Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Evlattan Ecdada uzanan köprü
Evlattan Ecdada uzanan köprü
Bolat: 'Taviz vermeyeceğiz'
Bolat: 'Taviz vermeyeceğiz'
TDT’de işbirliği gündemi
TDT’de işbirliği gündemi
Işıkhan’dan sıfır tolerans vurgusu
Işıkhan’dan sıfır tolerans vurgusu
Kurtulmuş: 'Bu ayıp bile dünya için yeterlidir'
Kurtulmuş: 'Bu ayıp bile dünya için yeterlidir'
HABERLER>SAĞLıK & YAŞAM
19 Nisan 2014 Cumartesi - 10:32

Büyükşehir’den çevre yaklaşımı

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, "Avrupa çevre direktörlerinin yakından takip ettiği Erzurum Atıksu Arıtma Tesisi ile çevre kirliliği ortadan kalkacaktır" dedi.

Büyükşehir’den çevre yaklaşımı

Erzurum  Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum’un evsel ve endüstriyel atıksularını kullanılabilir su haline getirerek çevre kirlenmesini engelleyecek olan Atıksu Arıtma Tesisi'nin inşaatı hızla devam ettiğini söyledi. Başkan Sekmen, kentteki atıksuları kullanılabilir su haline getirerek çevre kirlenmesini engelleyecek olan tesisin inşaatı bittikten sonra şehirdeki eski su şebekesinin de yenileneceğini bildirdi. Sekmen, şöyle devam etti:

"64 milyon 313 bin Euro’luk yatırım bedeline sahip Erzurm Atıksu Arıtma Tesisi'nin yüzde 85'i Avrupa Birliği ve yüzde 6’sı da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hibesi ile sağlanmakta olup Erzurum Büyükşehir Belediyesi projeye yüzde 9 oranında katkıda bulunmaktadır. Erzurum Atıksu Arıtma Tesisi dünyanın gelişmiş ülkelerinde uygulanan proses, makine ve ekipman teçhizatına sahip modern bir tesis olarak inşa edilmektedir. Proje kapsamında Atıksu Arıtma Tesisi'nin ardından şehirdeki mevcut  eski su şebekesinin yenileme çalışmalarına başlanacaktır. Avrupa çevre direktörlerinin yakından takip ettiği Erzurum Atıksu Arıtma Tesisi ile çevre kirliliği ortadan kalkacaktır."

ATIKSUNUN ÖNEMİ

Başkan Sekmen, atıksunun önemine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Atıksular arıtılmadan boşaldığı yerlerde organizmalar nedeniyle insanlar enfeksiyon kapmakta çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca atık suların toprağa veya içme suyu sağlanan dere, göl gibi yerlere karışması sonucu su kaynakları kirlenmekte ve içilebilir/kullanılabilir özelliklerini kaybederek kullanılamaz hale gelmektedir. Atıksu Arıtma Tesisi`nde insan sağlığı ve çevre kirliliğine sebep olacak şekilde kirletilmiş olan atıksuların ıslah edilmesi için fiziksel, kimyasal ve biyolojik işlemler yapılacaktır. Tüm bu işlemlerin temel amacı atıksuyu ilk hali olan temiz ve kullanılabilir su haline dönüştürmek, çevre kirliliğine ve insan sağlığına olan olumsuz etkilerini tamamen ortadan kaldırmaktır."

ATIKSU ARITMA TESİSİ`NİN FONKSİYONELi

Sekmen, dev yatırımın hayata geçmesi sonrası atıksuların hangi alanlarda kullanılacağını şöyle özetledi:

"Atıksuların atıksu arıtma tesisinde arıtıldıktan sonra değişik amaçlar için kullanılacak. Park, bahçe gibi kentsel alanların sulanmasında arıtılmış ve temiz hale getirilmiş atıksular da kullanılabilecek. Arıtılmış atıksuların gösteri havuzlarında, itfaiye ihtiyaçlarında ve sanayide kullanımı da mümkün hale gelecek. Arıtılmış kullanılmayan fazla atıksular Karasu nehirine verilerek nehir yatağının temizlenmesi de sağlanacak. Böylece nehirdeki canlı yaşamı olumlu yönde etkilenecek. Atıksu arıtma tesislerinin olmadığı yerlerde suların boşaldığı alanlardan çevreye kötü kokular yayılmaktadır. Atıksu arıtma tesisi sayesinde suların boşaldığı çevredeki bu koku da ortadan kalkacak ve çevre kirlenmesinin önüne geçilmiş olacaktır. Ayrıca atıksuların arıtma işlemi sonrasında oluşan arıtma çamurları çürütülerek biyogaz üretiminde kullanılacaktır. Üretilen biyogaz ile tesisin ısı ve elektrik enerjisi ihtiyacının bir kısmı da karşılanmış olacaktır. Atıksu içerisinde kirlilik yapan organik maddeler alınarak çamur haline getirilecek ve kurutularak çimento fabrikalarında yakıt, tarım ve ormancılıkta gübre veya çevre kirliliğine sebep olmayacak şekilde depolanabilecektir. Arıtma tesisi sayesinde kullanılmış suların yanı sıra yağışlardan kaynaklı suların da geri dönüşümü sağlanarak kullanılabilir su anlamında ciddi tasarruflar sağlanacaktır."

 

 
Para ve Sermaye Piyasası’nın nabzı ETÜ’de attı
 
Ankara'yı sarsan şok operasyon!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Baharı fidan dikerek karşıladılar
Hizmetlerini yeni binasında sürdüren Horasan Devlet Hastanesinde ağaçlandırma çalışması yapıldı.
Mobbing araştırmalarında ürkütücü sonuç..!
Mobbing ile Mücadele Derneği Erzurum Temsilci Başkanı Jale Alcan, yönetim ...
Örnek imam’a övgü yağıyor
Tortum ilçesine bağlı Esendurak Köyü Camii İmam Hatibi Selçuk Topaloğlu ...
 
Görev başında yaşamını yitirdi
Yenişehir Polis Merkezinde görev başında kalp krizi geçiren polis memuru yaşamını yitirdi.
Baro Karabörk’ü ağırladı
Erzurum Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, Erzurum Baro Başkanı Faruk Terzioğlu’nu ...
Yokluktan bağırsakları dışarıda kaldı!
En geç bir yıl sonra bağırsakları yerine yerleştirilmesi gereken minik ...
 
Hacıcuma’da kentsel dönüşüm
Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, Hacıcuma Kentsel Dönüşüm Projesinin ...
Türkiye bu camiyi konuşacak
Atatürk Üniversitesi kampüsünde, yapılan cami ibadete açılıyor. Camiyi ...
Leylekler cami kubbesini mesken tuttu
Erzurum’un Tekman ilçesine bağlı köyde cami kubbesinde yavrularını dünyaya ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva