Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Tekin: ‘Her türlü öneriye açığız’
Tekin: ‘Her türlü öneriye açığız’
Yerlikaya: ‘6 ayrı organize suç örgütü çökertildi'
Yerlikaya: ‘6 ayrı organize suç örgütü çökertildi'
Öğretmene şiddete hayır!
Öğretmene şiddete hayır!
Erdoğan Çalışma Meclisi'ne seslendi
Erdoğan Çalışma Meclisi'ne seslendi
Özvar akreditasyon verilerini paylaştı
Özvar akreditasyon verilerini paylaştı
HABERLER>POLEMÄ°K
22 Nisan 2013 Pazartesi - 09:07

Kastamonu Erzurum'a örnek olsun

Peygamber Efendimizin(SAV) dünyaya gelişlerinin 1442’inci yıldönümü nedeniyle Daday’da bulunan esnaf ücretsiz saç traşı ile çay servisi yaparken, büfeler kepenklerini kapattı, içki satışı yapılmadı.

Kastamonu Erzurum a örnek olsun

Peygamber Efendimizin(SAV) dünyaya gelişlerinin 1442’inci yıldönümü nedeniyle Daday’da bulunan esnaf ücretsiz saç traşı ile çay servisi yaparken, büfeler kepenklerini kapattı, içki satışı yapılmadı. Manevi hassasiyeti yüksek bir şehir olan Erzurum’da ise henüz böyle bir kutlama gerçekleşmedi..
Peygamberimiz'in (s.a.v.) dünyaya gelişlerinin 1442. yıldönümü Daday İlçe Müftülüğünün düzenlediği çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kutlamaların ilk ayağı çarşı meydanında İlim Yayma Cemiyeti Kastamonu Şubesi tarafından Mehteran gösterisiyle oldu. Mehteran gösterisinin ardından Kastamonu Kur'an-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışmasının 1’incisi Muhammed Kamil Tekinalp tarafından Kur'an-ı Kerim okundu. Ayrıca, Kutlu Doğum Haftası kapsamında berberler hafta boyunca ücretsiz saç tıraşı yaptı. Kahvehaneler müşterilerine Kutlu Doğum Haftası nedeniyle ücretsiz çay servisi yaparken, en güzel örneği büfeler gösterdi. İlçede bulunan Tekel büfeleri ve alkollü içecek satışı yapan büfeler, Kutlu Doğum Haftası nedeniyle hafta boyunca kepenklerini kapatarak alkol satışında bulunmadı.
Dadaylı vatandaşlar, Kutlu Doğum Haftası nedeniyle kahvehanelere, berberlere ve alkol satışı yapmayan büfelere teşekkür ederek, bu uygulamanın tüm ülke geneline örnek olması temennisinde bulundu. Dadaylı vatandaşlar, kutlamaların en güzel şekilde Peygamber Efendimize yakışır bir şekilde yapılması gerektiğini belirterek, bu etkinliklerin daha da genişletilmesini istedi. Vatandaşlar kadar işyeri sahipleri de, yaptıkları uygulamanın ileriki yıllarda devam etmesini sağlayacaklarını söyledi.
AĞRI’DA SİYER-İ NEBİ SINAVI
Ağrı İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ‘Kutlu Doğum Haftası’ etkinlikleri çerçevesinde il merkezinde bulunan lise ve ortaokul öğrencilerine yönelik Siyer-i Nebi Sınavı düzenlendi.
2013 yılı “Kutlu Doğum Haftası” çerçevesinde il merkezinde bulunan lise ve ortaokul öğrencilerine yönelik yapılan Siyer-i Nebi sınavına 2 bin 656 öğrenci katılırken, 150 gönüllü öğretmen ile Milli Eğitim Müdürlüğü’nde çalışan personeller de görev aldı.
Ağrı İl Milli Eğitim Müdür Vekili Mehmet Nuri Bilen, Hz. Peygamberimizin doğumunun sadece Müslümanlara değil tüm insanlık alemine ışık olduğunu söyledi. Bilen, “İki cihan serverini tanımak ve O’nun ahlakını örnek almak gerekir. Bugün bu etkinliklerle gençlerimize Efendimizi tanıtmayı ve anlatmayı amaçlıyoruz. Umarım bu bilgilerle gençlerimiz hayatta örnek birer fert olup topluma faydalı olurlar. Sınavda başarılı öğrencilere İl Milli Eğitim Müdürümüz Fatih Başak tarafından çeşitli ödüller verilecektir” dedi.
BİNGÖL’DE KUTLU DOĞUM HAFTASI ETKİNLİĞİ
Bingöl Zübeyde Hanım Anaokulu öğrencilerinin hazırladığı ‘Kutlu Doğum Haftası’ programı yoğun ilgi gördü. Minik öğrencilerin ilahi ve şiirler okuyup dualar ettiği programda, Peygamber Efendimizin örnek davranışlarından ve hayatından bahsedildi. Kültür Merkezi’nde düzenlenen programın sonunda Peygamber Efendimizin ruhuna Fatiha okunup program sonlandırıldı. Programdan sonra öğrencilerin Kutlu Doğum’un anlamını anlatan sanatsal faaliyetlerinin yer aldığı sergi de, veliler tarafından büyük beğeni topladı.
BİTLİS’TE 11 BİN KİŞİ O’NUN İÇİN TER DÖKTÜ
Bitlis Öğretmenler Derneği’nin (BÖDER) Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri çerçevesinde yaptığı umre ve araba ödüllü “Bitlis O'nu Okuyor” Siyer Sınavı’nın yetişkinler kategorisi de bugün yapıldı.
Bitlis ve ilçelerinde iki ayrı kategoride yapılan sınava 11 bin kişi katıldı. Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) kutlu doğum yıldönümü münasebeti ile Bitlis ve ilçelerindeki okullarda iki kategoride düzenlenen sınavın yetişkinler kategorisi de bugün yapıldı. Bitlislilerin büyük bir heyecanla beklediği sınav günün geldiğini belirten sınav koordinatörü Nazdar Giriş, Bitlis merkez ve ilçelerinde iki ayrı kategoride dün ve bugün yapılan sınava toplam 11 bin kişinin girdiğini söyledi. Sınavın büyük ilgi gördüğünü kaydeden Giriş, yapılan sınav neticesinde dereceye girenlere başta araba ve umre ödülü olmak üzere Peygamber Efendimizin doğum yılı anısına toplam 571 hediye vereceklerini ifade etti.
Sınava giren adaylardan Ahmet Kartal ise, büyük bir istek ve heyecanla sınava hazırlandığını ve bugünde sınavda başarılı olacağına inandığını söyledi. Asıl meselenin sadece kitabı okuyup sınava girmek olmadığını ifade eden Kartal, “Kitap sayesinde Peygamber Efendimizin (s.a.v) hayatını öğrenmiş olduk. Bilmediğimiz yönleri öğrendik. Aslında bizim için en büyük ödül bu olsa gerek” dedi.
POSOF’TA KUTLU DOĞUM COŞKUSU
Kutlu doğum haftası Ardahan’ın Posof ilçesinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam ediyor.
İlk kutlamalar merkez camiinde okunan mevlit ile başladı ve etkinliklere köylerde devam edildi. İmam hatipler arasında düzenlenen Duha, Nas arası, Yasin ve Mülk surelerini güzel okuma ve meali ile 40 Hadis ezberleme yarışmaları yapıldı. İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin okuduğu ilahiler ve şiirlerden başka okullar arası siyer yarışması ve düzenlenen konferanslar büyük ilgi gördü.
Din işleri Yüksek Kurulu Uzmanı Doç. Dr. Cenksu Üçer’in verdiği konferans ta Hz. Peygamber ve İnsanlık onuru anlatıldı. Program sonunda hafta ile ilgili yapılan yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi.
BAYBURT'TA KUTLU DOĞUM HAFTASI ETKİNLİKLERİ…
Bayburt Müftülüğü tarafından Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle düzenlenen “Hz. Peygamber Ve İnsan Onuru” konulu panelde Hz. Muhammed’in (s.a.v) İslam Hukuku açısından topluma ve insan hayatına, insan onuruna kazandırdığı değerler anlatıldı. Savaş döneminde insan onurunun, hak ve hürriyetlerinin korunması ile Veda Hutbesi’nin önemine dikkat çekildi.
Şair Zihni Kültür Merkezi’nde Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan ve başkanlığını Bayburt Müftüsü Kemalettin Aksoy’un yaptığı panele Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Yusuf Şen, Yrd. Doç. Dr. Suat Erdem ve Yrd. Doç. Dr. Yakup Mahmutoğlu konuşmacı olarak katıldı.
Yrd. Doç. Dr. Yusuf Şen, insanın onurlu bir varlık olarak sahip olduğu ve Allah (C.C) tarafından kendisine bahşedilen temel hak ve özgürlüklerden bahsederek, “Cenab-ı Hakk’ın şereflendirdiği insan olabilme özelliği taşıyorsak eğer ‘onurlu insanız’ demektir. İnsanda ‘melek, melekten üstün, şeytan ve şeytandan aşağı’ olma potansiyeli vardır. Bizler eğitimci olarak terbiye ile insanın onurlu, güzel, iyi özelliklerini ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Hz. Peygamber (s.a.v), onurlu insana en güzel örnektir. Onur kavramı; saygınlık, haysiyet, kişinin kendisine saygılı olması ve başkalarının da o insandan saygı beklemesini içerir. Allah (c.c), insanı her şeyde merkeze, temele yerleştirmiştir. Bu da insana verdiği değerin bir göstergesidir. İslam dini insana birçok hak vermiştir. Bunlar onurlu insan olmamızdan kaynaklanan haklardır. İnsan, Allah (c.c) katında onurlu, değerli bir varlıktır ve bu nedenle de Cenab-ı Hak tarafından görev ve sorumluluklarla donatılmıştır. İnsanın nefsinin, aklının, dininin, neslinin ve malının korunması esas kılınmıştır. Bunlar temel haklardır ve insanın onuru için önemlidir. Devlet de bu yüzden bu hakları, dolayısıyla insan onurunu korumakla yükümlüdür. Din hükümleri kimin için konulmuştur? Peygamberler kimin için gelmiştir? Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) kimin için gelmiştir? Tüm bunlar insanın, Cenab-ı Hak tarafından muhatap alınıp değerli ve onurlu kılınmış olmasına en güzel delil ve örnektir” dedi.
MAHMUTOĞLU İNSAN ONURUNU ANLATTI
Yrd. Doç. Dr. Yakup Mahmutoğlu ise, Hz. Peygamber’in (s.a.v) çağlarüstü şahsiyet modelinin ve evrensel anlayışının savaş hukukundaki yerine değinerek, dinleyicileri savaş dönemindeki hareket tarzı, örnek yaklaşımı konusunda bilgilendirdi. Hz. Peygamber’in (s.a.v) savaş sırasında da elçilere, emanetlere, kadınlara, esirlere ve ölülere saygı gösterilmesi hususunda davranışları ve sözleriyle sayısız örnekler sunduğunu belirten Mahmutoğlu, “İnsanın temel hak ve özgürlüklerinin, onurunun son derece ihlal edildiği bu çağda Hz. Peygamber’in (s.a.v) insanlığa miras bıraktığı değerlere ne kadar da ihtiyacımız var. Cahiliye döneminde savaş çıkarıyorlar, yakıp yıkıyorlar, öldürdükleri ve yakaladıkları insanların derilerini yüzüyor, uzuvlarını kesiyorlar; kadın, çocuk, yaşlı demeden herkese acımasızca eziyet ediyor, son derece kötü muamele ediyorlardı. Hz. Peygamber (s.a.v) ise, savaşta bile insanların onurunu korumaya, insanın ölüsüne bile saygı gösterilmesine önem vermiştir. Savaşın bile bir hukuku olması gerektiğine inanan Hz. Peygamber (s.a.v), durumun savaşacak noktaya gelmemesi için öncelikle uzlaşma çareleri arar, İslamiyet’e davet eder ve ‘İlk savaşan, ilk öldüren siz olmayın’ derdi. Hz. Peygamber’in (s.a.v) savaş hukuku alanına getirdiği/kazandırdığı yenilikleri, düzenlemeleri, değerleri; ‘savaşta elçilere, emanetlere, kadınlara, esirlere ve ölülere saygı gösterilmesi’ şeklinde özetleyebiliriz. Hz. Peygamber (s.a.v), elçilerin öldürülmesini, onlara kötü muamele edilmesini engellemiş, elçinin masumiyetine ve bu nedenle de dokunulmazlığına vurgu yapmıştır. ‘Elçiye zeval olmaz’ anlayışı bu uygulamanın bir sonucudur. İslamiyet, kim olursa olsun onurunun çiğnenmemesine ehemmiyet vermektedir. Burada önemli bir zatın önemli bir sözüne değinmek istiyorum: ‘Ben Hz. Peygamber’i (s.a.v) övmedim, bilakis O’nun ismini zikretmekle benim sözlerim değer kazanmış oldu’ demiştir” diye konuştu.
ERDEM’İN BİLDİRİSİ
Yrd. Doç. Dr. Suat Erdem de, Hz. Peygamber’in (s.a.v) “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi” niteliğindeki Veda Hutbesi’ni anlattı, Hutbe’nin insan onuru açısından önemine değindi. Veda Hutbesi’nde gönderilen vahiylere, ilahi öğütlere iyi kulak verilmesi gerektiğinin önemle vurgulandığına işaret eden Erdem, konuşmasında şunları söyledi: “Hz. Peygamber (s.a.v), kabile savaşlarının, kan davalarının ve ahlaksızlığın en kötü, yaygın haliyle yaşandığı, kadınların aşağılandığı, bir mal gibi alınıp satıldığı, kız çocuklarının diri diri toprağa gömüldüğü cahiliye döneminde yaşamış ve peygamber olmuştur. Bu dönemde peygamberlik mücadelesi vermiş ve bu mücadele sonunda da, vefat edeceği yılda bir veda haccı yapmıştır. Hz. Peygamber’in (s.a.v) burada bütün insanlığa bir seslenişi, haykırışı vardır. Veda Hutbesi dediğimiz bu sesleniş, O’nun (s.a.v) 23 yıllık peygamberlik hayatının, İslami değerlerin özeti niteliğindedir. Hutbede Peygambere (s.a.v) itaat edilmesi gerektiği emredilir; çünkü Peygamber’e (s.a.v) itaat, Allah’a (c.c) itaat demektir. Hz. Peygamber’in (s.a.v) sünnetine uymamız gerek, çünkü sünnet vahye dayanır, vahiy desteklidir. İnsanlığa ‘Benim sözlerimi iyi dinleyin ki, izzet ve şerefle huzurlu yaşamaya devam edesiniz’ demiştir Hz. Peygamber (s.a.v). Veda Hutbesi’nde insanın sahip olduğu canının, malının, namusunun, onurunun korunmasına dair temel hak ve özgürlüklerin çiğnenmemesi, maddi ve manevi değerlere saygı gösterilmesi gerektiği konusunda altın öğütler verilmektedir. Birkaç örnek vermek gerekirse: Bütün insanlar tek bir nefisten, tek bir candan yaratıldığı için ‘haksız yere’ tek bir ‘masum’ insanı öldürmek bütün insanları öldürmek olarak kabul edilmiştir. Kısas cezasından bahsedilmiştir; ‘kasten’ adam öldürmenin cezası kısastır. Ayrıca, ‘suçun ve cezanın şahsiliği’ ilkesi üzerinde durulmuştur; buna göre herkes yalnızca kendi işlediği suçtan sorumludur. Hiçbir insan, kimsenin günahına, suçuna, cezasına ortak olamaz. İslamiyet’le birlikte kan davaları kaldırılmıştır. Cezaları yalnızca Devletin uygulayabileceği önemle vurgulanmıştır. Hz. Peygamber (s.a.v), ‘Hakka, hukuka riayet edin. Hiçkimsenin, bir başkasına zarar verme hakkı yoktur. Mümin, insanların canına, malına zararı dokunmayacağından emin olunan kişidir’ demiştir. ‘Nefsinize zulmetmeyin, nefislerinizi öldürmeyin, zira kendinizin de üzerinizde hakkınız vardır’ diyerek intihar etmenin günah kapsamına girdiğini belirtmiştir.”
Erdem, Veda Hutbesi’nde Hz. Peygamber’in (s.a.v) özellikle de kadın-erkek, karı-koca ilişkileri ile kadın ve kız çocuklarına, onların onuruna ‘sahip olunması değil’, ‘sahip çıkılması’ hususunda önemli vurgular yaptığını ifade ederek şöyle devam etti: “Hz. Peygamber (s.a.v), ‘Kadınların haklarını koruyunuz ve bu hususta Allah’tan (c.c) korkunuz. Siz kadınları Allah’ın (c.c) bir emaneti olarak aldınız. Sizin kadınlar üzerinde haklarınız olduğu gibi kadınların da sizin üzerinizde hakları vardır’ demiştir.”
“Sonuç olarak, 100 bini aşkın insan huzurunda okunan Veda Hutbesi, Hz. Peygamber’in (s.a.v) 23 yılda uygulamaya koyduğu, geliştirdiği inkılabın özetidir” diyen Yrd. Doç. Dr. Erdem, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Savaşlar, kan davaları, kadın-erkek/karı-koca ilişkileri, insanın temel hak ve özgürlükleri, kadın hakları, miras ve medeni hukuku, zina, eşitlik, hürriyet gibi aklınıza ne gelirse, sadece kendi çağı için değil hangi çağda olursa olsun toplum hayatında insan için önemli olan bütün konularda, alanlarda yapılan düzenlemeleri, yenilikleri, önemli hükümleri, altın kuralları, öğütleri, kanunları içermekle, insanoğlu için evrensel bir belge niteliğinde, özelliğindedir. Bütün insanları kapsayan tarihi bir hutbedir, bir ‘Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi’dir. Allah (c.c) katında en üstün olanınız, Allah’ın (c.c) dinini en iyi yaşayanınızdır. Bunun için de Sevgili Peygamberimizi (s.a.v.) kendimize örnek, rehber almamız lazım. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) gibi davranmaya, O’nun (s.a.v) gibi düşünmeye, O’nun (s.a.v) hayata baktığı gibi hayata bakmaya çalışmalıyız.”
Panele başkanlık eden Müftü Aksoy da, “Müslüman Müslümanı dilendirmez” sözüyle fakir insanların onurunun korunması gerektiğine işaret etti ve Osmanlı döneminde de varolan bir uygulamayı örnek verdiği konuşmasında: “Eski zamanlarda, özellikle de Bayram öncesinde hayırsever vatandaşlar, bakkalların veresiye defterlerindeki borçları ödeyerek, borcunu ödeyemeyenlere, geçim sıkıntısı çekenlere yardım ederdi. Kimse, kimin borcunu ödediğini bilmez, borcu ödeyenin de kimliği saklı tutulurdu” anekdotuna yer verdi.
Bayburt Üniversitesi öğretim üyeleri, kent eşrafı, vatandaşlar ve öğrencilerin katıldığı panelin sonunda, sunumlarından dolayı öğretim üyelerine teşekkür hediyesi takdim edildi.

 
Aziziye’de Kutlu Doğum etkinliği
 
Engelliye ‘engelsiz yaşam’ desteği...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hata düzeltildi
Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünün gezi rehberinin giriş sayfasında bulunan ...
PFDK'dan bin lira ceza
Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu Büyükşehir Belediyespor da dahil olmak ...
Hasankale lavaşı marka bekliyor
Erzurum’a has ürünler arasında bulunan Hasankale Lavaşı, marka olmayı bekliyor.
 
Adliye önünde kavga
Erzurum Adliyesinde mahkeme sonrası iki aile fertleri arasında meydana ...
Yakutiye kıyma dağıttı
Yakutiye Belediyesi, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve diğer yardım ...
Yakutiyeden yenilgi şovu
BAL 1’inci gurupta prestij mücadelesi veren Yakutiyespor deplasmanda karşılaştığı, ...
 
Ya galibiyet, ya galibiyet..
Oyak Renaultspor karşısında şok bir yenilgi alarak play off şansını zora ...
TÜHAD'tan sigorta tepkisi
Zorunlu trafik sigortasına yapılan yüzde 300 ila 500 arasında zamla tüketicinin ...
Kişi başına 4 bin lira borç
Erzurum’da bu yılın ilk iki ayında kişi başına düşen nakdi kredi miktarı ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva