Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,6 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,6 arttı
Koca'dan 'Onaylı Randevu Sistemi' açıklaması
Koca'dan 'Onaylı Randevu Sistemi' açıklaması
Sekmen karne heyecanına ortak oldu
Sekmen karne heyecanına ortak oldu
Tekin 2023 – 2024 dönemi tespitlerini paylaştı
Tekin 2023 – 2024 dönemi tespitlerini paylaştı
Merkez Bankası'nın toplam rezervleri arttı
Merkez Bankası'nın toplam rezervleri arttı
HABERLER>SÄ°YASET
23 Mayıs 2024 Perşembe - 03:37

Kurtulmuş’tan Türk Dünyası değerlendirmesi

Kurtulmuş, "Türk dünyası, önümüzdeki çok kutuplu dünyanın önemli aktörlerinden birisi olmaya namzettir. ' dedi

Kurtulmuş’tan Türk Dünyası değerlendirmesi

TBMM Başkanı ve Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Dönem Başkanı Numan Kurtulmuş, "Türk dünyası, önümüzdeki çok kutuplu dünyanın önemli aktörlerinden birisi olmaya namzettir. Şunu açıklıkla ifade etmek isteriz ki Türk dünyasının birliği, dirliği ve kendi arasında ortak bir geleceğe doğru yürümesi dünya barışı için bir tehdit değil, tam aksine dünya barışının temin edilebilmesi için bir fırsattır, imkandır.” dedi.

TÜRKPA Milli Savunma Komisyonu Başkanları Toplantısı, "TÜRKPA Üyesi Ülkeler Arasında Savunma ve Güvenlik Mimarisi " temasıyla TBMM'de başladı. 

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, Meclis Tören Salonu’ndaki programın açılışında, TBMM’nin Dönem Başkanlığında “TÜRKPA Üyesi Ülkeler Arasında Savunma ve Güvenlik Mimarisi” başlıklı toplantının ilkini gerçekleştirdiklerini belirtti. 

TBMM Başkanı Kurtulmuş, resmi ziyaret dolayısıyla bulunduğu Özbekistan’ın başkenti Taşkent’ten katılımcılara video konferans yöntemiyle hitap etti.

TÜRKPA üyesi ülkelerin komisyon başkanlarını Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Kurtulmuş, toplantının hayırlı olmasını diledi.

 Kurtulmuş, dünyanın zor bir süreçten geçtiğini, büyük fırsatların ve büyük tehditlerin bulunduğu bir dönemde olduklarını söyledi. Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde bir araya gelmiş olmanın tarihi bakımdan değerli olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, TÜRKPA bünyesinde parlamenterler arasındaki ilişkilerin yüksek seviye çıkarılmış olmasının da takdire şayan olduğunu belirtti.

“Dilde, tarihte, tarihte, kültürde, medeniyette ortak değerleri olan Türk devletlerinin daha fazla bir araya gelerek ortak hedefler istikametinde kendileri için daha güçlü bir gelecek planlayarak yoluna devam etmesi çok önemlidir.” diyen Kurtulmuş, gelecek dönemde dünya dengeleri bakımından Türk dünyasına ciddi fırsatların gelmekte olduğunu gördüklerini belirtti. 

Gelecek dönemin uluslararası ilişkiler bakımından en önemli belirleyici faktörlerinden birisinin “çok kutupluluk gerçeği” olacağını vurgulayan Kurtulmuş, bu çok kutupluluk anlayışı içerisinde yeni bir dünya sisteminin kurulabilmesi için Türk Devletleri Teşkilatı’na, Türk devletlerine büyük sorumluluklar düştüğünü bildirdi. 

Kurtulmuş, "Türk dünyası, önümüzdeki çok kutuplu dünyanın önemli aktörlerinden birisi olmaya namzettir. Şunu açıklıkla ifade etmek isteriz ki Türk dünyasının birliği, dirliği ve kendi arasında ortak bir geleceğe doğru yürümesi dünya barışı için bir tehdit değil, tam aksine dünya barışının temin edilebilmesi için bir fırsattır, imkandır. Bunu bu şekilde görmek ve uluslararası alanda önümüzdeki bu fırsatları değerlendirerek yeniden tarihi sorumluluklarımızı yüklenmek durumundayız." diye konuştu.

-SAVUNMA SANAYİMİZİN BÜYÜKLÜĞÜ 90 MİLYAR LİRA SEVİYESİNE ULAŞMIŞTIR

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Türk dünyasında bugün hem imkân ve fırsatlar anlamında hem de siyasi irade anlamında ortaklaşmayı sağlayabilecek bir yapının oluşmaya başladığını görmekten memnuniyet duyduğu söyledi. 

“Hiç şüphesiz günümüz dünyasının en önemli gereksinimlerinden birisi de milli savunmada güçlü olmaktır.” diyen Kurtulmuş, bu çerçevede TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Akar’ın üye ülkelerin komisyon başkanlarını Ankara’da bir araya getirmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Milli savunmanın, ülkelerin milli bağımsızlıklarının temin edilmesi ve tehditlerden korunmak için hayati bir imkân olduğuna işaret eden Kurtulmuş, şöyle devam etti:

“Türkiye, uzun yıllardır bir taraftan terör, bir taraftan bölgesel riskler, bir taraftan jeopolitik riskler çerçevesinde karşılaştığı savunma alanındaki riskleri bertaraf edebilmek için üstün bir gayretle mücadele etmektedir. Diyebiliriz ki kötü komşu, bizi ev sahibi yapmıştır. Yıllardır bize örtülü ve açık bir şekilde savunma sanayi ürünlerinde ambargo uygulayanlar, bugün Türk savunma sanayinin dünyada en önde gelen lider savunma sanayilerinden birisi olduğunu görüyor ve hayret ediyorlar. 2002 yılında yaklaşık 5,5 milyar dolar olan savunma sanayimizin büyüklüğü, bugün artık 90 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. Ayrıca Türk savunma sanayi, bütün savunma sanayi ürünlerinde liderlik yapabilecek, yüksek teknolojik donanımları en iyi şekilde kullanan ülkelerin başında gelmektedir. Böyle olduğu için de Türk savunma sanayinin ürünleri dünyada çok sayıda ülkede alıcı buluyor ama onun da ötesinde savunma sanayinde işbirliklerini artırmak için ülkeler, Türkiye’nin ciddi bir ortak olduğunu görüyor ve Türkiye ile işbirliğinin kapısını aralıyor." ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, Türk savunma sanayinin geldiği noktanın Türk dünyası için de iftihar vesilesi olduğunu söyledi. 

Türk dünyası ülkelerinin üzerine düşen büyük bir sorumluluğun bulunduğunu ifade eden Kurtulmuş, bunun da dünyada adil, hakkaniyetli bir sistemi kurabilmek için mücadele etmek olduğunu vurguladı. 

Dünyada kurala dayalı bir uluslararası sistemin kalmadığının altını çizen Kurtulmuş, bütün insanların yaratılışta eşit olduğunu kabul etmeyen hiçbir fikrin dünyaya barış getirmesinin mümkün olmadığını söyledi. 

Kurtulmuş, "Gazze'deki katliamın birinci derecede sorumlusu olan fikrin, insanların bir kısmını birinci sınıf insan, bir kısmını ise hayvanlardan da aşağı gören bir anlayış dünyaya asla barış getiremez. Dolayısıyla bizim Türk devletleri olarak insanları yaratılışta eşit gören bir anlayışı mutlaka hayata geçirmek için mücadele etmemiz lazım." diye konuştu.

Bütün devletlerin uluslararası arenada eşit olması gerektiğini söyleyen Kurtulmuş, devletlerin eşitliğinin de herkes tarafından saygı görerek takdir edilmesi gerektiğini ifade etti. 

Kurtulmuş, "Bu çerçevede, Türk dünyasının insanlarına, Türk dünyasının siyasetçilerine düşen tarihi sorumluluklardan birisi de insanların yaratılışta eşitliği ve devletlerin egemenlikte eşitliği prensibinde yeni bir dünyayı kurmaktır." şeklinde konuştu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Dünya beşten büyüktür" sözünü hatırlatan Kurtulmuş, bu gerçeğin artık dünyanın birçok yerinde masum milletler tarafından bir kurtuluş reçetesi olarak görüldüğünü ifade etti. Kurtulmuş, "Çabalarımızı, fikirlerimizi ortaklaştıracağız, hedeflerimizi büyüteceğiz, yolumuzu açacağız." dedi.

Programda, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, TÜRKPA Genel Sekreteri Mehmet Süreyya Er, Azerbaycan Milli Meclisi Savunma, Güvenlik ve Yolsuzlukla Mücadele Komitesi Başkanı Ziyafet Asgarov, Kazakistan Senatosu Uluslararası İlişkiler ve Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Darhan Kidirali, Kırgızistan Meclisi Uluslararası İlişkiler, Savunma, Güvenlik ve Göç Komitesi Başkan Yardımcısı Eldar Süleymanov, KKTC Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler ve Dış İlişkiler Başkanı Yasemi Öztürk ve milletvekilleri yer aldı.

 
Gazze'de can kaybı 35 bin 709'a yükseldi
 
Fidan’dan Türk Devletleriyle İşbirliği vurgusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yüksel: 'Hamas bir direniş hareketidir'
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel, "Filistinliler Filistin topraklarının ...
Bahçeli’den Gazze mesajı
Bahçeli, "Gazze meselesi hem tarihen hem vicdanen hem ahlaken hem de dinen ...
Sekmen Büyükşehir tarım yaklaşımını açıkladı
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum’un tarımda bir “marka ...
 
Bahçeli, ‘Dün başardık, bir kez daha başarırız
Bahçeli, ‘Gerekirse 105 yıl önceki adımı bir kez daha atarız, yeniden ...
AK Parti Kamp tarihi değişti
AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, Kızılcahamam’da 7-9 Haziran tarihleri ...
Turan: 'Ülke huzuru için yoğun bir mesai harcıyoruz'
Turan, "Bu ülke güçlü bir ülke. Bu devlet güçlü bir devlet. Herkes te ...
 
'Erdoğan hepimize örnek olan gerçek bir lider'
Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ...
Tunç'tan yeni anayasa açıklaması
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “İnşallah bu uzlaşmayı meclisimizde sağlarız ...
Kurtulmuş Yeni Anayasa yaklaşımını açıkladı
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, “Demokraside ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva