Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
‘TBMM Türkiye demokrasisinin kalbi’
‘TBMM Türkiye demokrasisinin kalbi’
'Hakimiyet Kayıtsız Şartsız Milletindir'
'Hakimiyet Kayıtsız Şartsız Milletindir'
Bahçeli: 'Bölücü alçaklar bu milletin evladı olamazlar'
Bahçeli: 'Bölücü alçaklar bu milletin evladı olamazlar'
Özbalta: 'Erzurumspor maçına odaklanacağız'
Özbalta: 'Erzurumspor maçına odaklanacağız'
Gazze’de can kaybı 34 bin 97’ye yükseldi
Gazze’de can kaybı 34 bin 97’ye yükseldi
HABERLER>GUNDEM
6 Aralık 2012 Perşembe - 03:54

Sanayide çağdaş işbirliği

Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürleri Bölge Toplantısı Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ETSO) gerçekleştirildi.

Sanayide çağdaş işbirliği

Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürleri Bölge Toplantısı Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ETSO) gerçekleştirildi.
ETSO Yönetim Kurulu Salonu’nda gerçekleştirilen toplantının açılış programına, Vali Sebahattin Öztürk, Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Cevahir Uzkurt, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Erzurum Ticaret Borsası (ETB) Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Fırat, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Genel Sekreteri Dr. Rıfat Altan ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Erzurum İl Müdürü ilhan Aydın ile Artvin, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt, Ardahan, Iğdır, Kars ve Ağrı illerinin Bilim, Sanayi ve Teknoloji il müdürleri katıldı.
ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ
Toplantının açış konuşmasını yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Cevahir Uzkurt, üniversite-sanayi işbirliğinin önemine değindi ve bu birlikteliğin sağlanması yönünde bakanlık olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Üniversite-sanayi işbirliğini ve her türlü AR-GE ve inovasyon çalışmalarını önemsediklerini dile getiren Genel Müdür Özkurt, “Geçmişte yaşadığımız krizlerin, bugünkü ekonomik sistemin ve rekabet ortamının bize çok açık bir şekilde ortaya koyduğu bir şey var. Eğer ekonominizi, sanayinizi ve ticaretinizi, sadece ulusal düzeyde değil, uluslar arası düzeyde de rekabet edebilir bir seviyeye ulaştıramıyorsanız, sizin ekonominiz, önünüzde yaşayacağınız ilk ekonomik krizde ciddi bir kırılganlıkla belki de tepe taklak olabilir” dedi.
“İŞBİRLİĞİ KÜLTÜRÜ OLUŞMALI”
Gelişmiş ülkelerin ihtiyaç duyduğu teknolojiyi ve ürünü kendi dinamiklerini harekete geçirerek temin etmeye çalıştığının altını çizen Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Cevahir Uzkurt, Türkiye’nin de aynı şekilde ihtiyaç duyduğu teknolojiyi, bilgiyi ve ürünü kendi iç dinamiklerinden temin etmesi gerektiğini dile getirdi. Dış ticaret açığının her ekonomide ciddi problemler yaşattığını vurgulayan Uzkurt şunları söyledi; “Dış ticaret açığındaki büyümeden dolayı sıkıntı yaşamak istemiyorsak, sanayide, ticarette ihtiyaç duyduğumuz ürünleri koşa koşa gidip, Çin’den, Amerika’dan ve Avrupa’dan almak yerine, kendimiz üretip satacağız. Tabi bunu söylemek kolay… Ancak yeni bir teknoloji sunmak, yeni bir ürün ortaya koyabilmek aslında çok ciddi bir çabayı gerektiriyor. Bunun arkasında ise üniversite-sanayi işbirliğinin sağlanması var. Bunu, 40 yıldan bu yana sadece biz değil, bütün dünya konuşuyor. Öncelikle, her iki tarafa da bu işin önemini anlatıp, tarafların harekete geçmesini sağlamak lazım. Üniversitedeki bilgiyi sanayiye aktardığımızda ya da sanayideki herhangi bir üreticinin gerekli yeterliliğe üniversiteler aracılığıyla ulaştığında, kısaca üniversite-sanayi işbirliğini sağladığımızda, hem sanayicimiz, hem de üniversitelerimiz kazanacaktır. Bunu kısa vadede temin etmek mümkün olmayabilir. Yani bugünden yarına bir AR-GE çalışması yaptığınızda ortaya çok güzel şeyler çıkarıp, çok büyük karlar elde etmeyeceğiz. Ancak bu bir kültürü de beraberinde getiriyor. Dolayısıyla en azından biz bu kültürün ve farkındalığın oluşmasına daha sonra da fikirlerin eyleme dönüşmesine zemin hazırlamalıyız.”
REKTÖR KOÇAK; “AR-GE PAYININ ARTMASI SEVİNDİRİCİ”
Toplantıda daha sonra Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak konuştu. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın üniversite-sanayi işbirliğinin sağlanması yönünde verdiği çabaların takdir gördüğünü dile getiren Rektör Prof. Dr. Koçak, son 10 yılda AR-GE çalışmalarına ayrılan paranın 3 katı arttığını, önümüzdeki 10 yılda da aynı şekilde 3 kat daha artacağını söyledi. Atatürk Üniversitesi yerleşkesinde bulunan Atateknokent’le ilgili bilgi veren Prof. Dr. Kocak, batıdaki kadar olmasa da Erzurum ve çevresinde de üniversite-sanayi işbirliğinin temin edileceği önemli projelere imza atılabileceğini vurguladı.
VALİ ÖZTÜRK, “ZİHNİYET DEVRİMİNE İHTİYAÇ VAR”
Toplantının açılış bölümünde daha sonra Vali Sebahattin Öztürk konuştu. Konuşmasında, üniversite-sanayi işbirliğinin, gelişme ve kalkınma adına hayati önem taşıdığına değinen Vali Öztürk, bu konuda bir zihniyet devrimine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Hükümetin yon yıllarda ARGE çalışmalarına ayırdığı payın artmasının sevindirici olduğunu anlatan Vali Öztürk, Başbakan Erdoğan’ın, 2023 yılında AR-GE çalışmalarına bütçede ayrılacak payın yüzde 2,5 - 3 seviyelerine çıkarılacağını açıklanmasının gelecek için ümit verici olduğunu söyledi. Söz konusu işbirliğinin sağlam temellere oturtulması gerektiğinin altını çizen Vali Öztürk, özel sektöre bu işbirliği telkin edilirken üniversitelerde de özellikle fen bilimlerine verilen önemin artırılması ve bu konuda öğretim elemanlarını teşvik edici bir sistemin getirilmesinin kaçınılmaz olduğunu belirtti.
Toplantıda daha sonra Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan ile telekonferans yöntemiyle bir konuşma yaptı. Üretimde bilginin çok önemli bir yeri olduğuna dikkati çeken Müsteşar Prof. Dr. Ersan, “Gelişmiş ülkelere baktığımızda, hangi üretimi yaparsanız yapın eğer onun içine bilgiyi yüklemiyorsanız, onun içine bilgiyi empoze etmiyorsanız ve bunu birlikte oluşturmuyorsanız bunun oluşturduğu katma değer hep düşük kalmıştır” diye konuştu. Müsteşar Aslan, büyük, orta ve küçük ölçekli bütün işletmelerin üniversite ile işbirliğine girmesini arzu ettiklerini belirterek, ancak bu şekilde daha ileri hedeflere ulaşılabileceğini vurguladı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürleri Bölge Toplantısı, açış konuşmalarının ardından il müdürlerinin sunumları ve görüş alış verişinde bulunmalarıyla sona erdi.

 
Kadın Hakları törenle kutlandı
 
12'inci adama çağrı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hasan Ali 6 Aralık 2012 Perşembe 11:24

Sanayisi olmayan şehirde üniversite sanayi işbirliği nasıl olacak??

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Provokasyon var
Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, dün kenti karıştıran karşıt görüşlü ...
Engelliler için kermes
Engelli bir öğrencinin okuduğu ‘Bayrak’ şiiri törene katılan Vali Sebahattin ...
Atatürk Üniversitesi'nde gerginlik
Erzurum Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi’nde karşıt ...
 
Sungur Hoca dualarla uğurlandı
Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Bediüzzaman Said Nursi’nin ...
Nakliyatçı'dan ilginç protesto
Kamyonu ile kaza yapan nakliyatçı Şahmettin Bulut, kasko şirketi tarafından ...
Nüfusta meraklı bekleyiş
2011 yılında bir önceki yıla göre nüfusu yüzde 1.5’lik artış kaydeden ...
 
Havva son yolculuğuna uğurlandı
Erzurum Atatürk Üniversitesi Kampüsü içerisinde uğradığı silahlı saldırı ...
Yürek dağlayan feryat
Havva A.'nın babası Aziz A., “Erzurum ben sana kızımı gönderdim. Sen kızımı ...
Dünya Erzurum'a yoğunlaşacak
Türkiye-Azerbaycan-İran dışişleri bakanları üçüncü toplantısı, 28 kasım ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva