Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>GUNDEM
27 Kasım 2014 Perşembe - 09:50

Baro şiddeti sorguladı

Erzurum Barosu Kadın Hakları Kurulu tarafından “Kadına Şiddet”^konunu panel düzenlendi.

Baro şiddeti sorguladı

Erzurum Barosu Kadın Hakları Kurulu tarafından “Kadına Şiddet”^konunu panel düzenlendi.
Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) seminer salonunda düzenlenen ‘Kadına Şiddet’ konulu panele Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyolji Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Nuray Karaca, Psikiyatri Dr. Doğan Gültekin ve Avukat Kübra Ertugay Güven konuşmacı olarak katıldı.
Paneli Erzurum Vali Yardımcısı Mehmet Levent Kepçeli, Palandöken Belediye Başkan Yardımcısı Doğan Alp, Baro Başkan Yardımcısı Osman Akın, Baro Genel Sekreteri Avukat İlknur Sarcan, Baro Kadın Hakları Kurul Üyeleri, bayanlar ve öğrenciler izledi.
‘ÇOCUKLARIMIZ ŞİDDETİN SESSİZ KURBANLARI’
Avukat Kübra Ertugay Güven’in sunumu Kadına yönelik şiddet içerikli slayt gösterimi ile başlayan panelde söz alan Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Nuray Karaca, Ülkemizde yüzde 20’in üzerinde kadına şiddet eğilimi olduğuna dikkat çekti. Doç. Dr. Karaca, şiddet içeriği ile yaptığı konuşmada, “‘Kadına şiddet olayları dış ülkelerde daha düşüktür. Kadına şiddet bir sonuçtur. Arkasındaki nedenleri çok iyi irdelememiz gerekir. Bizim besleyen değerlere kültürel kotlara ihtiyacımız var. Kadına şiddet nedir ? eşit olamayan gücün karşında yenik düşmesidir. Şiddetin iki yüzünü yaşıyoruz. Birincisi gizli, ikincisi ise açık olanıdır. Açık olanı nerede medyada görüyoruz. Şiddet ve kadının mağduriyeti devam ediyor. Altında yatan nedenler aile içinde yaşamış durum dahil , bu erkek içinde geçerlidir. Aile yapısında aldığı kültürel değerlerini devam ettirmesidir. Çocuklarımız aile içinde gördüğü şiddetin sessiz kurbanıdır. Sosyolojik açıdan yapılan çalışmalarda şiddetle büyüyen çocuk, şiddet uyguluyor. Ata erkin bir toplum yapısı içerisinde bölgeler arasında büyük farklılık var. Ülkemizde her 10 gebe kadından biri şiddete maruz kalıyor. En çok şiddeti yaşayan bölge içinde Kuzey Doğu Anadolu, Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu, buradan bakınca kapalı bir toplum yapısı aile içerisinde erkek çocuğun veya kız çocuğunun büyümesini eşit şartlarda yetiştirmiyor. Yozlaştırılarak aile içi şiddetine başvuruyor. Aile içinde kız çocuğu şiddeti görüyorsa erkeğin karşında sessiz kalabiliyor.
SOSYOLOJİK ÇALIŞMA
Sosyolojik olarak özellikle kırsalda yaptığımız çalışmalarda kadınlara ‘şiddet görüyor musunuz ?’ sorusuna ‘hayır’ cevabı alıyoruz. Daha sonraki, süreçte özeline girdiklerimizde şiddet gördüklerini anlatıyorlar. Bunu söylemekte aşağılanma, utanma ve rahatsızlık hissediyorlar. Ekonomik şiddet var, cinsel yönden şiddet var. Eğitim düzeyi düşük olan ailede erkek para vermeyerek onu mahrum ederek bunu gerçekleştiriyor. Bu da boşanmayla sonuçlanıyor. Burada medyanın olumsuz örnekleri şiddeti tetikliyor. Toplumdaki şiddetin en önemli nedeni ise ekonomidir. Doğal olarak iletişim kuramaması gibi şiddetin baş göstermesi ve süreç içinde mağdur olan çocuklarımız oluyor. Çocuklarımız aile içinde gördüğü şiddetin sessiz kurbanı oluyorlar. Dünya Sağlık Örgütü’nün ayrı bir çalışmasında ise anne ve babaların genç yaşta evlendirilmesinin de bir birleri iletişim kurması son derece zor. Bu mesajlarla birlikle şiddetin cinsiyeti yok diyorum” dedi.
AVUKAT GÜVEN,’‘CİNSEL SUÇLARLA İLGİLİ YASALAR AĞIRLAŞIYOR’
Panelde söz alan Erzurum Barosu Kadın Hakları Kurulu Üyesi Avukat Kübra Ertugay Güven ise yeni Türk Ceza Kanunu’nda cinsel suçlarla ilgili yasa maddelerin ağırlaştırılmış olarak ceza yaptırımı bulunduğunu ifade etti. Avukat Güven, “Kadının vücut bütünlüğüne yönelik tecavüz ve taciz gibi cinsel şiddet içeren suçları, birey-insan olarak kadına yönetilmiş eylemler olarak değerlendirmiyordu. Cinsel suçlar içeren suçların, öncelikle toplumun genel ahlak ve adabını rencide ettiği kabul görüyordu. Bu nedenle bu tür suçlarda ‘topluma karşı suçlar’ başlığı altında ele alınıyordu. Yeni Türk Ceza Kanunu’nda bu yaklaşımı reddederek, cinsel suçlarda korunması gereken değerlerin toplumsal ahlak, gelenek ve göreneklerden önce, bir insan olarak kadının kendisi ve onun vücut bütünlüğü olduğunu kabul etmiştir. Bu suç grubu yasada ‘Cinsel Dokunulmazlığı Karşı Suçlar’ altında kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasını, kadınların ve çocukların bedensel ve cinsel haklarının yasal olarak korunabilmesi son derece önemli ve 30’dan fazla değişiklik içeriyor. İlk maddesinde amacı ‘Kişilerin hak ve özgürlüklerini korumak’ olarak tanımlanan yeni yasada cinsel suçlarla ilgili tanımları genişletip cezaları ağırlaştırıyor.Yeni kanun’da evlilik içi tecavüzü suç olarak düzenleniyor.Aile bireylerine kötü muamele, bakım, destek olma yükümlülüğünü yerine getirmeyenler hakkında yapılacak suç duyurusunda 1 yıla kadar hapis istemi ile ceza yaptırımları bulunuyor.” Diye konuştu.
Panelden sonra, Baro Başkan Yardımcısı Osman Akın, Baro Genel Sekreteri Avukat İlknur Sarcan tarafından panelistlere plaket verildi.
 

 
Karateciler 4 madalya ile döndü
 
Genç dağcılara teorik eğitim verildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“Adli Tıp Merkezi büyük ihtiyaçtı”
DABKON Doğu Anadolu Basın Konseyi Genel Sekreteri Mahmut Akdağ bir basın ...
“Sizin hayırlınız, eşinize hayırlı olandır'
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, “Kadına Yönelik Şiddete ...
‘Öğretmen dediğimiz de aklımıza fedakarlık gelir’
Öğretmenliğin tarihin her döneminde zorlukla, mücadeleyle, tahammülle ...
 
‘Değerlerimiz kadına şiddeti reddeder’
Korkut, "Müslüman bir toplumda kadın hakkına riayet edilmemesi bir eksikliktir. ...
Kırım İçin Ortak Akıl Çalıştayı
Kırım Tatarlarının uğramış olduğu mağduriyeti gidermek ve neler yapılabileceğini ...
Erzurumlu Kadınlar’dan şiddete tepki yürüyüşü
Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü nedeniyle ...
 
Sekmen’den kadına şiddete tepki
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Kadına Yönelik Şiddete Karşı ...
TÜMSİAD “Öğretmenler Günü”nü kutladı
Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Erzurum Şube Başkanı Cafer ...
And içip, 24 Kasım'ı kutladılar
Pasinler ilçesinde 24 Kasım öğretmenler günü İlçe Kültür Merkezi toplantı ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva