Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Türkiye yapay zekada 18. sırada
Türkiye yapay zekada 18. sırada
Yumaklı'dan kurbanlık açıklaması
Yumaklı'dan kurbanlık açıklaması
Göktaş: 'Eylem Planı'nı kamuoyuyla paylaşacağız'
Göktaş: 'Eylem Planı'nı kamuoyuyla paylaşacağız'
Erdoğan ekonomi hedeflerini paylaştı
Erdoğan ekonomi hedeflerini paylaştı
Bahçeli: ‘Asla vazgeçmeyeceğiz’
Bahçeli: ‘Asla vazgeçmeyeceğiz’
HABERLER>GUNDEM
30 Aralık 2014 Salı - 11:59

Erzurum Tasarım’da lider il

Erzurum Doğu Anadolu Bölgesinin 14 ili içinde endüstriyel tasarım başvuru ve tescilinde birinci sırada yer aldı. 11 ayda 42 başvuru ve 33 tescilin belirlendiği Erzurum’un bölge payı, endüstriyel tasarım başvurusunda yüzde 66.1, tescilde ise yüzde 49.2 olarak ölçüldü.

Erzurum Tasarım’da lider il

Erzurum Doğu Anadolu Bölgesinin 14 ili içinde endüstriyel tasarım başvuru ve tescilinde birinci sırada yer aldı. 11 ayda 42 başvuru ve 33 tescilin belirlendiği Erzurum’un bölge payı, endüstriyel tasarım başvurusunda yüzde 66.1, tescilde ise yüzde 49.2 olarak ölçüldü.

ENDÜSTRİYEL TASARIM

Erzurum’dan şubat ayında 6, mart ayında 8, nisan ayında 9, mayıs ayında 2, temmuz ayında 3, ağustos ayında 7, eylül ayında 4, kasım ayında 3 olmak üzere toplam 42 endüstriyel tasarım başvurusu yapıldı. Erzurum’un bölge toplamında Endüstriyel tasarım başvuru payı yüzde 66 olarak hesaplandı.

BÖLGE 11 AYLIK BAŞVURU DAĞILIMI

Türk Patent Enstitüsü Kasım ayı verilerinden alınan bilgiye göre, Doğu Anadolu Bölgesindeki 14 ilden ocak ayında 6, şubat ayında 6, mart ayında 8, Nisan ayında 15, mayıs ayında 2, haziran ayında 9, temmuz ayında 5, ağustos ayında 7, eylül ayında 4, ekim ayında 3, kasım ayında ise 68 endüstriyel tasarım başvurusu kaydedildi.

BÖLGE İLLERİ BAŞVURU DAĞILIMI

TPE verilerinde 2014 yılının ocak-kasım ayları arasında Doğu Anadolu Bölgesinden en çok sayıda endüstriyel tasarım başvurusunun Erzurum’dan yapıldığı bildirildi. Verilere göre, 11 ayda Erzurum 42 başvuru ile lider olurken, 11 endüstriyel tasarım başvurusu ile Elazığ ikinci, 8 başvuru ile Malatya üçüncü, 4 başvuru ile Hakkari 4’üncü, 3 başvuru ile Van beşinci sırada yer aldı.

ERZURUM AYLIK TESCİL DAĞILIMI VE DOĞU ANADOLU

TPE verilerine göre Erzurum’dan Mart ayında 2, nisan ayında 2, mayıs ayında 8, haziran ayında 11, eylül ayında 3, ekim ayında da 7 endüstriyel tasarım tescili kaydedildi. Doğu Anadolu Bölgesindeki 14 ilden ise şubat ayında 2, mart ayında 11, nisan ayında 2, mayıs ayında 10, haziran ayında 15, temmuz ayında 4, ağustos ayında 6, eylül ayında 5, ekim ayında 11, kasım ayında ise 2 olmak üzere 11 ayda 67 endüstriyel tasarım tescili gerçekleşti.

BÖLGE İLLERİ TESCİL SIRALAMASI

Erzurum, Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde Endüstriyel tasarım ve tescilinde lider il konumunu sürdürdü. Kasım ayı verileri bazında bu yılın ocak-kasım döneminde 33 endüstriyel tasarım tescilinin kaydedildiği Erzurum ilk sırada yer alırken, 9 tescil ile Ağrı 2’inci, 8’er tescil ile Elazığ ve Malatya üçüncü, 5 tescil ile Van dördüncü, 2’şer başvuru ile Hakkari ve Iğdır beşinci sırayı aldı.

ENDÜSTRİYEL TASARIM NEDİR?

Tasarım, bir ürünün tamamının veya bir parçasının çizgi, şekil, renk, biçim, doku, malzemenin esnekliği veya süslemesi gibi insan duyuları ile algılanabilen çeşitli unsur veya özelliklerin oluşturduğu görünümdür.

Serbest rekabet ortamında rakipler, müşteri memnuniyetini sağlamak için reklamlarında ürün imajını marka ve tasarım ile öne çıkarmaktadırlar.

Teknik bakımdan aynı, kalitede olan iki ürün arasında müşteri tercihinde, ürünün tasarımı büyük rol oynamaktadır. Bazen de tasarım, müşteri tercihlerinde tek başına belirleyici olabilmektedir.

Denilebilir ki, genelde müşteriler önce markaya sonra da ürünün tasarımına bakarak satın alma kararı vermektedirler.

Bu anlamda tasarıma yüklenen amaç, ürünün işlevselliğine katkıda bulunmak ve ürünün görünümünü değiştirerek pazarlamaya yardımcı olmaktır.

Ürünlerin ambalajları, ambalaj desenleri, kumaş desenleri, konfeksiyon modelleri, mobilya modelleri, makine ve araç tasarımları, araçların yedek parçaları tasarım tesciliyle koruma altına alınabilmektedir.

Bütün bu çalışmalar ticari faaliyetlerdir. Ticari faaliyet alanınızda rakipleriniz vardır. Rakiplerin amacı, ticari olarak birbirlerini geçip, müşteri adaylarına ulaşıp, seçilip, tercih edilen olmaktır. Seçilen olmak için, müşteri memnuniyeti ön plana çıkar. Müşteri, memnun olacağı firmayı seçer. Bunun için de öncelikle firmanın sunduğu üründen memnun kalması ve beğenmesi gerekir. Doğal olarak görünümü, tasarımı, işlevi ve ekonomik değeriyle beğendiği bir ürüne yönelecektir. Beğenilmeyen bir ürünün, satış sonrası hizmetlerinin iyi ve yeterli olması, ürünün beğenilmesi için yeterli olmayacaktır.

Bu nedenlerle, müşteri memnuniyetini sağlamak için tanıtımın önemini kavramış rakipler, reklamlarında ürün imajını, marka ve tasarım ile öne çıkarmaktadırlar.

Endüstriyel Tasarımın Özellikleri

Bir tasarımın hukuki korunmasının sağlanması için bazı unsurları içermesi gerekir.

A) Yenilik

B) Ayırt edici nitelik

C) Ürün veya ürün parçası

D) İnsan duyuları ile algılanabilen görünüm

 
Emniyette yasa dışı dinleme operasyonu
 
Erzurum’da son yılların en iyi performansı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bölge Kış Turizmine Ergan desteği
Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Erol Yarar ve yönetim kurulu üyelerinin ...
TOKİ Şehitler Anıtı tamamlandı
Sarıkamış Harekatı’nın 100. yılını anma etkinlikleri kapsamında Başbakanlık ...
Allahu Ekber Dağı’nda şehitlere vefa
Gaziantep Üniversitesi Dağcılık Topluluğu (GÜDAT) üyeleri Türkiye Dağcılık ...
 
ETSO’da seçim vardı
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Genç Girişimciler Kurulu (GGK) ...
TKB’de 60’ıncı yıl coşkusu
Türk Kadınlar Birliği ( TKB) Erzurum Şube Başkanlığı, kuruluşunun 60. yıl dönümünü kutladı.
AGD, Sarıkamış Şehitlerini andı
Sarıkamış Harekatı’nın 100. Yıldönümü dolayısıyla Anadolu Gençlik Derneği ...
 
Tarihi Kale 'destek' bekliyor
Tarihi Erzurum Kalesi'nin 2.5 metre yüksekliğinde ve 10 metre genişliğinde ...
Türk Ocakları Şüheda’yı andı
Enver Paşa komutasındaki 90 bin Türk askerinin Sarıkamış Allahuekber Dağları’ndaki ...
Doğu Belediyeleri Erzurum'da buluştu
DABBİR’i bölgesel ve il ölçeğinde daha aktif hale getirmeye kararlı olduğunu ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva