Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
‘Mücadelemize devam edeceğiz’
‘Mücadelemize devam edeceğiz’
ETÜ 2 yıl süreyle akredite edildi
ETÜ 2 yıl süreyle akredite edildi
Yeni Yusufeli’nde ilk şenlik
Yeni Yusufeli’nde ilk şenlik
HABERLER>EKONOMÄ°
7 Eylül 2022 Çarşamba - 04:25

Erzurum Ağustos ayı sektör performansları açıklandı

ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’dan bu yılın Ağustos ayında 15, 2022 yılının 8 aylık döneminde 18 sektör ihracat kaydetti. 2021’e göre 8 sektörün ihracatı artarken 9 sektörde düşüş görüldü.

Erzurum Ağustos ayı sektör performansları açıklandı

TİM Ağustos ayı iller sektörel ihracat performanslarını paylaştı. Erzurum’dan bu yılın Ağustos ayında 15, 2022 yılının 8 aylık döneminde 18 sektör ihracat kaydetti. 2021’e göre 8 sektörün ihracatı artarken 9 sektörde düşüş görüldü.

EN YÜKSEK DEĞERDE İHRACAT YAPAN SEKTÖRLER

Bu yılın Ocak – Ağustos döneminde en çok değerde ihracat gerçekleştiren 5 sektör kimyevi maddeler ve mamulleri, Demir ve Demir Dışı Metaller, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri, Çelik, Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri gurubu oldu.

SEKTÖRLERİN İHRACAT PAYI

Erzurum’da 8 ayda en yüksek değerde ihracat gerçekleştiren sektörlerin il toplam ihracat değerindeki payı Kimyevi Maddeler ve Mamullerinde yüzde 55,21, Demir ve Demir Dışı Metallerde yüzde 8,87, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünlerinde yüzde 7,15, Çelik sektöründe yüzde 4.84, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamullerinde yüzde 4,42 olarak hesaplandı.

ARTIŞ KAYDEDEN SEKTÖRLER VE ORANLARI

2021 yılına göre en yüksek ihracat değeri artışı Çelik sektöründe görüldü. Yüzde 404 oranında artışın görüldüğü bu sektörü yüzde 292,7’lik artışla Hazırgiyim ve Konfeksiyon, yüzde 178.9’luk artış ile Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, yüzde 175.1’lik artış ile Tekstil ve Hammaddeleri, yüzde 95.9’luk artışla Deri ve Deri Mamulleri, yüzde 89.9 artışla İklimlendirme Sanayii,  yüzde 81.1’lik artışla Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri ve yüzde 12.9’lık artışla Demir ve Demir Dışı Metaller sektörü izledi.

9 SEKTÖR İHRACATINDA DÜŞÜŞ

Ağustos ayında bir önceki yıla göre 9 sektör ihracat değerinde düşüş görüldü. Düşüş oranları Madencilik sektöründe yüzde 43,6, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamullerinde yüzde 80,5, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünlerinde yüzde 75,0, Diğer Sanayi Ürünlerinde yüzde 0,2, Otomotivde yüzde 79,0, Halıcılık Sektöründe yüzde 25,2, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri sektöründe yüzde 10.5,       Makine ve Aksamları sektöründe yüzde 12.8, Elektrik ve elektronik sektöründe ise yüzde 43.2 olarak kaydedildi.

AĞUSTOS AYI ERZURUM SEKTÖREL PERFORMANS

TİM verilerine göre Ağustos ayında kimya sektörü 2,6 milyon dolar, Çimento Sektörü 185,1 bin, Demircilik Sektörü 299,0 bin, Çelik Sektörü 398,8 bin, İklimlendirme Sanayisi 42,5 bin, Mobilya Sektörü 16,6 bin, Hububat Sektörü 7,1 bin, Dericilik Sektörü 12,7 bin, Tekstil Sektörü 0,82 bin, Makine Sektörü 16,4 bin, Otomotiv Sektörü 79,1 bin, Elektrik Sektörü 34,3 bin, Halıcılık sektörü 8.3 bin dolarlık ihracat yaptı.

2022’NİN OCAK – AĞUSTOS DÖNEMİ    

Bu yılın Ocak – Ağustos ayları toplamında Kimyevi Maddeler ve Mamulleri 8,7 milyon, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri 702,3 bin bin, Otomotiv Endüstrisi 663,7 bin, Makine ve Aksamları 694.5 bin, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri 1.1 milyon, Demir ve Demir Dışı Metaller 1,4 milyon, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller 283,8 bin, Elektrik ve Elektronik 258,8 bin, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri 381,5 bin,  İklimlendirme Sanayii 348,6 bin, Çelik 769,4 bin, Tekstil ve Hammaddeleri 68,9 bin,  Deri ve Deri Mamulleri 185,8 bin, Hazırgiyim ve Konfeksiyon 178 bin, Madencilik Ürünleri 18,6, Halıcılık sektörü 311,6 bin dolarlık ihracat yaptı

TİM DEĞERLENDİRMESİ

Yıllık bazda ihracat hedefine ulaşıldı

Ağustos ayı rakamlarına göre Türkiye, ihracatta tarihi bir eşiği daha geçti. Ekonomi ve ticaret diplomasisinin saha neferleri olan Türk ihracatçısı ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13'lük artışla 21,3 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek tüm zamanların en yüksek ağustos ayı ihracat rakamına imza attı. Bu rakamla beraber ihracatta son 12 ayın tamamında rekor kırılmış oldu. Ayrıca yılın ilk 8 ayında 165 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Türk ihracatçısı, son 12 ayda ise 250 milyar doları aşarak yıllık bazdaki ihracat hedefine ağustos ayında ulaşmış oldu.

Ağustosta geçtiğimiz yılın aynı ayına göre 21 sektör ihracatını artırdı. Kimya sektörü 2,9 milyar dolar ihracat ile zirvedeki yerini korurken, Hububat ve meyve sebze sektörleri tarihlerinin en yüksek ihracatını gerçekleştirdi.

 

 

53 il ihracatını artırma başarısını gösterirken en çok ihracat gerçekleştiren ilk 5 il sırasıyla: İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Gaziantep oldu. 4 ilde ise ihracatta yüzde 20 artış yaşandı.

 Ağustos ayında Türk bayrağını 220 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başaran ihracat ailesi, 151 ülkeye ihracatını artırdı. Birim ihracat değeri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17 artışla 1,46 dolara yükseldi.

 

BAKAN MUŞ’UN DEĞERLENDİRMESİ

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ağustos Ayı İhracat Rakamlarını Açıkladı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "Ağustos ayı ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 13 artışla 21,3 milyar dolar oldu. Bu, bugüne kadar gerçekleşen en yüksek ağustos ayı ihracatı." dedi.

Bakan Muş, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe'nin de katılımıyla Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği Toplantı Salonunda ağustos ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı.

Muş, Gaziantep'in geçen yıl 10 milyar doları aşan ihracatla ülkenin en büyük 5. ihracatçısı olduğunu söyledi. Salgın nedeniyle uygulanan genişleyici para politikalarıyla 9 trilyon dolara ulaşan ABD Merkez Bankası bilançosunun enflasyonla mücadele kapsamında küçülmeye başladığını ifade eden Muş, şöyle konuştu: "Küresel ekonominin de bu trendi takip etmesi ve küresel büyümenin önümüzdeki dönemde ciddi şekilde yavaşlaması beklenmektedir. Nitekim, ağustos ayı öncü göstergeleri son iki çeyrektir küçülen ABD'nin yanı sıra özellikle Avrupa'da beklentilerin de üzerinde bir yavaşlamaya işaret etmektedir. PMI verileri, Avro Bölgesi için son 18 ayın en düşük seviyesine gerilemiştir. Alman Merkez Bankası ağustos ayında yayımladığı raporda Almanya’da bir resesyon olasılığının giderek arttığını ve enflasyonun artmaya devam edeceğini belirtmiştir. Avrupa genelinde enerji dar boğazı yaşanırken, Almanya, İngiltere, Fransa, İspanya ve İtalya gibi ülkemizin en büyük ihracat pazarlarında resesyon ihtimali güçlenmektedir. Öte yandan, Ukrayna'da devam eden savaş ve Tayvan’da artan gerilim küresel ekonomi için önemli riskler barındırmaktadır."

KÜRESEL GIDA KRİZİ

Küresel gıda krizinin çözümüne yönelik kritik adım olan ve İstanbul'daki Koordinasyon Merkezi'nden yönetilen Tahıl Koridoru Anlaşması kapsamında bugüne kadar 1 milyon ton gıdanın küresel piyasalara güvenli bir şekilde girdiğine değinen Muş, "Ukrayna’da gerçekleştirilen üçlü zirvede Sayın Cumhurbaşkanımız ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin huzurunda, Ukrayna'nın savaş nedeniyle tahrip olan altyapısının yeniden inşası amacıyla bir anlaşma imzalanmıştır. Bu kapsamda oluşturulacak Görev Gücü, yollar, köprüler, su ve elektrik altyapısı, hastane ve okul gibi tesislerin yeniden inşasını koordine edecektir." diye konuştu.

TÜRKİYE EKONOMİSİ

Küresel ekonomide yaşanan olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisinin daha da güçlenerek büyümeye devam edeceğini aktaran Muş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ülkemiz 2022 yılının ilk çeyreğinde olduğu gibi, ikinci çeyrekte de büyüme ivmesini sürdürerek yüzde 7,6 oranında büyümüştür. Mal ve hizmet ihracatımızda yaşanan yüzde16,4 oranındaki artışla ihracatın büyümeye katkısı 3,9 puan olarak gerçekleşmiştir. Gerçekleşen yüksek oranlı büyümenin yarısından fazlası (yüzde 51'i) mal ve hizmet ihracatından kaynaklanmış olup ihracat büyümenin itici gücü olmaya devam etmiştir. Net ihracatın büyümeye katkısı ise 2,7 puan olmuştur. Böylelikle ülkemiz, ekonomik büyümesini kesintisiz 8 çeyrek boyunca devam ettirerek bu alanda bir kez daha dünyadan pozitif bir şekilde ayrışmıştır."

8 AYDA 165,6 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

Türkiye'nin ihracatta 2021 yılında yakaladığı başarıyı 2022 yılının 8 ayında da sürdürdüğünü belirten Muş, şöyle devam etti: "Bildiğiniz üzere Türkiye, ihracatta 2021 yılında yakaladığı başarıyı 2022 yılının ilk 8 ayında da devam ettirmiştir. Geride bıraktığımız ağustos ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 13 artışla 21,3 milyar dolar olmuştur. Bu rakam bugüne kadar gerçekleşen en yüksek ağustos ayı ihracatıdır. Yılın 8 ayında toplam 165,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirilmiştir. Ağustos ayında dış ticaret hacmimiz, geçtiğimiz yıla göre yüzde 28 oranında artışla 54 milyar dolara yükselmiştir. Ağustos ayı ithalatımız ise 32,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Söz konusu ithalatın 8,7 milyar doları, yani yüzde 27’si enerji kaynaklıdır."

Ortaya konan performans dolayısıyla ihracatçılara teşekkür eden Muş, ihracatçılara ihtiyaçları olan desteği vermek için geçen ay iki önemli ve kapsamlı destek paketini hizmete aldıklarını hatırlattı.

BAKANLIĞIN DESTEKLERİ

Bakanlığın tüm destek unsurlarında hedef ülkelere yönelik destek oranlarının artırıldığını, gemi yat sektörünün kapsamının genişletildiğini anlatan Muş, "Özellikle ilaç ve tıbbi cihaz gibi sektörlerin ihtiyaç duyduğu zorunlu belgeler, kayıt ve ruhsatlandırmaya ilişkin giderler destek kapsamına alınmış ve KOBi’lerimizin yurt dışı fuar desteğinden daha fazla yararlanması ve daha etkin fuar organizasyonları düzenlenmesi amacıyla değişikler yapılmıştır." dedi.

Ayrıca 25 Ağustos'ta yayımlanan bir diğer Cumhurbaşkanı Kararı ile önemi giderek artan e-ihracat alanında yeni iş modellerini dikkate alan şirketler için e-ihracat konsorsiyumları ve perakende e-ticaret siteleri ve pazar yerleri gibi ekosistemin tüm paydaşları için terzi usulü bir destek paketini kullanıma açtıklarını anımsatan Muş, şöyle devam etti: "Bu kapsamda, e-ihracatı uçtan uca yapabilen e-ihracat konsorsiyumları desteklenerek bu alanda bilgi ve tecrübe eksikliği olan KOBİ'lerimiz ekosisteme dahil edilecektir. Ülkemizdeki pazaryerleri yurt dışına açılırken desteklerimizden faydalanacak ve bu desteklerle Türk ürünleri yurt dışındaki pazarlara daha kolay ulaştırılabilecektir. Benzer şekilde, iş birliği kuruluşlarının üyelerini e-ihracata yönlendirmek için düzenleyecekleri heyetler ile tanıtım ve geliştirme projeleri de bakanlığımızca desteklenecektir. Destek oranları temmuz ayında açıkladığımız Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında yer alan ülkeler başta olmak üzere hedef ülkeler için 20 puan artırılmıştır. Ayrıca, kurulacak olan Türkiye E-ihracat Platformu ile ihracatçılarımızın ürünlerini yurt dışı pazarlara ulaştırabilmeleri, ithalatçılar için çok daha ulaşılabilir olmaları ve siparişlerini bu platform üzerinden alabilmeleri sağlanacaktır."

Bakan Muş, 2022 yılında ihracatın ekonomik büyümenin ana unsuru olacağına inandığına işaret ederek, sene sonunda 250 milyar dolarlık ihracat hedefinin yakalanacağına olan inancının da güçlü şekilde devam ettiğini sözlerine ekledi.

GÜLTEPE’NİN AÇIKLAMASI

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Ağustos ayında yüzde 13 artışla 21,3 milyar dolara ulaşarak, bugüne kadar ki en yüksek ağustos ayı ihracat performansını gerçekleştirdik. İlk 8 ayda bu rakam, 165,7 milyar doları, son 12 ayda ise 250,8 milyar doları aştı. Yıllıklandırılmış bazda 2022 yılı ihracat hedefimize ağustos ayı itibariyle ulaştık. Son 12 ayın tamamında aylık ihracat rekorları kırdık. Temmuz ve ağustos aylarında ihracatta kaydettiğimiz başarılar, Türkiye ekonomisinin büyümeye devam edeceğine işaret ediyor. İhracat tarafındaki başarılarımızı sürdürerek savaş nedeniyle oldukça çalkantılı geçen 2022 yılını, inşallah önemli bir büyüme rakamıyla kapatacağız. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracatlarıyla Türkiye ekonomisini büyüten ihracat ailemizin her bir üyesini yürekten tebrik ediyorum” dedi.

GENEL TİCARET SİSTEMİ ÇERÇEVESİNDE İHRACAT

Genel Ticaret Sistemi'ne (GTS) göre ağustos ayında ihracat, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13 artışla 21,3 milyar dolar oldu. Böylelikle tüm zamanların en yüksek ağustos ayı ihracat rakamına ulaşılarak son 12 ayın tamamında rekor kırılmış oldu. Yılın ilk 8 ayında 165 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Türk ihracatçısı, son 12 ayda ise 250 milyar doları aşma başarısını göstererek yıllık bazdaki ihracat hedefine ulaşmış oldu.

SEKTÖREL PERFORMANS

Ağustos ayında sektörlerin ihracat performanslarına ilişkin detayları paylaşan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, küresel piyasalardaki gelişmelerin de etkisiyle kimya sektörünün en çok ihracat yapan sektör olmaya devam ettiğini söyledi.  21 sektörde ihracat artışı yaşandığını belirten TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Bu ay ilk 5 sektörümüz sırasıyla; 2,9 milyar dolar ile Kimya, 2,3 milyar dolar ile otomotiv, 1,84 milyar dolar ihracatla hazır giyim, 1,82 milyar dolar ile çelik ve 1,3 milyar dolar ihracatla elektrik-elektronik sektörlerimiz oldu. Hububat ve meyve sebze sektörleri, tarihlerinin en yüksek ihracatını gerçekleştirdi” şeklinde konuştu.

53 İL ÖNE ÇIKTI

Ağustos ayında 53 ilin ihracatını artırdığını aktaran TİM Başkanı Mustafa Gültepe, en çok ihracat gerçekleştiren ilk 5 ilin sırasıyla; İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Gaziantep olduğunu bildirdi. Ayrıca Ankara, Adana, Mersin ve Sakarya'da ihracatın yüzde 20'nin üzerinde artış kaydettiğini aktaran TİM Başkanı Mustafa Gültepe, şöyle devam etti: Gaziantepli firmalarımız bu ay ihracatlarını yüzde 6 artırarak 918 milyon dolar seviyesine çıkardı. En çok ihracat yapan 5.ilimiz olan Gaziantep, 196 ülkeye gerçekleştirdiği ihracat, 3 bin ihraç ürünü ve İlk 1000 İhracatçı arasındaki 71 firmasıyla bölgenin bayrak taşıyıcısı konumunda. Geçtiğimiz yıl ihracatını yüzde 26 artırarak 10 milyar dolar ihracatı aşan Gaziantep'in, 2022 yılı hedefine ulaşacağına yürekten inanıyoruz. ‘

İhracat yapılan ülke sayısı 220'ye yükseldi

Ağustos ayında, ihracat yapılan ülke sayısının 218'den 220'ye yükseldiğini ifade eden TİM Başkanı Mustafa Gültepe şu bilgileri paylaştı:

151 ülkeye ihracatımızı artırma başarısı gösterdik. En çok ihracat yaptığımız ilk 5 ülke Almanya, ABD, Irak, Birleşik Krallık ve İtalya oldu. Bu ülkelerin yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri'ne yüzde 70, Lübnan'a yüzde 130 ve Güney Afrika'ya yüzde 214'lük önemli ihracat artışları kaydedildi.

 
Erzurum araç devrinde ülkede 44, bölgede 3’üncü sırada
 
Eren Operasyonlarıyla 82 terörist etkisiz hale getirildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum araç devrinde ülkede 44, bölgede 3’üncü sırada
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da bin 823 otomobil, 35 minibüs, 9 otobüs, ...
DAİB’de Nahcivan gündemi
Nahçivan Özerk Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Tapdıq Aliyev, Erzurum’da İstişare ...
Besicilik alanında Türkiye’de bir ilk
"Sözleşmeli Besiciliğin Desteklenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı" ...
 
Bilgin’den sözleşmeli personele müjde
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Kamudaki sözleşmeli personelle ...
Orta Vadeli Program yayımlandı
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Resmi Gazete’de yayımlanan 2023-2025 ...
TİM Erzurum Ağustos ayı verilerini açıkladı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Ağustos ayında Erzurum’dan gerçekleştirilen ...
 
Yanık Kadın Kooperatiflerini değerlendirdi
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Biz kadın kooperatiflerinin ...
Enerji abidesi ekonomiye 1.9 milyar katkı sağlayacak
Tamamlandığında 275 metrelik gövde yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek, ...
Hububat alım süresi 21 Eylül’e uzatıldı
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 1 Eylül olarak belirlediği hububat alım ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva