Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
Aile ve Gençlik Fonu’na başvuru verileri açıklandı
Aile ve Gençlik Fonu’na başvuru verileri açıklandı
Kurtulmuş’tan Yeni Anayasa çağrısı
Kurtulmuş’tan Yeni Anayasa çağrısı
Erdoğan: ‘Milletimize hayırlı olsun’
Erdoğan: ‘Milletimize hayırlı olsun’
‘Oyunları birer birer bozduk’
‘Oyunları birer birer bozduk’
HABERLER>KÜLTÜR & SANAT
20 Nisan 2019 Cumartesi - 13:13

Atölyesini tespih hastanesine dönüştürdü

Erzurum, kehribar, Oltu, damla ve daha birçok zarar görmüş ya da kırılmış değerli tespih taşlarını tekrar onararak can verdiğini aktaran Bülbül, ayrıca birbirinden değerli tespihleri de atölyede satışa sunduklarını ifade etti.

Atölyesini tespih hastanesine dönüştürdü

Erzurum, kehribar, Oltu, damla ve daha birçok zarar görmüş ya da kırılmış değerli tespih taşlarını tekrar onararak can verdiğini aktaran Bülbül, ayrıca birbirinden değerli tespihleri de atölyede satışa sunduklarını ifade etti.

Şanlıurfa’da bir esnaf tespihçilik mesleğine farklı bir boyut kazandırarak hastaneye dönüştürdüğü baba yadigarı 30 metrekarelik atölyede, kırık ve zarar görmüş tespih taşlarını özel teknolojik araçlarla onararak can veriyor.

Şanlıurfa’da çocukluğundan itibaren merak saldığı baba mesleğini sürdüren 32 yaşındaki tespihçi Özer Erbülbül, ‘Tespih Hastanesi’ diye adlandırdığı 30 metrekarelik atölyesinde kırık ve zarar görmüş tespih taşlarını özel teknolojik araçlarla onararak can veriyor. 25 yıldır mesleğini sürdürdüğünü ve tespihçiliğe farklı bir boyut kazandırmak istediklerini belirten Erbülbül, bu yüzden atölyeye ‘Tespih Hastanesi’ diye isim verdiğini söyledi. Müşteriler tarafından tamir için getirilen Erzurum, kehribar, Oltu, damla ve daha birçok zarar görmüş ya da kırılmış değerli tespih taşlarını tekrar onararak can verdiğini aktaran Bülbül, ayrıca birbirinden değerli tespihleri de atölyede satışa sunduklarını ifade etti. Erbülbül, tespih fiyatlarının da 5 ile 10 bin lira arasında değiştiğini söyledi.

Şanlıurfa’da tespihe olan ilginin yoğun olduğunu ve bu yüzden tespihçilikte farklı bir şeyler yapmak istediklerini belirten tespih ustası Özer Erbülbül, “Biz tespih işiyle uğraşıyoruz. Tespih hastanesi dememizin anlamı, Şanlıurfa’nın tespih kültürü geniş olduğu için bu ismi verdik. Tespihlerin genelinde tamirata gelişleri taneleri ve imameler gibi gümüş takım işlerinin minimum yapıldığı yer manasına geliyor. Genelde hasta olan tespihler, mesela imamesi kırılmış gibi hasta tespihler gelince, biz bunları tamir ediyoruz. Ameliyat ettiğimiz ürün baştan sona modifiye ediyoruz. Tespih maddeleri genel olarak kehribar çeşitleri çok sayıda bulunmaktadır. Eskiye dair tespih çeşitleri vardır. Damla kehribar ürünler bulunur. Eski objeler, Alman çatal bıçak setleri, sapında kullanılmış olan malzemeler. Biz Şanlıurfa tabiriyle bunlara bakalit diyoruz. Almanların yapmış olduğu şemsiye, sıkma kehribar dediğimiz ürünler obje diye geçer. Eskiden kalma objeler. Bize gelen ürünler kehribar çeşitlerimiz farklı renkte olmak üzere taş halinde gelir. Bize gelen bu taşlar işyerimizde olan makinelerden kesme işlemi yapılır. Kesme bitikten sonra bu taşlar ölçülere göre küçük taneler haline getirilir. Taşlar kare halinde dilimler yapılır. Taşlar sonra ise delinme işlemi yapılır. Bu taşlar parlatma, ipe dizilişi yapıldıktan sonra tespih haline gelir. Bu tespihler bizim yaptığımız kendi el emeği göz nuru eserlerimizdir. Şuanda elimde olan beyaz sıkma kehribar tespihtir. Biz genelde kehribar, uka, ağaç türleri ve seki malzemeler, Osmanlı zamanında kalma kalıntılar ve kolye çeşitlerini tekrardan işlemler yaparak teşbihe dönüştürüyoruz" dedi.

“TESPİHİN DEĞERİ ALICININ GÖZÜNDEDİR”

Tespihin bir sanat işi olduğunu ve paha biçilemez olduğunu aktaran Erbülbül, “Tespihlere baha biçilmez. Tespih sanattır. Tespih birde merak işidir. Tespih işinde koleksiyonlar müşterileri de mevcuttur. Tespihte fiyat biçilmez. Tespih çeşitleri kalitesine göre 5 liradan başlar 100 bin dolara kadar tespih vardır. Tespihin değeri alıcının gözündedir. Önemli olan kalitedir. Şanlıurfalılar tespih sanatına ilgi gösteriyorlar. Urfa medeniyetlerin başkenti olduğu gibi, kültür ne sanatın başkenti de Şanlıurfa’dır. Urfa’da yediden yetmişe herkes teşbihe meraklıdır” diye konuştu.

 
Erzurum OBM’den fidanlı kandil kutlaması
 
Erzurum Havalimanı pisti yenileniyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğu’dan Ege’ye Aşıklık Geleneği
Denizli Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği Denizli 8. Uluslararası Ege ...
Yakutiye Belediyesi, ev hanımlarına eğitim ocağı
Yakutiye İlçe Belediye Başkanlığı Sosyal Eğitim Merkezlerinde düzenlediği ...
Erzurumlu öğrenciler hadiste yarıştı
Kabil, Musul, Medine'den gelen öğrencilerle birlikte Erzurum, Gaziantep, ...
 
Uçan finallere katılmaya hak kazandı
İspir Yatılı Bölge Ortaokulu 7. Sınıf öğrencisi Rümeysa Uçan, Milli Eğitim ...
Erzurum’dan Bursa’ya gelenek köprüsü
Erzurum’un geleneksel el sanatı ürünleri 4. Bursa Geleneksel El Sanatları Festivalinde sergilenecek.
‘Kültür ve Sanat Yarışmaları’ bölge finali tamamlandı
4 farklı kategoride Malatya, Ardahan, Bingöl, Kars, Bitlis, Iğdır, Muş, ...
 
Memiş’ten turizm bilinci vurgusu
Memiş, turizmin ülkeler açısından bir zenginlik ve önemli gelir kaynaklarından ...
Halk oyunlarında Erzurum Hilalkent damgası
Halk Oyunları Yıldızlar Türkiye Şampiyonası Denizli’de yapıldı. Yarışmanın ...
Sekmen Büyükşehir turizm vizyonunu paylaştı
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “Şehrimizdeki tüm turizm potansiyellerini ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva