Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Duran:'Terörün tamamen biteceği bir sürece girdik'
Duran:'Terörün tamamen biteceği bir sürece girdik'
Gazze'de can kaybı 33 bini geride bıraktı
Gazze'de can kaybı 33 bini geride bıraktı
Cumhurbaşkanı Erdoğan gündemi değerlendirdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan gündemi değerlendirdi
Büyükşehir İhtisas komisyonları belirlendi
Büyükşehir İhtisas komisyonları belirlendi
‘Sözü dinlenen bir Türkiye olmak mecburiyetindeyiz’
‘Sözü dinlenen bir Türkiye olmak mecburiyetindeyiz’
HABERLER>SÄ°YASET
11 Mart 2021 Perşembe - 08:15

Milli Şaire vefa, Milli Marşa sadakat

TBMM Başkanı Şentop, TBMM Şeref Holü’nde düzenlenen "100. Yılında İstiklal Marşı Sergisi" açılışına katıldı.

Milli Şaire vefa, Milli Marşa sadakat

TBMM Şeref Holü’nde "100. Yılında İstiklal Marşı Sergisi" açıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, İstiklal Marşı'nın 12 Mart 1921 tarihinde Mecliste ittifakla kabul edildiğini belirterek, "O günler ne samimi ne heyecanlı günlerdi. O şiir, milletin o günkü heyecanının bir ifadesidir. Bin bir facia karşısında bunalan ruhların ızdıraplar içinde kurtuluş dakikalarını beklediği bir zamanda yazılan o marş, o günlerin kıymetli bir hatırasıdır" dedi.
TBMM Başkanı Şentop, TBMM Şeref Holü’nde düzenlenen "100. Yılında İstiklal Marşı Sergisi" açılışına katıldı. Törene Şentop'un yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, milletvekilleri ve diğer yetkililer katıldı.

AÇILIŞ TÖRENİ

TBMM Başkanı Mustafa Şentop açılışta yaptığı konuşmada, İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. yılını kutladıklarını hatırlatarak, “Meclisimizde bulunan tüm siyasi partilerin ortak kararıyla 2021 yılını ‘İstiklal Marşı Yılı’ olarak ilan etmemize binaen milli iradenin temsil yeri olan Meclisimiz, aziz şairimize ahde vefasının bir gereği olarak onu her yönüyle gelecek nesillere tanıtacak çalışmalar yapmayı planladı. Aziz şairin Türk milletinin gönlünde hak ettiği özel yeri göstermesi, milletimizin ona şükran duygularını ifade etmesi ve ahde vefasının nişanesi olması arzusuyla Mehmet Âkif Külliyatı, kitapları, sergileri, belgeselleri ve filmleri hazırladık. Bugün de onun aziz hatırasını yaşatmak için büyük emeklerle hazırlanan '100. Yılında İstiklal Marşı Özel Sergisi'ni açmak için bir aradayız. Bu sergide Mehmet Âkif’in ailesi, arkadaşları, Milli Mücadele dönemi ve Meclis fotoğrafları, kendi el yazısıyla İstiklal Marşı, el yapımı özel kağıtlara yazılmış İstiklal Marşları, TBMM Zabıt Ceridesi, Milli Mücadele dönemi kartpostalları, Milli Mücadele hitapları, İstiklal Marşı besteleri ve kapak çalışmaları, Birinci Meclis Albümü, Safahat’ın ilk basımı, Sıratı Müstakim ve Sebilürreşad yazıları gibi çok önemli objeler yer almaktadır. İstiklal Marşı ve milli şair ile ilgili eşyaları birazdan hep birlikte sergiyi gezerek göreceğiz. Sergiye katılamayıp istifade etmek isteyenler için de Mehmet Âkif ile ilgili başucu kitabı olabilecek nitelikte sergi içeriğini yansıtan kataloğu hazırladık” ifadelerini kullandı.
Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı İstiklal Marşı’nın ne ifade ettiğine değinen Şentop, “O günler ne samimi ne heyecanlı günlerdi. O şiir, milletin o günkü heyecanının bir ifadesidir. Bin bir facia karşısında bunalan ruhların ızdıraplar içinde kurtuluş dakikalarını beklediği bir zamanda yazılan o marş, o günlerin kıymetli bir hatırasıdır. 'O şiir bir daha yazılamaz. Onu kimse yazamaz. Onu ben de yazamam.' Onu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. 2O şiir artık benim değildir. O, milletin malıdır. Benim millete karşı en kıymetli hediyem budur'” şeklinde konuştu.
ŞENTOP AKİF’i ANLATTI

Mehmet Akif’in kalemini milletin ve İslam ümmetinin dertlerine derman olabilmek için kullandığını kaydeden Şentop, “Sözüm odun gibi olsun hakikat olsun tek’ diyerek sanatını halkın eğitilmesi için araç yaptı. Ahlak ve erdem timsali bu münevver ve mütefekkir şair, hayatı zorluklar ve yokluklar içinde geçmesine rağmen, giyecek bir paltosu dahi yokken Meclisten emekli maaşı bile almamış, hatta İstiklal Marşı için verilen ödülü şehit çocuklarına ve eşlerine meslek öğreten Darül Mesai’ye bağışlamış, vakarlı şahsiyetiyle gönüllerimizin en mutena yerinde taht kurmuştur. İstiklal Mücadelesi'nin mehabetini yansıtacak derinliği haiz şiir ile hem milli asabiyenin uyandırılması, hem de maneviyatımızın yükseltmesi gerekiyordu. Merhum Âkif de onu yaptı. Hanımı ve çocukları Kastamonu’dayken Ankara’da Tacettin Dergâhı'nda hürriyet ve bağımsızlık bildirimiz olan İstiklal Marşımızı yazdı. Ancak 41 satırdan mürekkep şiiri hemen komisyona teslim etmedi. Önce 21 Şubat 1921’de Kastamonu’da çıkan Açıksöz Gazetesi’nde yayınlattı. Daha sonra Maarif Vekâleti'ne ulaştırdı. Şiiri TBMM kürsüsünden ilk okuyan da Maarif Vekili Hamdullah Suphi oldu. Hamdullah Suphi, 1 Mart 1921’de genel kurulun huzurunda şiiri okurken her satırında tufan koptu. 41 dizenin okuması bitince milletvekillerinden Fazıl Paşa bir daha okunmasını istedi. Bir daha okundu. Sonra bir daha okundu. 12 Mart 1921 tarihli birleşim gündemi İstiklal Marşı Kanunu teklifi idi. Benzer yönde çok sayıda milletvekili teklif sundu. Teklifler birleştirildi ve oylamaya sunularak ittifakla kabul edildi” dedi.
Vatandaşların Miraç Kandili’ni de kutlayan Şentop, “Bu gece aziz Peygamberimizin Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya götürüldüğü, oradan da semaya yükseldiği mübarek gecenin Hicri takvime göre sene-i devriyesi. Pek kıymetli hususiyete sahip Miraç gecenizi tebrik ediyorum. Cenab-ı Hak sıhhat ve afiyet, hakkını gözetecek şuurla Ramazan’a ulaştırsın” şekilde konuştu.

 
29 ilaç daha geri ödeme listesinde
 
Erzurumspor Trabzonspor maçına yoğunlaştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bahçeli’den sert tepki
Bahçeli, “Biz Türk milletiyle yürüyoruz, İP’sizi sapsızı, CHP’si, HDP’si ...
Karataş’tan Miraç Kandili mesajı
Miraç Kandili münasebetiyle mesaj yayımlayan MHP Erzurum İl Başkanı Naim ...
Sekmen: ‘Miraç; Sınırsız Bir Yükseliş Ufkudur’
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “Miraç; insanlığın kurtuluşu ...
 
Kadına şiddetle mücadelede AK kararlılık
AK Parti Grup Başkanvekilleri, kadına karşı şiddetin araştırılması için Meclis'e önerge verdi.
Ban’dan Büyük Türkiye, Güçlü Aile vurgusu
Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu Ban, büyük ve güçlü Türkiye'nin inşasında ...
Aydemir: ‘Anadolu’nun ruhu analarımızın iffetidir’
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, ‘İrfan bereketinin kaynağı, ...
 
Aydemir: Erzurum’u da, Ağrı’yı da zirveye taşıyacağız
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, HDP Ağrı Milletvekilinin ...
Şentop: ‘Aynı yolda yürümeye devam edeceğiz'
Şentop, 'Kıbrıs Türk halkının varlığının, hürriyetinin ve geleceğinin ...
Destici: ‘Milletimiz artık yeter diyor’
Destici, 'Bizim topyekun başta bölge insanımız olmak üzere ve tüm ülkemizin, ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva