Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
'Kalkınma Yolu' mutabakat zaptı imzalandı
'Kalkınma Yolu' mutabakat zaptı imzalandı
Kurtulmuş’tan yoğun gündem
Kurtulmuş’tan yoğun gündem
Erdoğan, TBMM’deki 23 Nisan resepsiyonuna katıldı
Erdoğan, TBMM’deki 23 Nisan resepsiyonuna katıldı
‘Terörü yok edeceğiz’
‘Terörü yok edeceğiz’
TBMM’de Özel Oturum
TBMM’de Özel Oturum
HABERLER>EKONOMÄ°
20 Nisan 2023 Perşembe - 00:47

E5000 törenle raya indirildi

Varank, “Bugüne kadar yurt dışından tedarik ettiğimiz elektrikli ana hat lokomotiflerini artık Türkiye'de üretmeyi başardık. İlk defa bir ana hat lokomotifini Türkiye'de üretmiş olduk” dedi.

E5000 törenle raya indirildi

Yerli ve milli olarak üretilen Elektrikli Ana Hat Lokomotifi E5000’in raylara indirilmesi hakkında açıklama yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Bugüne kadar yurt dışından tedarik ettiğimiz elektrikli ana hat lokomotiflerini artık Türkiye'de üretmeyi başardık. İlk defa bir ana hat lokomotifini Türkiye'de üretmiş olduk” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı olarak lokomotif üreten TÜRASAŞ’ın Eskişehir yerleşkesinde düzenlenen törenle tamamen yerli ve milli olarak üretilen Türkiye’nin ilk ‘Elektrikli Ana Hat Lokomotifi E5000’ raylara indirildi. İnsan ve yük taşımacılığında ülkemizin dışa bağımlılığını azaltacak olan yerli ve milli lokomotif, Türkiye’de üretilen ilk elektrikli ana hat lokomotifi olma özelliği taşıyor. İçinde kullanılan parçaların komponentlerinin alınmasıyla yurt dışına da satışının yapılarak ülkemiz için ihracatta önemli bir değer oluşturan lokomotifin açılışına, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız ve AK Parti Eskişehir İl Başkanı Süleyman Reyhan katıldı. Raya indirilen lokomotifte Bakanlar tarafından test sürüşü yapıldı.
“Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle yüzlerce tesisin açılışını yapacağız”
Bugün Eskişehir’e gelecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yüzlerce tesisin toplu açılışının yapılacağını aktaran Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Bugün yine birçok ilkin heyecanını birlikte yaşayacağız. Eskişehir'de saat 17.00’de Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle yüzlerce tesisin açılışını yapacağız. Tabii hepsi birbirinden değerli ama özellikle birkaç tanesi Türkiye açısından da son derece önemli. Madencilik tarafında Beylikova'da nadir toprak elementleri keşfini gerçekleştirmiştik geçtiğimiz yıl. Dünyanın 2. en büyük nadir toprak element rezerviydi. Orada bir pilot tesis kurulma çalışmaları tamamlandı. İnşallah onun açılışını yapacağız. Ardından da şu anda önünde durduğumuz E5000 elektrikli lokomotifin açılışını yapacağız. Hakikaten yoğun bir gayretle, üstün bir başarı elde edilmiş oldu. Başta Sanayi Teknoloji Bakanımıza, Ulaştırma Bakanımıza ve değerli ekiplerine, TÜBİTAK, TCDD Taşımacılık ve TÜRASAŞ yetkililerine de teşekkür ediyoruz. Yıllardır yurt dışından aldığımız ürünleri artık kendi yerli milli imkânlarımızla yapabilir hale geldik. Bu son derece sevindirici. Biz hep enerjide dışa bağımlılığı vurguladık. Bağımsızlık için de elimizden geleni yaptığımızı ifade ettik ama aslında bağımlı olduğumuz başka alanlar da var. Özellikle teknolojik ürünlerde. Teknolojide dışa bağımlılık kırmak için de son dönemde yoğun çaba sarf ediyoruz” dedi.

“İlk defa bir ana hat lokomotifini Türkiye'de üretmiş olduk”
Bakanlıkların ve kurumların ortak çalışmaları sonucunda Türkiye’de ilk kez üretilen yerli ve milli elektrikli ana hat lokomotifinin ülkemiz açısından çok büyük bir değere sahip olduğunu belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Değerli arkadaşlar bugün yine Türkiye Yüzyılı’nın nişanelerinden bir tanesi olacak, Türkiye'ye ekonomik anlamda büyük katkılar getirecek önemli bir proje vesilesiyle Eskişehir'deyiz. Enerji ve tabii kaynaklar bakanımız önümüzdeki dönemde Eskişehir milletvekili olacak inşallah. Vatandaşlarımızın teveccühleriyle Eskişehir milletvekili adayımız Fatih Dönmez'in burada misafiriyiz. Sayın Cumhurbaşkanımız bugün Eskişehir'e teşrif edecek. Yapacağı önemli açılışların yanında Türkiye'de ilk kez üretilen elektrikli ana hat lokomotifini de raylara indirmiş olacak. Bu proje Ulaştırma Bakanlığı'yla, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, TÜBİTAK TURE ile TÜRASAŞ'ın bir araya gelerek Türkiye'nin ihtiyaçlarına dönük olarak geliştirdiği, oldukça önemli ve stratejik bir proje. Bunu bugüne kadar yurt dışından tedarik ettiğimiz elektrikli ana hat lokomotiflerini artık Türkiye'de üretmeyi başardık. Bundan önce manevra lokomotifleri üretiyorduk. Ama ilk defa bir ana hat lokomotifini Türkiye'de üretmiş olduk. Bu lokomotif insan taşımacılığı yanında yük taşımacılığı da gerçekleştirecek. Tabii bu projenin önemli başlıkları var. İlk defa Türkiye'de bu boyutta bir elektrik motoruna sahip bir ana hat lokomotifi üretilmiş oldu. İlk defa bir ana hat elektrikli lokomotifin tasarımı tamamlanmış oldu. Burada kullanılan cer sistemleri, bujiler bunlar da yerli ve milli olarak geliştirildi. Bu kadar güce sahip cer sistemleri, konvertör, transformatör ilk defa bu boyutta üretilmiş oldu. Tabii raylı sistemler oldukça önemli standartların uygulandığı sistemler. Bu lokomotifi raylarda kullanabilmemiz, hatta Avrupa Birliği’nde kullanabilmemiz için gerekli sertifikasyonları almamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

 
'Türkiye ve dünyanın en büyük yakalamalarını yaptık'
 
Müftü Can gençlerle iftar sofrasına buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karadeniz Gazı 20.23'te karaya çıkacak
Zongulda'ta karadan 170 kilometrelik deniz açıklığından getirilecek olan ...
Erzurum patentte 10 sıra atladı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - TÜRK PATENT 2022 Yılında Patent başvurusunda ...
Erzurum’dan 443 başvuru, 244 tescil
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL HABER - TÜRK PATENT 2022 yılında marka başvurusu ...
 
Erzurum faydalı modelde ilk 10 il içinde
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL HABER - Erzurum’un 2022 yılı faydalı model başvuru ...
DAİB olağan mali genel kurulu yapıldı
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) 2022 Yılı Mali Olağan Mali Genel ...
DAP BKİ’den 130 projeye destek
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge ...
 
Tarım-ÜFE açıklandı
Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) martta bir önceki aya ...
Erzurum ihracatta vizyon büyüttü
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’dan bu yılın Şubat ayında 11, Ocak - ...
Erzurum ticaret sektörü performansında artış
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - 2022 Aralık ayına göre faal mükellef sayısı, ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva