Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Erbaş Hac organizasyonunu değerlendirdi
Erbaş Hac organizasyonunu değerlendirdi
Şimşek’ten kayıt dışılıkla mücadele vurgusu
Şimşek’ten kayıt dışılıkla mücadele vurgusu
Ulaşımda dev yatırımlar dönemi
Ulaşımda dev yatırımlar dönemi
Son iki haftada 75 terörist etkisiz hale getirildi
Son iki haftada 75 terörist etkisiz hale getirildi
Kurtulmuş: ‘Ecdadın izlerini takip ediyoruz’
Kurtulmuş: ‘Ecdadın izlerini takip ediyoruz’
HABERLER>SÄ°YASET
6 Ekim 2017 Cuma - 17:21

Başbakan Yıldırım'dan K. Irak açıklaması

Başbakan Binali Yıldırım, Kuzey Irak’a yönelik gerçekleştirilen yaptırımlar ile ilgili, “Irak ile bizim askerlerimiz ortak tatbikat yapıyorlar ve bundan sonra alınacak tedbirlerimiz de var.'dedi

Başbakan Yıldırım dan K. Irak açıklaması

Başbakan Binali Yıldırım, Kuzey Irak’a yönelik gerçekleştirilen yaptırımlar ile ilgili, “Irak ile bizim askerlerimiz ortak tatbikat yapıyorlar ve bundan sonra alınacak tedbirlerimiz de var. Bunların hazırlıkları tamamlandıkça kademe kademe devreye girecek” dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, Kocatepe Camii’nde kıldığı cuma namazının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Irak Başbakanı Haydar İbadi’den gelen davet üzerine yakın zamanda Irak’a bir ziyaret gerçekleştirmesi planlanan Başbakan Yıldırım, konuya ilişkin olarak şunları söyledi:
“Irak ziyaretiyle ilgili Irak Başbakanı Haydar İbadi’den böyle bir davet gelmiştir. Bu konuda arkadaşlarımız içeriği ve zamanlaması konusunda çalışıyorlar. Yapılacak bu ziyaret önemli bir ziyarettir. Hazırlıklarının dikkatli bir şekilde yapılması gerekir.”
Başika meselesinin olduğundan fazla gündeme getirildiğini kaydeden Yıldırım, “Başika’daki askerlerimiz, DEAŞ ile mücadeleye katılacak olanlara eğitim vermek üzere oradalar. Irak’ta, DEAŞ ile mücadele ettiğine göre burada eğitilen Ninova mücahitleri de bu işte önemli görev ifa ettiğine göre, aramızda bu konunun mesele olmaması gerektiğini düşünüyorum. Bölgede daha büyük sorunlar var. Kuzey Irak’ın gayrimeşru referandumu var. Ondan sonra yaşanacak muhtemel gelişmeler var. PKK ile bizim etkin mücadelemiz var. Hem yurt içinde, hem Kuzey Irak’ta, hem de Suriye’nin kuzeyinde. Bu konularda çok daha yakın bir iş birliği içerisinde olmamız lazım. Özellikle bizim açımızdan kabul edilemez, yok hükmündeki bu referandumdan sonra biz ilişkilerimizi Irak Merkezi Yönetimiyle daha da geliştirmek istiyoruz. Bu anlamda neler olabilir. Kapsamlı ekonomik bir iş birliği olabilir, kapsamlı savunma, güvenlik iş birliği ve ayrıca bölgedeki sorunlar hakkında siyasi anlamda iş birliği olabilir” diye konuştu.
Irak toprak bütünlüğünün Türkiye için çok önemli olduğuna dikkat çeken Yıldırım, IKBY’de yapılan referandum ve Habur sınırında gerçekleştirilen tatbikata ilişkin şu açıklamada bulundu:
“Sınırlarımızda statü değişikliği bizim kabul edilemez önceliğimizdir. Referandum sonrası bölgede herhangi bir ayrımcı hareketin başlaması Türkiye’nin milli güvenlik meselesidir. Irak bu referandumdan sonra Erbil’e, Süleymaniye’ye uçuşları durdurdu. Biz de buna paralel olarak uçuşlarımızı durdurduk. KDP’nin buradaki temsilcisinin geri gelmemesini istedik. Ayrıca Irak ile bizim askerlerimiz ortak tatbikat yapıyorlar ve bundan sonra alınacak tedbirlerimiz de var. Bunlar hazırlıkları tamamlandıkça kademe kademe devreye girecek. Bu konuda İran’a, Cumhurbaşkanımızın bir ziyareti oldu. İran ile Kuzey Irak’taki bu gelişmeler üzerinde iş birliği ve koordinasyon konusunda mutabakata varıldı. İran ile mutabakatımız PKK’ya yönelik ortak mücadeleyi de içeriyor. İran’ın Kuzey Irak ile Merkezi Irak ile kapısı var. Bu kapıların sadece 4 tanesi Kuzey Irak’a açılıyor, 5 tanesi Irak Merkezi Yönetiminin kontrolündeki bölgeye açılıyor. Bizim ise sadece bir kapımız var. Bir kapımız daha var Üzümlü ama oradaki yerel ihtiyaçlar için son zamanlarda açtığımız kapı. Habur’da hem Kuzey Irak hem de Merkezi Hükümetin kontrolündeki alana hitap eden bir kapı. Bunun tabi ki Irak burayı kapatma hakkına sahiptir. Bu konuda Irak’ın hükümranlığı altında bütün kapıların kapatılmasına biz saygı gösteririz. Bizim teklifimiz, gerek Kuzey Irak’ta yaşayan Türkmen, Kürt, Arap kardeşlerimizin gerekse Irak ile olan bütün ticari ve taşımacılık faaliyetlerimizin zarar görmemesi için Habur’un biraz batısında Ovaköy dediğimiz sınır kapısının faaliyete geçirilmesidir. Bunu teklif ettik ve bu konuda da Irak’tan destek istiyoruz. Bütün bu konuları kapsamlı bir şekilde ele almak için İbadi ile bir araya gelmekten memnuniyet duyacağım. Bizim derdimiz oldubittiyle, burnunun doğrultusunda, kişisel ihtirasları için karar alanların bu kararın karşılığını görmesidir. Onun dışında başka bir amacımız yoktur.”
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in istifası iddiaları değerlendiren Başbakan Binali Yıldırım, “Kim söylüyor? Dedikoduya göre amel edilir mi?” dedi.

 
90 bin şehit Ay Yıldız tören alanında anılacak
 
AK Parti 26. İstişare ve Değerlendirme Kampı başlıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ilıcalı'dan terörün bitmesi için kararlılık vurgusu
AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, Meclis Genel Kurulunda ...
Aziziye'de AK Parti'den MHP'ye ziyaret
Ak Parti Aziziye İlçe Başkanı Ensar Coşkun Yönetim kurulu üyeleri ile ...
Sekmen'den Konut mağdurlarına müjde
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum’da bir firma ...
 
Coşkun, “2019 seçimleri tüm ümmetin seçimi olacak”
Coşkun, 'Ne derseniz deyin şu an ümmet ile küffarın savaşındayız. Başkomutanımızın ...
Başbakan Yıldırım’dan ‘MTV’ açıklaması
Başbakan Binali Yıldırım, Motorlu Taşıtlar Vergisinde yapılması planlanan ...
Sekmen'den Çat incelemesi
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Çat ilçesine çıkarma yaparak ...
 
'Uzatılacak her eli tutmaya hazırız''
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey Irak’taki referanduma ilişkin yaptığı açıklamada, ...
Karaçoban Derdiyok dedi
Karaçoban AK Parti 6.Olağan Kongresinde tek liste halinde seçimlere giren ...
Karataş'tan Türkmeneli değerlendirmesi
Milliyetçi Hareket Partisi Erzurum İl Başkanı Naim Karataş, Türkmeneli’nin, ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva