Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Evlattan Ecdada uzanan köprü
Evlattan Ecdada uzanan köprü
Bolat: 'Taviz vermeyeceğiz'
Bolat: 'Taviz vermeyeceğiz'
TDT’de işbirliği gündemi
TDT’de işbirliği gündemi
Işıkhan’dan sıfır tolerans vurgusu
Işıkhan’dan sıfır tolerans vurgusu
Kurtulmuş: 'Bu ayıp bile dünya için yeterlidir'
Kurtulmuş: 'Bu ayıp bile dünya için yeterlidir'
HABERLER>EKONOMÄ°
6 Temmuz 2015 Pazartesi - 09:47

Haziran’da 17, 6 ayda 32 ülkeye ihracat

Erzurum’dan bu yılın haziran ayında 17, ocak-haziran ayları kapsamında ise 32 ülkeye ihracat gerçekleştirildi.

Haziran’da 17, 6 ayda 32 ülkeye ihracat

Erzurum’dan bu yılın haziran ayında 17, ocak-haziran ayları kapsamında ise 32 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. Haziran ayında ihracat değer bakımından ilk sırayı Irak alırken, altı aylık dilimde Erzurum’dan en fazla tutarda ihracatın kaydedildiği ülke Azerbaycan oldu.

İLK SIRADA IRAK VAR

Haziran ayında ilden yapılan ihracatta ilk sırayı  476 bin dolar ile Irak ilk sırayı alırken, bu ülkeyi 447 bin dolar ile Azerbaycan, 399 bin dolarla Ukrayna, 260 bin dolarla Gürcistan, 73 bin dolarla Rusya, 70 bin dolarla Birleşik Devletler, 44 bin dolarla Almanya, 39 bin dolarla Suudi Arabistan, 19 bin dolarla Tacikistan, 10 bin dolarla Türkmenistan, 10 bin dolarla Bosna Hersek, 6 bin dolarla Slovenya, 6 bin dolarla Romanya, 2 bin dolarla Macaristan, 1.6 bin dolarla İsrail, 1.5 bin dolarla Birleşik Arap emirlikleri ve 1,0 bin dolarla Yunanistan takip etti.

6 AYLIK DÖNEM

2015’in ocak-haziran ayları bölümünde Erzurum’dan en fazla tutarda ihracatın yapıldığı beş ülke Azerbaycan-Nahçivan, Gürcistan, Irak, Birleşik Devletler ve Ukrayna olarak sıralandı. Dönemde Azerbaycan’a 3.8 milyon, Gürcistan’a 1.8 milyon, Irak’a 1.7 milyon, Birleşik Devletler’e 896 bin, Ukrayna’ya 741 bin dolarlık ihracat yapıldı.

DİĞER ÜLKELER

Ocak-Haziran ayları arasında İran’a 441, Rusya’ya 270, Somali’ye 240, Libya’ya 196, Suudi Arabistan’a 163, Tanzanya Birleşik Cumhuriyetlerine 138, İsrail’e 88, Tacikistan’a 71, Romanya’ya 59, Arnavutluk’a 48, Almanya’ya 44, İtalya’ya 43, Pakistan’a 38, Sırbistan’a 38, Yunanistan’a 33, Türkmenistan’a 31, Slovenya7ya 30, Bosna Hersek’e 22, KKTC’ye 18, Kosova’ya 16, Macaristan’a 15, Lübnan’a 10, Kuveyt’e 9.6, Afganistan’a 7.8, Belçika’ya 4.4, Bulgaristan’a 1.9, Birleşik Arap Emirlikleri’ne 1.5 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

TİM, 2015 YILI İLK ÇEYREĞİ EĞİLİM ANKETİ SONUÇLARINI AÇIKLADI

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 2015 yılı birinci çeyrek gerçekleşme ve ikinci çeyrek beklenti anketi sonuçlarına göre, yılın ilk çeyreğinde ihracatçı firmalar yaklaşık 50 bin yeni istihdam yarattı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2015 yılı birinci çeyrek gerçekleşme ve ikinci çeyrek beklenti sonuçları açıklandı. Anket sonuçlarına göre ihracatçı firmalar yaşanan sıkıntılara rağmen pazar payı kazanmaya odaklandı. İhracatçı firmaların yüzde 39’u, yılın ilk çeyreğinde yeni pazarlara girebildi. Anket sonuçlarını değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçıların tüm dünyada yaşanan daralmaya rağmen, karlılığının düşmesini göze alarak ‘Pazar payı kazanmaya odaklandığını’ söylerken, “İhracatçılarımız bunun için yatırım yapmaya ve istihdama katkı vermeye devam ediyor” dedi.

İkinci çeyrekte birim ihraç fiyat beklentilerinin yükselmesini de olumlu olarak değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Birim ihraç fiyat beklentilerinin artması ihracat için çok iyi bir gelişme çünkü ihracatımızı kilo bazında arttırıyoruz. Buna ek olarak birim fiyat beklentilerinin artması önümüzdeki dönemde ihracatımıza pozitif yansıyacak” dedi. Büyükekşi, ilk çeyrekte girdi maliyetlerinin arttığını belirten ihracatçıların oranının yüzde 66,5 olduğunu enerji birim girdi maliyetlerinin arttığını belirten firmaların oranının ise yüzde 48’den yüzde 55’e yükseldiğini ifade etti.

Firmaların hammadde temininde döviz dağılımında en yüksek payı euronun aldığını belirten TİM Başkanı “Euro ihracat kırılımında yüzde 49, ithalat kırılımında ise yüzde 42’lik bir paya sahip. Euro kazanıp dolar harcayan bir yapıda paritedeki düşüşlerin bizi etkilemesinin sebebi de bu. Sadece AB-28 pazarında parite, ihracatımıza 4 ayda 4,5 milyar dolar negatif etki yaptı. Nasıl euro yükseldiğinde, geçtiğimiz yıl aynı günlerde olduğu gibi pozitif etkisinden bahsediyorsak, euro düştüğünde de negatif etkisini ortaya koyuyoruz” dedi.

Anketten öne çıkanlar sonuçlara göre; ihracatçının ikinci çeyrek dolar/TL kur tahmini 2,66, euro/TL kur tahmini 2,85, euro/dolar parite tahmini ise 1,07 oldu. İhracatçılar, yılsonunda pariteyi dolar için 2,76, euro için 2,91 ve euro/dolar için 1,07 öngördüklerini söyledi. İhracatçıların 2015 yılsonu enflasyon tahmini yüzde 7.25 oldu. İhracatçıların yıl sonu büyüme beklentisi yüzde 3,1 oldu. İhracatçıların yüzde 61,4’ü döviz kurlarını öncelikli sorun olarak görürken; yüzde 44,6’sı enerji maliyetlerini, yüzde 39,6’sı ise ara mal ve hammadde fiyatlarını öncelikli sorun olarak tanımladı. Rusya en yüksek oranda hedef pazar olarak belirginleşti. Rusya’yı ABD, Çin, Almanya ve Brezilya izledi. Yılın ilk çeyreğinde mevcut pazarlarda yeni müşterilerden sipariş aldıklarını belirten ihracatçıların oranı yüzde 56 ile geçtiğimiz dönemdeki seyrini korudu.

GİRDİ MALİYETLERİ ARTIYOR

Anket sonuçlarına göre 2015 yılı ilk çeyreğinde ihracatçı firmaların üretim, tedarik ve enerji kullanımı açısından geçtiğimiz iki dönemde olduğu gibi üzerinde durdukları en önemli gerçekleşme girdi maliyetlerindeki artış oldu.

Girdi maliyetlerinin arttığını belirten ihracatçıların oranı yüzde 66,5 oldu.

Yılın son çeyreğinde 8 puan gerileyen bu oran ilk çeyrekte eski trendine geri döndü. Benzer trend, enerji maliyetlerinde de görüldü.

Enerji birim girdi maliyetlerinin arttığını belirten firmaların oranı yüzde 48’den yüzde 55’e yükselirken, elektrik tüketiminin arttığını belirenlerin oranı ise yüzde 41,2’den yüzde 34’e geriledi.

2015 yılının 2. çeyreğine üretim ve ihracatlarının artacağı beklentisi ile giren «umutlu» ihracatçıların oranı sırasıyla yüzde 34,9 ve yüzde 37,6 olarak gerçekleşti.

İhracatçı firmaların yüzde 29,3’ü üretimlerinin, yüzde 31,2’si ise ihracatlarının geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yükseldiğini belirtildi.

Genel karlılık düzeyinin azaldığını belirten firmaların oranı yüzde 45’ten yüzde 54,4’e, ihracatta karlılık düzeyinin azaldığını belirten firmaların oranı ise yüzde 40,4’ten yüzde 58,8’e yükseldi

 
Bakan Yılmaz: “İslam Dünyası huzursuz”
 
Haziran’ın şampiyonu çimento oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’un payı yüzde 6.6’ya yükseldi
Erzurum’un bu yılın ilk beş ayında Doğu Anadolu Bölgesi toplamında ihracat ...
Erzurum’un TÜFE’si düştü
TÜİK Haziran 2015 TÜFE verilerini açıkladı. Erzurum İstatistik Bölgesi’nde, ...
Temmuz ayı en’leri açıklandı
Erzurum’da en sıcak temmuz ayı gününün 2000, en soğuk temmuz ayı günün ...
 
Erzurum’da 5 ayda 26 milyonluk dış ticaret
Erzurum’da bu yılın ilk beş ayında 37 ihracat, 36 ithalatçı firma tarafından ...
TİM Erzurum verilerini açıkladı
Türkiye ihracatçılar Meclisi Haziran ayı ihracat rakamlarını paylaştı. ...
Erzurum tarımında yeni konsept
Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, Sebze Üreticileri Derneğinin Erzurum ...
 
500 İşçi İçin Toplu Sözleşme İmzalandı
Aras EDAŞ ile TES-İŞ Sendikası arasında 450–500 işçiyi kapsayan sendikalaşma ...
Erzurum ekonomisi doğru rotada
TBB Risk Merkezi mayıs ayı protestolu senet verilerini paylaştı.
Erzurum’dan Konutta rekor performans
TÜİK 2015 aylık ve 5 aylık konut satış istatistiklerini paylaştı.
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva