Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Bak: 'Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz'
Bak: 'Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz'
Yeşil Vatan için Türkiye tek yürek
Yeşil Vatan için Türkiye tek yürek
Filistin meselesinde Türkiye farkı
Filistin meselesinde Türkiye farkı
Ala: 'Türkiye, enerjiyi barışın hizmetine sunuyor'
Ala: 'Türkiye, enerjiyi barışın hizmetine sunuyor'
Yılmaz: 'Bugün birlik beraberlik zamanıdır'
Yılmaz: 'Bugün birlik beraberlik zamanıdır'
HABERLER>BÖLGE
4 Ağustos 2025 Pazartesi - 02:44

Kars Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlıyor

Kars demiryolu ile Asya'yı Avrupa'ya bağlıyor. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattıyla 2025 yılının ilk 7 ayında 250 bin ton yük taşındı.

Kars Asya ile Avrupa yı birbirine bağlıyor

Kars demiryolu ile Asya'yı Avrupa'ya bağlıyor. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattıyla 2025 yılının ilk 7 ayında 250 bin ton yük taşındı.
Avrupa'dan Çin'e, Çin'den Avrupa'ya BTK demiryoluyla kesintisiz yük taşımacılığı sağlanıyor. BTK Demiryolu hattının Türkiye'nin doğusunu küresel ticaret sistemine entegre eden ana arter olmasıyla da dikkat çekiyor.
Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (KATSO) Kadir Bozan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattıyla 2025 yılının ilk 7 ayında 250 bin ton yük taşındığını belirtti.
KATSO Başkanı Kadir Bozan, gazetecilere yaptığı açıklamada, "2024-2025 yılı konteynır gelişiyle ilgili yaklaşık 3-4 katı bir artış görülmekte, bu da bizim bölgemiz açısından kayda değer bir durum Lojistik Merkezi için ama şunu şöyle değerlendirmek istiyorum. Lojistik Merkezi'nin taçlandırılması bu hattın Kars'ta serbest bölgelerin kurulması, antrepollerin ve laboratuvarların olmasıyla beraber burada ticaretin daha farklı gelişeceğine inanıyoruz. Çünkü sadece tren buradan gelip geçiyor. Bize bir katkısı bulunmamaktadır. Biz merkezi hükümetimizden hem il bazlı teşvikler olmasını talep ediyoruz. Hem de serbest bölgelerin antrepollerin ve laboratuvarların kurulması akabinde Kars'ta sanayinin de, ticaretin de, lojistiğin de büyük bir oranda gelişme kat edeceğine inancımız tamdır. Çünkü Çin'den çıkan ürünler ve ham madde konusunda Kars'ta indirildiği zaman burada da sanayinin büyük bir ölçüde gelişeceğine inanıyoruz. Bu da şehrin ekonomisine büyük bir katkı sağlayacaktır. İşsizliğinde önüne geçecektir, istihdam sağlayacaktır" dedi.
Bozan, "Gelen konteynır ihracatta geçen yıl ile bu yıl arasında yüzde 380'e varan bir artış söz konusu, ithalatta biraz düşük ama ihracat konusunda çok büyük bir oran var. Taşınan yük oranı geçen yıla oranla bu yılın ilk 7 ayında çok büyük bir oranla geçmiş. Bu yılın sonunda 500 bin tonun üzerinde çıkacağını ön görüyoruz. Hükümetimizin belirlediği bu hattın 2030-2032 hedeflerini hemen hemen yakalamak üzereyiz bu şekilde devam ederse, geçen yılla bu yıl arasında çok büyük bir fark var. O da neden kaynaklanıyor. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattı, Londra'dan Pekin'e uzanan bir hat olarak düşünülüyor. Normal bir düzende gidildiğinde yaklaşık 40-60 gün arasında süren bu yol, BTK ile birlikte 12-14 güne kadar düşmektedir. Bu da lojistik anlamda büyük katkı sağlıyor bütün bölgeler için bu da Bakü-Tifls-Kars Demiryolu hattının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha bize göstermiş oluyor" diye konuştu.
Öte yandan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattı üzerinden taşınan yük miktarı ve sefer sayılarında son 2 yılda dikkat çekici bir artış yaşandı.
2024 yılında toplam sefer sayısı 76, İthalatta taşınan konteyner sayısı 971, İhracatta taşınan konteyner sayısı ise 910 oldu.
İthalat yükü 46 bin 918 ton ve ihracat yükü 51 bin 355 ton olarak gerçekleşti.
2025 yılının ilk 7 ayında toplam sefer sayısı 151 yüzde 98,7 artış görüldü. İthalatta taşınan konteyner 4 bin 894 yüzde 403, ihracatta taşınan konteyner bin 033 yüzde 13,5 artış sağlandı. İhracat yükü de 201 bin 549 ton olurken, yüzde 292 artış olduğu görüldü. İthalat yük miktarı 235-250 bin ton, bu artış trendi devam ettiği takdirde, 2025 yılı sonunda toplamda 500 bin tonun üzerinde yük taşınmış olması hedefleniyor. .
Bu performans ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın 2030 ve 2034 hedeflerine emin adımlarla ilerlediğini gösteriyor.

 
Erzurum’dan 7 ayda 20.2 milyon dolarlık ihracat
 
Jandarma'dan DEAŞ terör örgütüne darbe
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğu’da geleneksel besicilik kültürü yaşatılıyor
Kıyıdüzü köyünün geleneksel hayvancılık kültürünü yansıtan bu manzara, ...
Altundağ, Din görevlileri yarışmasında 2. oldu
1'inci Ayet ve Hadis Ezberleme Yarışması Bölge Finali, İl Müftülüğü Konferans Salonu’nda yapıldı.
Aziziye’de termal yatırımlar devam ediyor
Aziziye Belediyesi termal turizm alanında yeni bir açılıma imza attı. ...
 
Uzundere'de pekmez kazanları kuruldu
Uzundere ilçesinde doğal ortamda, ata yadigârı yöntemlerle yapılan dut ...
12 yılda 946 projeye 6.5 milyar TL destek
Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi tarafından 12 yılda ...
Sekmen: Ekiplerimizle sahadayız
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, kent merkezindeki saha çalışmalarına devam ediyor.
 
Ne bir şikâyeti oldu, ne de bir beklentisi
Bir kahramanlık hikâyesi, yıllar sonra sessizliğini bozuyor. Ahmet Şahna'nın ...
Uçar: ‘Hizmet odaklı anlayışla çalışıyoruz’
Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar, AK Parti hizmet belediyeciliğin ...
Karasu cazibe alanı oldu
Erzincan’da sıcaktan bunalanlar Erzurum Dumlu Dağı'ndan doğan Karasu Nehri’nde ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Adalet adalet adalet; illa adalet!
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Ateizm Kazanı Kaynıyor, Din Adamları Nerede?''
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva