Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Hacı adayları dikkat
Hacı adayları dikkat
Bakan Tekin: 'Taviz yok'
Bakan Tekin: 'Taviz yok'
Oltu MEM'de 95 öğrenci Avrupa’da staj imkanı buldu
Oltu MEM'de 95 öğrenci Avrupa’da staj imkanı buldu
Erzurum kooperatifçiliğinde bir ilk
Erzurum kooperatifçiliğinde bir ilk
ESKİ’den Tekman mesaisi
ESKİ’den Tekman mesaisi
HABERLER>EKONOMÄ°
19 Mart 2021 Cuma - 11:06

Fırat kuyumcuların beklentilerini paylaştı

Erzurum Kuyumcular Odası ve Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, kuyumcular hakkında çıkarılması planlanan ve 500 gram altın teminat alınması gündemde olan yasa taslağıyla ilgili Ankara’da temaslarda bulundu.

Fırat kuyumcuların beklentilerini paylaştı

Erzurum Kuyumcular Odası ve Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, kuyumcular hakkında çıkarılması planlanan ve 500 gram altın teminat alınması gündemde olan yasa taslağıyla ilgili Ankara’da temaslarda bulundu.
İç Ticaret Genel Müdürü Adem Başar, Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürü Necmettin Erkan ile Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak ile bir araya gelen ESOB Başkanı Fırat, yasa taslağının değiştirilmesi ve kuyumcu esnafının mağdur olmaması için talepleri sıraladı. Taleplerin olumlu karşılandığını söyleyen Başkan Fırat, gelişmeleri yakından takip ettiklerini bildirdi.
İŞTE O TALEPLER
Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü tarafından 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanuna dayanılarak “Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı” hazırlanmış olup, bu taslağa ilişkin ESOB Başkanı Rasim Fırat’ın talepleri şöyle:
‘İlgili yönetmeliğin Teminat başlıklı 11. Maddesinin 1. fırkasında ‘’ Kamu sermayeli bankalar veya kamu sermayeli katılım bankalarında kuyum işletmesi adına açılan hesaba beş yüz gram altın teminat olarak yatırılır.’’ denilmektedir. Bu madde mevcut kuyum işletmeleri için muaf tutulmalıdır. Ayrıca Gümüş işi ile uğraşan işletmeler ile yarı değerli taş işleyip satan firmalarda bu maddenin kapsamı dışına alınmalı sadece yeni kuyum işletmesi açan ve Altın, Platin gibi değerli madenler ile değerli taş işleyenler için bu madde uygulanmalıdır. Çünkü gümüş işleyen işletmeler ve yarı değerli taş işleyen işletmeler genellikle küçük işletmeler olduklarından bu tutarı teminat olarak vermeleri mümkün değildir. Özellikle ilimizde bu tür işletmeler çoğunlukta olup, mevcut işletmelerinde bu teminatı ödeyecek maddi imkânları bulunmamaktadır. Birçok ilimizde de durum aynıdır. Ayrıca ilimize özgü olan başka bir yerde üretimi olmayan ve yarı kıymetli taş olan Oltu taşı işe ilgili süs eşyalarının imal eden ve satan işletmelerde bu madde kapsamının dışında tutulması gerekmektedir. Lüle taşı için aynı durum söz konusudur.
İlgili yönetmeliğin İş yeri şartları ve ruhsatlandırma başlığı altında bulunan 7. Maddenin 2. Fıkrasından ‘’Kuyum işletmelerinin birinci fıkrada belirtilen iş yeri şartlarını haiz olup olmadığı, iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilmeden önce yetkili idare tarafından yerinde kontrol edilir. Bu şartları haiz olmayan kuyum işletmelerine iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilemez ‘’ denilmektedir. Bu maddede yetkili idare olarak o ilde bulunan Kuyumculukla ilgili Meslek Odası eklenmelidir. Meslek Odası Olmayan illerde Esnaf Odaları Birlikleri bu görevi üstlenmelidir.Bu şekilde ibarenin eklenmesi işletmenin açılısında daha titiz ve şeffaf bir uygulama oluşturacaktır. Ayrıca sadece iş yeri açılışının dışında, Kuyumcu işletmelerinin satmış oldukları altınların ayar kontrolünde ilgili meslek odasına da yetki verilmelidir.
Kuyum işletmesinin yükümlülükleri başlıklı 12. Maddenin 2. Fıkrasının a bendinde Kuyum veya herhangi bir menkulü emanet almamak ya da başka bir amaçla saklamamak denilmektedir. Kuyum işi yapan esnaflarımız Hurda altınlarını yapılmak üzere imalat yapan atölyelere emanet olarak verip yapıldıktan sonra geri almaktadır. Bu durum da bir çeşit emanet verme işlemdir. Bu durum göz önünde bulundurularak ilgili madde revize edilmelidir.
Kuyum ticareti yapmayan, sadece Kuyumcular tarafından gönderilen altınları işleyip tekrar kuyumculara göndermek sureti ile ticaret yapan, kuyumcu atölyeleri Maliye kayıtlarında Nace Kodlarına göre Kuyumcu olarak gözükmektedir. Bu kişiler, küçük atölyelerde sadece kendilerine ait olmayan ürünlerin işlenmesi ve tamirini gerçekleştirerek işçilikten para kazanan küçük esnaflarımızdır. Bu kişilerinde, bu yönetmeliğin kapsamı dışına alınması gerekmektedir.’

 
Bağımlılıkla mücadelede YEDAM’la iş birliği
 
Nöbetteki ailelerden Yargıtay’a teşekkür
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum Yaşlı Nüfus verileri açıklandı
DOSİAD - Nüfusu 758 bin 279 olan Erzurum’da 69 bin 115 yaşlının yaşadığı ...
KUDAKA’dan Pazaryolu’na turizm yatırımı desteği
“Pazaryolu Teras Cafe ve Restaurant” projesinin protokolü, KUDAKA Genel ...
Gözütok: ‘Çanakkale Zaferi emsalsiz bir destandır’
TÜMSİAD Başkanı Gözütok, “Çanakkale Zaferi dün olduğu gibi bugün de ülkemiz ...
 
Pekcan tüketici yaklaşımını paylaştı
Pekcan Tüketici Hakem Heyetlerinin, tedarikçiler ve tüketiciler arasında ...
Erzurum Şubat ayı denge verileri açıklandı
DOSİAD - Erzurum dönemde, il gelirinde Van’ın ardından 2’inci, tahsil ...
Sınırkaya’dan yenilenebilir enerji değerlendirmesi
Elektrik Mühendisleri Odası Erzurum İl Temsilcisi Namiye Sınırkaya, güneşin, ...
 
Erzurum konut satış payı yüzde 15’e yükseldi
DOSİAD - EKONOMİ ARAŞTIRMALARI - Erzurum’un Doğu Anadolu Bölgesi toplamında ...
Erzurum şubat ayı vergi performansı açıklandı
DOSİAD - Erzurum’da bu yılın ilk 2ayında tahakkuk eden 1 milyar 120 milyon ...
ETSO’da Avustralya gündemi
Avustralya'nın Türkiye Büyükelçisi Marc Innes-Brown, Erzurum Ticaret ve ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva