Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Yiğit Danıştay Başkanlığına yeniden seçildi
Yiğit Danıştay Başkanlığına yeniden seçildi
ASHB’den bir ilk
ASHB’den bir ilk
Tekin’den öğretmen ataması açıklaması
Tekin’den öğretmen ataması açıklaması
‘TBMM hürriyet mücadelesinin sembolü’
‘TBMM hürriyet mücadelesinin sembolü’
Erdoğan’dan vicdan ve kararlılık vurgusu
Erdoğan’dan vicdan ve kararlılık vurgusu
HABERLER>EKONOMÄ°
10 Aralık 2012 Pazartesi - 00:01

Güvenli'den kayıtdışılık uyarısı

MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı A. Mustafa Güvenli, yürürlük süresi yılsonunda tamamlanacak olan 5084 Sayılı Yasa’ya dikkat çekti.

Güvenli den kayıtdışılık uyarısı

MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı A. Mustafa Güvenli, yürürlük süresi yılsonunda tamamlanacak olan 5084 Sayılı Yasa’ya dikkat çekti. Güvenli, “Yasanın uygulama süresi uzatılmazsa, istihdam gücü zaten sınırlı olan bölgemiz çok ciddi bir sıkıntıyla karşı karşıya kalacaktır” dedi.
MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı A. Mustafa Güvenli, 5084 Sayılı Teşvik Yasası’na ilişkin olarak önemli uyarılarda bulundu. Başkan Güvenli, söz konusu yasal düzenlemenin bölgede istihdam açısından çok büyük bir önem taşıdığının altını çizerek, “Sadece ilimizde tam 22 bin kişi bu yasa kapsamında istihdam edilmiş durumda. Eğer yasanın devam etmesi sağlanmazsa, içinde bulunduğumuz bu bölgede yeniden kayıt dışı istihdam sorunuyla karşı karşıya kalabiliriz” diye konuştu.
5 YIL UZATILMALI
MÜSİAD Şube Başkanı Güvenli, 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 8 yıllık geçmişine dair bir hatırlatmada bulundu. Güvenli, yasanın 2004 tarihinde yürürlüğe girdiğini ve daha sonra 5350 ve 5615 sayılı yasalarla önemli değişikliklere uğradığı bilgisini verdi. Gerek yararlanılan iller açısından gerek yararlanılma şartları açısından kapsamı genişletilen yasanın uygulama sürelerinin de uzatıldığına dikkati çeken Güvenli, “Süreç içerisinde yasada yapılan her düzenleme, aynı zamanda teşvikli illerin kapsamını genişletti. Yani yasanın yürürlüğe girdiği ilk yıllarda teşviklerden faydalanan şehir sayısı bugün olduğu gibi 49 değildi, çok daha azdı” ifadelerini kullandı.
Teşviklerin amacının kalkınmada öncelikli bölge ve şehirleri avantajlı hale getirmek olduğunu vurgulayan Güvenli, 5084 Sayılı Teşvik Yasası’nın ise, tam tersine yatırımcıları avantajlı konuma taşıdığını dile getirdi. Güvenli, “Bu bağlamda kabul etmek gerekir ki, tercih avantajını eline geçiren yatırımcı, bu yasa kapsamında bölgemize gelip yatırım yapmak yerine, aynı yasadan faydalanan diğer illere ve bulundukları bölgelere yöneldi” diye konuştu.
584 Sayılı Teşvik Yasası’nın Erzurum noktasındaki tek kazanımının istihdama yönelik olduğuna vurgu yapan MÜSİAD Şube Başkanı Güvenli, “Yasayla Erzurum’a yatırımcı gelmedi ama sağladığı SSK prim indirimleri sayesinde mevcut işletme ve firmalardaki sigortalı çalışanların sayısı arttı. Bugün sadece ilimizde 22 bin kişi bu yasa sayesinde sigortalı olarak çalışıyor. Yürürlük süresi yılsonunda tamamlanacak olan yasanın devam etmesi sağlanmazsa, SSK primlerindeki indirim ortadan kalkacak ve bölgemizdeki işverenler çok büyük bir maliyet yüküyle karşı karşıya kalacaklardır. Bu durumda doğal olarak her bir işveren çeşitli tedbirlere başvuracak, bu tedbirlerin başında da işçi çıkarımı gelecektir. Buna ilaveten kayıt dışı istihdam sorunu da, yeniden karşımıza çıkmış olacaktır” şeklinde konuştu.
MÜSİAD ERZURUM ŞUBESİ RAPOR HAZIRLADI
Bu ve benzer sorunların yaşanmaması ve dolayısıyla ildeki ekonomik yapının bozulmaması için yasanın yürürlük süresinin uzatılması gerektiğini vurgulayan MÜSİAD Şube Başkanı Güvenli, bu hususta çok kapsamlı bir rapor hazırlayarak genel merkeze ilettiklerini bildirdi. Güvenli, “MÜSİAD Erzurum Şubesi olarak, 5084 Sayılı Teşvik Yasası ile sağlanan SSK prim indirimlerinin devam etmesi gerektiğine ilaveten bir başka önerimiz de, sigortalı sayısına yönelik oldu. Mevcut haliyle teşvik indiriminden faydalanabilmek için en az 10 kişinin istihdam edilmesi gerekiyor. Erzurum ve bölge şartlarında bu çok yüksek bir rakamdır. Bu nedenle bizim önerimiz; sigortalı çalışan şartının 3 ya da 5 olarak yeniden düzenlenmesidir. Ayrıca yasanın süresi uzatılırken, önümüzdeki 5 yıl için geçerli olmalıdır. Raporumuzu bu yönde hazırladık ve genel merkezimize ilettik. Ayrıca Sağlık Bakanımız ve milletvekillerimize de ulaştırdık. Hükümetin de bu hususta gereken adımları bir an önce atmasını ümit ediyoruz”

 
Kar ulaşımı vurdu
 
Yavilioğlu ekonominin dümeninde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Türk ekonomisi büyüyor'
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, 10 yıl önce Maliye Bakanını kimsenin ...
Asgari ücrete TÜHAD yaklaşımı
Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı ve Tüketiciler Birliği Federasyonu ...
TİM Kasım ihracat verilerini açıkladı
Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM) Kasım ayı İhracatçı Firmaların Kanuni ...
 
KUDAKA Projeleri değerlendirdi
KUDAKA 38. Yönetim Kurulu Toplantısı, Yönetim Kurulu Başkanı Bayburt Valisi ...
Kasım ayı TÜFE’si açıklandı
TÜİK Kasım ayı TÜFE verilerini açıkladı.
ETSO'dan Nace kodu uyarısı
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO), Avrupa Birliği’nde, “Ekonomik ...
 
Büyükşehir Pet-Shopçuları eğitti
Pet shop işletmeciliği yapan esnafın uyması gereken kurallarla işyerlerinde ...
Bir yılda 82 proje üretildi
Atateknokent 2011 yılı istatistikleri açıklandı.
Erzurum markada zirvede
Erzurum’da Üniversiade 2011’le başlayan ve güç kazanan markalaşma olgusu, ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva