Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>KÜLTÜR & SANAT
23 Temmuz 2022 Cumartesi - 08:03

Erzurum Gökyüzü gözlem etkinliği başladı

Her yaştan astronomi meraklısının buluştuğu gökyüzü gözlem etkinliği, Diyarbakır ve Van’ın ardından bu kez Erzurum’da yapıldı.

Erzurum Gökyüzü gözlem etkinliği başladı

Her yaştan astronomi meraklısının buluştuğu gökyüzü gözlem etkinliği, Diyarbakır ve Van’ın ardından bu kez Erzurum’da yapıldı.

Erzurum Valiliği, Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA), Atatürk Üniversitesi ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'nın (TGA) katkılarıyla Konaklı Kayak Merkezi'ndeki Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) Teleskobu'nun bulunduğu Karakaya Tepesi'nde 3 gün sürecek "Erzurum Gökyüzü Gözlem Etkinliği" başladı. 24 Temmuz'a kadar sürecek olan etkinliğe vatandaşlar yoğun katılım sağladı. Katılımcılar, kurulan çadırlarda konaklayarak 3 gün boyunca gökyüzünü gözlemleyecek.

Açılış öncesi Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, stantları gezerek öğrencilerin yaptığı projelerle ilgili bilgi aldı. 81 ilden katılım sağlayan öğrenciler, projelerini vatandaşlara tanıttı. Etkinliğe Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu da görüntülü olarak bağlandı. Bakan Kasapoğlu, "Etkinliği gerçekleştirdiğimiz noktalar, gökyüzü gözleminin ülkemizde en iyi şekilde gerçekleştiği noktalar. Erzurum, Türkiye'de en büyük teleskobun bulunduğu il olması açısından önem arz ediyor ve inanıyorum ki gökyüzü etkinliğimiz her yıl Erzurum'da bu anlamda önemli bir marka olmasıyla birlikte güçlenerek devam edecek. Tabii şu anda içerisinde bulunduğunuz Konaklı Kayak Tesisleri'ni 2011'de kış olimpiyatları için inşa etmiştik. O günden bugüne tüm kış sporcularına güçlü bir şekilde ev sahipliği yapan bir tesis. Tabii şimdi yaz sezonundayız, kayak sezonu yok belki ama tesisimizin gökyüzü gözlem şenliği için hizmet vermesi de ayrı bir mutluluk vesilesi" diye konuştu.

 

“GENÇLERİMİZİN İHTİYAÇLARI İÇİN HİÇBİR FEDAKARLIKTAN KAÇINMADIK”

Henüz projeye katılmamış olan gençleri de ücretsiz yurtlarda kalarak projelere katılmaya davet eden Kasapoğlu, “Özellikle Türkiye'mizi tanıma, güzel insanlarımızla hasbihal etme, onlarla kaynaşma açısından önemli bir vesile olacağına inandığımız bu proje, zaten gençlerimiz tarafından büyük bir teveccüh görüyor. Ben hala bu projemize katılmamış gençlerimizi de seyahat etmeye ve bu anlamda onlara kapıları ardına kadar açık olan yurtlarımızda ücretsiz bir şekilde konaklamaya davet ediyorum. Gençlerimiz ne talep ediyorlarsa, gençlerimizin ihtiyacı ne ise bugüne kadar onu önceleyen ve bu anlamda hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan bir hareketin ve misyonun temsilcileriyiz. O yüzden gençlerimiz tarihin, kültürün, bilimin, sanatın, sanayinin peşinden koştukları müddetçe biz de her türlü imkanı onlar için seferber etmeye devam edeceğiz. Bugün gençlerimizin bu anlamda 81 ilden bu etkinliğe katılımı, ilgisi ve Erzurum'un her zamanki gibi güzide ev sahipliği apayrı bir tabloyu bizlere getiriyor. Bizler Erzurum'u sporun olduğu kadar gökyüzü gözlem çalışmalarının da, bilimin de merkezi haline gelmesinden ayrı bir mutluluk duyuyoruz" dedi.

“100 TON AĞIRLIĞI VE 4 METRE ÇAPIYLA TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK TELESKOPU”

Etkinlikte açılış konuşması yapan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen smd, “Erzurum uzay ve astronomi tutkunlarının yeni adresi ve göğe bakma durağı olacak. Bilindiği gibi ülkemizin 2023 vizyon projeleri arasındaki en büyük astronomik ve uzay bilimleri alanındaki temel bilim yatırımı olan Doğu Anadolu Gözlemevine şehrimiz dünyanın uzaya açılan en önemli bilimsel araştırma merkezi olacaktır. 3170 rakımlı Jonaklı Karakaya Tepesi'ne konuşlanan yaklaşık 100 ton ağırlığı ve 4 metrelik çapıyla Türkiye’nin en büyük teleskobu unvanına sahip DAG’ın eteklerinde hep beraber uzayın derinliklerini seyredeceğiz. Kadim kentimizde düzenlenen gökyüzü gözlem etkinliklerimiz yeni astronomi ve uzay tutkunlarına da ilham kaynağı olacaktır. Milli Uzay Programı vizyonuyla gençlerimizin uzaya olan ilgisinin artırılmasının amaçlandığı gözlem etkinliği yeni ufuklara yelken açacak ve yeni bilim insanlarının bu alanda yetişmesine imkan sağlayacaktır” dedi.

DAG teleskobu tamamlandığında 4 metrelik çapıyla Türkiye’nin en büyük teleskobu unvanını kazanacak ve ilk kırmızı ötesi teleskop olacak. Kurulum çalışmaları devam eden DAG’da bu yılsonunda ilk ışığın alınması planlanıyor. Erzurum, uzay ve astronomi tutkunlarının yeni “göğe bakma durağı” olacak. Etkinlik 3 gün boyunca devam edecek.

Etkinliğe Erzurum Valisi Okay Memiş, AK Parti Erzurum Milletvekilleri Recep Akdağ, Selami Altınok, Zehra Taşkesenlioğlu, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, Atatürk Üniversitesi Rektörü Ömer Çomaklı, ETÜ Rektörü Bülent Çakmak ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 
Babacan’ın Erzurum vaatleri mizah konusu oldu
 
Gölveren’in en yakın iki arkadaşı tutuklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Müzede türkü dolu saatler
Bayburt Uluslararası 26. Dede Korkut Kültür ve Sanat Şölenleri doludizgin devam ediyor.
Tarih ehrama büründü
Bayburt Üniversitesinin, Bayburt Belediyesi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi ...
Abdulvehhap Gazi ve Bamsı Beyrek dualarla anıldı
Bayburt Belediyesinin organizasyonuyla bu yıl 26.sı gerçekleştirilen Dede ...
 
Şair Zihni’ye vefa
Bayburt Dede Korkut 26. Uluslararası Kültür ve Sanat Şölenleri dahilinde ...
Şair Zihni’ye vefa
Bayburt Dede Korkut 26. Uluslararası Kültür ve Sanat Şölenleri dahilinde ...
‘Dede Korkut'un Manevi Mirasında Türk Dünyası’
Bayburt Belediyesi tarafından bu yıl 26.’sı düzenlenen Bayburt Dede Korkut ...
 
Dede Korkut’a vefa
Bayburt Dede Korkut 26. Uluslararası Kültür ve Sanat Şölenleri, büyük coşkuyla devam ediyor.
‘15 Temmuz’u unutmadık unutturmayacağız’
Türkiye Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası Şube Başkanı Nurullah Ardahanlı, ...
Şühedaya vefa
Erzurum’da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nde şehitlik ziyareti gerçekleştirildi.
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva