Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
'10’a ben yeterim' projesi
'10’a ben yeterim' projesi
Sisten zincirleme kaza 8 ağır yaralı
Sisten zincirleme kaza 8 ağır yaralı
Ercan Aras’tan destek çağrısı
Ercan Aras’tan destek çağrısı
Uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
Uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
Randevu alamayınca doktora taşlama şiir yazdı
Randevu alamayınca doktora taşlama şiir yazdı
HABERLER>SAĞLıK & YAŞAM
23 Şubat 2026 Pazartesi - 12:13

Ramazanların vazgeçilmez duası: İşfe'lena

Türkiye'de teravih namazlarından sonra sadece Erzurum'da okunan "İşfe'lena duası", imam ve müezzinlerin sesinden Ramazan gecelerinde camilerde yankılanıyor.

Ramazanların vazgeçilmez duası: İşfe lena

Türkiye'de teravih namazlarından sonra sadece Erzurum'da okunan "İşfe'lena duası", imam ve müezzinlerin sesinden Ramazan gecelerinde camilerde yankılanıyor.
Erzurum'da sadece Ramazan Ayı'na özgü manevi hazlardan biri olan ve teravih namazının en sonunda üç defa salavat okunduktan sonra okunan işfe‘ lenâ duası asırlardan bu yana devam ediyor. Genellikle müezzin tarafından okunan dua şöyle "İşfe‘ lenâ yevmel-arasâtî vel-mîzân. İrham bi fadlike yâ rabbel-âlemîn. Li-men kâle min abîdike: Âmin".
Araştırmacı-Yazar M. Talat Uzunyaylalı, sadece Erzurum'a has olan ve adeta Erzurum Ramazanları'nın vazgeçilmesi olan İşfe‘ lenâ Duası'nın, İslam'daki dua faktörünün önemli bir yansıması olduğunu dile getirerek, "Burada kul Allah'tan rahmet ister, onun rahmetine sığınır. Duada sadece kendi için değil orada bulunan herkes için rahmet ister. Bu çok kıymetlidir" dedi.
TDED Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, Erzurum'un tarih boyunca bir kavşak şehri olduğunu ifade ederek, "Erzurum Horasan erenlerinin, Türkistan dervişlerinin şehridir. Bu manada kendine has değerleri vardır. İşfe‘ lenâ duası bunlardan sadece biridir ve teravih namazları sonrası vazgeçilmezdir" şeklinde konuştu.
ERVAK Başkanı Erdal Güzel, "Erzurum, Ramazan ve oruç konusunda, İslam coğrafyasında belki de Mekke ve Medine'den sonra en göze çarpan şehirlerden birisidir. İşfe‘ lenâ Duası da bu manada Erzurum'a özgü bir farkılılıktır" dedi.
Araştırmacı Abdurrahman Zeynel de İşfe‘ lenâ Duası'nın Erzurum'da huzurun, bereketin ve birliğin pekişmesi noktasında kıymetli olduğunu ifade etti.

 
Erzurum'un bir yanı kış bir yanı bahar
 
'10’a ben yeterim' projesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum'un bir yanı kış bir yanı bahar
Erzurum bu günlerde neredeyse dört mevsimi bir arada yaşıyor.
Erzurum baharı beklerken kışı yaşıyor
Erzurum'da gece saatlerinde başlayan kar yağışı kenti bir kez daha beyaza ...
Randevu alamayınca doktora taşlama şiir yazdı
Gümüşhane Devlet Hastanesi'nde muayene için tercih ettiği doktorun yoğun ...
 
Şehit yakınları ve gaziler Ramazan sofrasında buluştu
Erzurum'da şehit yakınları ve gaziler Ramazan sofrasında bir araya geldi.
Büyükşehir'den yeni 'Engelsiz Yaşam Merkezi'
Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Engelsiz Yaşam Merkezi'nin tanıtımı için paydaşlarla bir araya geldi.
Uzmanlardan buzlanma ve don uyarısı
Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü uzmanlar, bölge genelinde havanın az bulutlu ...
 
Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğü iftar noktaları belli oldu
Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğü koordinesinde yürütülecek çalışmalar ...
Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliği elçisi Erzurum’da
Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliği elçisi Stefan Bredohl, Erzurum Valiliğini ziyaret etti.
Yarım milyonluk diş mesaisi
Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, 24 saat esasına dayalı hizmet anlayışıyla ...
 
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Vicdanın Aynasında Üç Gerçek: Darfur, İrade ve Adalet
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Erzurum'un Kredi Hikâyesi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
DADAŞ GAZETESİ
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva