Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Şimşek: ‘Söylentilere inanmayın’
Şimşek: ‘Söylentilere inanmayın’
Bahçeli: ‘Siyasetin ekseni akıldır’
Bahçeli: ‘Siyasetin ekseni akıldır’
Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi'nde geri sayım
Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi'nde geri sayım
e-tebligat verileri açıklandı
e-tebligat verileri açıklandı
Erdoğan: ‘Kalıcı refah artışını sağlayacağız’
Erdoğan: ‘Kalıcı refah artışını sağlayacağız’
HABERLER>KÜLTÜR & SANAT
14 Şubat 2021 Pazar - 13:17

Eşinden öğrendiği sazın ustası oldu

Çalmayı bilmediği enstrümanları özenle tamir eden 4 çocuk annesi Erzurumlu "Leyla Usta", mesleğinde 29 yılı geride bıraktı.

Eşinden öğrendiği sazın ustası oldu

Çalmayı bilmediği enstrümanları özenle tamir eden 4 çocuk annesi Erzurumlu "Leyla Usta", mesleğinde 29 yılı geride bıraktı.
İzmit ilçesinde yaşayan 4 çocuk annesi Leyla Budak (55), 1992 yılında saz ustası eşi Selahattin Budak’la evlendikten sonra memleketi Erzurum'dan Kocaeli'ne taşındı. İlk enstrüman dükkanlarını 29 yıl önce İzmit'te açan Budak çifti, daha sonra saz yapmaya da başladı. Sık sık eşine yardım etmek için dükkana giden Leyla Budak, enstrüman tamiri işine yatkınlığını fark etti. İlk önce saz tamir etmeyi öğrenen Budak, daha sonra telli enstrümanlarda kendisini geliştirdi. 4 çocuk annesi Budak, 29 yıldır küçük tamirhanede telli enstrümanların tamirini yapıyor.
Budak çiftinin beden eğitimi öğretmeni kızları Seçil Aktaş ise boş zamanlarında dükkana gelerek, öğrenmek isteyenlere bağlama eğitimi veriyor. Leyla Budak enstrüman tamir ederken, kızı Seçil Aktaş ise annesine bağlama çalarak eşlik ediyor.
"BEN ÖĞRENDİKÇE EŞİMİN HOŞUNA GİTTİ"
1992 yılından bu yana eşiyle birlikte çalıştığını anlatan Leyla Budak, "Saz yapımı ve tamir etmesi eşimin çocukluktan bu yana mesleğidir. Eşim dükkanda çalışınca ben de onun yanına gidip, gelirken bir şeyler öğrendim. Tel takmayı, perde takmayı sonra tamirini öğrendim. Ben öğrendikçe eşimin hoşuna gitti. Kadınların yapamayacağı hiçbir iş yoktur. Öğrendim ve kendi paramı kazanıyorum" ifadelerini kullandı.
Saz tamirini yaptığını fakat çalmayı bilmediğini belirten Budak, "Gençliğimde öğrenmek istedim ama sonra hevesim geçti. Solağım diye çalamadım" dedi.
"TELLİ ENSTRÜMANLARIN TAMİRİNİ YAPIYORUM"
Eşinin saz yapma konusunda usta olduğunu belirten Leyla Budak, temin ettikleri tekneleri saza dönüştürmek için 6 ay emek verdiklerini ifade etti. Budak, "Bağlamayı sıfırdan eşim yapıyor. Ben tamirlerini yapıyorum. Örneğin sazın teknesi çatladıysa önce tekneyi cilalıyorum. Tutkalı kaynatıyorum. Yapıştırıyorum, cilalıyorum. Tellerini, perdesini değiştiriyorum. Gitar, keman, ut gibi diğer telli enstrümanların da tamirini yapıyorum" şeklinde konuştu.
"DÜKKANA GELENLER, 'USTA SEN TAKMA, YENGE TAKSIN' DİYORLAR"
Çevredeki vatandaşların takdirini topladığını dile getiren Budak, "Beni yadırgamıyorlar, hoşlarına gidiyor. Kadınların eli daha yatkın olunca teli hep benim takmamı istiyorlar. Eşime, ‘Usta sen takma, yenge taksın’ diyorlar. Telleri ben değiştiriyorum. Daha itinalı yapıyorum. Ben genç olsam büyük dükkan açmak isterdim ama artık çocukları büyüttük, okudular. Bize de burası yetiyor" diye konuştu.
Oğlu ve kızının bağlama çaldığını, aynı zamanda eğitim de verdiklerini kaydeden Budak, "Bizden sonra baba mesleğini sürdürmelerini istedim ama nasip olmadı. Ben gerçekten çok istedim ama çocuklarım tercih etmedi" ifadelerini kullandı.
"İSTEYENLERE BAĞLAMA KURSU VERİYORUM"
2007 yılından bu yana bağlama çaldığını söyleyen Seçil Aktaş ise "Anne ve babamın yanına gidip gelirken bağlamaya merak saldım ve öğrendim. Beden eğitimi öğretmeniyim ama hala annemin yanında isteyenlere bağlama kursu veriyorum. Bağlamayı da özellikle ağabeyimin teşvikiyle öğrendim. ‘Sen yapamazsın’ diyerek beni teşvik etti" dedi.
Müşterilerin, 'Ağabey yok mu' diyerek dükkana geldiğini anlatan Aktaş, "Annemi görünce şaşırıyorlar. 'Abla sen mi yapıyorsun' diyorlar. Bence kadınlar her sektörde olmalı. Kadınların erkeklerden daha iyi çalıştığını düşünüyorum. Annemi de destekliyorum. Genellikle dükkanda annemle beraber oluyoruz. Ben de onun yanında bağlama çalışıyorum" diye konuştu.

 
Aziziye’de Covid-19 tedbirlerine sıkı denetim
 
Ünsal: ‘Medsamor, ölüm bacalarıdır’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
El emeklerini sanata dönüştürüyorlar
Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Mümtaz Turhan Mahallebaşı ...
2021 yılı 'Hacı Bektaş Veli Yılı'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası bulunan 2021 yılının 'Hacı ...
Eserini Cumhur İttifakı için seslendirdi
Ülkücü camianın severek dinlediği seslerden olan Ahmet Öngel, Erzurumlu ...
 
TBMM ve Milli Egemenlik' kitabı yayımlandı
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesinde yer alan Atatürk ...
Altun Yaruk-Yedinci Kitap yayımlandı
Engin Çetin tarafından hazırlanan Altun Yaruk-Yedinci Kitap, Türk Dil ...
Erzurum Masal Evi çocuklara kapısını açtı
Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü ...
 
Çakır’ın ‘Maun Kırmızılı Kapı’ romanı ilgi buldu
Erzurum’da bir özel okulda öğretmenlik yapan İsrafil Çakır’ın kaleme aldığı ...
‘Rabbini bilen örnek gençler yetiştirmeliyiz’
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Bizler istiyoruz ki; bu güzel ...
Ödüller sahiplerini buldu
Atatürk Üniversitesi ile Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şubesinin ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva