Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Şimşek tarih verdi
Şimşek tarih verdi
Özhaseki: 'Seçim biter geçim başlar'
Özhaseki: 'Seçim biter geçim başlar'
Destici: 'Devlet gereğini yapar'
Destici: 'Devlet gereğini yapar'
Bahçeli'den milli şuur vurgusu
Bahçeli'den milli şuur vurgusu
Erdoğan: ‘İsrail’le ticarette kapıyı kapattık’
Erdoğan: ‘İsrail’le ticarette kapıyı kapattık’
HABERLER>ASAYÄ°Ş
24 Mart 2021 Çarşamba - 01:59

Nene Hatun imdada yetişiyor

Türkiye’nin ilk acil müdahale gemisi olan Erzurumlu milli kahraman “Nene Hatun” adını taşıyan gemi Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün operasyonel gücünü artırıyor.

Nene Hatun imdada yetişiyor

Türkiye’nin ilk acil müdahale gemisi olan  Erzurumlu milli kahraman “Nene Hatun” adını taşıyan gemi Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün operasyonel gücünü artırıyor. 88 metre uzunluğunda, 18 metre genişliğindeki gemide, 4 morg kabinli 20 kişilik hastane, helikopter pisti, dalgıç basınç odası ve spor salonu bulunuyor. Her türlü hava şartında görev yapabilecek niteliklere sahip gemi havadan görüntülendi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, kritik mevkilerde kurulan istasyonlarıyla ve 2 binin üzerinde deneyimli personel kadrosuyla 7 gün 24 saat gemilerin acil durum çağrılarına cevap veriyor. Ekipler, herkes fırtınalı havalardan kaçarken, denizlerin en tehlikeli noktalarında arama kurtarma çalışmaları yürütüyor. Bunlardan biri olan Türkiye'nin ilk acil müdahale gemisi "Nene Hatun", her türlü hava şartında görev yapabilecek niteliklere sahip olması nedeniyle, gemi kazalarına, deniz kirliliğine ve yangınlara karşı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün operasyonel gücünü arttırıyor.
5 yıldır görev yapan geminin Mavi vatanda da eşi benzeri bulunmuyor
Yalova'da inşa edilen ve 2015 yılında denize indirilen 88 metre uzunluğunda, 18 metre genişliğindeki, 4 bin 291 grostonluk "Nene Hatun" gemisi dünyanın en zorlu suyolu olan Türk Boğazları bölgesinde 5 yıldır görev yapıyor. Göreve başladığı günden bu yana planlı plansız olmak üzere 25 operasyona katılan gemi de, balık adamlarda dahil olmak üzere, 40’dan fazla personel görev yapıyor. Vardiyalı sistemle görev yapan personel, olumsuz hava şartlarına karşı öz verili bir şekilde çalışıyor. Türkiye'nin en güçlü ve kapasiteli gemisi olan Nene Hatun’un, mavi vatanda eşi benzeri bulunmuyor. Gemi, 4 adet 4 bin 500 KW’lık toplam 18.000 KW ana makine gücüne sahip.
HELİKOPTER PİSTİ
Helikopter pisti bulunan gemi de, çeki ve gemi kurtarma hizmetleri, deniz kirliliği ile mücadele, yangınla mücadele, dalış destek operasyonları, can kurtarma ve tahlisiye operasyonları, dinamik konumlandırma özelliği sayesinde offshore, standby hizmetleri verebilmektedir. Gemi içerisinde, köprüüstü makine dairesi, dalış çanı, basınç odası, konferans salonu, spor salonu, dinlenme, yemek alanı, mutfak ve acil durumlarda kazazedelere müdahale edile bilmesi için 20 kişilik hastane
17 knot seyir hızına, 205 ton çeki gücüne sahip gemide, genel ilkyardım solunum destek hizmetleri verebilen 4 morg kabinli, 20 kişilik hastane mevcut. Ayrıca, geminin başta ve kıçta 2’şer tane olmak üzere toplam 4 adet thruster (yanal itici) pervane, muhtelif güverte operasyonlarında ve denizden kazazede kurtarmada kullanılan kurtarma sepeti ve çelik ağ/merdiven sistemine kumanda etmek amaçlı 25 ton kapasiteli güverte kreyni, derin dalış destek sistemi de yer alıyor. Geminin bulunduğu konumda sabit kalmasını sağlayabilen, istendiği durumda bir metre gibi hassas miktarda enine, boyuna gemiyi hareket ettirebilen DP 2 dinamik konumlandırma sistemi bulunmakta. Deniz kirliliğine de müdahale eden gemide, deniz yüzeyinden yakıt toplama sistemi ve bu sistem için kullanılan bin metreküp atık toplama tankı bulunuyor.
OLASI BİR YANGIN DURUMUNDA KESİNTİSİZ SU BASMA ÖZELLİĞİ
Denizde ve karaya yakın bir noktada olan yangınlara da müdahale eden gemi de, Fi-Fi 3 notasyonuna gemisi "Nene Hatun"un, mavi vatanda eşi benzeri bulunmuyor. Karşılık gelen özellikleri ile saatte 9 bin 600 metreküp su basabilme, yatayda 150 metre, dikeyde 70 metre su püskürtme kabiliyetine haiz yangın söndürme sisteminde aynı zamanda akaryakıt yangınlarına müdahale edilebilmesi için köpük konsantresi bulunan tanklar da mevcut. Olası bir yangın durumda su direkt olarak denizden su alınarak müdahale ediliyor. Bu özelliği sayesinde de alevler sönen kadar kesintisiz müdahale edebiliyor.
100 METRE DERİNLİĞE KADAR DALIŞ YAPABİLİYORLAR
Gemide 100 metre derinliğe insanlı dalış yapabilecek derin su dalış sistemi var. Dalgıçlar, helyum-oksijen karışım gazıyla 90 metreye kadar olan herhangi bir operasyonda yukardan kontrollü asansör tip steyç sistemiyle su altında kesme, kaynak vb. sualtı çalışmaları ve arama kurtarma faaliyetlerini gerçekleştirmek için dalış yapabiliyor. Dalgıçlar, basınç odasında derin dalış sonrası su içi dekompresyonlarını emniyetli bir şekilde dinlenerek daha rahat atabiliyorlar.

 
Yalçın din ve ahlak eğitimini değerlendirdi
 
Erzurum 2021 Şubat ayı araç varlığı açıklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum Türkiye’de bir ilke adres oldu
Adalet Bakanlığı ile Erzurum Büyükşehir Belediyesi arasında “Çocuk Adalet ...
Jandarmadan kaçak kazı yapanlara suçüstü
Pasinler İlçesinde kaçak kazı yapan şahıslar suçüstü yakalandı.
2 çocuğu için evlat nöbetine katıldı
Çocuklarının terör örgütü PKK mensupları tarafından dağa kaçırıldığı iddiasıyla ...
 
Toprağa gömülü 37 kilo toz esrar ele geçirildi
Van’ın Tuşba ilçesinde jandarma ekiplerince yapılan çalışmalar sonucunda ...
Uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
Elazığ’da uyuşturucu ile mücadele kapsamında yapılan çalışmada uyuşturucu ...
‘Ölsem dahi senden vazgeçmeyeceğim’
Çocuklarının terör örgütü PKK mensupları tarafından kaçırıldığı iddiasıyla ...
 
Yurt genelinde 'Türkiye Güven Huzur Uygulaması'
Emniyet Genel Müdürlüğü, (EGM) 19 Mart tarihinde tüm yurt genelinde eş ...
Arabuluculuk sistemi başarıyı getirdi
Adalet Bakanlığı arabuluculuk uygulaması sayesinde bugüne kadar 1 milyon ...
Anaların evlat nöbeti 567’inci gününde
Çocuklarının terör örgütü PKK mensupları tarafından dağa kaçırıldığı iddiasıyla ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva