Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Türkiye'de 17 milyon 704 bin öğrenci örgün eğitim aldı
Türkiye'de 17 milyon 704 bin öğrenci örgün eğitim aldı
Meral Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde incelemelerde bulundu
Meral Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde incelemelerde bulundu
Vali Baruş kamu yatırımlarını değerlendirdi
Vali Baruş kamu yatırımlarını değerlendirdi
ETSO Eylül Ayı Olağan Meclis toplantısı yapıldı
ETSO Eylül Ayı Olağan Meclis toplantısı yapıldı
A Milli Futbol Takımı Belçika maçına odaklandı
A Milli Futbol Takımı Belçika maçına odaklandı
HABERLER>EĞİTİM
1 Ekim 2026 Perşembe - 02:31

KTMÜ ile Atatürk Üniversitesi Akademik İş Birliği

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) ile Atatürk Üniversitesi arasında eğitim ve araştırma alanlarındaki ortak çalışmaları geliştirmeye yönelik ikili iş birliği protokolü imzalandı.

KTMÜ ile Atatürk Üniversitesi Akademik İş Birliği

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) ile Atatürk Üniversitesi arasında eğitim ve araştırma alanlarındaki ortak çalışmaları geliştirmeye yönelik ikili iş birliği protokolü imzalandı. Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu’nun KTMÜ ziyareti kapsamında gerçekleştirilen görüşmede, öğrenci ve akademisyen hareketliliği, ortak eğitim programları, araştırma projeleri ve yapay zekâ uygulamaları ele alındı.

KTMÜ Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan’ın ev sahipliğinde Senato Salonu’nda yapılan görüşmeye Rektör Vekili Prof. Dr. Almaz İbrayev, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İsmet Altıntaş ve Prof. Dr. Kamalbek Karımşakov, Genel Sekreter Doç. Dr. Fatih Ramazan İstanbullugil ve Senato üyeleri katıldı.

Yeni protokol, ortak eğitim ve araştırma çalışmalarına zemin hazırlıyor

Görüşmede, iki üniversite arasındaki mevcut akademik ilişkiler değerlendirilerek iş birliğinin farklı uzmanlık alanlarına taşınması üzerinde duruldu. Akademik birimler arasında doğrudan iletişimin geliştirilmesi, ortak araştırma konularının belirlenmesi ve eğitim programlarına yönelik çalışmalar yürütülmesi konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

İki üniversite arasında 2024 yılında imzalanan protokol; öğrenci ve öğretim elemanı değişimleri, ortak bilimsel araştırmalar, toplantılar ve projeleri kapsıyordu. 2026 yılının başında imzalanan Akademik İş Birliği Protokolü ile eğitim, araştırma ve bilimsel etkileşim alanlarındaki çalışmaların çerçevesi genişletilmişti. Ziyaret kapsamında imzalanan yeni protokolle, mevcut ilişkilerin geliştirilmesi ve ortak çalışmaların süreklilik kazanması hedefleniyor.

Akademik hareketlilikle bilgi ve deneyim paylaşımının artırılması hedefleniyor

Toplantıda öğrenci ve akademisyen değişim programları da ele alındı. Öğrencilerin farklı eğitim ortamlarından yararlanması, akademisyenlerin meslektaşlarıyla bilgi ve deneyim paylaşması ve bu etkileşimin ortak projelere dönüşmesi üzerinde duruldu.

Eğitim programları kapsamında yürütülebilecek çalışmaların yanı sıra akademik birimler arasında araştırma ortaklıklarının geliştirilmesine ilişkin değerlendirmeler yapıldı. İki üniversitenin 2025 yılında gerçekleştirdiği “Türk 2025: 1. Uluslararası Manas Bilim ve Teknoloji Kongresi” de mevcut iş birliğinin örnekleri arasında yer alıyor. Yapay zekâ, nanoteknoloji ve tarım teknolojileri gibi alanları kapsayan kongre, farklı disiplinlerden araştırmacıların bilimsel çalışmalarını paylaşmasına yönelik bir buluşma ortamı sunmuştu.

ATAZEKA üzerinden yükseköğretimde yapay zekâ uygulamaları değerlendirildi

Görüşmede, Atatürk Üniversitesi bünyesinde geliştirilen yapay zekâ tabanlı asistan ATAZEKA hakkında bilgi verildi. Üniversitenin kendi altyapısı üzerinde çalışan sistemin soru yanıtlama, metin ve belge hazırlama, doküman analizi, görsel oluşturma ve güncel web bilgilerine erişim gibi işlevleri tanıtıldı.

PDF, Word ve Excel formatındaki belgelerin okunması ve analiz edilmesine de imkân sağlayan platform üzerinden, yapay zekânın akademik ve idari süreçlerdeki kullanım alanları ele alındı. Üniversitelerin dijital dönüşüm çalışmalarında bu teknolojilerden nasıl yararlanılabileceği konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

Manas TV’nin yayıncılık altyapısı ve çalışmaları tanıtıldı

Senato Salonu’ndaki görüşmenin ardından Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu ve beraberindeki heyet, Manas TV’yi ziyaret etti. Konuk heyete televizyonun yayın faaliyetleri ve KTMÜ’nün iletişim alanındaki kurumsal yapısı hakkında bilgi verildi. Stüdyoları ve teknik altyapıyı inceleyen heyet, üniversitenin akademik, kültürel ve sosyal çalışmalarının kamuoyuna aktarılmasında Manas TV’nin üstlendiği rol hakkında bilgi aldı.

 
Trabzonspor, Samsunspor maçı hazırlıklarını sürdürdü
 
ETSO Eylül Ayı Olağan Meclis toplantısı yapıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Atatürk Üniversitesi Dünyanın en iyileri arasında
UI GreenMetric 2026 sonuçlarında Atatürk Üniversitesi, dünya sıralamasında ...
Erzurum'da eğitim süresi 17,31 yıla geriledi
Türkiye İstatistik Kurumu'nun muhtemel eğitim süresi verilerine göre Erzurum'da ...
KTMÜ'de yılın ilk dersini Hacımüftüoğlu verdi
Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinin (KTMÜ) 2026–2027 Akademik Yılı ...
 
ETÜ'de kampüs gündemi
Çakmak, 2026-2027 Akademik Yılı’nın başlamasıyla birlikte üniversite üst ...
ETÜ Spor Bilimleri Fakültesinde geri sayım
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, üniversite ...
ATAUNİV'den Manas'a gönül köprüsü
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu Kırgızistan-Türkiye ...
 
'Türk dünyasına liderlik edecek gençleri yetiştiriyoruz'
Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ), 2026–2027 Eğitim-Öğretim ...
TÜİK Muhtemel Eğitim Süresi verilerini açıkladı
Türkiye’de ilkokula başlama çağındaki bir bireyin en yüksek eğitim kademesini ...
ETÜ Yeni Akademik Yıla hazır
Erzurum Teknik Üniversitesinde (ETÜ) 2026-2027 Akademik Yılının ilk dersi, ...
 
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir şehri kurtaracak olan şey asfalt değil, aidiyettir.
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Erzurum'un Kredi Hikâyesi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
DADAŞ GAZETESİ
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva