Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>KÜLTÜR & SANAT
1 Haziran 2023 Perşembe - 10:49

Erzurum Türkülerine bilimsel yaklaşım

Türk Halk Müziğinin önemli kaynaklarından birisi olan Erzurum Türküleri üzerine yapılan bir araştırmada, Erzurum türkülerindeki: gurbet, ayrılık ve özleyiş ele alındı.

Erzurum Türkülerine bilimsel yaklaşım

Türk Halk Müziğinin önemli kaynaklarından birisi olan Erzurum Türküleri üzerine yapılan bir araştırmada, Erzurum türkülerindeki: gurbet, ayrılık ve özleyiş ele alındı.
Gurbet, ayrılık ve özleyiş üzerine türküler
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi’nde “Erzurum Türkülerinin Acı Bir Yönü: Gurbet, Ayrılık ve Özleyiş” konulu bir makale yayınlayan Ahmet Faruk Karadaş, TRT repertuvarına kayıtlı 268 kırık hava, 40 uzun hava ve kaynakçada gösterilen eserlerdeki Erzurum türküleri incelediğini ifade ederek, “ Gurbet, ayrılık ve özlem temalı 26 türkü ayırt edilmiştir. Seçilen bu türkülerin temalarının yerine kullanılan motifler de gösterilmiş ve sonuç olarak, türküler bir nevi kimlik tahlili olduğu ve içerisinde tarih, coğrafya, psikoloji gibi ilimleri barındırdığı için bir araştırma aracı olabileceği aktarılmıştır” ifadesini kullandı.
“Türküler geçmişi ve geleneği anlatır”
Türkülerin insanların iç dünyasını yansıtan, beşikten mezara kadar en güzel anılarını içine alan ve dikkate değer edebi mahsuller olduğu anlatılan makalede , “Halk türkülerimiz bazen tarih belgelerinden daha değerli olmuştur. Türkülerde, gelenekle ve geçmişle ilgili eski yaşayışımızın izleri vardır. İnsan hayatının bir tür özeti olan, geçmişle günümüz arasında bağ kuran türküler, zengin içeriğiyle öne çıkmış, ezgiyle birleşerek sevilmiş ve akıllarda kalmıştır. Fakat türkülerde işlenen konular, genellikle acıyı içermektedir. Erzurum türkülerinde ise bu acı yön; gurbet, ayrılık ve özlem gibi motiflerle işlenmiştir. Erzurum yöresinde derlenen türküler çoğunlukla hüzünlü tarafıyla yansıtılmıştır. Söz konusu türküler, söyleyenin hayatından birer parça taşır ve dinleyen de kendi hayatından izler bulur. Birbiriyle bağlantılı olan gurbet, ayrılık ve özlem temaları, alt yapısında bir felsefe barındırır.” denildi.
“Türküler şehrin kimliğini ortaya koyar”
Aşığın gurbet ellerde gam yastığına yatması, ayrılığın bir dağ gibi üstüne gelmesi, rüzgardan sevgilisine selam götürmesini istemesi ve gurbette öldüğünde kuşların yasını tutacağını bilmesi, türkülerin felsefesini açıkladığını anlatan Ahmet Faruk Karadaş, “Ele alınan konularda ise zorluğun ve acının tarifi birtakım benzetmelerle açıklanır; engeller anlatılırken dağlara, dağları aşarken çobana, sevdiğine haber göndermeye çalışırken turnalara, sevgiliye duyulan hasretin büyüklüğünü tarif etmek içi Leyla ile Mecnun gibi halk hikâyesi kahramanlarına göndermeler yapılmıştır. Erzurum türkülerinde gurbet, âşığı zor durumda bırakmıştır ve bundan dolayı âşık, bu zor durumdan kurtuluşunu türkülerde aramıştır. Erzurum türkülerinin içinde barındırdığı duygular, dönemin ve şahıslarının psikolojik durumlarını bizlere göstermiştir. Bundan dolayı gurbet, ayrılık ve özlem temalı türkülerin, bir takım sosyal sorunlardan kaynaklandığı aşikârdır. Ayrıca bu çalışmaya dahil edilmeyen türkülerde, Erzurum’un fiziksel özelliklerinden de bahsedilmesi, şehrin kimliğini ortaya çıkarmaktadır. Bunun için Erzurum türkülerinin adeta bir hazine mahiyetinde olduğu, içinde barındırdığı bilgiler ve verdiği nasihatlerle geleceğimizi şekillendirmede bize ışık tuttuğu unutulmamalıdır.” dedi.

 
Hisarcıklıoğlu güven tazeledi
 
TKDK’den 275 projeye destek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzundereli çocuklar uçurtma şenliğinde buluştu
Uzundere ilçesinde geleneksel uçurtma şenliğinin ikincisi düzenlendi. ...
Şair Nurullah Genç sevenleriyle buluştu
Van’ın Özalp Belediyesi tarafından düzenlenen bahar şenlikleri çerçevesinde ...
Bolidzade Yunus Efendiye vefa
Erzurum Kongresi Delegesi Bolidzade Yunus Efendi anısına düzenlenen resim, ...
 
Çifte Minarelerde Kelime-i Tevhid Sergisi
Albayrak Grubu’nun geleneksel hale getirdiği ve her yıl farklı bir başlıkta ...
Üstad mesajlarıyla anıldı
Fikir, sanat ve aksiyon hayatımızın önemli ve öncü isimlerinden Necip ...
EDT ‘Dünyanın Eski Zamanlarında’yı sahneledi
Erzurum Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen ‘Dünyanın eski zamanlarında’ ...
 
Mert, Türk Dil Kurumu Başkanı oldu
Uzun yıllar Atatürk Üniversitesi’nde akademik ve idari görevlerde bulunan ...
Çakır Altın Kalem roman ödülünü aldı
Erzurumlu yazar-eğitimci İsrafil Çakır polisiye roman dalında "Maun Kırmızılı ...
ETÜ Fethi panelle kutladı
Erzurum Teknik Üniversitesi’nde (ETÜ) İstanbul’un fethinin 540. yıl dönümü ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva