Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
Aile ve Gençlik Fonu’na başvuru verileri açıklandı
Aile ve Gençlik Fonu’na başvuru verileri açıklandı
Kurtulmuş’tan Yeni Anayasa çağrısı
Kurtulmuş’tan Yeni Anayasa çağrısı
Erdoğan: ‘Milletimize hayırlı olsun’
Erdoğan: ‘Milletimize hayırlı olsun’
‘Oyunları birer birer bozduk’
‘Oyunları birer birer bozduk’
HABERLER>EKONOMÄ°
14 Mayıs 2023 Pazar - 08:53

DAP Başkanı Demirdöğen’den üretim vurgusu

TYB Erzincan Kültürevinde konuşan DAP Bölgesel Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen “Arazilerin toplulaştırılması geliri katlar” dedi.

DAP Başkanı Demirdöğen’den üretim vurgusu

TYB Erzincan Kültürevinde konuşan DAP Bölgesel Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen “Arazilerin toplulaştırılması geliri katlar” dedi.
Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesinin haftalık programları devam ediyor. Bu Haftanın konuğu DAP Bölgesel Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen oldu. Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesi Kültürevinde yapılan programda konuşan Prof. Dr. Osman Demirdöğen “Bölgesel kalkınma bir iki parametrenin bir araya gelmesi ile mümkün olmaz. Kalkınma pek çok parametrenin organize bir şekilde birleştirilmesi ile mümkün olur. Bu ise üretimi kalkınmayı ve istihdamı artırır. Kalıcı kalkınma da bu şekilde olur” diye konuştu.
Demirdöğen konuşmasının bir bölümünde ise, “Kalkınmanın tanımı yapıldığında, ülkenin ekonomik, toplumsal ve siyasal yapılarının değişerek insan yaşamının maddi ve manevi alanda ilerlemesi ve giderek toplum refahının artması ifade edilmektedir. Bu açılardan kalkınma, yalnızca sayılarla belirlenen ekonomik büyümeyi içermemekte, bunun yanı sıra, GSMH’deki hızlı artışla belirlenen ekonomik büyüme yanında, yapısal ve sosyal değişimleri de kapsıyor. Sanayileşme sürecinde ortaya çıkan yöresel ekonomik farklılaşma sebebiyle kaynakların, diğer bir ifadeyle sermayenin etkin kullanımı hedeflenmektedir. Ekonomik kalkınmanın ülkenin her yerinde aynı zamanda gerçekleşmeyeceğini, bazı bölgelerin öncelik kazanarak kutuplaşmanın olacağını ifade etmektedir. Gerçekten de, kalkınma döneminde ülkelerin belirli yöreleri ön plana çıkmaktadır. Örneğin, Japonya’da Tokyo ve Osaka, Fransa’da Paris, Portekiz’de Lizbon, Türkiye’de ise İstanbul birer kutuplaşma yöresidir. Bölgeler arasında ekonomik, fiziki ve sosyal açılardan büyük farklar bulunmaktadır. Bu farkların minimuma indirilmesi, diğer bir ifadeyle geri kalmış bölgelerin gelişmesi, her şeyden önce ülke ekonomisi açısından önemlidir. Bölgesel kalkınma; Ülkenin çeşitli bölgelerinde bulunan kaynakların iktisadi faaliyet içerisinde değerlendirilerek yüksek kalkınma hızının gerçekleştirir. Ülkede nüfus-kaynak dengesi kurar, ekonomik yapıyı bütünleştirir. Şehirleşmeyi iktisadi gelişmeyi en elverişli biçimde düzenler. Bölgelerarası refah seviyesi farklılıklarını giderir” ifadelerine yer verdi.
Prof. Dr. Osman Demirdöğen konuşmasının son bölümünde ise yöresel değerlendirmeler yaparak, “Erzincan tarım ağırlıklı ekonomik bir yapı arz etmektedir. İmalat sanayiinde son yıllarda yatırım yapılmakla birlikte, sanayileşme tam olarak gerçekleşmemiş ve il görece geri kalmış bir ildir. GSYİH 2014 döneminde önemli oranda artış göstermiştir. 2004 yılında GSYİH içinde yüzde 12.9 olan sanayinin payı, 2014 yılında yüzde 25.2 düzeyine ulaşmıştır. Erzincan ili özellikle son yıllarda altın madeni çalışmaları ile birlikte maden yataklarının değerlendirilmesi, tarımsal ürünlerin işlenmesi ve öne çıkan inşaat sektörü ile birlikte mobilya, hazır beton gibi imalat sektörlerinin gelişimi ile sanayi sektörünün payının artmaya başladığı bir ekonomiye dönüşmeye başlamıştır. Sanayi hasılasının GSYİH içindeki payı bakımından Erzincan ili, TRA1 Bölgesi’nin bir hayli üzerinde olmakla birlikte Türkiye ortalamasının altında bir değere sahiptir.2014 yılı itibariyle Türkiye toplam sanayi GSYH'sinin yüzde 0.22’sini üreten Erzincan, Türkiye sanayi GSYİH ’sına yaptığı katkı açısından 81 il arasında 56’ıncı sırada bulunmaktadır. Erzincan ili; zengin tarım alanları ve verimli topraklarıyla yüksek tarımsal üretim potansiyeli, tarihi, doğal ve kültürel turizm potansiyeli, sanayi alt yapısı ve birikimiyle bugünkü konumunun üstünde bir yer alabilecek potansiyele sahiptir. Dolayısıyla Erzincan’ın, kaynaklarını etkin bir şekilde ve itici gücünü oluşturacak öncü sektörler istikâmetinde kullanması çok önemli görünmektedir” ifadelerini kullandı.
Arazilerin toplulaştırması çalışmalarının başladığını da dile getiren Demirdöğen, çalışmaların bitirilmesi ile tarımsal girdilerin artacağını ve üretimin ekonomiye önemli katkılar sağlayacağının da altını çizdi.
Program sonrasında Türkiye Yazarlar Birliği Şube Başkanı Halil İbrahim Özdemir tarafından Prof. Dr. Osman Demirdöğen’e teşekkür belgesi verildi.

 
Memiş: Annenin değeri ölçülemez
 
DHMİ Nisan ayı Erzurum verilerini açıkladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum Tekstil sektörüne istihdam desteği
Erzurum Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından tekstil sektörüne ...
ETSO’da markalaşma gündemi
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ETSO) ev sahipliğinde Türk Patent ...
DAİB eğitime yoğunlaştı
DAİB'de "Uluslararası Ticarette Rekabetçi İstihbarat, İnovasyon Transferi, ...
 
‘Kimseyi enflasyona ezdirmeyeceğiz’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamu işçilerinin zam oranını yüzde 45 olarak açıkladı.
Büyükşehir’den Toprakkale’de sulama yatırımı
Oltu'nun Toprakkale Mahallesi'ne yapılan gölet, 10 bin dönüm kıraç araziyi ...
DAP BKİ’den Erzincan’da Mesleki eğitimde işbirliği
Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından ...
 
Erzurum Göreli yoksulluk oranı en düşük 3. bölge
Göreli yoksulluk oranı en düşük olan İBBS 2. Düzey bölgeleri yüzde 3,7 ...
Yücelik güven tazeledi
TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu ve Aşkale Çimento İcra Kurulu Başkanı Fatih ...
Kırmızı Et Üreticileri Birliği seçime gitti
Erzurum Kırmızı Et Üreticileri Birliği olağan seçimli genel kurulu yapıldı.
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva