Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>SAĞLıK & YAŞAM
18 Aralık 2018 Salı - 12:30

Her 100 kişiden biri organ bağışçısı

Son 5 yılda bin 500’ün üzerine organ bağışçı sayısına ulaşan ve şehirde yaşayan her 100 kişiden birinin organ bağışçısı olduğu Gümüşhane’de 2018 yılında iki donör aracılığıyla organ bağışı bekleyen 8 kişi hayata yeniden tutundu.

Her 100 kişiden biri organ bağışçısı

Son 5 yılda bin 500’ün üzerine organ bağışçı sayısına ulaşan ve şehirde yaşayan her 100 kişiden birinin organ bağışçısı olduğu Gümüşhane’de 2018 yılında iki donör aracılığıyla organ bağışı bekleyen 8 kişi hayata yeniden tutundu.

Geçtiğimiz Nisan ayında yüksek tansiyona bağlı beyin kanaması geçiren ve 48 saat sonra yaşamını yitiren 39 yaşındaki güvenlik görevlisi Bayram Aktürk’ün bağışlanan organları İstanbul ve Samsun’da organ bekleyen 4 hastaya gönderilmesinin ardından geçtiğimiz pazar günü de Gümüşhane Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği 2.sınıf öğrencisi oğlu Gökhan Çağşırlıoğlu’nun yanında yaşayan 56 yaşındaki annesi Filiz Çağşırlıoğlu’nun beyin kanaması geçirmesinin ardından organları bağışlanmış ve Ankara ve Erzurum’da kalp, 2 böbreği ve karaciğeri nakil bekleyen 4 hastaya umut olmuştu.

Konuyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Gümüşhane Devlet Hastanesi Doku ve Organ Nakli Koordinatörü Neşe Öztürk, son 5 yılda organ bağışçı sayısının Gümüşhane’de bin 500’ün üzerinde gerçekleştiğini, toplamda 24 bin 437 organın bağışlandığını ve bu rakamla Gümüşhane’de her 100 kişiden birisinin organ bağışı yaptığını söyledi.

“ESKİDEN HİÇKİMSE HASTANEYE BAĞIŞ YAPMAYA GİTMEZDİ”

Gümüşhane’nin nüfusuna oranla Türkiye’de organ bağışı konusunda gayet iyi durumda olduğunu dile getiren Öztürk, “Donörlerimiz arttıkça bu tablonun daha da düzeleceğini düşünüyorum. Filiz hanım bizim ikinci donörümüzdü. Bu duyuldukça daha çok talep gördük. Eskiden hiçkimse hastaneye bağış yapmaya gitmezdi biz onlara giderdik. Ama artık tablo tamamen değişti. Halk bizi duydu ve biliyor artık. Bizim insanımızda karşılıksız iyilik yapmaya karşı güzel bir sempati var. Ve artık onlar bize geliyor. Onlar beni arıyor. Onlar hastaneye geliyor ve organ bağışı yapmak istediklerini söylüyor. Bu tablo hepimizi çok gururlandırıyor” şeklinde konuştu.

“Bu kadar büyük bir acının içerisinde başkalarına yardım etmeyi tercih eden aileye hem şahsım hem ekibimiz hem de organ bekleyen bütün aileler adına teşekkür ediyorum”

Son olarak 56 yaşındaki Filiz Çağşırlıoğlu’nun organ bağışı sürecini anlatan Öztürk, “Filiz hanım hastaneye geldiğinde oğlu Gökhan tekti ve bu süreçte herkes ona yardımcı oldu. Daha sonra zorlu bir süreç geçirdik. Hem aile hem ekibimiz için zorlu bir süreçti. Sürecin sonu mutlu bir şekilde 4 kişiye umut olacak şekilde bitti. Bu kadar büyük bir acının içerisinde başkalarına yardım etmeyi tercih eden aileye hem şahsım hem ekibimiz hem de organ bekleyen bütün aileler adına teşekkür ediyorum” dedi.

“HEPİMİZ İÇİN DUYGUSAL BİR SÜREÇTİ”

20 yaşındaki üniversite öğrencisi Gökhan Çağşırlıoğlu’nun bu süreçte hep annesinin hiç tanımadığı insanlar dahil herkese karşılıksız iyilik yaptığından bahsettiğini kaydeden Öztürk, “Ben de 'Yaşarken karşılık beklemeden bu kadar iyilik yapmış bir insana Allah böyle bir şans daha verdi, bence bu kadar çok iyilik yapmayı seven insan için tekrar düşün' dedim. Sonra kendisi dayısı ve yakınlarıyla görüştü. Ve annesinin ölürken de iyilik yapmasını istediğini söyleyerek bitirdi. Hepimiz için duygusal bir süreçti” diye konuştu.

Çağşırlıoğlu’nun yoğun bakım sürecini takip eden anestezi uzmanı Dr. Utku Özdemir Biliç ise, “4-5 gündür devam eden yorucu ama hem hüzünlü hem de mutlu bir sürecin sonuna geldik. Haftamız Filiz hanım kötü bir beyin kanaması geçirip hastanemize başvurmuştu. Biz de onu ameliyata altık ve sonraki yoğun bakım sürecinde de Filiz hanımı hayata döndürebilmek için elimizden gelen herşeyi yaptık. Fakat beyin hasarı geri dönüşülemez bir yol aldığında artık tüm dünyada geçerli olan testler başladı. Ve bu testlerin sonucunda kendisine beyin ölümü tanısı koyduk. Beyin ölümü tanısına konulduktan sonra Organ ve Doku Nakli Koordinatörümüz Neşe hanım zaten aileyle yakın ilişkiler içindeydi. Bu zorlu süreçte her zaman onlara destekti. Aileye bundan sonra neler olabileceğini anlattı. Biz onlara seçeneklerimizi sunduk ve onlar bu seçeneklerin içinden çok yüce gönüllüce davranarak vefat eden Filiz hanımın organlarını bağışlamayı tercih ettiler. Filiz hanım vefat etti ama şimdi arkasında 4 kişiye hayat verdi ve 4 ailenin yüzünü güldürdü. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Biz de bu sürece destek olduğumuz için çok mutluyuz” ifadelerini kullandı.

Diğer yandan organlarıyla birisi 20 yaşında kalp nakli bekleyen bir genç olmak üzere 4 kişiye umut olan Filiz Çağşırlıoğlu, 17 Aralık Pazartesi günü memleketi Kayseri’de Cami Kebir Camii'nde öğle namazının ardından kılınan cenaze namazına müteakip Kayseri Asri Mezarlığında toprağa verildi.

 
Müslümanların ve insanlığın izzeti: Aliya İzetbegoviç
 
Süper Lig'de beraberlik haftası
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Koca sağlıkta 2023 vizyonunu paylaştı
2019 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Teklifi ile 2017 Kesin Hesap Kanun Tasarısı ...
Doğan dualarla uğurlandı
Erzurum Valiliği Özel Kalem Müdürü Suat Doğan’ın babası Nejdet Doğan (80) hayatını kaybetti.
Ülkü Ocaklarından madde bağımlılığıyla mücadele
Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Merkezi tarafından, ‘damarlarındaki ...
 
Esgin Erzurumlu yolcularla istişare etti
AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Esgin, Belediye Başkanı Süleyman Çelik ...
Erarslan ailesi yasta
Merkezi Ankara’da bulunan Sağlık Muhabirleri Derneği Genel Başkanı Erzurumlu ...
Doğu’da doğal yaşam zorlaştı
Yiyecek ararken ilçe merkezi yakınına kadar gelen yaban domuzu sürüsü, ...
 
Organlarıyla 4 hastaya umut oldu
Gümüşhane’de annesiyle birlikte yaşayan Kayserili 20 yaşındaki üniversite ...
 Üniversite öğrencilerinden sığınmacılara yardım 
Oltu Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve Atatürk Üniversitesi Oltu Beşeri ve ...
Erzurum'da Vakit, 1001 Hatim Vakti
14 aralık Cuma günü Erzurum Palandöken İlçesi Dutçu Mahallesinde bulunan ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva