Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>GUNDEM
24 Ağustos 2022 Çarşamba - 10:34

Bozdağ arabuluculuk sistemini değerlendirdi

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, arabuluculuk uygulamasının kapsamının genişletileceğini söyledi.

Bozdağ arabuluculuk sistemini değerlendirdi

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, arabuluculuk uygulamasının kapsamının genişletileceğini söyledi.
Bakan Bozdağ arabuluculuk sınavında kota uygulanmayacağını da ifade ederek, 70 puan ve üstü alanların arabuluculuk hakkın elde edeceğini söyledi.
Bakan Bozdağ konuşmasında, "Alternatif uyuşmazlık çözüm yollarında da hukukumuza kazandırma konusunda ciddi adımlar attık. Bir yandan uzlaştırmacılığı hukuk sisteminde kazandırırken öte yandan tahkimle ilgili adımları atarken bir yandan da hukuk uyuşmazlıklarında ara buluculuk konusunu Türkiye’nin gündemine getirdik. İşler mahkemeye düşmeden önce vatandaşlarımızın medeniyet ve kültürümüze daha uygun olan arabuluculuk müessesesi yoluyla meselelerini çözmesi daha kısa zamanda daha az masrafla istediği neticeyi alması son derece büyük kıymettedir. Bu nedenle ilk defa arabuluculukta iş davalarında dava şartı olarak zorunlu arabuluculuğu getirdik. Zaman içerisinde işleyişin çok yararlı olduğunu görünce ticari uyuşmazlıkları kapsama aldık. 2020 yılında kapsamı biraz daha genişlettik. Tüketici uyuşmazlıklarını da arabuluculuğun kapsamına alan adımlar attık. 2013 Kasım ayından bu yana esasında baktığınızda 3 milyon 119 bin 855 uyuşmazlığın yüzde 69’u arabuluculukta sulh ile neticelenmiştir. Bu kadar dosyanın yüzde 69’u yargının üzerinden alındı. Yargıya yük olarak vermedi, daha az masraf demek. İtilafı büyütmeden küçülterek çözmek demek. Aradaki meseleyi daha iyi hale getirerek insanlarımızı mutlu etmek demektir” dedi.
Arabuluculuk uygulaması sonuçlarının vatandaşları mutlu olduğuna değinen ve bu çerçevede kira alacakları, toplu konut kanunu ve komşuluk hukukundan doğan ihtilaflarını arabuluculuğun konusu haline getireceklerini belirterek, “Yeni dönemde de arabuluculuğun kapsamının genişletilmesi konusunda ciddi adımlar atma kararındayız. Uygulama güzel, sonuçlar vatandaşımızı mutlu ediyor. Daha az zamanda daha az masrafla ihtilafları büyümeden kaynağında çözen bu uygulamayı genişletmekte kararlıyız. Bu çerçevede bakanlığımızın şu anda hazırladığı çalışmalar çerçevesinde önümüzdeki dönemde kira alacaklarıyla ilgili ihtilaflar, toplu konut kanunundan doğan ihtilaflar, kat mülkiyeti kanunundan doğan ihtilaflar ve komşuluk hukukundan doğan ihtilafları arabuluculuğun konusu haline getiriyoruz. Bu ihtilaflar arabulucuya gidecek daha kısa sürede daha az masrafla eminim ki çözüme kavuşacaktır. Biz komşuların mahkemeye düşmeden meseleleri halletmesini arzu ediyoruz. Esasında bu üç alanın ikisi doğrudan komşuluk hukukuyla alakalı konu, diğer biri de kiracı ev sahibi onların çoğu da komşu olabiliyor. Dolayısıyla biz kiracılar ile ev sahipleri, komşular arasındaki ihtilafları, onları mahkeme kapılarına düşürmeden birbirlerini mahkeme kapılarında suçlamadan arabulucu marifetiyle daha erken bir süre içerisinde sorunlarını çözme konusunda yeni bir alternatif çözüm yolunu bunlar için önümüzdeki dönemde ortaya koyacağız. TBMM açıldığında bu hazırlıklarımızı, taslak çalışmalarımızı AK Parti grubuna aktaracağız. Şimdiden hayırlı olmasını temenni ediyorum.” Şeklinde konuştu.
Arabuluculuk sınavı ilanın Adalet Bakanlığı sitesinden yayınlanacağını ve kota uygulamasının olmayacağını da sözlerine ekleyen Bakan Bozdağ, “Arabuluculukla ilgili sınav beklentisi de var. Pek çok avukatımız bakanlığa da soruyorlar. Bununla ilgili de buradan bir açıklama yapmakta fayda var. Arabuluculuk sınavı ilanı muhtemelen bugün ya da yarın Adalet Bakanlığı sitesinden yayınlanacaktır. Kota uygulaması yapmayacağız bu sınavda. 70 ve üzerinde başarı elde eden herkes arabuluculuk olma hakkını elde edecek. Tabi arabulucu olmak için eğitimi tamamlama ve sertifika alma zorunluluğu da var. Şimdiden sınava gireceklere hayırlı olmasını diliyorum. Şimdiden hazırlansınlar çünkü arabuluculuk sınavı öyle kolay bir sınav değil. Sınavı hazırlayanlar bile kazanamadı bu sınavı. Bu sınav öyle kolay bir sınav değil girenler bilir. Bütün herkesin bu sınava iyi çalışmasında fayda olduğunu buradan bir kez daha ifade etmek isterim” ifadelerinde bulundu.

 
'Ne müdahale gerekiyorsa, zamanı gelince yapılır'
 
72 bini aşkın kaçak göçmen sınır dışı edildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir’in yatırım seferberliği sürüyor
Büyükşehir Belediyesi, 14. Araç Filosu’nu düzenlediği törenle kamuoyuna tanıttı.
Vali Memiş: 'Türkiye dünya birincisi'
Büyükşehir Belediyesi 14’ncü araç filosunun tanıtımını düzenlediği etkinliklerle ...
Fransız Emile Müslüman oldu
Fransa vatandaşı Emile Zehnder, Elazığ İl Müftülüğünde düzenlenen törende ...
 
Atamalar ve görevden almalar Resmi Gazete’de
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Adalet Bakanlığında görevden ...
Conk Bayırında milli coşku
Çanakkale'nin tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Conk Bayırı'nda Anafartalar ...
KÖK 2022 başvuru tarihleri açıklandı
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından 2021 yılında hayata ...
 
Enerji’de tarihi adım
Erdoğan, "Geleceğe bakışımız ve bu noktada ufkumuz çok daha aydınlıktır. ...
ÖSYM Başkanlığına Ersoy atandı
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığına Prof. Dr. Bayram ...
Kabe etrafındaki bariyerler 2,5 yıl sonra kaldırdı
Suudi Arabistan’da 2,5 yıl aradan sonra Covid-19 salgınıyla mücadele çerçevesinde ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva