Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
'Türkiye ekonomisine çok güçlü bir güven var'
'Türkiye ekonomisine çok güçlü bir güven var'
Koca’dan istihdam müjdesi
Koca’dan istihdam müjdesi
Gazze’de can kaybı 34 bin 356’ya yükseldi
Gazze’de can kaybı 34 bin 356’ya yükseldi
Kurtulmuş: 'Bundan sonra eylem zamanıdır'
Kurtulmuş: 'Bundan sonra eylem zamanıdır'
‘Filistin’in yanında olmaya devam edeceğiz’
‘Filistin’in yanında olmaya devam edeceğiz’
HABERLER>SAĞLıK & YAŞAM
13 Ekim 2014 Pazartesi - 11:21

Erzurumlu diyor ki…

Erzurumlu kentsel dönüşümde yeni sürecin, şimdiye kadar gerçekleştirilenin aksine merkezden çevreye değil, çevreden merkeze doğru seyretmesi gerektiğini savunuyor.

Erzurumlu diyor ki…

Erzurumlu kentsel dönüşümde yeni sürecin, şimdiye kadar gerçekleştirilenin aksine merkezden çevreye değil, çevreden merkeze doğru seyretmesi gerektiğini savunuyor. Varoş diye adlandırılan kent merkezi dışında Yakutiye ve Palandöken ilçelerine bağlı semtlerde, yaşam alanlarındaki çarpıklığın yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini ifade eden vatandaşlar, önceliğin varoşlara tanınmasından yana.
ERZURUM SİNERJİSİ
Tarihi Erzurum dokusu dışında yer alan, dışarıdan gelen göçlerle şekillenen kent mahallelerinde, geçmişteki gecekondulaşma ve bunun ortaya çıkardığı çarpık kentleşmenin, sosyal ve ekonomik hayatı da pozitif değerlerden uzaklaştırdığını belirten vatandaşlar,dönüşümün çevreden başlamasıyla birlikte Erzurum sinerjisinin bu alanlarda da paylaşılabilir hale geleceğini öne sürüyorlar.
KENT MİZACI
Taşmescit, Veyisefendi, Hacı Cuma, Eminkurbu, Kadana gibi Yakutiye’de yer alan, tarihleri gibi yapılaşması da eski olan semtlerde, çarpık yapılaşma sonucu ticari hayatın sona erdiği, sosyal aktivitelerin yapılamadığı ve Erzurum’a ait kentsel mizacın bu alanlarda paylaşılamaz hale geldiğini kaydeden vatandaşlar, bu semtlerde ayakta kalan eski erzurum Evlerinin de gün yüzüne çıkarılmasını bekliyor.
KENTSEL DÖNÜŞÜM YORUMU
Erzurum’da yoğun bir şekilde başlatılan kentsel dönüşüm, şehri yeniden şekillendirmekte. Ancak vatandaş, kentsel dönüşümün Mahallebaşı, Dağ mahallesi ve Gölbaşı semtlerinde yoğunlaştırılması gerektiğini vurguladı.
vatandaşa, ‘Erzurum’daki kentsel dönüşüm çalışmaları nereler de ağırlık verilmelidir?’ diye sorduk. Vatandaş, Kentsel dönüşüm çalışmalarının, özellikle Mahallebaşı, Gölbaşı ve Dağ Mahallesi semtlerinde yoğunlaştırılması, öncülük tanınması gerektiğini vurguladı. Sebebini sorduğumuz da ise, bu semtlerde yaşanan olayların, azaltılması hatta hiç yaşanmaması için kentsel dönüşümün şart olduğunu belirttiler.
Erzurum’un ilk yerleşim yerlerinden olan Mahallebaşı, Dağ Mahallesi ve Göl Başı semtleri, Üniversite gibi önemli oluşumların şehrin diğer tarafına taşınması yüzünden büyük ilgi kaybına uğradı. Geri planda kalan semtlere, maddi durumu yetersiz, dışarıdan özellikle Doğu illerden göç edenlerin yerleşkesi oldu. Şehir tarafından dışlanan bölgeler, kendi içinde oluşumlara, oluşumlar da bazı olayların peydah olmasına sebep oldu. Çıkan olaylar, Erzurum vatandaşını büyük oranda tedirgin ederken, olayların bir daha gerçekleşmemesinin tek yolunun kentsel dönüşüm de bu semtlere de ağırlık ve öncülük verilmesi gerektiğini söyledi.
Erzurum esnaflarında Abdullah Oğuz, “Benim fikrimce kentsel dönüşüm ilk önce Mahallebaşı ve Gölbaşı semtlerinde başlamalı. Bu bölgeler çok boş bırakıldı. Çok boş bırakılan, bir nevi dışlanan bu semtler de olaylar çok fazla arttı. Kentsel dönüşüm öncelik olarak buralarda başlarsa, daha güzel bir yer haline getirilirse, oradaki insanların işleri, yaşam standartlarında artacaktır. Bu da olayların azalmasına hatta bir daha gerçekleşmemesini sağlayacaktır.” dedi.
‘BOŞ BIRAKILDI’
Cezair Özkan, “Mahallebaşı, Dağ Mahallesi, Gölbaşı gibi şehrin ilk yerleşim alanları çok boş bırakıldı. Her gelen Cumhuriyet Caddesi ve Üniversite arası ve çevresinde yenileme, düzenleme çalışmaları yaptı. Bu alanlara zaten herkes yapıyor. Önemi olan en çok boş bırakılmış alanlarda yoğun olarak çalışmaların yapılması. Özellikle son yıllarda çok yoğun olaylar yaşanmakta. Mahallebaşı semti, o kadar boş bırakıldı ki, burada yaşanan olaylar Erzurum’u geri planda bıraktı. Bence, kentsel dönüşüm özellikle Mahallebaşı’nda başlamalıydı, bu sayede orada yaşanan olayların azalması sağlanabilirdi.” diye konuştu.
‘ASIL ORASI ERZURUM’
Latif Bektaş, “Erzurum’daki bir vatandaşın gerçek Erzurumlu olduğunu anlamanın en güzel yolu onun Mahallebaşı ve çevresindeki semtlerde zamanında yaşayıp, yaşamadığını sorgulamaktan geçer. Yani şehrin ilk kurulduğu yer Mahallebaşı, Gölbaşı, Dağ Mahallesi gibi yerler. Pekâlâ, şehrin ilk kurulduğu yere bu gün baktığımızda ne görüyoruz? olaylar, çarpık kentleşme, dışlanmışlık. Şehrin bu kadar önemli ve sorunlu bölgesini boş bırakmak, geride tutmak olur mu? Aslında kentsel dönüşüm ilk aşamada bu bölgelerde başlamalı ve ağırlık verilmelidir.” şeklinde konuştu.
‘TURİZM TARİHDE TARİH DE MAHALLEBAŞINDA’
Harul Karakoç, “Erzurum kış turizmi dışında tarihi turizmiyle ön plana çıkmakta. Tarihin zenginlikleriyle dolu şehrimizin her bir köşesi tarihi kanıtlarla dolu. Erzurum’daki en eski yapılarına sahip yerlerinin başında, Mahallebaşı ve çevresi gelmekte. Ancak buralar o kadar geride bırakılmış ya da bıraktırılmış ki, Mahallebaşı deyince akla tarih değil olaylı, sorunlu bölge geliyor. Bir dönüşüm, bir güzelleştirilme, bir gün yüzüne çıkarma yapılacaksa buralarda yapılmalıdır.” dedi.

 
ERGAZ’dan Japonya açılımı
 
Erzurum BARO'sunda bayrak değişimi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şehit Ailelerine istihdam desteği
Temmuz ayında başvurusu yapılan şehit yakını, gazi ve gazi yakınlarının ...
Erzurum’a tam not
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, “Kurban Bayramı’nda, ...
Bal yüklü araç kaza yaptı: 2 yaralı
Erzincan-Erzurum kara yolunda bal yüklü kamyonet ile otomobilin çarpışması ...
 
Erzurum’da Yeşilay süreci başlıyor
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Erzurum’da faaliyetlerine start verdi. Geçtiğimiz ...
İşkur, 260 işsizi sevindirdi
Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü’ne kura yoluyla 260 İşçi alımı gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Ovit Teşekkürü
Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Başkan Vekili ve eski İl Genel Meclisi ...
 
Pelit Meydanı yenileniyor
Yakutiye Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri Pelit Meydanı semtinde kaldırımları yeniliyor.
Yeşilyurt, “Allah’a şükürler olsun'
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yeşilyurt; “Allah’a şükürler olsun ...
Emniyet Uyardı: Bayram sevinci acıya dönüşmesin
Erzurum’da trafik polisleri, “Bayram sevinci acıya dönüşmesin” sloganıyla ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva