Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
‘Mücadelemize devam edeceğiz’
‘Mücadelemize devam edeceğiz’
ETÜ 2 yıl süreyle akredite edildi
ETÜ 2 yıl süreyle akredite edildi
Yeni Yusufeli’nde ilk şenlik
Yeni Yusufeli’nde ilk şenlik
HABERLER>ARAŞTıRMA
26 Ocak 2015 Pazartesi - 14:11

Erzurum’un çığ haritası oluşturuldu

Erzurum-Bingöl Karayolu 81. kilometresinde, Erzurum’un Tortum ilçesi Peynirli köyü ile İspir ilçesi Başyurt köyü, Bolu Yedigöller Ayıkaya mevkii ve Artvin’nin Yusufeli ilçesi Yaylalar köyünde çığ kontrolü projeleri hazırlandı.

Erzurum’un çığ haritası oluşturuldu

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü, çığ tehlike haritaları oluşturuyor. Oluşturulacak haritalar ile çığ tehlikesi olan bölgeler belirlenecek ve söz konusu bölgenin yerleşime açılması durumunda bu haritalar göz önünde bulundurularak gerekli tedbirler alınacak.
 Çığlar, ülkemizdeki dağlık alanlarda artan turizm tesisleri, HES yapıları, yollar ve enerji nakil hatları gibi faaliyetlerden dolayı can ve mal kayıpları bakımından önemli problemler oluşturuyor. Bu nedenle Orman ve Su İşleri Bakanlığı, çığların oluşabileceği alanları belirlemek maksadıyla çığ tehlike haritalarını oluşturmaya başladı. ÇEM Genel Müdürlüğü, 2015-2016 yıllarında birisi Trabzon Çaykara’da, diğeri ise Rize Elevit (Yaylaköy) Yaylası’nda olmak üzere iki adet çığ tehlike haritası hazırlayacak. Buna ilaveten Orman Genel Müdürlüğü’nce Çoruh Havzası projesi kapsamında bütün havzayı kapsayacak şekilde çığ tehlike haritası oluşturması çalışmaları devam ediyor.
 Doğu Karadeniz Bölgesi’nin dağlık kesimlerinde her yıl farklı büyüklüklerde çığ olayları meydana gelmesinden dolayı Orman ve Su İşleri Bakanlığı öncelikle çığ haritalarını oluşturmaya bu bölgelerden başladı. Gerek mevcut yapılaşmaların durumunu ortaya koymak, gerekse yapılması planlanan yerleşim yerleri, sanayi ve turizm tesislerinin çığ tehlikesi olmayan alanlara yapılmasını sağlamak maksadıyla buralarda çığ tehlike haritasının yapılması önem taşıyor.
“HARİTALAR CAN VE MAL KAYIPLARININ ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR”
Oluşturulacak çığ haritalarının can ve mal kayıplarının önüne geçmek için büyük önem arz ettiğini ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Bu haritaları oluşturmaya Doğu Karadeniz Bölgesi’nden başladık. Çünkü buralar çığ tehlikesi bakımından öncelikli yerler. Bugüne kadar tamamladığımız 14 çığ kontrol projesine ilaveten 2015-2016 yıllarında Rize bölgesinde bir adet çığ kontrol projesini daha tamamlamayı planlıyoruz” dedi.
 Çığ kontrol projelerinin genellikle karayolları ve yerleşim yerlerinde hayata geçirildiğinin altını çizen Eroğlu, “Bir risk azaltma faaliyeti olan çığ kontrolünde rüzgâr perdesi, kar ağı saptırma duvarları, çelik kar köprüleri gibi tesisler inşa ediyoruz. Tesis edilen bu yapılar oldukça pahalı olmakla birlikte uygulanan projeler ile meydana gelen çığ zararının en aza indirilmesi ya da tamamen önlenmesi hedefleniyor” dedi.
 Çığ kontrol projelerinin ÇEM Genel Müdürlüğü ve OGM tarafından, uygulamasının ise Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapıldığını belirten Bakan Eroğlu, “Şimdiye kadar hazırlanan 14 çığ kontrolü projelerinden 3’ünün uygulamasını yaptık, 3’ünün uygulaması devam etmektedir. Uygulanan bu projelerle çığ zararlarının büyük ölçüde önüne geçtik. Diğer projelerin uygulamasına da en kısa sürede geçeceğiz” ifadelerini kullandı.
Bugüne kadar Trabzon Uzungöl’de 4, Rize Ayder, Rize Çamlıhemşin Yukarı Kavron, Erzurum-Bingöl Karayolu 81. kilometresinde, Trabzon Karaçam, Trabzon Araklı Kayaiçi köyü-Yetimoğlu, Trabzon Çaykara-Demirkapı Yukarı Dursoğlu, Erzurum’un Tortum ilçesi Peynirli köyü ile İspir ilçesi Başyurt köyü, Bolu Yedigöller Ayıkaya mevkii ve Artvin’nin Yusufeli ilçesi Yaylalar köyünde çığ kontrolü projeleri hazırlandı.

 
Saykal güven tazeledi
 
Dadaşlar Herfene’de buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buna da şükür..!
İlbaş, Türkiye’de boşanmalar sürekli artıyor. Ülke genelinde boşanma oranı ...
Taşkesenlioğlu, “Yılın Ceo’su” adayı
Türkiye’nin en popüler ekonomi dergilerinden olan Ekovitrin’in her yıl ...
Doğu illerine DAP ufku
Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı heyeti, kuruma ...
 
Erzurumlu hakkını nasıl alacak?
Kayıp kaçak ücretinin geri alım sürecinde ki gelinen son durumu değerlendiren ...
Andy-Ar başkanların performansını sorguladı
Andy-Ar Araştırma şirketi tarafından 12 Aralık 2014 ile 15 Ocak 2015 tarihleri ...
Ormancılıkta Erzurum farkı
Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü, 2014 yılında 2 Bin 600 hektarlık alanı ...
 
Erzurum'da bin 741 kişi işsizlik maaşı aldı
2014 yılı içinde işsizlik maaşından yararlanan Bin 741 kişiye yaklaşık ...
Erzurumlunun şansı yok..!
31 Aralık 2014 gecesinde çekilişi yapılan Yılbaşı Milli Piyango’su, Büyük ...
Erzurum’da çocuk anne sayısı azaldı
Erzurum’da çocuk anne sayısının 2009 yılına göre 2013’te yüzde 46.7 oranında azaldığı açıklandı.
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva