları için oldukça hızlı bir tahrip söz konusudur. Bu tahribin önlenebilmesi için toplum destekli Adıyaman Üniversitesi, Çelikhan Kaymakamlığı ve diğer ortaklarca“üç bin yılda oluşan yüzen adalarımız üç yılda bitmesin” mantığı çerçevesinde tabiat varlıkları olarak tescil edilen yüzen adaların korunma altına alınması projesi hazırlanmıştır. Dünya’nın çeşitli ülkelerindeki yüzen adalarla da ilgili koruma projeleri ile paralellik gösteren projeyle yüzen adaların koruma altına alınması, doğal mirasın sürdürülebilirliğinin sağlanması, yeni nesillere aktarılması, varlığının yok olmaması ve diğer beşeri müdahalelerden korunması için kıyıya vurmasını engellemek şeklinde jeolojik mirasın korunması önemli ölçüde sağlanmıştır. Bu tür çalışmaların ülkemizde yaygınlaştırılarak, bu doğal güzelliğinin korunması gerekmektedir.” diye konuştu.

 
Palandöken lider
 
Erzurum’da aranan hükümlü Eskişehir’de yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Muş yolu ulaşıma açık
Karayollarına bağlı Muş-Bingöl, Muş-Bitlis ve Muş-Erzurum güzergâhlarında ...
‘Sırat on Fırat’a KUDAKA desteği
Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde bulunan Karanlık Kanyon üzerine yapılması ...
İşletmecilerden kaçak mazot tepkisi
Oltu’da faaliyet gösteren Akaryakıt İstasyonu İşletme Müdürü Adem Yeşilbaş, ...
 
Çamlıyamaç yasta
Artvin’de önceki gün meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden ...
Türkmenistan’ın Bağımsızlık Günü coşkusu
Ardahan Üniversitesi (ARÜ) İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi (İBEF) ...
Pasinlerli Gençler Şüheda için yürüyecek
Pasinler Gençlik Hizmetleri Spor İlçe Müdürlüğü, 4 Ocak’ta 100. yılında ...
 
Kaymakam Ada, terfi etti
Pasinler Kaymakamı Ali Ada, İçişleri Bakanlığı kararıyla “Birinci Sınıf ...
Kaymakam Eren’den yatırımcılara destek
Narman İlçesi’nde Özel bir tavukçuluk firması şubesi düzenlenen törenle ...
Bayraklı Erzurum Dernekler Birliğine Yeni Yönetim
İzmir'in Bayraklı ilçesinde faaliyet gösteren Erzurum Dernekler Birliği, yeni yönetimini belirledi.
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva