Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Hacı adayları dikkat
Hacı adayları dikkat
Bakan Tekin: 'Taviz yok'
Bakan Tekin: 'Taviz yok'
Oltu MEM'de 95 öğrenci Avrupa’da staj imkanı buldu
Oltu MEM'de 95 öğrenci Avrupa’da staj imkanı buldu
Erzurum kooperatifçiliğinde bir ilk
Erzurum kooperatifçiliğinde bir ilk
ESKİ’den Tekman mesaisi
ESKİ’den Tekman mesaisi
HABERLER>EKONOMÄ°
18 Kasım 2014 Salı - 09:33

Güzlük ekime bilimsel destek

Palandöken Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden çiftçilere, güzlük ekimleri için teknik ve bilimsel destek sağlayarak, Erzurum tarımı güz dönemi ekimlerinde kalite arttırılmaya çalışılıyor.

Güzlük ekime bilimsel destek

İklim şartlarının ağır ve çetin geçtiği Doğu Anadolu’nun en büyük ili Erzurum’da tarım alanında yapılması gerekenler, nihayet bir bir yapılmaya başladı. Özellikle çiftçinin bilgilendirilmesi noktasında atılan adımlar, büyük memnuniyetle karşılanıyor. Gerek bilimsel açıklamalarla, gerekse uygulamalarla çiftçinin bilgilendirilmesini sağlayan kurumlar, çiftçiden tam not alırken, Palandöken Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yeni bir eğitime start verdi. Kurum güzlük ekimlerde kaliteyi arttırmaya yönelik çalışmalar başlattı.
Palandöken Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Metin Yiğit, “İlimiz rakımının 2000 m civarlarında seyretmesi ve bunun paralelinde oluşan ağır karasal iklim şartlarının olması bölge tarımını doğrudan etkilemiş, üreticilerin ürün yelpazesinde hububat tarımını vazgeçilmez kılmıştır. Hububat tarımı bölge üreticilerimizin envanterin de baş sıralarda yerini alırken dünya tarımının araştırmalarında başı çeken etkin tarım ve birim alandan en fazla ürün alma idolü de bölge çiftçisinin teksif ettiği mesaide birinci sırayı almıştır. Buğday bitkisi her çeşit toprakta yetişmekle birlikte genellikle yüksek verim derin, killi, tınlı-killi, humusça zengin topraklardan alınmaktadır. Buğday tarımında ekim zamanını belirleyen en önemli faktörlerden biri de tohum yatağındaki toprak sıcaklığıdır. Toprak sıcaklığının 8–10 derece olduğu zaman ekim yapılırsa kök gelişmesi hızlı ve kök tacı da derin olur. Bu uygun zamandaki ekim, soğuğa ve kurağa karşı dayanıklılığı artırır. Erken ekimde, geç ekimde kış dönemindeki şiddetli soğuklardan bitkinin zarar görmesine neden olacağı için sakıncalıdır. Görüldüğü gibi buğday bitkisinin yetişmesi noktasında bizlere sunduğu bilimsel kıstaslar güzlük ekimi destekler mahiyettedir. Bu kıstaslar dikkate alınarak söz konusu ürünlerde güzlük ekimin yapılması gereği bilimsel olarak desteklenmiştir. Bölge üreticilerimiz açısından güzlük ekim önemini korurken bu ekimin bitki üzerinde oluşturacağı pozitif veya negatif verilerin varlığı araştırılmaya devam etmektedir. Biz bu sebeple, çiftçilerimize güzlük ekimi tavsiye ediyoruz. Güzlük ekimin sebebi, küresel ısınma sebebiyle bitkilerin gelişimi için bitkilerin gelişimi için yeterince sıcaklık ve neme ihtiyaç vardır. Bu dönemde küresel ısınma sebebiyle zaman zaman kuraklıktan bahsedilir. Aslın bu durum, bildiğimiz, suyun eksik olduğu kuraklık değildir, bitkinin gelişim aşamasında suya ve sıcaklığa ihtiyaç duymaktadır. Küresel ısınma, bitkinin ihtiyacı olan su ve sıcaklığı, istediği dönemde alamamasından dolayı kaynaklanmaktadır. Biz bu sebeple çiftçilerimize güzlük ekilişi yani toprağın yeterince ısı ve nemi alabileceği dönemde ekimi yapmak istiyoruz. Dolayısıyla biz çiftçilerimize güzlük ekimi tavsiye ediyoruz ve mühendislerin kontrolünde çiftçilerimize güzlük ekimi yaptırıyoruz.” dedi.

 
Otomobil yayaya çarptı
 
Karşılıksız çek’te düşüş
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TANAP Pasinlerli gençlere umut kapısı oldu
Pasinler Kaymakamlığı ve Pasinler Belediyesi tarafından ilçeden geçecek ...
İller çek sıralaması açıklandı
Erzurum’da ekim ayında 14 bin 322, yılın nisan-ekim diliminde ise 92 bin ...
Cindilli: ‘Sözümüzü tuttuk’
Koç Holding Ford Erzurum Bölge Bayisi Muammer Cindilli 22 yıl önce otomotiv ...
 
Ticarette Erzurum’un ekim uğuru
Erzurum’da eylül ayına göre Gelir, Basit usulde Vergilendirilen Gelir, ...
2015 bütçe çalışmaları devam ediyor
AK Parti Erzurum Milletvekili Cengiz Yavilioğlu’nun da yer aldığı TBMM ...
İl ekonomisinde 'taşıt' damgası
BDDK Fin-Türk 2013 verilerine göre Erzurum Doğu Anadolu Bölgesi seçilmiş ...
 
Erzurum Bölge birincisi ancak..
Erzurum, markalaşma ve sanayileşme seyrini ortaya koyan endüstriyel tasarım ...
Erzurum’un düşündürücü tarım gerçeği
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, 2013 yılında Aksaray, Kırıkkale, Van, Ağrı ...
Erzurum’da 779 kişiye bir otobüs düşüyor
Türkiye genelinde 349 kişiye bir otobüs düşüyor. Türkiye’de otobüs başına ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva