Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
'Türkiye ekonomisine çok güçlü bir güven var'
'Türkiye ekonomisine çok güçlü bir güven var'
Koca’dan istihdam müjdesi
Koca’dan istihdam müjdesi
Gazze’de can kaybı 34 bin 356’ya yükseldi
Gazze’de can kaybı 34 bin 356’ya yükseldi
Kurtulmuş: 'Bundan sonra eylem zamanıdır'
Kurtulmuş: 'Bundan sonra eylem zamanıdır'
‘Filistin’in yanında olmaya devam edeceğiz’
‘Filistin’in yanında olmaya devam edeceğiz’
HABERLER>POLEMÄ°K
1 Kasım 2012 Perşembe - 08:06

Metzemor’a tepki yağıyor

Iğdır’ın Ermenistan sınırında yaşayan vatandaşlar, Metzemor Nükleer Santrali’nin kapatılmasını istiyor.

Metzemor’a tepki yağıyor

Iğdır’ın Ermenistan sınırında yaşayan vatandaşlar, Metzemor Nükleer Santrali’nin kapatılmasını istiyor. Iğdırlılar, Türkiye sınırına 16 kilometre mesafede ömrünü dolduran Metzemor Nükleer Santrali’nin hem kendilerini hem de hayvanlarını zehirlediğini öne sürdü. Santral nedeniyle kanser vakalarında artış olduğunu savunan Ortalican köyü sakinleri, yayılan zehirden dolayı hayvanlarının sakat ve düşük doğumlar yaptığını savundu.
Ferzender Tutkal simli köy sakini, Metzemor Nükleer Santrali’nin zehir saçtığını ve olası bir patlamanın çok kötü sonuçlar doğuracağını belirterek, “Buradan devlet büyüklerime seslenmek istiyorum. Bu santralin kapatılması için bir şeyler yapsınlar” dedi.
Aysel Tutkal ise, yaz ortasında ağaçların yaprak döktüğünü, yetişen meyvelerin olgunlaşmadan çürüdüğünü söyledi.
Bekir Tutkal da sonbaharda santralin bacalarından tüten zehirli dumanı solumak zorunda kaldıklarını belirterek, “Şu anda bile doğru dürüst nefes alamıyoruz. Bakın şimdi benim ahırımda bir büyükbaş hayvanımın göbek bağından iltihap akıyor. Veteriner getirdiğimde, hayvanın göbek kısmında kanser oluştuğunu ve bunun radyasyondan kaynaklandığını söyledi. Geçen yıl benim 35 tane koyunum düşük yaptı. Yani her 100 koyundan 35-40 tanesi düşük yapıyor. Bu santralden kaynaklanıyor. İlaç veriyoruz, fayda etmiyor. Ya hayvan sakat doğuruyor ya da düşük yapıyor. Bu bizim için çok büyük külfet” diye konuştu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da bugün bir açıklama yaparak Ermenistan'ı Türkiye sınırındaki nükleer santral konusunda uyarmıştı. Yıldız, açıklamasında, "Ermenistan'da, sınırda ömrü dolan nükleer santral kapatılmalı. Görünen köy kılavuz istemiyor. Buradaki bir kazanın Türkiye'yi de etkileyeceği kuşkusuzdur" görüşüne yer vermişti.
BAKAN YILDIZ’DAN ERMENİSTAN’A ‘NÜKLEER’ UYARISI
 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ermenistan’da ömrünü doldurmasına rağmen çalıştırılmaya devam edilen Metsamor Nükleer Santrali’nin kapatılması gerektiğini belirterek, “Bütün uluslararası toplum nezdinde de bu girişimlerimizi devam ettireceğiz. O santralin kapatılmasını mutlaka hem tavsiye etmemiz hem de bunun gereğini yapmamız gerekiyor” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TBMM’deki Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu öncesinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin Ermenistan’daki Metsamor Nükleer Santrali’nin 10 yıl daha çalıştırılacağı yönünde haberler olduğunu hatırlatması üzerine Yıldız, “Metsamor Santrali biliyorsunuz Iğdır’a 30 kilometre, sınıra 16 kilometre olan ve kapatılması gereken bir santraldi. Ermenistan’ın ‘elektriğim yok’ gerekçesiyle böyle bir işlem yapmasının Uluslararası Enerji Ajansı’na göre de, Uluslararası Atom Enerji Kurumu’na göre de yanlış olduğunu söylemem lazım. Yaşını doldurmuş olan, 40 yaşını doldurmuş olan bir santralin artık güvenlik gerekçeleri ortadan kalkmıştır. Onun için bizim Uluslararası Enerji Ajansı’nda bir yaptırımı olmamasına rağmen bu tür söylemlerimizi ve girişimlerimizi devam ettiriyoruz. Biz Ermenistan’daki bu santralin hiç tereddütsüz kapatılmasını öneriyoruz. Herhangi bir sıkıntının bizi tabi ki etkileyeceğini söylemem lazım. Oradaki herhangi bir sıkıntıyı temenni etmiyorum ama görünen köy de kılavuz istemiyor. Onun, özellikle de nükleer santrallerin dünyada bir bütünlük oluşturduğu ve 8 bin kilometre ileride dahi olsa, -bırakın 30 kilometre yanı başımızdakini- hepimizi ilgilendirdiğini gördük; Fukuşima’da, Japonya’da olan kazanın…
O açıdan biz daha üst düzeyde ve bütün uluslararası toplum nezdinde de bu girişimlerimizi devam ettireceğiz. O santralin kapatılmasını mutlaka hem tavsiye etmemiz hem de bunun gereğini yapmamız gerekiyor.”

 
Dinçer’in Erzurum gezisi ertelendi
 
Alvarlı Efe Hazretleri rahmetle anılıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
A2'de dibe vurduk
A2 Liginde Erzurum’u temsil eden Büyükşehir Belediyespor kendi evinde ...
Kurbanın kanı dışarı, eti içeri...!
Erzurum’un Oltu İlçesi’nde kesilen kurban etleri market ve kasaplarda kıymaya çevrildi.
Yüreğini bilboarda döktü
Ali T., ailevi meselelerden dolayı ayrı yaşadığı eşi Meltem T. ile barışmak ...
 
Hata kimin?...
Yıldızkent’teki temeli kazınan bir AVM’ye ait inşaat alanıyla ilgili asli ...
Seçilmiş'ten atanmışa rica...!
Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, Dadaşköy mahallesinde yapılan çalışmaların ...
Pankart açıp seslerini duyurdular
10 yıl önce evleri istimlak edilen ve yerine yeni ev alamayan mahalle ...
 
Üst geçit var, kullanan yok
Erzurum’da üniversite kavşağına yaptırılan üst geçidin yayalar tarafından ...
Cirit'in Hanımağası....
Erzurum Atlıspor Ciritcileri, şampiyonluk kupasını ’Ciritin Hanımağası’ ...
Peki...Vatandaş ne yapsın?
Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder, Kurban Hizmetleri Komisyonu’nun belirlemiş ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva