Doğu Anadolu Bölgesinde hemen tüm illerde yaşam adeta beyaza boyandı. Bölge illerinde devam eden kar yağışı ulaşımı olumsuz etkilerken, soğuk hava ve karla barışık yaşamaya alışık olan bölge halkının gündelik yaşamında sıra dışı olumsuzluk yaşanmadı
ELAZIĞ'DA 133 KÖY YOLU KAR NEDENİYLE ULAŞIMA KAPALI
Elazığ genelinde kar nedeniyle 133 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu bildirildi.
Elazığ genelinde 4 gün önce sabah saatlerinde başlayan kar yağışının önceki gün sabaha kadar yağmasının etkisi devam ediyor. Kar yağışı nedeniyle il merkezi ve ilçelerde ilk gün 315 köy yolu ulaşıma kapanmıştı. Elazığ İl Özel İdaresi tarafından yapılan çalışmalarda kapalı 315 köy yolunun 182'si açıldı.
İl Özel İdaresi’nden alınan bilgiye göre, bugün itibariyle merkeze bağlı 136 köyün 20’sinde, ilçelerden Ağın’da 2, Alacakaya’da 2, Baskil’de 13, Maden’de 11, Karakoçan’da 44, Keban’da 4, Kovancılar’da 18, Palu’da 10 ve Sivrice’de ise 9 olmak üzere toplam 133 köye kar nedeniyle ulaşım sağlanamıyor.
İl Özel idaresinde bağlı karla mücadele ekiplerinin 24 saat aralıksız çalışmasını sürdürdüğü belirtildi.
ELAZIĞ’DA YOLCU OTOBÜSÜ DEVRİLDİ: 26 YARALI
Elazığ’da, Diyarbakır'dan İstanbul'a giden yolcu otobüsünün buzlanma ve kar nedeniyle yoldan çıkarak devrilmesi sonucu 3'ü ağır 26 kişi yaralandı.
Edinilen bilgilere göre, kaza saat 16.30 sıralarında Sivrice ilçesi Gözeli -Malatya yolu 14. kilometresinde meydana geldi. Diyarbakır-İstanbul seferini yapan Servet Esmer yönetimindeki 21 AAR 22 plakalı şehirlerarası yolcu otobüsü, yolu kısaltmak için girdiği Gözeli yolunun 14. kilometresinde buzlanma nedeniyle yoldan çıkarak devrildi.
Kazada 41 kişinin bulunduğu otobüste 26 kişi yaralandı. Yaralılara olay yerine ulaşan ilk yardım ambulansları, AFAD ve UMKE ekipleri müdahale etti. 3'ü ağır 26 yaralı ambulanslarla Elazığ'daki çeşitli hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.
Kaza sonrasında jandarma ekipleri olay yerinde inceleme yaptı. Kazadan yara almadan kurtulan bir kişi ise Muğla'da ziyaretlerine gittiği yakınlarına götürmek için aldığı baklavaları, diğer kazazedelere dağıtması dikkat çekti.
Kaza ile ilgili soruşturma devam ediyor.
ELAZIĞ MERKEZİNDEN 350 KAMYON KAR TAŞINDI
Elazığ’da 3 gün süren kar yağışı nedeniyle belediye ekipleri tarafından yapılan çalışmada kent merkezinden 350 kamyon kar şehir dışına taşınırken, 400 ton da buzlanmaya karşı tuz kullanıldığı öğrenildi.
Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, belediyenin karla mücadele kapsamında başarılı bir çalışma yaptığını söyledi. Başkan Yanılmaz, 3 gün aralıksız yağan kar nedeniyle ekiplerin 24 saat aralıksız çalıştığını ve kamyonlarca karında kent merkezinden dışarıya taşındığını kaydetti. Elazığ’da 3 gün aralıksız kar yağdığını hatırlatan Başkan Yanılmaz, “Kar yağışı nedeniyle özellikle ana bulvarlar, caddeler, otobüs, minibüs hatları ile hastane ve mezarlık yollarında en küçük problem olmadı. Karla mücadelede somut örnekler vermek istiyorum. 1 günde kamyonlarımız, kepçelerimiz, greyderlerimiz temizleme güzergahlarında 6 bin 250 kilometre yol yaptı. Bu dönemde alınan 4 modern tuzlama araçlarıyla 3 günde 400 ton tuz kullanıldı. Yine 3 gün içerisinde kaldırımların ve yolların temiz kalması için şehir içinden dışarıya 350 kamyon kar götürüldü” dedi.
Elazığ Belediyesinin karla mücadelede başarılı olduğunu aktaran Başkan Yanılmaz, “Bu mücadelede emeği geçen bütün personeli tebrik ediyorum. 24 saat uyumadan emek veren gayret eden operatörlerimizi özellikle kutluyorum” diye konuştu.
HAKKARİ’DE 56 KÖY VE 100 MEZRA YOLU ULAŞIMA KAPANDI
Hakkari’de etkili olan kar yağışı nedeniyle 56 köy ve 100 mezra yolunun ulaşıma kapandığı belirtildi.
Akşam saatlerinde aniden başlayan kar yağışının ardından bir süre önce ulaşıma açılan bazı köy ve mezra yollarının yeniden kapandığı belirtildi. İl Özel İdaresi yetkilileri, Hakkari genelinde 56 köy ve 100 mezra yolunun ulaşıma kapandığını, yolların yeniden açılması için karla mücadele ekibinin çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı.
HASTA KURTARMAYA GİDEN EKİP ÇIĞ TEHLİKESİ ATLATTI
Hakkâri’nin Çukurca ilçesine bağlı Çığlı köyündeki doğum hastası kadını almaya giden karla mücadele ekibi, düşen çığdan kıl payı kurtuldu.
Çığlı köyü sakinleri, 112 Acil Servis ekiplerini arayarak doğum hastası olduğunu, kendilerine yardımcı olunmasını istedi. Ancak yoğun kar, sis, fırtına ve çığ tehlikesi nedeniyle sağlık ekipleri yola çıkamadı. Sağlık ekipleri, Çukurca ilçesine bağlı İl Özel İdaresi Köprülü Şantiyesi Bakım Evi karla mücadele ekiplerinden yardım talebinde bulundu. Bunun üzerine harekete geçen ekip, olumsuz hava şartlarına rağmen hastayı kurtarmak için yola çıktı. Çığlı köyüne ulaşan İl Özel İdaresi ve sağlık ekipleri, ismi öğrenilemeyen hamile kadını ambulansa bindirdi. Ekipler, 2235 rakımlı Suvara Kutra Geçidinden geçerken önlerine aniden dağlardan kopan çığ düştü. Köprülü Şantiye Bakım Evi görevlisi Abdullah Bilen’in dikkati ve tecrübesi sayesinde ekipler düşen çığdan saniye farkıyla kurtulmayı başardı.
Düşen çığın kara yolunu çift yönlü ulaşıma kapatması ile birlikte ekipler hemen çığ enkazına müdahale ederek yeniden yolu açtı. Yapılan tehlikeli çalışmanın ardından mola veren karla mücadele ekibi, kar yığınlarının üzerinde yemek yedi.
Daha sonra 8 aylık hamile kadın, Hakkâri Devlet Hastanesine ulaştırılarak tedavi altına alındı.
Ekiplerin hasta kurtarması esnasında önlerine düşen çığ ve saniye farkı ile kurtulmaları karla mücadele ekibinden bir çalışanın cep telefonuna saniye saniye yansıdı.
KARS'TA YOĞUN KAR YAĞIŞI
Kars'ta sabah erken saatlerde başlayan kar yağışı, kısa sürede etrafı beyaza bürüdü.
Son günlerde yağmurlu ve bahar havası yerini kar yağışına bıraktı. Kentte sabah başlayan kar yağışı ilerleyen saatlerde etkisini artırdı. Kar yağışının etkiliği olduğu kentte, özellikle sürücüler zor anlar yaşadı.
Kent merkeziyle birlikte özellikle yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışı hayatı durma noktasına getirdi. Kars-Digor Hanlar bölgesi ile Kars-Boğatepe-Göle karayolunda görüş mesafesi 15 metreye düşerken, bölgede kar yağışıyla birlikte tipi de etkili oluyor. Karayolları ve İl Özel İdaresi'ne bağlı karla mücadele ekipleri herhangi bir olumsuzluğu önlemek amacıyla çalışmalara başlarken, trafik ekipleri ise Kars'ı Erzurum, Ardahan ve Iğdır'a bağlayan yollarda trafiğe çıkan sürücüleri kar yağışı ve tipiden dolayı uyardı. Kar yağışının gün boyu devam etmesi beklenirken, sürücülerden zincirsiz yola çıkmamaları ve yetkililerin uyarılarını dikkate almaları istendi.
Öte yandan yoğun kar yağışı nedeniyle merkeze bağlı Küçük Yusuf Köyü ile Akyaka 2, Arpaçay 2, Digor 1, Kağızman 2 ve Sarıkamış'ta 4 olmak üzere toplam 12 köy yolu da ulaşıma kapandı.
KÖY ÇOCUKLARININ KAR KEYFİ
Iğdır’da kar fırtınasında oynayan köylü çocukların mücadelesi, adrenalin tutkunu doğa sporcularının performansını aratmadı.
Yeni yıla girerken 4 gün devam eden kar yağışının ardından kentin yüksek kesimlerinde kar fırtınası etkisini göstermeye başladı. Bastıran fırtına ve tipi yetişkinler için çile haline gelirken, köy çocukları için eğlenceye dönüştü. Kar fırtınasında adete dans eden köylü miniklerin görüntüsü, adrenalin tutkunu doğa sporcularının performansını aratmadı.
Iğdır İl Özel İdaresi’ne ait iş makinesinin yol açma çalışmalarını oyuna çeviren minikler, çileye dönen kar fırtınaya aldırış etmeden okulunda tatil olmasının tadını çıkardılar. Kardan oynamayı çok sevdiklerini anlatan minikler, okulun tatil olmasını fırsat bilerek eğlendiklerini söylediler.
5 kilometre ilerideki Güngörmez köyünden Pınarbaşı köyüne şeker ve çay almak için geldiklerini anlatan Osman Yılmaz isimli köylü ise, fırtınadan dolayı adeta mahsur kaldıklarını anlattı.
Öte yanda; Iğdır İl Özel İdaresi’nin oluşturduğu 7 ekiple kentin yüksek kesimlerinde kar fırtınasından kapanan köy yollarının yeniden açılması için çalışmalar aralıksız sürdürülüyor.
MUŞ’TA LAPA LAPA KAR YAĞIŞI
Muş'ta sabah saatlerinden itibaren lapa lapa kar yağmaya başladı.
Muş’ta sabah saatlerinden itibaren lapa lapa etkili olan kar yağışı hayat adeta felç etti. Sibirya soğuklarının etkili olduğu ve havanın ısınmasıyla birlikte karla karışık yağmur ve zaman zaman lapa lapa kar yağışı birçok sürücüye zor anlar yaşatırken, yayalar ise yürümekte güçlük çekti.
Lapa lapa kar yağışı ise bir yandan vatandaşları sevindirdi. Kar yağışına sevindiklerini belirten Azmi Tunç, “Alışılmadık bir durum, lapa lapa kar yağdı. Hava çok güzel” dedi.
Kar yağışı ile birlikte havanın ısındığını ifade eden Hüseyin Erdoğmuş ise, “Bugün Muş’ta lapa lapa kar yağdı. Birçok araba mahsur kaldı. Şu anda Muş’ta çok güzel bir görüntü var” şeklinde konuştu.
Etkili kar yağışında özellikle küçük çocuklar şemsiyelerin altına girerek anın tadını çıkardılar.
VEDAŞ KOMANDOLARI İŞ BAŞINDA
Doğu Anadolu Bölgesi’nde etkili olan kar yağışının beraberindeki getirdiği arızaları gidermeye çalışan Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. (VEDAŞ) ekipleri, komandoları aratmıyor.
Van, Bitlis, Muş ve Hakkari illeri ile bu illere bağlı ilçe, köy ve mezralarda yoğun kar yağışı ve fırtınalı hava birçok yolu ulaşıma kapatıp yaşamı olumsuz etkilerken, elektrik şebekelerine de ciddi zararlar verdi. Enerji sürekliliğini sağlamak amacıyla meteorolojinin kar uyarısı yaptığı ilk günden itibaren kriz planını hazırlayan VEDAŞ, bu kapsamda arıza bakım ve onarım ekiplerinin sayılarını ve vardiyalarını artırdı. Bazı noktalarda eksi 30 dereceyi bulan sıcaklıklarda ve devam eden fırtınalı kar yağışında dahi arızalara müdahale edebilmek için ekipler sürekli aktif ve mobilize durumda tutuldu. Kara bata çıka ilerleyerek kırsal kesimde arızalara müdahale eden VEDAŞ ekipleri, yaptıkları çalışmalarla komandoları aratmadılar.
VEDAŞ’tan yapılan açıklamada, uzun süren ve çok çetin geçen kış şartlarından elektrik şebekelerinin en az hasarla çıkması için yaz döneminde kapsamlı şebeke iyileştirme çalışmaları yaptıkları belirtilerek, “Bu çalışmalar kapsamında parça çalınması nedeniyle zarar gören direkler onarılmış, iletken kontrolleri yapılarak şebekenin kışa hazır olması için gerekli tüm önlemler alınmıştır. Kriz yönetiminin önceden planlanması ve ekiplerimizin teyakkuz halinde görev yapmasının neticesinde hizmet bölgemizde uzun süreli enerji kesintisi yaşanmamıştır. Ancak yolların kapalı olduğu ve ulaşımın imkansız olduğu noktalarda yaşanan kesintilere ise yollar açılır açılmaz müdahale edilebilmiştir. Örneğin, Van iline bağlı Akbudak köy grubu, yolların ulaşıma kapalı olması nedeniyle 3 gün enerji alamamış, yolların ulaşıma açılması ile birlikte ekiplerimiz köye intikal ederek arızayı gidermiştir. Fırtınalı olumsuz hava Bitlis ilimizde de etkisini göstermiş, özellikle Mutki, Hizan, Tatvan ve Güroymak ilçelerinde metrelerce karda arıza tespiti ve onarımı yapan ekiplerimiz, çığ tehlikesinin olduğu arazi şartlarında enerji sürekliliği için yoğun çaba sarf etmişlerdir. Karın etkisini en çok hissettirdiği ilimiz olan Hakkari’de ise kar yağışı ile birçok köy yolu ulaşıma kapanmıştır. Şemdinli ilçesinde 11 adet 3/0 direği ve 70 adet AG direğinin düştüğü tespit edilirken, Yüksekova Dağlıca çıkışında hasar gören direklere yolların kapalı olması nedeniyle müdahale edilememiştir. Ekiplerimiz araç ile gidebildikleri noktalara intikal etmekte kalan yolu da çoğu zaman metrelerce karın içerisinde kilometrelerce yürüyerek kat etmektedir. Ancak gerek çığ tehlikesi gerekse de coğrafyanın fiziki şartlarının zorluğu nedeniyle bazı noktalara ulaşım maalesef sağlanamamaktadır. Değerli kamuoyu bilmelidir ki enerji sürekliliğini sağlamak ve kaliteli enerjiyi halkımıza sunmak için tüm birimlerimiz en motive biçimde gayretli çalışmalarını sürdürmektedir” denildi.
BİN 900 KİLOMETRELİK YOLDA KARLA MÜCADELE ÇALIŞMASI YAPILDI
Yeni yılda Malatya genelinde etkili olan kar yağışı ile birlikte karla mücadele çalışmalarına başlayan Malatya Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından, il genelinde 2 bin 900 kilometre yolda karla mücadele çalışması yapıldı.
Karla mücadele çalışmalarına 103 ekip, 875 personel, 232 de araç ve iş makinesi ile müdahale eden Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde kapanan 241 mahallenin yolunu ulaşıma açtı. Karla mücadele çalışmalarında kent merkezinde bugüne kadar 2 bin 200 ton tuzlama çalışması yapan Büyükşehir Belediyesi ilçe belediyelerine de kaldırım ve yol temizliği için solüsyon ve tuz desteği sağladı. En çok karla mücadele çalışmasının yapıldığı ilçeler ise Arapgir, Hekimhan, Doğanşehir, Darende, Pütürge, Arguvan, Akçadağ ve Yazıhan olarak raporlara yansıdı.
Kent merkezinde Battalgazi ve Yeşilyurt ile koordineli bir şekilde çalışmalarını yürüten Büyükşehir Belediyesi ana caddelerin tuzlanmasına ve kaldırımlarının temizlenmesine de destek oldu. Kent merkezinde ulaşımı zorlayan noktalar olan Beydağı TOKİ konutları, Yıldıztepe, Konak, Yukarı ve Aşağı Karagöz mahalleleri başta olmak üzere arazi yapısı yüksek olan birçok nokta da çalışmalarını sık sık tekrarlayan Büyükşehir Belediyesinin bu çalışmaları bölgede yaşayan vatandaşların takdirini topladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden gelen raporlar doğrultusunda hazırlıklarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, tuz ve solüsyon stoku eksiğini tamamlayıp, araç ve iş makinelerinin de bakımını yaparak, yaşanabilecek yağışlara hazırlıklarını tamamladı.
MALATYA'DA FACİADAN DÖNÜLDÜ
Malatya-Sivas karayolunda bir yolcu otobüsü, buzlanma ve yoğun kar yağışı nedeniyle kaydı. Otobüsün devrilmeden durması olası faciayı önledi.
Edinilen bilgiye göre kaza, Malatya-Sivas karayolu Hekimhan ilçesi sınırlarında meydana geldi. Önceki gün kapalı olan ve sabah saatlerinde ekipler tarafından açılan Malatya-Sivas karayolunda Kars’tan yola çıkan bir yolcu otobüsü kar yağışı ve buzlanmadan dolayı kaza yaptı. Plakası ve sürücüsü öğrenilemeyen yolcu otobüsü, buzlanma nedeniyle kaymaya başladı. Birkaç kilometre kayan otobüsün devrilmeden durması ise olası bir faciayı önledi.
Öte yandan, otobüste bulunan 45 yolcunun tamamının üniversite öğrencisi olduğu öğrenildi. Bazı görgü tanıkları ise otobüsün çok hızlı olduğunu iddia etti.
VAN’DA KAR YAĞIŞI VE FIRTINA
Van’da etkili olan kar yağışı ve fırtına nedeni ile Van-Hakkari karayolu üzerinde bulunan 2 bin 730 rakımlı Güzeldere Geçidi’nde trafik olumsuz yönde etkileniyor.
Van'da belli arlıklarla devam eden kar yağışı ve fırtına yüksek kesimlerde hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Kar yağışı ve fırtınadan dolayı Van-Hakkari karayolu üzerinde bulunan 2 bin 730 rakımlı Güzeldere Geçidi’nde ulaşımın zorlukla sağlanıyor. Görüş mesafesinin yer yer 1 metreye kadar indiği bölgede yolda kalan sürücüler, araçlarına zincir takıp ilerlemeye çalıştı. Karayolları Van 11. Bölge Müdürlüğü karla mücadele ekipleri ise, Güzeldere Geçidi’nde kar temizleme ve tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
UÇAKLAR ÇIĞLARA DAVETİYE ÇIKARTIYOR
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde geçtiğimiz hafta etkili olan kar yağışının ardından özellikle yüksek kesimlerde çığ tehlikesinin baş gösterdiği, bölgeden geçen yüksek ses dalgası yayan uçakların da bu çığ tehlikesini tetikleyebileceği belirtildi.
Konuyla ilgili bilgiler veren Trabzon Meteoroloji 11. Bölge Müdürü Dr .M. Latif Gültekin, geçtiğimiz hafta yüksek kesimlerde ciddi kar yağışlarının yaşandığını hatırlattı. Yüksek kesimlerde kar kalınlığının 1 metrenin üzerinde olduğunu vurgulayan Gültekin “Bölgemiz genelinde ciddi kar yağışları oldu. Sahiller de dahil olmak üzere kar kalınlığı Trabzon’da 25, Rize’de 69, Giresun’da ise 75 santimetreyi buldu. Yüksek kesimlerde ise 1 metreye ulaştı. Yüksek kesimlerdeki ciddi kar yağışından dolayı dik yamaçlarda yüksek kar birikintisinden dolayı çığı riski bulunuyor. Kar eğimli arazi kar tabakasını taşıyamayacak seviyeye geldiğinden en ufak bir titreşimde harekete geçerek çığ tehlikesini meydana getiriyor. Özellikle bölgemizin yüksek kesimlerindeki dik eğimli arazilerde çığ riski çok ciddi boyutlara ulaşmış durumda” dedi.
Bölgeden seyreden uçakların çıkardıkları ses dalgalarının çığ riskini tetiklediğine dikkat çeken Gültekin, “Yüksekten uçan uçaklar özellikle yüksek ses meydana getiren uçaklar mutlaka çığ felaketini tetikler. Ses dalgaları kar tabakasını tetikleyerek harekete geçirir. Bölgede silahla yapılan atışlar da çığ olayını tetikleyerek felakete davetiye çıkartabilir” ifadelerini kullandı.
YAYLALARA ÇIKACAK DAĞCILARA VE HES ÇALIŞANLARINA ÇIĞ UYARISI
Trabzon'un Çaykara ilçesi Karaçam mahallesi Balkodu-2 HES inşaatında geçtiğimiz yıl 10 Ocak 2015 günü meydana gelen çığ felaketinde 5 kişinin hayatını kaybetmesi, Gümüşhane’nin Torul ilçesi sınırlarındaki Zigana Dağı’nda 2009 yılında meydana gelen çığ felaketinde 10 dağcının ölmesi bölgenin çığ riskine karşı çok hassas olduğunu gözler önüne seriyor.
Özellikle bölgede haftasonları yaylalara ve yüksek kesimlere çıkacak dağcılara, maceraperestlere ve yüksek kesimlerde çalışma yapan HES çalışanlarına uyarılarda bulunan Gültekin, “Özellikle yüksek kesimlerde devam eden HES inşaatları çığ riski altında. Bölgenin yüksek kesimleri dik ve eğilimli olduğundan kar yağışıyla birlikte biriken karlar risk oluşturuyor. Bu bölgelerde çalışanlar ve oralarda yaşayan vatandaşlarımız her an çığ olabileceğini göz önünde bulundurarak ona göre dikkatli olmaları lazım. Bölgede yürüyüş yapanların da çok dikkatli olması, gruplar halinde toplu halde yürümemeleri gerekir. Tek sıra halinde ve araya mesafe koyarak yürümekte fayda var. Çünkü oluşabilecek her hangi bir çığ tehlikesine karşı can ve mal kaybının önüne geçmek önemli” dedi.