Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Erbaş Hac organizasyonunu değerlendirdi
Erbaş Hac organizasyonunu değerlendirdi
Şimşek’ten kayıt dışılıkla mücadele vurgusu
Şimşek’ten kayıt dışılıkla mücadele vurgusu
Ulaşımda dev yatırımlar dönemi
Ulaşımda dev yatırımlar dönemi
Son iki haftada 75 terörist etkisiz hale getirildi
Son iki haftada 75 terörist etkisiz hale getirildi
Kurtulmuş: ‘Ecdadın izlerini takip ediyoruz’
Kurtulmuş: ‘Ecdadın izlerini takip ediyoruz’
HABERLER>EKONOMÄ°
8 Eylül 2016 Perşembe - 10:17

Erzurum’dan ihracatta rekor artış

Erzurum’da ihracat bir aylık düzeyde yüzde 55 oranında artış gösterdi. Temmuz ayında 1.5 milyon dolar olan ihracat değeri Ağustos ayında yüzde 55 oranında artarak 2.3 milyon dolara çıktı.

Erzurum’dan ihracatta rekor artış

Erzurum’da ihracat bir aylık düzeyde yüzde 55 oranında artış gösterdi. Temmuz ayında 1.5 milyon dolar olan ihracat değeri Ağustos ayında yüzde 55 oranında artarak 2.3 milyon dolara çıktı.

TİM VERİLERİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi Ağustos ayı ihracat verilerini paylaştı. Erzurum’da ağustos ayında 2.3 milyon dolar, bu yılın 8 aylık kesitinde ise 13,8 milyon dolarlık ihracat kaydedildi. İlde en yüksek değerde ihracatın yapıldığı dönem ağustos ayı oldu. Erzurum’dan ocakta 1.1, şubatta 1.2, martta 2.0, nisanda 1.6, mayısta 1.8 milyon, haziranda 2.0 milyon, temmuzda 1.5 milyon dolarlık ihracat yapılmıştı.

ERZURUM’UN ÜLKE PAYI

Erzurum’dan yapılan ihracattaki artış, ilin bölge ve ülke payına da kendini gösterdi. TİM verileri bazında DOSİAD Araştırma Merkezi tarafından yapılan hesaplamalara göre, Erzurum’un 2016 yılı ocak-ağustos dönemi ihracat payı KUDAKA istatistik Bölgesinde yüzde 53,35, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde yüzde 10,30, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 2.7, ülkede ise yüzde 0.016 oldu.

ERZURUM VE BÖLGESEL VERİLER

DOSİAD aktarımına göre, Ağustos ayında Erzurum’dan 2.3, KUDAKA İstatistik Bölgesinden 3.7, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinden 20,3, Doğu Anadolu Bölgesinden 79,8 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Bu yılın sekiz aylık bölümünde ise Erzurum’dan 13.8, KUDAKA’dan 25,8, Kuzeydoğu Anadolu’dan 134,0, Doğu Anadolu’dan 510,1 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

DOĞU ANADOLU İLLER DAĞILIMI

2016 yılının ocak-ağustos döneminde Malatya’dan 215 milyon, Elazığ’dan 121,3 milyon, Iğdır’dan 68,8 milyon, Ağrı’dan 38.0 milyon, Van’dan 23,0 milyon, Hakkari ve Erzurum’dan 13.8 milyon, Erzincan’dan 5.1 milyon, Bitlis’ten 1.8 milyon, Ardahan’dan 1,1 milyon, Bingöl’den 693,8 bin, Muş’tan 289,2 bin, Kars’tan 102,7 bin, Tunceli’den 66 bin dolarlık ihracat kaydedildi.

İHRACAT AĞUSTOS AYINDA YÜZDE 6,9 ARTTI

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ağustos ayında 28 ayın ardından en fazla ihracat artışının gerçekleştirildiğini açıkladı. İhracat Ağustos ayında yüzde 6,9 artışla 11 milyar 157 milyon dolar oldu.

 Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ağustos ayında 28 ayın ardından en fazla ihracat artışının gerçekleştirildiğini açıkladı. TİM verilerine göre ve mücevher dışındaki altın ihracatı hariç tutularak yapılan hesaplamalarda, Ağustos ayında ihracatın 28 ay aradan sonra yüzde 6,9 oranında en yüksek artış seviyesine ulaşması ihracatçıların yüzünü güldürdü. Ağustos ayında Türkiye genel ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,9 artışla 11 milyar 157 milyon dolar olurken, 2016’nın ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,1 kayıpla 92 milyar 652 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. 12 aylık süreçte ise yüzde 5 azalışla 140 milyar 906 milyon dolar ihracata imza atıldı.

 Giresun’da fındık ihracat sezonunun açılışının da yapıldığı törende konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracat artısından dolayı büyük gurur yaşadıklarını söyledi.  Büyükekşi, “Önümüzdeki dönemde, AB ülkelerine ve Kuzey Amerika’ya ihracatımızın daha yüksek oranlarda artmasını bekliyoruz” diyerek ihracatta artış trendinin süreceğine vurgu yaptı.

 “OTOMOTİV LİDERLİĞİ BIRAKMIYOR”

 Sektörel bazda Ağustos ayında en fazla ihracatı yine otomotiv endüstrisi yüzde 23,4 artış ve 1 milyar 680 milyon dolarla gerçekleştirdi. Bunu 1 milyar 612 milyon dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon ile 1 milyar 207 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti. Ağustosta en fazla ihracat artışını sanayi ürünlerinde yüzde 23,4 ile otomotiv, tarım ürünlerinde de yüzde 36,4 artışla zeytin ve zeytinyağı sektörleri gerçekleştirdi.

 İhracat miktar bazında da yükselişini sürdürürken, ağustosta yüzde 29,8  , yılın 8 aylık döneminde de toplamda yüzde 7,8 artış dikkat çekti. Sektörel bazda miktarsal olarak artışta ağustos ayında 20 sektörde yükseliş, 7 sektörde de azalış gözlendi. İhracat pazarlarında da 130 ülkeye ihracatta artış yaşanırken, 102 ülkede gerileme oldu. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke arasında da Almanya’ya 17,4 artış, İngiltere’ye yüzde 1,4 azalış, Irak’a yüzde 4,2 azalış, ABD’ye yüzde 19,6 artış ve Fransa’ya yüzde 8,3 artış gerçekleşti.

 “AB ÜLKELERİ İHRACATI SIRTLIYOR”

 En fazla ihracat yapılan 20 ülke arasında da ağustos ayında en büyük ihracat artış oranlarını yüzde 82,9 ile Bulgaristan, yüzde 34,6 ile İsrail ve yüzde 23,6 ile İran elde etti. Ülke grubu bazında ise ağustos ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre Avrupa Birliği bölgesinde yüzde 12,7 yükseliş meydana gelirken, Okyanusya ülkelerine yüzde 48,9 oranında büyüme dikkat çekti.

 Ağustos ayında 52 il ihracatını artırırken, 28 il de düşüş gözlendi. En fazla ihracat yapan 5 il ise şöyle sıralandı: İstanbul yüzde 4,4 artışla 5 milyar 135 milyon dolar, Bursa yüzde 27,8 büyümeyle 952 milyon, Kocaeli yüzde 2 düşüşle 745 milyon, İzmir yüzde 9,3 yükselişle 697 milyon ve Gaziantep de yüzde 9,6 artışla 576 milyon dolarlık ihracata imza attı.

 “İHRACATTA ARTIŞ TRENDİ SÜRECEK”

 TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ağustos ayı ihracat verilerini değerlendirirken gururla birlikte umutlu olduklarını dile getirerek, “Biliyorsunuz, TİM rakamlarında mücevher haricindeki altın ihracatı yer almıyor. Dolayısı ile açıklamış olduğumuz rakamlar ile TÜİK’in altın dahil rakamları farklılık gösteriyor. Buna göre, şunu gururla söyleyebiliriz ki, geçmiş TİM rakamlarına baktığımızda, ağustos ayındaki yüzde 6,9’luk artış son 28 ayın en yüksek ihracat artışıdır.” diye konuştu.

Türkiye ekonomisinin sağlam makroekonomik temelleri ve hükümetin gerekli tüm tedbirleri almasıyla temmuz ayında yaşanan hain terörist girişimden etkilenmediklerini hatırlatan Büyükekşi, bugün sorunsuz işleyen dinamik bir ekonomiye sahip olduklarını söyledi. Büyükekşi, “Güçlenen siyasi istikrarımız ve milletimizin desteği ile artık daha güçlüyüz. Bölgesel riskleri azaltmak amacıyla hükümetimiz tarafından ihracatımızı artırmaya yönelik atılan tüm adımları büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz şeklinde konuştu.

 
Erzurum birinci sırada
 
Demokrasi Şehidi Yaşar’a vefa
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum Hava Trafiği’nde yüzde 7’lik artış
DHMİ Ağustos ayı sonu Erzurum verilerini açıkladı. Erzurum havalimanından ...
347 aileyi sevindirdiler
Aziziye Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığınca ...
Sekmen’den Palandöken açılımı
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AK Parti Palandöken İlçe Başkanlığı’nda ...
 
Oltu Taşı, ekmek kapısı
Oltu Öğretmen Evi’nin eski personellerinden Hüseyin Kul(42), 35’inden ...
“Doğu şaha kalkacak”
Doğu Anadolu Belediyeler Birliği Başkanı Mehmet Sekmen, Başbakan Binali ...
Elvan, yatırım destek planını değerlendirdi
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı Doğu ...
 
Erzurum Pilot İl
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), yerelde yaşanan sorunların ...
Tarımda anız uyarısı
Bilinçsizce yakılan anız ve sap bitkilerin büyümesini etkilerken hastalığa ...
Akgüloğlu’ndan yapılandırma uyarısı
SMMMO Başkanı Orhan Akgüloğlu, önceki günlerde yasalaşan Bazı Alacakların ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva