Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Yiğit Danıştay Başkanlığına yeniden seçildi
Yiğit Danıştay Başkanlığına yeniden seçildi
ASHB’den bir ilk
ASHB’den bir ilk
Tekin’den öğretmen ataması açıklaması
Tekin’den öğretmen ataması açıklaması
‘TBMM hürriyet mücadelesinin sembolü’
‘TBMM hürriyet mücadelesinin sembolü’
Erdoğan’dan vicdan ve kararlılık vurgusu
Erdoğan’dan vicdan ve kararlılık vurgusu
HABERLER>KÜLTÜR & SANAT
5 Ekim 2017 Perşembe - 10:22

Harputkapı’da sona doğru

Erzurum kültürüne kazandırılan Harputkapı’da, sıra artık çevre düzenlemesine geldi.

Harputkapı’da sona doğru

Harputkapı projesinde sona gelindi. Konuya ilişkin değerlendirmelerini paylaşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, bilim ve kültür çevreleri tarafından ilgiyle beklenen Harputkapı’nın yapılan çalışmalarla tamamen ortaya çıktığını belirtti.  Tamamen ortaya çıkarlan tarihi yapının çevre düzenlemesi için yeni bir proje öngördüklerini dile getiren Almaz, “Şehrimize yakışır güzel bir çevre düzelmesi yaparak, Harputkapı’yı Erzurum halkımızın ziyaretine açacağız” dedi. Kültür Müdürlüğü olarak yine bir ilki gerçekleştirdiklerini söyleyen Almaz, bir kültürel alan daha oluşturarak, Erzurum’un hak ettiği çalışmaları yapıklarını belirtti.

HARPUTKAPI TAMAMEN ORTAYA ÇIKARILDI

Yapılan çalışmalar sonucunda Harputkapı’nın tamamen ortaya çıkarıldığına değinen Almaz, “Erzurum tarihi bir şehir. Özellikle Türk ve Türk İslam tarihinin başladığı âdeta Anadolu’nun önsözü olan bir şehirdir. Şehrin coğrafi özellikleri içerisinde kapılar önemli bir yer tutar. O kapılar toplam 8 tanedir; 3’ü iç kapı, 5’i ise dış kapıdır. Tebrizkapı, Gürcükapı, Erzincankapı iç kapıdır. İstanbul kapı, Kavakkapı, Harputkapı, Karskapı ve Yenikapı’da dış kapıdır.  Muttasıl kapı deriz bu dış kapılara.  Bunlardan bir tanesi de Harputkapı’ydı. Harputkapı sultan Abdülaziz döneminde fosforlu Mustafa Paşa Erzurum Valisi tarafından yaptırılmıştır. Şehrin Güneydoğu kısmından girişini ifade eder. Yani Elâzığ yani o günkü tabiriyle Harput, Bingöl, Malatya, illerinin Kiğı sancağının bulunduğu cihetten gelen misafirlerimiz şehre Harputkapı’dan giriş yaparlarmış. Harputkapı 1867-73 yılları arasında yani 7-8 yıllık bir çalışma ile yapılmıştır. Bu kapı şuan ki Erzurum Valiliğinin kampüsünün bulunduğu yerde küçük bir girişi olan ve parmaklıklarla kapatılmış bir yerdi. Arkeoloji Müze Müdürlüğümüz bu yaz yaptığı çalışmalarla burayı tamamen ortaya çıkardı. Yaklaşık 25-30 metre uzunluğunda tuğla ve tek girişli bir bina olmak üzere kapının tamamı ortaya çıkarıldı” ifadelerine yer verdi.

ÇEVRE DÜZENLEMESİ BAŞLIYOR

Tamamen ortaya çıkarılarak Erzurum’a kazandırılan Harputkapı’da çevre düzenlemesi için yeni bir proje öngördüklerini kaydeden Almaz, “Bazı rivayetlere göre Kapının uzantıları var ama şuan bizim bulgularımızda böylem bir durum yok. Biz var olanı tamamen ortaya çıkardık ve Erzurum kültürüne kazandırdık.  Bu yıllardır konuşulan bir şeydi. Harputkapı neredeydi, ya da nereye kadar uzanıyor diye. Bilim çevreleri, kültür çevreleri tarafından bir beklentiydi. Kültür Müdürlüğüm olarak yine bir ilki gerçekleştirdik. Tabi bu bizim bir nevi manevi borcumuzdu elbette. Her türlü kültürel mirasımızı canlı tutmalıyız, gelecek nesillere sağlam bir şekillere ulaştırmalıyız. Harputkapı şuanda tamamen ortaya çıktı, artık çevre düzenlemesi başlıyor. Çevre düzenlemesi için şuanda yeni bir proje öngörüyoruz. Artık zor olan bitti, sağ olsunlar sanat tarihçilerimiz, arkeologlarımız, tüm emeği olan Müze Müdürlüğü büyük emeklerle ortaya çıkardılar. Bundan sonra artık onun etrafına güzel, şehrimize yakışır bir çevre düzenlemesi yapacağız. Ondan sonra da inşallah insanlarımız orayı ziyaret edebilecekler. Bir kültürel alan daha oluşturmuş olduk, geldik geleli bunlara çok önem veriyoruz biliyorsunuz. Erzurum kültürüne, tarihine, sanat dünyasına hayırlı olsun, çalışmalarımız Erzurum’un hak ettiği çalışmalardır” diye konuştu.  

 
Ertaş AVM kültürünü ele aldı
 
Erzurumspor U 21 ekibi 2. sırada
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ertaş AVM kültürünü ele aldı
AVM kültürünü değerlendiren Ertaş, “Bizim geleneksel ticaret merkezlerimiz ...
Orhan, Muharrem ayının manasını paylaştı
Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, Muharrem ayı dolayısıyla ...
Özeren Değerler Eğitimini paylaştı
"Her Ay Bir Kadın Yazarla Buluşuyoruz." programının ilk konuğu olan eğitimci-yazar ...
 
Tetikçi’nin resim sergisi ilgi görüyor
Bursa’da çalışmalarını sürdüren Erzurumlu ressam Yrd. Doç. İsmail Tetikçi’nin, ...
EDT 20'inci Sanat Yılında
Erzurum Devlet Tiyatrosu ‘Sersem Kocanın Kurnaz Karısı’ oyunu ile 20. yılında perdeleri açtı.
Oltu Eğitim Gönüllüleri Derneği sergi açtı
İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi tarafından finanse edilen ‘AB Normlarında ...
 
Palandöken 2. Kültür Merkezi 2018'de tamamlanacak
Palandöken Belediyesi'nin prestiji projeleri arasında yer alan ve yapımı ...
Oltu’nun tarihi yerlerini gezdiler
Oltulu Turizmci Halim Zaimoğlu kültür gezisi kapsamında Bursa’dan 45 kişilik ...
Sultangazi'de geleneksel coşku
Sultangazi Belediyesi, Orta Asya ve Anadolu’da yüzyıllardır oynanan ata ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva