Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Tunç: Hiç kimsenin şüphesi olmasın
Tunç: Hiç kimsenin şüphesi olmasın
Erdoğan: ‘Çok köklü bir mirasın sahibiyiz'
Erdoğan: ‘Çok köklü bir mirasın sahibiyiz'
AK Parti Türkiye Yüzyılı buluşmaları başlıyor
AK Parti Türkiye Yüzyılı buluşmaları başlıyor
CİB Erzurum basınını bilgilendirdi
CİB Erzurum basınını bilgilendirdi
Doğu Anadolu Ekonomi İş Birliği Forumu düzenlendi
Doğu Anadolu Ekonomi İş Birliği Forumu düzenlendi
HABERLER>ARAŞTıRMA
7 Ağustos 2025 Perşembe - 08:36

ETÜ'lü öğrencilerden Sahte e-imzaya yerli yazılımla çözüm

Erzurum Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde okuyan Giresunlu öğrenci Ahmet Bilge, aynı üniversitede okuyan Fatih Mehmet Gürbüz, Hasan Şenmemiş ve Zeynep Akalın ile beraber sahte e-imzaları tespit edebilen yerli bir yazılım geliştirdi.

ETÜ lü öğrencilerden Sahte e-imzaya yerli yazılımla çözüm

Son günlerde ülke gündemini meşgul eden sahte e-imzalar ve sahte diplomalara karşı dört genç mühendis önemli bir adım attı. Gençlerin geliştirdikleri yazılım sayesinde dijital ortamda kullanılan e-imzaların doğruluğu ve geçerliliği saniyeler içinde kontrol edilebiliyor.
Erzurum Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde okuyan Giresunlu öğrenci Ahmet Bilge, aynı üniversitede okuyan Fatih Mehmet Gürbüz, Hasan Şenmemiş ve Zeynep Akalın ile beraber sahte e-imzaları tespit edebilen yerli bir yazılım geliştirdi. Geliştirilen yazılım TÜBİTAK tarafından desteklenirken, akademik makale olarak da onay aldı.
Projeleri hakkında bilgi veren Ahmet Bilge, yazılımın özellikle kamu kurumları, bankacılık, hukuk, sağlık ve güvenlik gibi sahtecilik riski yüksek alanlarda kullanılabileceğini belirtti. Bilge, "Sistem, hem çevrimiçi hem de çevrimdışı imzaları doğrulayabilen iki ayrı yöntem sunuyor. Çevrimiçi yöntemde kullanıcı dijital ortamda dokunmatik ekran aracılığıyla imzasını atarken, sistem hız, basınç, yön, eğim ve zamanlama gibi biyometrik verileri kaydederek analiz ediyor. Derin öğrenme modeli tarafından yapılan bu analiz sonucunda doğrulama sonucu kullanıcıya anında iletiliyor. Çevrimdışı yöntemde ise daha önce atılmış veya fiziksel belgelerde yer alan imzaların görüntüsü sisteme yükleniyor. Bu görüntüler, cihaz galerisi veya doğrudan kamera ile alınabiliyor. Görüntü işleme algoritmalarıyla analiz edilen imzalar, referans imzalarla karşılaştırılarak doğrulanıyor. Her iki yöntemde de sonuçlar, kullanıcıya açık ve anlaşılır şekilde sunuluyor" şeklinde konuştu.

"Amaç, güvenlik ve doğruluğunu artırmak"
Fatih Mehmet Gürbüz ise, sistemin temel amacının güvenlik ve işlem doğruluğunu artırmak olduğunu söyledi. Gürbüz, "Yapay zekâ destekli algoritmalar sayesinde manuel süreçleri otomatik hale getirdik. Bu sayede hem çevrimiçi hem de çevrimdışı imzaların güvenle doğrulanması mümkün hale geldi. Proje, özellikle yüksek güvenlik gerektiren alanlarda işlem hızını ve doğruluğunu artırarak sahteciliğe karşı etkili bir çözüm sunuyor" diye konuştu.
Genç mühendislerin geliştirdiği bu yerli yazılım, dijital güvenlik ve kullanıcı doğrulama alanında önemli bir boşluğu doldurmayı hedefliyor. Makine öğrenimi tabanlı algoritmalarla geliştirilen yazılım sayesinde sahtecilik riski taşıyan imzalar yüksek doğruluk oranıyla tespit edilebiliyor.

 
Çiftçi’den Altuğ Paşa’ya tebrik
 
GSİM U20 Güreş Milli takımını ağırladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Merkezi yönetim Ar-Ge harcamaları açıklandı
Merkezi yönetim bütçesi verileri kullanılarak yapılan hesaplamalara göre; ...
Türkiye'nin dijital haritası artık e-Devlet'te
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, e-Devlet'e entegre edilen ...
ETÜ'de 'Geometri' gündemi
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ), bu yıl 21.’si düzenlenen Uluslararası ...
 
Uraloğlu Karayolu taşıt hareketliliğini yorumladı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, '2002’de 8,5 milyon olan ...
Teknopark sayısı 110’a ulaştı
Kacır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmî Gazete'de ...
Üniversite-sektör iş birliğinde örnek başarı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından hazırlanan 2024 Üniversite İzleme ...
 
TÜBİTAK BİGG sonuçları açıklandı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya hesabından ...
ATAUNİV Projesine AB desteği
Marie Sklodowska-Curie Aksiyonları kapsamında finanse edilen proje, Avrupa ...
Erzurum uluslararası göç verileri açıklandı
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - İllere ve cinsiyete göre Türkiye'ye ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Adalet adalet adalet; illa adalet!
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Ateizm Kazanı Kaynıyor, Din Adamları Nerede?''
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva