Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
Aile ve Gençlik Fonu’na başvuru verileri açıklandı
Aile ve Gençlik Fonu’na başvuru verileri açıklandı
Kurtulmuş’tan Yeni Anayasa çağrısı
Kurtulmuş’tan Yeni Anayasa çağrısı
Erdoğan: ‘Milletimize hayırlı olsun’
Erdoğan: ‘Milletimize hayırlı olsun’
‘Oyunları birer birer bozduk’
‘Oyunları birer birer bozduk’
HABERLER>KÜLTÜR & SANAT
29 Haziran 2018 Cuma - 15:36

Erzurum mutfağı Varşova’da

Kais Jabakji, Varşova'da açtığı Türk restoranıyla Polonyalılara Türk mutfağını tanıtıyor

Erzurum mutfağı Varşova’da

Suriyeli Kais Jabakji, Varşova'da açtığı Türk restoranıyla Polonyalılara Türk mutfağını tanıtıyor. İçli köfteden, yaprak sarmaya, alinazikten, beyti sarmaya, künefeden kabak tatlısına geniş bir lezzet yelpazesine sahip olan Jabakji'nin restoranına Polonyalılar kadar diğer ülke vatandaşları da yoğun ilgi gösteriyor.

Suriyeli Kais Jabakji Polonya'nın başkenti Varşova'da açtığı Anatolia Restoran'la Türk mutfağını Polonyalılara tanıtıyor. Yöresel Türk yemeklerini, geleneksel Türk tatlılarını Polonyalıların hizmetine sunan Jabakji, Halep'ten Varşova'ya uzanan öyküsünü İHA'ya anlattı. Dedesinin yaklaşık 100 yıl önce Gaziantep'ten Halep'e göç ettiğini belirten Kais Jabakji, Türkçe’de soyadlarının Çubukçu olduğunu söyledi.

“Türkiye artık bize vatan oldu”

Dedesinin daha sonra evlenip çoluk çocuğa karıştığı Halep'in kendilerine vatan olduğunu, kendisinin de burada doğduğunu belirten Jabakji her şeyin 2011’de başlayan Suriye iç savaşıyla değiştiğini ifade etti. “Babamın Halep'te sandalye fabrikası vardı, 2010 yılının sonlarına doğru, savaş başlamadan hemen önce ailece İstanbul'a taşındık” diyen Jabakji, daha sonra anne, baba ve iki ağabeyini İstanbul'da bırakıp tekstil ticaretiyle uğraşmak için Sırbistan'a gittiğini söyledi. 1 yıl Sırbistan'da, 1 yıl da Moskova'da tekstil alanında faaliyet gösterdikten sonra Polonya'nın Lodz şehrine gelip bir süre tekstille uğraştığını ancak savaş dolayısıyla Suriye'ye tekstil ithal ve ihraç etmenin imkansız hale geldiğini söyledi.

Bunun üzerine bir süre Türkiye ve Orta Doğu ülkelerinin mutfaklarına özgü gıda ürünleri satan Jabakji, Varşova'da Türk yemekleri servis eden Anatolia Restoranı açmaya giden süreci ise şu sözlerle anlattı: “Ailem halen İstanbul'da, ağabeylerim tekstil işiyle uğraşıyor Savaşın patlak vermesinin ardından hemen hemen tüm akrabalarımız da Halep'ten İstanbul'a göç etti. Artık Türkiye bizler için vatan oldu. Bu durum, Türk restoranı açmaya karar vermemdeki başlıca sebeplerden biri. Bir diğeri ise Türk yemeklerinin Polonyalılara hitap etmesi. Türk mutfağı Polonyalılar için oldukça popüler. Türk yemeklerini severek, beğenerek yiyorlar. Aynı rağbeti Suriye mutfağı için söylemek pek de mümkün değil”

Malzemeler Türkiye’den

Geçtiğimiz kış mevsiminde faaliyete geçen restoranda bugün 25 kişinin çalıştığını belirten Kais Jabakji, ustaların ise Urfa, Antep, Adana, Hatay ve Erzurumlu olduğunu söyledi. Jabakji, mutfaktaki lahmacun fırınından, ızgaraya, servis tabaklarına kadar restoranın tüm malzemeleriniyse Türkiye'den getirdiklerini ifade etti. Pek çok büyükelçiliğin de misafirleriyle birlikte kendilerini tercih ettiğini ifade eden Jabakji, Türk yemek ve tatlılarının yanı sıra nargile servisi yaptıklarını da belirtti.

“Kültürümüzün tanıtımını yapıyoruz”

İHA'ya konuşan restoranın baş aşçısı Urfalı İbrahim usta da müşterilerin yoğun ilgisinden memnun olduklarını söyledi. Türk mutfağının Polonyalıların damak tadına kusursuz olarak hitap ettiğini ifade eden İbrahim usta, “Zaten Polonyalılar genel olarak Türkiye'yi çok seviyorlar, her yıl binlercesi Türkiye'ye tatile gidiyor. Bizim yemeklerimize ise adeta bayılıyorlar. İşte bizler de Varşova'da açtığımız Türk restoranıyla, tatlı ve yemek çeşitlerimizle bir anlamda ülkemizin, kültürümüzün tanıtımını yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

 
Kevelciler’de kentsel dönüşüm
 
Aydemir kalkınma öngörülerini paylaştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarih, güncelle bütünleşecek
Erzurum'un sembolü haline gelen 764 yıllık bir Selçuklu eseri olan tarihi ...
Susuz Şelalesi turizme kazandırılacak
Yaklaşık 15 metre yükseklikten düşüşe sahip ve 24 farklı kuş türüne ev ...
2.Kültür Merkezinde sona doğru
Palandöken Belediyesi geçtiğimiz yıl temellerini attığı ve kendine özgü ...
 
"Üç Kümbetler, Erzurum için iyi bir destinasyon"
Yakutiye İlçe Belediyesi tarafından yürütülen Üç Kümbetler isimli tarihi ...
Büyükşehir’den dev bir eğitim yatırımı daha
Büyükşehir Belediyesi, hayata geçirdiği eğitim projeleriyle kentin sosyal ...
Ah nerede o eski Ramazanlar
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Kültür ve Eğitim Vakfı tarafından düzenlenen ...
 
Erzurum 30 büyükşehir içinde 14’üncü sırada
TÜİK 2017 Din İstatistiklerini açıkladı.
Dadaş Hafız Ali Tel’den Kur’an-ı Kerim Ziyafeti
Dünya Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Birincisi Erzurumlu Hafız Ali Tel, ...
Sekmen: “Fetih, yüce Allah’a bağlılık demektir”
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, İstanbul’un fethinin 565. yıldönümü ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva