Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Erbaş Hac organizasyonunu değerlendirdi
Erbaş Hac organizasyonunu değerlendirdi
Şimşek’ten kayıt dışılıkla mücadele vurgusu
Şimşek’ten kayıt dışılıkla mücadele vurgusu
Ulaşımda dev yatırımlar dönemi
Ulaşımda dev yatırımlar dönemi
Son iki haftada 75 terörist etkisiz hale getirildi
Son iki haftada 75 terörist etkisiz hale getirildi
Kurtulmuş: ‘Ecdadın izlerini takip ediyoruz’
Kurtulmuş: ‘Ecdadın izlerini takip ediyoruz’
HABERLER>SAĞLıK & YAŞAM
27 Mayıs 2015 Çarşamba - 09:08

Erzurum'a meteorolojik yatırım

Erzurum’da yaşanan ve büyük oranda maddi zararlara sebep olabilen doğal olaylardan, 2016 sonu itibariyle faaliyete geçecek Radar sayesinde 2 saat önceden haberdar olabileceğiz.

Erzurum a meteorolojik yatırım

3 ayrı yeni yatırım çalışması üzerinde çalıştıklarını belirten Meteoroloji 12. Bölge Müdürü Uygar Us, yatırımlar içerisinde 5 Milyon TL’lik Radar sitemi olduğunu belirtti. Bu Radar sayesinde Erzurum’da yaşanacak doğal afetlerden 2 saat önceden haberdar olabileceklerini söyleyen Us, Radar’ın bu Haziran ayında yapımına başlanacağı ve 2016 yılı sonu itibariyle faaliyete geçmesinin beklendiğini ifade etti.

HAVA OLAYLARINDA SON NOKTA; HAVA RADARI

5 Milyon TL’lik Radar yatırımı hakkında bilgi veren Us, “Erzurum’a bir radar kuruyoruz. Haziran içersinde inşaat çalışmalarına başlanacak. 2016 sonu itibariyle de radarın faaliyete geçmesini bekliyoruz. Özellikle Kars-Erzurum Platosu’nda etkili olacak. Türkiye’deki Radar ağı 23’e çıkacak. Bu 23 ile birlikte birbirlerine entegre edilince sistemin Batı’dan girişi ile Doğu’ya kadar Radar ağının kapsamında olacak. Bu sistem ile hava olaylarını 2 saat öncesinde haberdar olacağız ve bu 2 saat bir radarın kapsama alanı. 23 radarın ağını hesapladığımızda daha uzun sürede bir doğal afet olabilecek bir olayı çok önceden haberdar olup bilgilendirme yapabileceğiz. Bu radarın 2 güzel tarafı var; hem ölçüm yapabiliyor hem de tahmin için veri üretebiliyor. Özellikle nerelerde çok hava olaylarının yaşanması için bu radar çok önemlidir. Mesela şehrimizde yaşanacak fırtına, büyük yağışlar, dolu gibi üstün doğal olaylarında 2 saat önceden haberdar olabilecek ve şehrimizin bu olaya hazırlanmasına olanak sağlanabilecektir. Bu sayede ekonomik yönde büyük kar sağlanabilecektir. Bu Radar’ın maliyeti 5 Milyon TL’dir.” dedi.

ERZURUM’A 13 OTOMATİK HAVA İSTASYONU DAHA KURULUYOR

Erzurum başta olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesi’nde otomatik hava ölçüm istasyonları kurulacağını belirten Us, “Bölgemize bağlı 66 tane otomatik hava ölçüm cihazımız var. Bu yıl ve gelecek yıl içersinde buna 41 tane daha ekleyeceğiz. İstasyon sayımız 107’ye çıkacak. Küresel iklim değişiklikleri gibi olayların gözlenebilmesi için bu istasyonların faal olması gerekiyor. Kurulacak bu 41 otomatik hava ölçüm istasyonunun 14 tanesi Erzurum’da ve 13 tane daha kurulacak. Bu kuracağımız otomatik meteoroloji gözlem istasyonu ölçüm sistemi sayesinde ilçe merkezinin meteorolojik bilgilerini elde etmek, hava tahmininin daha tutarlı olması, olası sel baskını fırtına gibi hadiseleri daha önceden vatandaşa bildirmek can ve mal kaybını önlemek bölgede yapılabilecek gerek tarımsal gerekse inşaat alanında geçmişe dayalı iklim bilgilerine ulaşmak amacıyla hava sıcaklığı, yöreye düşecek yağış miktarı rüzgar yönü ve hızı takip edilebilecek. Ölçüm ünitesinin faaliyete geçmesiyle ilde ve çevresinde bulunan, çiftçiler ve vatandaşlar, 5 günlük hava tahminlerine Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne ait internet sitesinden kolayca erişebilecek. Böylece vatandaşların çalışma planlarını ve takvimlerini daha sağlıklı yapabilecek. Otomatik meteoroloji istasyonları, meteorolojik parametrelerdeki değişimlere duyarlı ve bu değişimlerin miktarını ölçen sensorlardan oluşurken, istasyonlar gözlemlere bir standart getirir, parametrelerin gündüz ve gece sürekli ölçülebilir, daha fazla doğruluk, daha fazla güvenirlik, meteorolojik verilerin görüntülenmesi, veri arşivine yerel ve uzaktan erişme ve çevre şartlarından etkilenmemeyi sağlar.  Dünyanın sayılı bir bilgi işlem merkezimiz var. Hakikaten teknolojide ileri noktaya geldik.” şeklinde konuştu.

HAVANIN ELEKTRİK HAREKETLERİ İZLENECEK

Kurulacak Yıldırım tespit sisteminin 100 Kilometrelik bir kapsama alanına sahip olduğuna dikkat çeken Us, “2015 yılının başında Yıldırım Tespit sistemi kuruldu. Türkiye’de yaklaşık 60 civarında olan bu yıldırım tespit sistemi artık Erzurum’da da çalışıyor. Bu Yıldırım tespit sistemi 100 Kilometrelik bir alanı kapsayacak şekildedir. Bu elektriksel olayların tespit edilmesi ve hareket yönünün belirlenmesi için çok önemlidir. Bu sistem ani bir şekilde oldu. Yatırım planında yoktu ama aniden böyle bir şeye karar verildi. Bu sistemi bir de Ardahan ve Iğdır’a da kurduk. Bu sistemle yapılacak yeni sistem ve istasyonlarla birleşince hava tahminlerinde inanılmaz bir yol kat etmiş olacağız.” diye konuştu.

 
Erzurumlu İşadamlarına, Schengen Vizesi anlatıldı
 
Ala: ‘Alsınlar, başlarına çalsınlar’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ekinci, Kalite Yönetim Sistemi’ni anlattı
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından düzenlenen Kalite Yönetim ...
‘Allah gerçeğini yaşatmasın’
Altıparmak, "Tatbikatta olsa gerçekten afeti yaşayarak, ne kadar ürkütücü ...
Kütüklü Göle çevreci katkısı
Doğasever vatandaşlar Oltu’ya bağlı Obayayla Köyünde bulunan Kütüklü Göle sazan balığı bıraktı.
 
Erzurum’a gelirken kaza geçirdiler: 2 ölü, 1 yaralı
Erzincan’da kontrolden çıkan aracın takla atması sonucu 2 kişi öldü, 1 kişi yaralandı.
Yakutiye Belediyesi dua alıyor
Yoksul ve dar gelirli ailelere yaptığı yardımlar ile dikkat çeken Erzurum ...
Erzurum’da 185 öğrenciye bisiklet dağıtıldı
Erzurum’da obezite ile mücadele ve fiziksel aktivite etkinlikleri kapsamında ...
 
Üzerine yıldırım düşen çoban hayatını kaybetti
Narman ilçesinde kırsal alanda hayvanlarını otlatan çoban, yıldırım düşmesi ...
Kaymakam Öz engelli vatandaşı sevindirdi
Aziziye Kaymakamı Zafer Öz, Sarıyayla Mahallesi’nde yaşayan engelli vatandaşı ...
İntihara kalkışan genç tedavi altında
Palandöken İlçesi’nde kız arkadaşından ayrılan genç intihara teşebbüs etti.
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva