Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>ARAŞTıRMA
31 Mart 2015 Salı - 09:56

Bir zenaat daha kayboluyor..!

Marangozcular, Duvarcılar ve Mobilyacılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Murat Nohutçu, Marangozcu esnafının zorda olduğunu belirterek, destek talebinde bulundu.

Bir zenaat daha kayboluyor..!

Erzurum’da hava şartlarının sertliği ve yatırımcıların dışarıya göç etmesinden dolayı küçük esnaf zor günler yaşıyor. Şartların zorluğu üzerine sigorta primlerinin yüksek olması da eklenince esnaf ya kepenk kapattı ya da kayıt dışı çalışmaya başladı. Marangozcular, Duvarcılar ve Mobilyacılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Murat Nohutçu, Marangozcu esnafına bir an önce el uzatılması gerektiğine dikkat çekerek, aksi halde Erzurum’un, marangozcu mezarlığına döneceğini ifade etti.

‘SİGORTA PRİMİNİ ÖDYEMİYORUZ’

Sigorta primlerinin çok ağır olduğuna değinen Nohutçu, “Esnafımız şuanda çok zor durumda. SSK Primlerini ödeyemiyorlar. 6 ay çalışan esnafımız iş olmadığından yılın diğer 6 ayında da yatıyor. Çalıştırılan her bir işçi için aylık Bin 100 TL SSK prim maliyeti geliyor. Çalıştığı dönemlerde sıkıntı yok ama çalışmadığı diğer 6 aylık dönemlerde cebinde ödemek zorunda kalıyor.” dedi.

‘SON 5–6 AYIMIZ KALDI’

Artık dayanacak güçlerinin kalmadıkları ifade eden Nohutçu, “Eğer ki acil olarak esnafımıza yönelik bir çalışma yapılmazsa önümüzdeki 5–6 aylık sürede yüzde 50’ye yakını atölye ve işyerinde kepenk indirmek zorunda kalacaktır. Şuanda sanayideki esnafımızın yanına gidin, eminim ki göreceğiniz manzara karşısında üzüleceksiniz. Sanayi bölgesindeki esnafımızın bir tanesinin bile makinesini çalıştıramıyor. Esnafın bu durun yaklaşık 6–7 aydır. Bu kadar kötü hale geldik.” diye konuştu.

MARANGOZCULAR YETİM KALDI

Marangozcu esnafının durumunu yetim çocuklarına benzeten Nohutçu, “Erzurum’daki bazı kurumlar, marangoz işlerini yaptırmak için dışarıdan ekip getirtti. Önceden bizim ağrı kesicimiz niteliğinde olan devlet kurumlarındaki işleri de artık biz yapamıyoruz. Artık elimize hiç iş gelmez olunca, bizde ortada yetim çocuk gibi kaldık. Biz vergi, SSK, kira veriyoruz. Giderimiz çok ama gelirimiz hiç yok. Bize yönelik düzenlenen bir destek de yok. Erzurum, bilindiği gibi kış memleketi, şartlar ağır, yılın belli dönemlerinde ancak çalışabiliyoruz. Ama artık hiç çalışamıyoruz. Bu şekilde giderse yetim çocuk gibi bir köşede unutulmuş halde yok olacağız.” sözlerini kullandı.

‘ÇÖZÜM İSTİYORUZ’

Nohutçu, “Çalışan 3–4 atölyemiz var onun dışındaki 400’e yakın esnaf pasif hale geldi. Ayrıca 2014 yılında da 100 civarında esnafımız kapandı. Bu yaz döneminde de işler açılmazsa esnaf sayımız 100’e kadar düşecektir. Çözüm olarak, devletimiz bize el atmalıdır. Örneğin, devlet kaybolmaya düz tutmuş mesleklere destek veriyorlar. Bu şekilde bize de destek verilmelidir. Bunun yanı sıra sigorta primlerinde bize bir indirim yapılmalıdır. Ayrıca, mesleğe yönelik altyapıdan eleman gelmiyor. Buna yönelik eğitimler verilmelidir.” şeklinde konuştu.

‘KAYIT DIŞINA ÇÖZÜM BULUNSUN’

Kayıt dışı çalışmaların marangozculuk mesleğini baltalayan en büyük sorun olduğunu dile getiren Nohutçu, “bazı esnaf 180 TL’ye bir işi yaparken diğeri 300 TL’ye yapıyor. Neden? Çünkü birisi SGK primi ödüyor, diğeri ise işçi çalıştırmıyor. Çalıştırsa da kayıt dışı çalıştırıyor. Biz bu kayıt dışı eleman çalıştıranlardan dolayı iş de yapamıyoruz. Belediyemizden rica ediyoruz, denetim yapsınlar. Bizim esnafımızdan da rica ediyorum, kayıt dışı eleman çalıştırmayın, gelin kayıt olun hem biz rahat olalım hem de sizin başınız ağrımasın. Şuanda Erzurum’da 365 kayıtlı iş yerimiz var iken 100 civarında da kayıt dışı iş yeri var.”

 
‘Bunlar siyaset acemisi’
 
Tek hedef galibiyet
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ataman tapu verilerini paylaştı
Erzurum Tapu Kadastro Bölge Müdürü Ali Ataman, 2014 yılında Erzurum’da ...
Erzurum’un Aile yapısı nazarlık
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye’nin medeni durum haritasını ...
Erzurum’da 61 bin büyüğümüz var..
TÜİK İstatistiklerle Yaşlılar, 2014 sonuçlarını paylaştı. Erzurum 61 bin ...
 
Erzurumlu çocuklar olumlu boyutta
Boylu, “Erzurum’da çocuklar konusundaki asayiş olayları olumsuz boyutta ...
Erzurum Bölgede 2, Türkiye’de 30’uncu
Erzurum’dan ocak ayında 10, şubat ayında ise 37 olmak üzere bu yılın iki ...
Erzurum Marka’da üç sıra atladı
Türk Patent Enstitüsü(TPE) şubat 2015 dönemi tescil edilen marka sayısı iller dağılımını paylaştı.
 
Yazıcı İşsizlik oranlarını açıkladı
Erzurum’a bir dizi temaslarda bulunmak üzere gelen İŞKUR Genel Müdürü ...
İyilik Ödülleri sahiplerini buldu…
Türkiye Diyanet Vakfı, kuruluşunun 40. yıldönümü dolayısıyla özel bir program düzenledi.
Doğu’da evlilik gerçeği
Erzurum’da evli çiftlerin yüzde 43.7’sinde erkeğin yaşı kadının yaşından ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva