Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Mehmetçik barış ve huzurun teminatı
Mehmetçik barış ve huzurun teminatı
Tekin ‘Orijinal Atatürk Portresi Sergisi’ni açtı
Tekin ‘Orijinal Atatürk Portresi Sergisi’ni açtı
Bak: ’Emanete sadakat ve vefa ile sahip çıkacağız’
Bak: ’Emanete sadakat ve vefa ile sahip çıkacağız’
Erdoğan gençliğe seslendi
Erdoğan gençliğe seslendi
Bahçeli, ‘Dün başardık, bir kez daha başarırız
Bahçeli, ‘Dün başardık, bir kez daha başarırız
HABERLER>SAĞLıK & YAŞAM
18 Ocak 2013 Cuma - 09:27

Kış Doğu'ya mitili attı

Doğu Anadolu Bölgesinde kar yağışının durmasıyla birlikte etkisini artıran soğuk hava, bölgede gündelik yaşamın bir parçası haline geldi. Kar yağışının başladığı hafta içinde aksayan ulaşım ise normalleşti.

Kış Doğu ya mitili attı

Doğu Anadolu Bölgesinde kar yağışının durmasıyla birlikte etkisini artıran soğuk hava, bölgede gündelik yaşamın bir parçası haline geldi. Kar yağışının başladığı hafta içinde aksayan ulaşım ise normalleşti. Soğuk hava bölge illerindeki kış ekonomisini de canlandırdı. Kışlık giyecek ürünleri satışları tavan yaptı.
Erzurum’da kar yağışının başladığı günden bugüne açılan köy yolu uzunluğunun 19 bin 130 kilometreye ulaştığı bildirildi. 19 köyde 130 kilometre uzunluğundaki yollarda ise kar temizleme çalışmaları aralıksız biçimde sürdürülüyor.
HİZAN’DA HALEN 31 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPALI
Bitlis’in Hizan ilçesinde kar yağışı nedeniyle kapanan 31 köy yoluna ulaşıma açma çalışmaları sürüyor.
Hizan Kaymakamı Hayrettin Baskın, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, kapalı köy yollarını açmak üzere şantiyelere bağlı 9 aracın fiilen çalıştığını belirtti. Baskın "Karla mücadele ekipleri 4 dozer, 3 kepçe ve 2 greyderle son 5 gün içerisinde 38 köy yolunu ulaşıma açtı. Bugün itibariyle 31 köy yolumuz kar nedeniyle ulaşıma kapalı. Köy yollarını açmak için karla mücadele ekipleri çalışmalarını aralıksız sürdürüyor" dedi.
ARDAHAN’DA ARAÇLAR SOĞUKTAN ÇALIŞMADI
Ardahan’da çok sayıda araç dondurucu soğuktan dolayı çalışmadı.
Ardahan'da etkili olan soğuk hava hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Gece hava sıcaklığı eksi 30 dereceye kadar düştü. Soğuklar nedeniyle birçok araç dondu. Vatandaşlar donan araçlarını çalıştırmak için başka araçların aküsünden takviye yaparak araçlarını çalıştırmaya çalıştı. Çalışmayan araçlar sanayi esnafının yüzünü güldürdü. Sanayi esnafı özellikle son günlerde etkili olan soğuklar nedeniyle işlerinde yüzde 100’ün üzerinde artış yaşandığını belirtti.
Öte yandan, son günlerde etkili olan yoğun kar yağışı ve soğukla birlikte çatılarda biriken karlar tehlike saçmaya başladı. Yetkililer vatandaşları yolda yürürken çatı saçaklarında oluşan sarkıtlara karşı çok dikkatli olmaları konusunda uyardı.
AÇ KALAN KEKLİKLER İÇİN YEMLEME YAPTILAR
Erzincan Merkez Avcılar, Balıkçılar ve Doğa Sporları Derneği üyeleri, Orman ve Su İşleri Müdürlüğü'ne bağlı ekipler ile birlikte kar nedeniyle yiyecek bulmakta güçlük çeken keklikler için yaşadıkları bölgelere yem bıraktı.
Ağır kış şartlarının yaşandığı ve kar kalınlığının bir metrenin üzerinde olduğu Ergan Dağı eteklerinde aç kalan yaban hayvanları da unutulmadı. Erzincan Merkez Avcılar, Balıkçılar ve Doğa Sporları Derneği üyesi 15 avcı ve Erzincan Orman ve Su İşleri Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, geçtiğimiz hafta sonunda Ergan Dağı eteklerinde yaban hayvanları için yemleme çalışması yaptı.
Uzun uğraşlar sonucu dağlık alana ulaşabilen ekipler, aç kalan keklikler için doğaya yaklaşık 1 ton yem bıraktı. Erzincan Merkez Avcılar, Balıkçılar ve Doğa Sporları Derneği Başkanı Adem Sarıaslan, aç kalan yaban hayvanlarının yiyecek bulma konusunda zorlandıklarını ve bir çoğunun öldüğünü belirterek; “Bu gibi olumsuzlukların önlerine geçmek ve hayvanların yem bulmada sıkıntılarını ortadan kaldırmak amacıyla, doğaya düzenli olarak yem bırakmaya çalışıyoruz” dedi.
MUŞ’TA MURAT NEHRİ KISMEN BUZ TUTTU
Muş'ta etkili olan soğuk hava sebebiyle hava sıcaklığı eksi 20 dereceye kadar düşerken, yüzeyi yer yer buz tutan Murat nehrine açılan balıkçılar güçlükle avlanıyorlar.
Muş’ta geçimini balıkçılıkla sağlayan vatandaşlar ise Murat nehrindeki buzları kırarak balık tutmaya çalışıyorlar. Alparslan 1 Barajı’nda gündüz kapakların kapatılması nedeni ile buz tutan Murat Nehri’nde sal denilen kayıklarla buzları kırarak balık tutan Tuncay Atay isimli balıkçı, 2 günden beri etkili olan soğuk hava nedeni ile nehrin buz tuttuğunu söyledi. Geçimlerini balıkçılık yaparak sağladıklarını vurgulayan Atay, “2 günden beri havalar çok soğuk olduğu için nehir buz tuttu. Biz de burada balıkçılık yapıyoruz. Nehrin büyük bir kısmı buz tuttu. Zor şartlarda buzu kırarak balık tutuyoruz. Geçim kaynağımız bu olduğu için yapacak başka çaremiz yok” diye konuştu.
5 KİŞİ DONMA TEHLİKESİ GEÇİRDİ
 Muş’un Korkut ilçesine bağlı Çalaplı köyünden çıkan bir yolcu minibüsü, tipi nedeniyle kapanan yolda mahsur kalırken, içerisindeki 5 kişi ise 4 saatin sonunda kurtarıldı.
Alınan bilgilere göre Çalaplı köyünde şiddetli karın ağrısı şikayeti yaşayan Burhan Yılmaz isimli vatandaş, köylülerden yardım istedi. Hemen vatandaşlar tarafından evinden alınan Burhan Yılmaz, köy minibüsüne bindirilerek hastaneye götürülmek istendi. Köyden yaklaşık 8 kilometre uzaklaşan Mehmet Sönmez idaresindeki 49 J 1325 plakalı yolcu minibüsü, Gelincik Mevkii’nde mahsur kaldı. Yoğun tipiden dolayı kapanan yolda kara saplanan minibüsü bir süre kendi imkanlarıyla kurtarmaya çalışan köylüler, başarılı olamayınca Karakale Jandarma Komutanlığı’nı arayarak yardım istedi. Jandarmanın haber vermesi üzerinde yola çıkan İl Özel İdaresi ekipleri, tipi nedeniyle yer yer kapanan yolu açarak minibüse ulaştı. Vatandaşlara donmak üzereyken ulaşan ekipler, minibüsü halat yardımıyla kurtarmaya çalıştı. Birkaç denemenin ardından saplandığı yerden çıkartılan minibüs, iş makinesinin eşliğinde Korkut’a bağlı Karakale beldesine kadar getirildi.
Yaklaşık 4 saat mahsur kaldıklarını belirten minibüs sürücüsü Mehmet Sönmez; “Sabah saatlerinde köyden çıktığımızda hava güzeldi. Zaten yolumuz ulaşıma açıktı. Köyden bir müddet uzaklaştıktan sonra yolun tipi nedeniyle kapandığını fark ettik. Araçta hasta olduğu için ilerlemeye çalıştık, ama kara saplandık. 4 saat burada bekledikten sonra ekipler bizlere ulaştı” dedi.
Minibüste bulunan Bayram Yılmaz ise; “Köydeki hastayı hastaneye götürmek için minibüsle yola çıktık. Bir süre ilerledikten sonra kara saplandık ve 4 saat kurtarılmayı bekledik” diye konuştu.
Öte yandan şiddetli karın ağrısı şikayeti yaşayan Burhan Yılmaz isimli hasta vatandaş da, minibüsle götürüldüğü Korkut İlçe Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı.
KARS’TA HAYAT DURMA NOKTASINA GELDİ
Kars'ta, Sibirya soğukları etkili oluyor. İki gündür etkisini gösteren soğuktan dolayı çok sayıda araç dondu, çalışmadı. Hava sıcaklığının sıfırın altında 30 derece olduğu Kars’ta aşırı soğuklardan suları donan vatandaşlar, soğuğa rağmen soluğu Belediye Başkanlığı’na ait İtfaiye Müdürlüğü önünde bulunan çeşmede aldı. İçme suyu ihtiyaçlarını itfaiyeden karşılayan vatandaşlar, soğuktan dolayı evlerindeki suların donduğunu belirtti.
Öte yandan, etkili olan soğuklardan birçok araç dondu. Araçları donan vatandaşlar, saatlerce araçlarını çalıştırmak için uğraştı. Araçları çalışmayan vatandaşlar ateş yakarak donan depoları ısıtmaya çalıştı. Uzun uğraşlardan araçları çalıştıramayan vatandaşlar, son çare olarak tamirci çağırdı. Birçok aracı ise tamirci de çalıştıramadı. Caddelerin boş kaldığı kentte vatandaşlar dışarı çıkmadı. Soğukların etkisini artıracağı kaydedildi.
HASTA KADININ İMDADINA HELİKOPTER YETİŞTİ
Malatya'da, hastaneye götürülmesi gereken kadın, kar nedeniyle yol kapalı olduğu için, helikopterle hastaneye kaldırıldı.
Edinilen bilgiye göre, Pütürge ilçesi Arınlı köyü Dölek mezrasında yaşayan Hazel Kavun (83) rahatsızlandı. Merkezdeki hastaneye götürülmesi gereken tansiyon hastası kadın, kar nedeniyle yol kapalı olunca 2. Ordu Komutanlığı Kara Havacılık Alay Komutanlığı'na ait helikopterle hastaneye kaldırıldı. İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'ne kaldırılan ve kemik erimesi rahatsızlığı bulunan Hazel Kavun'un sağlık durumunun iyi olduğu kaydedildi.
İL ÖZEL İDARESİ EKİPLERİNİN KAR MESAİSİ 24 SAAT ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR
Van'da geçen hafta etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle halen kapalı olan 27 köy yolunun ulaşıma açılması için İl Özel İdaresi ekipleri 24 saat aralıksız çalışmalarını sürdürüyor.
Geçtiğimiz hafta yurdu etkisi altına alan kar yağışı ve fırtına Van’da da hayatı olumsuz yönde etkilemişti. Kar yağışının durmasıyla yaşanan kar esaretinin de boyutları ortaya çıktı. İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetlerine bağlı ekipler, Van merkezde ve ilçelerinde kapanan 329 köy yolunun 302’nin ulaşıma açarken, halen kapalı olan 27 köy yolunun da 24 saat aralıksız açma çalışmalarına devam ediyor.
SAÇAKLARDAKİ BUZLAR TEHLİKE OLUŞTURUYOR
Olumsuz kış şartlarının yaşandığı şu günlerde, Bayburt il ve ilçe merkezlerinde bulunan binaların çatılarında biriken kar ve buz kitleleri ile çığ düşmesi muhtemel köylerde çığ riskinin vatandaşların can ve mal güvenliğini tehdit ettiği bildirildi.
Özellikle gündüz saatlerinde hava sıcaklığının artması neticesinde binaların çatılarında oluşan buz kütlelerinin eriyerek düşmesinin vatandaşların can güvenliğini tehdit ettiği belirtildi,
Yetkililer vatandaşların bu konuda gerekli hassasiyeti göstermeleri, can ve mal güvenlikleri açısından daha dikkatli olmaları gerektiği belirtildi.

 
Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası başladı
 
Çiftçilerden yem protestosu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sağlıkçılardan nöbet değerlendirmesi
Türk Sağlık Sen Erzurum Şube Başkanı Kenan Karaçam, sağlık çalışanlarının ...
Katmer geleneğini yaşatıyorlar
Kış aylarının vazgeçilmezlerinden fırın ketesi ve katmer fırınlarda boy ...
Sobazedeler tedavi altında
Yakutiye ve Karayazı ilçelerinde meydana gelen iki ayrı olayda 6 kişi ...
 
Ulaşımda havalı tercih
Erzurum Havalimanından 2012 yılında yapılan uçak sefer sayısı son 6 yılın ...
Otobüsün üzerine kaya düştü
Erzurum’da dağdan kopan kaya seyir halindeki otobüsün camından içeri girerek ...
Kireçli imamına övgü yağıyor
Tortum İlçesine Bağlı Kireçli köyü İmam hatibi Hasan Tetikçi, kış aylarının ...
 
Karüstü ambulans imdada yetişti
Karaçoban İlçesi’ne bağlı Ovayoncalı köyünde uzun süre soğukta kalması ...
Hasta yakınları için Şefkat Evi teklifi
Erzurum’a gelen hasta ve hasta yakınlarının yaşadığı sıkıntıları dile ...
Kar yok, sis var
Erzurum’da hafta boyunca kar yağışı beklenmiyor. Sıcaklık değerlerinin ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva