Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Mehmetçik barış ve huzurun teminatı
Mehmetçik barış ve huzurun teminatı
Tekin ‘Orijinal Atatürk Portresi Sergisi’ni açtı
Tekin ‘Orijinal Atatürk Portresi Sergisi’ni açtı
Bak: ’Emanete sadakat ve vefa ile sahip çıkacağız’
Bak: ’Emanete sadakat ve vefa ile sahip çıkacağız’
Erdoğan gençliğe seslendi
Erdoğan gençliğe seslendi
Bahçeli, ‘Dün başardık, bir kez daha başarırız
Bahçeli, ‘Dün başardık, bir kez daha başarırız
HABERLER>POLEMÄ°K
9 Mayıs 2012 Çarşamba - 07:26

Milletin değerlerine saygılıyım

Aydın Savcılığa yapmış olduğu müracaatın yanlış anlaşılmalara neden olduğunu belirtti.

Milletin değerlerine saygılıyım

Atatürk Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı ve Türkiye Psikiyatri Derneği Erzurum Şube Başkanı Prof.Dr. Nazan Aydın Savcılığa yapmış olduğu müracaatın yanlış anlaşılmalara neden olduğunu belirterek, ‘Milletin değerlerini sahiplenen ve onlara saygılı bir anlayışa sahibim’ dedi.
Aydın, yaptığı açıklamada şunları kaydetti; “Güzel okunduğunda insanın tüylerini ürpertip, gözlerini nemlendiren; insan ruhuna manevi ufuklar açan ezanları dinlemekten büyük bir ilahi zevk ve neşe duyan bir yapıya sahibim. Bu nedenle de kültür ve inanç sisteminde büyük ve önemli bir yeri olan ezan’ın adap ve usulüne uygun okunmasının önemli olduğuna inanıyorum. Sonuna kadar açılmış cızırtılı, gürültülü hoparlörlerden okunan ezanların, ezanın manevi havasını ortadan kaldırdığını bugüne kadar ilgili kuruluşlar defalarca dile getirdiler. Diyanet ve müftülükler ezanın güzel okunması için önlemler aldılar, kurslar açtılar. Bu amaçla merkezi ezan uygulaması başlattılar. Bu çalışmaların amacı, inanç dünyamızın uhrevi sesi olan ezanın en iyi şekilde okunmasını sağlamaktı. Gürültü, makamında okunmama, makama dikkat etmeme ezana yapılacak en büyük kötülüktür. Benim, ezanın gürültülü okunmamasına ilişkin duyarlılığım da bu tür kaygılardan kaynaklanmaktadır. Ezan’ın daha güzel, makamında, estetik şekilde okunmasına yöneliktir. Tüm din görevlilerinin ortak değerimiz, inancımızın sesi olan ezanı en iyi şekilde okuması önemlidir. İlgili kuruluşların, okuyanların eğitimi ve teknik cihazların standardı bakımından duyarlı davranması bu bakımdan önem taşımaktadır. Sadece bir tek Mahalle camisindeki bozuk ses sisteminden okunmaya çalışılan, gürültü ve cızırtı nedeniyle bir kelimesi bile anlaşılmayan ezan konusundaki girişimlerimizin ‘ezana karşı’ bir tavır olarak anlaşılması haksız ve insafsız bir saptırmadır. Kaldı ki bu camimizin bozuk sistemi, 1,5 milyarlık harcamayla tarafımızdan yenilenmiştir. Bir süre öncesine kadar bu mahallede boğuk bir gürültü şeklinde okunmaya çalışılan ezan, ses sistemini yenilememizle birlikte şu an kaliteli bir şekilde okunabilmektedir.
Bu çabamız da göstermektedir ki, bizim çabamız ezanın sesinin kısılmasına değil, daha estetik ve manevi havasına uygun bir şekilde okunmasına yöneliktir. Halk arasında yaygın olan şu anlatı, meseleyi güzel şekilde izah etmektedir. Başka bir dine mensup bir gezgin İstanbul’a geldiğinde çok güzel bir ezan dinleyip camiye yönelmişti. Giderken kötü bir ezan duydu ve 'bu az kalsın beni dinimden edecekti. Benim çabam, Erzurum’da ezan’ın hem Müslüman’ın hem de burada olmaz ama Müslüman olmayanın bile ilgisini çeksin. Makamına uygun olarak güzel ezan okunsun. Gürültü patırtı arasında bu ilahi mesaj kaybolup gitmesin. Musiki, ilahi ve diğer kutsal metinlerden yüz yıllardır ruhi tedavi yöntemi olarak da yararlanan bir kültürle yoğrulmuş bir bilim adamı olarak, güzel okunduğunda dinleyenler ilahi bir huzur veren ezanla ilgili çabalarım bu çerçevede değerlendirilmelidir.”

 
Acet’ten müdahillik başvurusu
 
TDBB Çankaya'daydı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Halkı kandırıyorlar'
Balkan, bazı balyan kuaförlerinin reklam amaçlı olarak kendilerini derece ...
Kargo deposundan kaçak gözlük çıktı
Emniyet,Erzurum’da bir kargo firması deposuna yaptığı baskınla piyasa ...
Polis de şaşırdı
Erzurum’da yolda durdukları polislere GBT’sini sorduran 1 kişi nüfus cüzdanı ...
 
Ruhsatsız lokantalar tat vermiyor
Erzurum Lokantacılar Odası Başkanı Zeki Pınar, Erzurum’da 50’nin üzerinde ...
Ekmek derdi, Bayramdan önce geldi
Türkiye 1 Mayıs işçi Bayramını kutladı, onlar ise evlerine ekmek götürmenin ...
Erkek hemşireler çoğalıyor
2007 yılında yürürlüğe giren “Erkek Hemşire Yasası”yla Sağlık Bilimleri ...
 
Kısaltmalar kafa karıştırıyor
"Psh., Oku., Bed., Say., Per., Hiz., Sat."Elektrik faturasındaki 'aktif, ...
Altınok son noktayı koydu..!
Erzurum İl Genel Sekreteri Selami Altınok, İl Özel İdaresine ait taşınmazların ...
Vatandaş fırınlara denetim istiyor
Ekmeğin gramajının düşük olduğunu ileri süren vatandaşlar fırınlara denetim istedi.
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva