Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Erbaş Hac organizasyonunu değerlendirdi
Erbaş Hac organizasyonunu değerlendirdi
Şimşek’ten kayıt dışılıkla mücadele vurgusu
Şimşek’ten kayıt dışılıkla mücadele vurgusu
Ulaşımda dev yatırımlar dönemi
Ulaşımda dev yatırımlar dönemi
Son iki haftada 75 terörist etkisiz hale getirildi
Son iki haftada 75 terörist etkisiz hale getirildi
Kurtulmuş: ‘Ecdadın izlerini takip ediyoruz’
Kurtulmuş: ‘Ecdadın izlerini takip ediyoruz’
HABERLER>ARAŞTıRMA
5 Haziran 2021 Cumartesi - 02:47

Saraç kadın akademisyen sayısını açıkladı

Saraç, “2002 yılında 96 olan kadın öğretim üyesi sayısı, 2014-2015’te 446’ya fırladı. Bu, herhangi bir Avrupa ülkesinde görülen bir artış değil yani bunun bir örneğini aramayın, yok. Günümüz itibarıyla ise 610’a ulaştı" dedi.

Saraç kadın akademisyen sayısını açıkladı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, “2002 yılında 96 olan kadın öğretim üyesi sayısı, 2014-2015’te 446’ya fırladı. Bu, herhangi bir Avrupa ülkesinde görülen bir artış değil yani bunun bir örneğini aramayın, yok. Günümüz itibarıyla ise 610’a ulaştı" dedi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, Kadına Şiddetin Sebeplerinin Araştırılması Komisyonu’na katıldı ve milletvekillerine bilgi verdi. Prof. Dr. Saraç, akademik kadrolarla ilgili bilgi vererek, “Akademideki idarecilik pozisyonlarında daha çok kadın akademisyen yer alması için çaba gösteriyoruz. Bu noktada tabii, hemen her rektörler toplantısında dile getirdiğimiz hususlardan biri, bize iletilen dekan adaylarının hiç olmazsa birisinin hanım olması yönünde. Buna çok önem veriyoruz ve şimdi önümüzdeki aşamada da rektör yardımcılarından bir tanesini en azından bir hanım olması gibi bir süreç de başlatacağız diye düşünüyorum. Bunlar tabii ki bizim yükseköğretimdeki kadın idareci, yönetici sayısının da artmasına olumlu tesir sağlıyor. Türkiye gururla Türk akademisindeki kadın durumunu pek çok platformda dile getirebilir gururla. Tabii, neden bahsediyoruz? Önce neden bahsettiğimize işaret edeceğiz kısaca. Şu an 207 yükseköğretim kurumumuz var, toplam öğrenci sayımız 8 milyonu aşmış bulunmakta, öğretim üyesi sayımız 90 bin, öğretim elemanı sayısı 180 bin, hızlı bir şekilde artış var ama 8 milyonluk öğrenciyle Avrupa Yükseköğretim Alanı’nda -biz 'AYA' diyoruz ona kısaca, malumunuz- orada Rusya’dan sonra 1’inci durumdayız” ifadelerini kullandı.
Öğrenci sayılarında artışa dikkat çeken Saraç, “Öğrenci sayılarımıza yıl bazında baktığımızda, işte buraya dikkat etmemiz lazım bizim. 2002 yılındaki kız öğrencilerimizin sayısı yüzde 42; başkan olduğumuz dönemde bu, yüzde 46’ydı, şu an yüzde 49; yarı yarıya geldi. Sayın Başkanım, buna yıl bazında baktığımızda, buradaki kız öğrencilerin sayısındaki artışın sebebi - tabii, aslında bizin kendi yorumumuz her şehirde bir üniversite olması, çok önemli, orada birden sıçrama yaptı. Demek ki kızlarımıza biz bir imkân sunduğumuzda, bu imkândan istifade edebilme ve o alana girebilme iradesi var. Her şehirde bir üniversite olması bu kız öğrenci sayısını sıçrattı, artırmadı. Şimdi, diğer bir husus, yükseköğretim alanındaki öğretim elemanı sayılarına bakalım, burada da farklı durumlar göreceğiz: Profesöre baktığımızda, bu halkalara baktığımızda, yine, erkek profesör oranının kadın profesörlere göre yüksek olduğunu, doçentte de yüksek olduğunu, doktora öğretim üyesinde de yüksek olduğunu ama bu 3 halkayı birbiriyle mukayese ettiğinizde, alttan gelenin yani doçent olacak doktora öğretim üyelerinin ve profesör olacak doçentlerin çokluğuna baktığımızda, aslında çok istikrarlı ve anlamlı bir şekilde yukarıya doğru kadın oranının artmakta olduğunu görüyoruz; bu, yıl bazında da bu şekilde görülüyor” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Saraç şöyle konuştu:“2002 yılında 96 olan kadın öğretim üyesi sayısı, 2014-2015’te 446’ya fırladı. Bu, herhangi bir Avrupa ülkesinde görülen bir artış değil yani bunun bir örneğini aramayın, yok. Günümüz itibarıyla ise 610’a ulaştı. Burada, 2002 yılında kadın öğretim üyesi oranı yüzde 24 iken, bugün yüzde 39,5’a ulaştı ama araştırma görevlisi meselesine de baktığımızda, bu yıllara göre baktığımızda, şu an hukuk fakültelerindeki kadın araştırma görevlisi sayısı yüzde 54’e ulaştı yani yaklaşık dört beş yıl sonra hoca sayısı itibarıyla hukuk fakültelerine baktığımızda, kadın hocaların daha fazla olması, hukuk eğitiminin ağırlıklı olarak kadın hocalar tarafından verildiği bir döneme gireceğimizin habercisi.”
Prof. Dr. Saraç, cinsel tacize ilişkin olarak, 31 üniversitede cinsel taciz ve saldırıyı önlemeye yönelik politika belgesi ve yönerge bulunduğunu kaydederek, “2014 yılından bugüne kadar üniversitelerde toplam 60 öğretim elemanı, kadına taciz durumu fiili ile üniversitelerden ihraç edilmiştir, 8 kişi alt ceza ile cezalandırılmıştır. Anne, babaların emanet ettiği kız çocuklarımıza yan gözle bile bakılması tahammül edemediğimiz husustur” ifadelerini kullandı.

 
‘Anaların yüreği bizim kırmızı çizgimizdir’
 
‘Türk Milleti sadece 84 milyondan ibaret değil’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ETÜ İSEF dünya 4’üncüsünü ağırladı
Çakmak, dünyanın en prestijli proje yarışmaları arasında gösterilen Intel ...
Yanık Filistin dramını paylaştı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Filistin’de, sadece bir ...
MÜSİAD’dan Kadın Kooperatifleri ile iş birliği
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Erzurum Kadın Komitesi Başkanı ...
 
Evlat nöbetine bilimsel yaklaşım
Palabıyık, “Diyarbakır anneleri için başlatmış olduğum araştırma esnasında ...
ATAUNİ SBÜ’den Danışmanlık Çalıştayı
Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü ile Öğretme ve Öğrenmeyi ...
Üniversite-Sanayi iş birliği güçleniyor
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından Covid-19 ...
 
ISEF dünya dördüncüsü Erzurum’dan
Erzurumlu lise 11.sınıf öğrencisi İdil Büyükgölcigezli, Pyracantha coccinea ...
Tarım-GFE yıllık yüzde 21,03 arttı
Tarımsal girdi fiyat endeksi Mart ayında yıllık yüzde 21,03, aylık yüzde 1,33 arttı.
ATA KARMER’den bir ilk
Atatürk Üniversitesi Kariyer Planlama ve Mezun İzleme Uygulama ve Araştırma ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva