Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
‘Refah için ses vereceğiz, susmayacağız’
‘Refah için ses vereceğiz, susmayacağız’
Alcan:  Mobbing milli bir meseledir
Alcan: Mobbing milli bir meseledir
Yırtar: ‘Erzurum’da suç oranında azalma var’
Yırtar: ‘Erzurum’da suç oranında azalma var’
3 ilde dolandırıcılık operasyonu
3 ilde dolandırıcılık operasyonu
Erzurum – Erzincan yolunda kaza: 1 yaralı
Erzurum – Erzincan yolunda kaza: 1 yaralı
HABERLER>SÄ°YASET
11 Aralık 2014 Perşembe - 10:53

Güllüce Dünya’ya seslendi

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Peru’da gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde konuştu.

Güllüce Dünya’ya seslendi

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Peru’da gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde konuştu.

Bakan Güllüce, Lima’da düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 20. Taraflar Konferansı’nın yapılan Üst Düzey Oturumu’nda konuştu. Bakan Güllüce, iklim değişikliğinin geri döndürülemez sonuçlarının önüne geçilebilmesi için küresel düzeyde acil önlemlerin alınması ve işbirliğinin yapılması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin Lima ve Paris Konferanslarına büyük önem verdiğini ve müzakere sürecinin başarıyla sonuçlanması için elinden gelen katkıyı yapmaya daima hazır olduğunu belirten Bakan Güllüce, “Anlaşmanın şeffaf, kapsayıcı, adil ve eşitlikçi olmasının yanı sıra, günümüzdeki ve gelecekteki sosyoekonomik gerçekleri de mutlaka göz önünde bulundurmalıdır” dedi.

YENİ ANLAŞMA

Yeni anlaşmanın bütün ülkelerin kendi iç dinamikleri ile kabul edebileceği hukuki statüye sahip olması gerektiğinin altını çizen Bakan Güllüce, “Ayrıca sözleşmenin temel ilkeleri göz önünde tutularak bütün taraflara gerekli esneklikler sağlanmalıdır. Bu esneklikler, her ülkenin sosyoekonomik göstergelerine, gelişmişlik düzeylerine, imkan ve kabiliyetlerine, tarihi sorumluluklarına göre ve kendisinin belirleyeceği hedeflere dayalı olmalıdır” diye konuştu.

Türkiye’nin çevre duyarlılığını tarihinin her döneminde en güzel biçimde gösterdiğini söyleyen Bakan Güllüce, “Ülkemiz, iklim değişikliği ile mücadele ve çevrenin korunması kapsamında yoğun çalışmalar yürütüyor” dedi.

TÜRKİYE7NİN BÜYÜME ORANI

Bakan Güllüce konuşmasına şöyle devam etti:“Türkiye son on yılda ortalama yüzde 5’lik bir büyüme oranı yakalamıştır. Bununla birlikte aynı dönemde karbon yoğunluğumuzu yüzde 6 azaltarak iklim dostu bir büyüme süreci yaşadık. Türkiye genelinde atık yönetimi, iklim dostu teknoloji ve enerji kaynaklarının kullanımı, hava, su ve toprak kalitesinin iyileştirilmesi yönünde önemli gelişmeler kaydettik. Enerji alanında özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına hızlı bir geçiş sağlama noktasında çalışmalarımız devam etmektedir.”

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Ülke genelinde büyük bir kentsel dönüşüm faaliyetinin başlatıldığına dikkat çeken Bakan İdris Güllüce, bu yenilenme sonucunda sadece binalarda enerji kullanımında yaklaşık yüzde 40 oranında tasarruf sağlanacağını kaydetti. Güllüce, “Ülkemiz son yıllarda ulaştırmadan kaynaklanan sera gazı emisyonlarının azaltılmasına büyük katkı sağlayan programlar yürütmekte ve yatırımlar yapmaktadır. Bunlardan en önemlileri Asya ile Avrupa kıtasını raylı sistemle birbirine bağlayan ve İstanbul Boğazı’nın altından geçen Marmaray, hızlı ve konvansiyonel tren hatları yatırımları, yeşil liman ve yeşil havalimanı uygulamaları ile şehir içi ulaşımda toplu taşımanın yaygınlaştırılması ve raylı sistemlerinin inşasıdır” dedi.

TEMİZ KALKINMA SÜRECİ

Bakan Güllüce, Türkiye’nin gelişmekte olan bir ülke olarak temiz kalkınma sürecini derinleştirebilmesi için finansman ve teknoloji bağlamında desteklenmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin iklim değişikliğiyle ilgili uluslararası fonların kullanımında başarılı uygulamalar gerçekleştirdiğini belirten Bakan Güllüce, “Bundan sonraki süreçte Yeşil İklim Fonu’ndan da yararlanma talebimizi ısrarla belirtmek isterim” dedi.

Bakan Güllüce, “Lima’dan Paris’e giden yolda dünyamızın geleceğini sahiplenmek için uluslararası kamuoyuna güçlü ve etkili bir mesaj vermek zorunda olduğumuzu ısrarla hatırlatmak isterim” diyerek sözlerini noktaladı.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İKLİM ZİRVESİ’NDEN NOTLAR

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi çerçevesinde Peru’nun başkenti Lima’da gerçekleştirilmekte olan uluslararası iklim değişikliği müzakerelerinin ilk haftası tamamlandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar başkanlığında, Çevre Yönetimi Genel Müdürü Muhammet Ecel ve ilgili kurumlardan olusan resmi heyet ile katılım sağlanan müzakerelerde temel olarak 2015 yılında Paris’te imzalanması planlanan yeni anlaşma üzerine odaklanılıyor.

Bu çerçevede, konferansta yeni anlaşmaya ilişkin taslak müzakere metni ile Lima’da alınması öngörülen taslak kararlar metni yoğun bir biçimde müzakere ediliyor.

Taslak metinlerde yer alan hususlar, Lima’daki Türkiye heyeti tarafından titizlikle analiz ediliyor. Özellikle taslak müzakere metninin sera gazı emisyonlarının azaltılması bölümü ile taslak karar metninde yer alan ve 2015 yılında tüm taraflarca sunulması planlanan ulusal katkılara ilişkin bölümler, ülkemizin ulusal çıkar ve öncelikleri de göz önünde bulundurularak toplantılarda müzakere ediliyor.

Her iki taslak metnin de ülkelerin sunduğu görüşler doğrultusunda revize edilmesi ve yayınlanması bekleniyor. Revize metinler, heyetimiz tarafından yeniden değerlendirilerek müzakerelere devam edilecek.

ÖZEL ŞARTLAR

Peru'da devam eden BM İklim Değişikliği Konferansı'na katılan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Emin Birpinar, Türkiye'nin küresel yeni bir iklim anlaşmasını desteklediğini fakat ülkenin "özel şartlarının" da göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin Peru'nun başkenti Lima'da devam eden konferansın üst düzey bölümüne katılımından önce kalabalık bir heyete başkanlık eden Birpinar, yaptığı açıklamada, "Bu yeni iklim anlaşmasının bizim özel koşullarımızı ve sürdürebilir ihtiyaçlarımızı yansıtacak yeterli esnekliğe sahip olmasını istiyoruz" dedi.

Birpinar, Türkiye'nin sera gazı emisyonunun azaltılmasına yönelik planlarını mart ayına kadar sunacağını bildirdi.

İKLİM FONU HEDEFİNİ AŞTI

Bu arada, Avustralya ve Belçika'nın yaptığı bağışların ardından dünyanın en büyük iklim fonunun 2014 yılı hedefini aştığı bildirildi. BM iklim toplantısının ilk haftasından sonra Meksika'dan Moğolistan'a kadar birçok ülkenin bağışlarıyla "Yeşil İklim Fonu"nda 9,95 milyar dolar birikmişti.

Son olarak Belçika tarafından yapılan 62 milyon dolarlık ve Avustralya tarafından yapılan 166 milyon dolarlık katkılarla fon için belirlenen 10 milyar dolarlık eşiğin aşıldığı bildirildi.

Merkezi Washington'da bulunan Dünya Kaynakları Enstitüsü Finans Müdürü Athena Ballesteros, 10 milyar dolarlık eşiğin aşılmasının savunmasız ülkelerin iklim değişikliği etkilerine karşı mücadelesinde yardımcı olacağını söyledi. Ballesteros, "Bu katkılar, görüşmelerdeki güveni sağlamlaştırmalı ve küresel bir anlaşma için ilerlemeye yardımcı olmalıdır" diye konuştu.

Gelişmiş ülkeler, 2020'de başlayacak Yeşil İklim Fonu'na her yıl 100 milyar dolar aktarma konusunda anlaşmaya varmışlardı.

 
İpek oy oranını açıkladı
 
Din Şurası’nda tarihi tespitler
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İpek oy oranını açıkladı
AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek, "Bugünkü anketlerde oy oranımız yüzde ...
Coşkun güven oyu aldı
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Oltu İlçe Teşkilatı 11. Olağan Kongresi ...
Yavilioğlu’ndan bir müjde daha
Yavilioğlu, son çıkan Torba Kanun kapsamında değiştirilen 2992 sayılı ...
 
New City siyaset gündeminde
Uzun zamandan beri kamuoyunun gündemini meşgul eden New City Projesinde ...
Sekmen: ‘Hedef 2023’
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, gazetecilerle bir araya ...
İpek: ‘AK Parti’yi iktidara taşıyan sevgidir’
AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek, iktidar başarısının sırları, ülke ...
 
3'lü Zirvede Erzurum damgası
Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan Dışişleri Bakanları, 3’lü toplantısının 4. Kars’ta yapılacak.
Erzurum Temiz Hava Merkezi’nde son süreç
İstasyonların tek bir merkezden yönetilmesi yerine etkin ve verimli bir ...
BBP Aziziye İlçe Teşkilatı kuruldu
Büyük Birlik Partisi Aziziye İlçe Başkanlığı’nın resmi olarak kurulduğu bildirildi.
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva