Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>SÄ°YASET
18 Nisan 2015 Cumartesi - 09:57

Aydemir: ‘Erzurum bir ilimdir’

AK Parti milletvekili adayı İbrahim Aydemir, ‘Erzurum AK Parti iktidarları döneminde yeni bir heyecan kazandı. Bir güvene kavuştu. Bunu her zaman ve her vesile ile diri tutmak kararlılığındayız.’ dedi.

Aydemir: ‘Erzurum bir ilimdir’

AK Parti milletvekili adayı İbrahim Aydemir, ‘Erzurum AK Parti iktidarları döneminde yeni bir heyecan kazandı. Bir güvene kavuştu. Bunu her zaman ve her vesile ile diri tutmak kararlılığındayız.’dedi.

‘Erzurum Etrafında Bir Ufuk Turu’ başlıklı sohbette konuşan AK Parti Erzurum Milletvekili   adayı İbrahim Aydemir, Erzurum’u temsil edenlerin önceliğine değindi.

Aydemir,  ‘Öncelik, ‘Erzurum’u gerek siyasi oluşum içinde ve gerekse ülke siyasi mecrasında nasıl daha iyi temsil ederim’ olmalı. Erzurum sıradan bir şehir değil. Temsil yetkisi kazananın da sıradanlığa tenezzülü olamaz. Ben Erzurum’u Türkiye bütününde elit bir şehir olarak biliyor ve buna inanıyorum. Bu elit, ülke ve şehir için bir adanmışlığı ifade eder. Nefsinden geçmek. Ya da nefsini Erzurum’un ifade ettiği ve dadaşlık tarifi içinde yer bulan değerlere adamak. Erzurumluluk kalite ve kumaşını iyi vurgulamak..AK Dava içinde Erzurum’u temsil eden tüm siyasiler de hep bu noktada olmuşlardır’ dedi.

ERZURUMLULUK KARARLILIĞI

‘Erzurum siyasette nasıl durmalı, ya da nasıl tarif edilmeli? şeklinde yöneltilen bir suali cevaplandıran Aydemir,  ‘Erzurum AK Parti iktidarları döneminde yeni bir heyecan kazandı. Bir güvene kavuştu. Bunu her zaman ve her vesile ile diri tutmak, başka bir deyişle Erzurumlu olmanın olduğu gibi Erzurum’da kalmanın kararlılığını güçlendirmek siyasilerin görevi olmalı. Erzurum’u yaşamak. Alvarlı Efeleri, Kadı Darirleri, İbrahim Hakkıları, Nef’i’leri, her vakit yürek ve dimağda tutmak ve onların çizdiği istikametten sapmamak. Yine bir diğer anlatımla, Erzurum safını bozmamak ve Erzurum safında dadaşlarla omuz omuza durmak. Önemli olan budur.” cevabını verdi.

ERZURUMLU OLMAK AYRICALIK MIDIR?

Söyleşide Erzurum ve Erzurumluluğu tarif eden Aydemir şunları kaydetti: ‘ ‘Emrah’ın bir tarifi var ya, ‘Dedim Erzurum nedir, dedi ilimdir’ ifadesi..Emin olun ciltler dolusu şerh yazılacak bir tariftir. Burada il sözcüğünün yanı sıra ilim sözcüğünü de düşünmek lazım. Erzurum ve Erzurumluluk gerçekten de ilimdir. Üzerinde düşünülmesi ve araştırılması gereken bir duruş, tetkik edilmesi gereken bir iman, vicdan ve fikir kaynağı.  Nerelisin diye sual edildiğinde, bir dadaşın gurur ve heyecanla Erzurumluyum demesinin hikmetini iyi düşünmek lazım. Bakın bir nokta, dikkat kesilenler bilirler, İstanbul, İzmir ve Ankara gibi şehirlere göç eden çoğu il insanı, bulunduğu ili sahiplenir. Erzurumlu öyle değildir. İstanbul’da da Antalya’da da Bursa’da da Erzurumludur ve bununla övünür. Çünkü Erzurumlu olmak, ifade ettiği mana ve değerde, bir ayrıcalıktır. Şimdi biz siyasette de bu ayrıcalığın mütemadiyen vurgulanmasına dikkat çekiyoruz.’

NEF’İ DURUŞU

Nef’i duruşluluk tarifini izah eden Aydemir,  ‘Bakın bir hususu daha aktarayım. Osmanlı döneminde enderunda yetişmiş, şeyhülislam, sadrazam makamlarına gelmiş yüzlerce büyüğümüz var. Ancak, bunların içinde bulunan, bu toprağın evlatları hep şehirleriyle anılır. Erzurumlu Nef’i, İbrahim  Hakkı Erzurumi gibi.  Baki ve Fuzuli gibi Osmanlı efkarında en geniş ve en dikkatli yer bulan edip Nef’i’dir.. Doğru söylemek uğruna canını feda edebilecek kadar bir dadaşlık. Tarif zordur, hatta imkansızdır. Etek öpen, el bağlayan değil, Allah için hep hakkı söyleyen bir tarz. Nef’i Erzurum’un elit bir şehir olduğunun en beliğ örneğidir. Bu muazzez ecdad, her vakit ve fırsatta Erzurumlu olduklarını duruşlarıyla olduğu gibi eserleriyle de seslendirmiştir. Biz Erzurumlu olmak ayrıcalıktır derken, bunu kasdediyoruz. Urfalı Nabi, Erzurumlu Nef’i  vurgularına dikkat edilmesini isteriz..’ diye konuştu.

AÇ GEZEREM, TİK GEZEREM

Siyasette Erzurum üslubu diye ortaya koyduğu tanımlamaya, dadaş duruşu ve Erzurum üslubu ifadelerine açıklık getiren Aydemir şöyle dedi,  ‘Bizim davamız, bizim derdimiz Erzurum ve Erzurumlunun hak ettiği ölçüde tarif edilmesi ve ifade bulmasıdır. Çünkü Erzurum bir vicdan, bir iman, bir idrak şehridir. Ferasetliler şehridir. Bu mübarek beldenin özellikle ekonomik bağlamda yokluklar, sorunlar yumağı halinde bir şehir olarak gündeme konulmasını Erzurum duruşu adına doğru bulmayız. Peki sorun, problem ve dertleri yok mu, var elbette. Ancak bunu ortaya koyuş şekli, ya da üslubu dadaşça olmalı. Bizim ‘aç gezerem, tik gezerem’ diye bir sözümüz var. Ölçü budur. Acınan, hakir görülen bir halde olmanın, ya da öyle tarif edilmenin hiç kimseye faydası yok. Hele şu sosyal hayatın, ekonominin küreselleştiği dönemde hiç yok. Dadaşlığın gereği olan bir ağırbaşlılık ve vakar. Çözümleri, hakir görülmeyecek ölçüde, akli ve bilimsel boyutta aramak ve üretmek. ‘

 
TKDK’dan hibe yağmuru
 
‘Bize kimse boyun eğdiremez’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Taşkesenlioğlu AK Dava’yı anlattı
AK Parti Erzurum Milletvekili Adayı Zehra Taşkesenlioğlu, esnafı ziyaret ederek istişarede bulundu.
CHP adaylarından STK turu
CHP Erzurum Milletvekili adayı Avukat Gonca Aytaş, Erzurum Kalkınma Vakfı’na ...
Ala’dan Palandöken çıkarması
İçişleri Eski Bakanı ve AK Parti Erzurum 1. Sıra Milletvekilli Adayı Efkan ...
 
Aydemir: ‘Önceliğimiz Erzurum’dur’
AK Parti Erzurum Milletvekili Adayı İbrahim Aydemir, Siyaset, Ekonomi, ...
‘Recep Tayyip Erdoğan esas mimar’
Eski bakanlardan Hasan Celal Güzel, Özal’ın şehit edildiğini savundu. ...
‘Ya Allah, Ya Bismillah..’
100 maddeden oluşan Yeni Türkiye Sözleşmesi'ni okuyan Davutoğlu, "Bismillah ...
 
Dadaşlar AK Tanıtım’da buluştu
AK Parti Erzurum Milletvekili adayları için tanıtım programı düzenlendi.
Davutoğlu AK adayları tanıttı
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara Arena Spor Salonu'nda düzenlenen toplantıyla ...
CHP’den medya yaklaşımı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Erzurum Milletvekili adayları, İhlas Haber ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva