Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Tekin: ‘Her türlü öneriye açığız’
Tekin: ‘Her türlü öneriye açığız’
Yerlikaya: ‘6 ayrı organize suç örgütü çökertildi'
Yerlikaya: ‘6 ayrı organize suç örgütü çökertildi'
Öğretmene şiddete hayır!
Öğretmene şiddete hayır!
Erdoğan Çalışma Meclisi'ne seslendi
Erdoğan Çalışma Meclisi'ne seslendi
Özvar akreditasyon verilerini paylaştı
Özvar akreditasyon verilerini paylaştı
HABERLER>GUNDEM
23 Haziran 2015 Salı - 11:40

Bumin uyardı..!

Liseyi bitirip üniversiteyi kazanamayanlar ve üniversiteyi bitirip sigortalı bir işe başlayamayanlar gelir testinden geçmezlerse büyük borcun altına girebilirler.

Bumin uyardı..!

Üniversiteye giremeyen lise mezunu ve üniversiteyi bitirenlerin gelir testi sınavına girmeleri gerekiyor. Liseyi bitirenler 120 gün, üniversiteyi bitirenler ise 1 ay dolduğunda gelir testi yaptırmazlarsa ilk ay 152 lira sonraki her ay ise 305 lira GSS borcu çıkarılacak. Ancak test yaptırırlarsa aylık borcu 51 liraya kadar düşürebilinecek. Sosyal Güvenlik İl Müdürü Hulusi Bumin, Okulların yeni bittiğini ve okulunu bitirenlerin vakit kaybetmeden gelir testine gitmeleri gerektiğini hatırlattı.

ARTIK YAŞ SINIRI BEKLENMİYOR

Geçen hafta sonu LYS sosyal bilimler, matematik ve yabancı dil sınavına giren lise mezunları, yarın fen bilimleri, pazar günü de edebiyat coğrafya sınavına gireceklerini belirten Bumin, “Üniversite sınavını kazanamayan liseliler bir yandan bunun üzüntüsünü yaşarken, bir yandan da artık sağlık hizmetlerini anne – babaları üzerinden bakmakla yükümlü olunan kişi olarak alamaz hale gelecekler. Mevzuata göre, çocuklar 18 yaşına kadar bir işte çalışan veya emekli aylığı alan anne-babaları üzerinden sağlık hizmetlerini alabiliyorlar. Yaş sınırı, lise öğrenimi gören çocuklar için 20, üniversite öğrenimi görenler için ise 25 olarak uygulanıyor. Ancak okul bittiği andan itibaren yaş sınırının dolması beklenmiyor.” dedi.

ÜNİVERSİTE MEZUNU İÇİN SÜRESİ 30 GÜN

Üniversite mezunlarının sadece 30 günü olduğunu vurgulayan Bumin, “Öğrencilerin liseden mezun oldukları tarih ile üniversiteye kayıt yaptırdıkları tarih aralığında kalan sürede GSS prim borcu çıkmaması için 120 günlük yasal süreleri bulunuyor. Bu süre içerisinde bir üniversiteye kayıt yaptıramayanlar için, 120 günlük süre dolduğu andan itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından aylık 152.8 lira prim borcu çıkartılacak. 120 günü izleyen bir ay içerisinde öğrenci gelir testi yaptırmazsa bu durumda ilk ay için 152.8 lira olarak belirlenen prim tavan rakama çıkacak. Bu da ayda 305.6 lira prim borcu anlamına geliyor. GSS sadece üniversiteyi kazanamayan gençler için değil, üniversiteden mezun olanlar için de bir dert. Bir yandan üniversite öğrenimleri sırasında Kredi Yurtlar Kurumu’ndan aldıkları 15 bin lira kredi borcunu nasıl ödeyeceklerini düşünen gençler, bir yandan da GSS primiyle karşı karşıya kalacaklar. Her ne kadar üniversite öğrenimi devam ettiği müddetçe çocukların 25 yaşına kadar annebaba üzerinden sağlık hizmeti alma olanağı varsa da mezun oldukları anda bu hakları sona eriyor. Üniversite 21 yaşında iken bitse bile bu tarihten itibaren GSS primi ödemek zorundalar.” diye konuştu.

PRİM TAVANI İÇİN KİŞİ BAŞI GELİR 2.547 TL

Kişi başına aylık geliri 2 bin 547 liranın üzerindeki ailelerin çocukları için ise ayda 305.6 lira prim ödeneceğini söyleyen Bumin, “ Gelir testine girmeyenler ise doğrudan aylık 305.6 lira prim ödemek zorunda kalacaklar. ‘Yaşım genç GSS’ye ihtiyacım yok, hastaneye gitmiyorum, beni bulamazlar’ deme şansı yok. SGK’nın veri tabanı ve diğer kurumlardan bilgi akışı her geçen gün gelişiyor. Siz ne kadar kaçarsanız kaçın SGK üniversitelerden ve liselerden aldığı mezuniyet bilgileri ile size okulunuzun bittiği tarihten başlamak üzere en üst tavandan prim borcu çıkartır. Bir yıl kaçsanız faiz hariç 3 bin 700 lira dolayında borçla karşı karşıya kalırsınız.” şeklinde konuştu.

 
‘Bugün bizim sevinç günümüz’
 
‘Milli iradeye saygı duymak zorundayız’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MÜSİAD’tan sınırdaki Suriyelilere yardım eli
Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) Malatya Şubesi tarafından, ...
Sekmen dadaşların iftar sevincini paylaştı
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen Ramazan ayını ilk orucunu Havuzbaşı ...
Kur’an Radyosu yayında…
Ramazanın ilk günü itibarıyla yayın hayatına başlayan ve 24 saat süreyle ...
 
Ramazan'da camilere 3 boyutlu ziyaret
Markalı konut projelerinin maketini online hale getirerek, haritadaki ...
Erzurum Ramazan’a sıcak havada girecek
Erzurum Ramazan ayının ilk haftasını güneşli ve sıcak bir havada geçirecek. ...
Fitre 11.5 TL
Erzurum Müftü Vekili Celal Büyük, Bu yılki Ramazan ayının ana teması ‘iyilik’ ...
 
Doğu’dan tepki yağıyor
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve arkadaşları hakkında verilen idam ...
Erzurum Kurmayları ağırlayacak
Harp Akademileri Komutanlığınca “Deniz Harp Akademisi Kurmay ve Kültür ...
Jandarma Teşkilatı 176’ıncı Gurur Yılında
Erzurum’da, jandarma teşkilatının kuruluşunun 176. yıldönümü etkinlikleri ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva