Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>EĞÄ°TÄ°M
23 Eylül 2020 Çarşamba - 12:13

ATAUNİ’den tarımsal üretimde yeni proje

Tarımsal üretimin bilimsel yöntemlerle yapılması için 63 yıldır bölge çiftçisine destek olan Atatürk Üniversitesi, bu misyonunu devam ettirerek yeni bir projeye daha imza attı.

ATAUNİ’den tarımsal üretimde yeni proje

Tarımsal üretimin bilimsel yöntemlerle yapılması için 63 yıldır bölge çiftçisine destek olan Atatürk Üniversitesi, bu misyonunu devam ettirerek yeni bir projeye daha imza attı.
Atatürk Üniversitesi ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı arasında imzalanan Erzurum İlinde Doğrudan Ekim Tekniğinin Yaygınlaştırılması Projesi Daphan Ovasında başladı.
Toprak işleme masraflarını azaltmak ve sürdürülebilir tarım yapılabilmesi için minimum toprak işleme veya toprak işleme yapılmadan tarım yapılması (doğrudan ekim) yaygınlaştırılması amacıyla DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile iş birliği yapan Atatürk Üniversitesi, Bitkisel Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi yürütücülüğünde Erzurum İlinde Doğrudan Ekim Tekniğinin Yaygınlaştırılması Projesini hayata geçirdi.
Daphan Ovasında bulunan Gelinkaya Köyü arazilerinde gerçekleştirilen “Koruyucu Toprak İşlemeli Ekim Yöntemi” ile geleneksel uygulamalara göre hem toprağın daha verimli olması sağlanıyor hem de enerji tüketiminde yüzde 60 tasarruf ediliyor.
“Bölge Çiftçisine Daima Destek Olacağız”
Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Keskin, Bitkisel Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Adem Aksoy ve DAP yetkililerinin katıldıkları proje açılışında, yeni yöntemin nasıl uygulandığı hakkında çiftçiler ile bilgi paylaşımında bulunuldu.
Geleneksel ekim yöntemleri yerine toprağa en az müdahale ile yapılan ekim yönteminin “Koruyucu Toprak İşlemeli Ekim Yöntemi” olduğunu söyleyen Prof. Dr. Keskin, geleneksel yöntemlerle yapılan toprak işlemede toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısının bozulduğunu, aynı zamanda da yüksek enerji giderlerine yol açtığını belirtti.
Atatürk Üniversitesinin, Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı öncülüğünde tarım ve hayvancılık faaliyetleri alanlarında önemli bir yol kat ettiğini aktaran Keskin, bu çalışmaların artarak devam edeceğini ve bölge çiftçilerine daima destek olunacağını ifade etti.
“PROJE İLE YÜZDE 70 YAKIT TASARRUFU SAĞLANACAK”
Yürütücülüğünü yaptığı proje hakkında bilgi veren ve faydalarından bahseden Prof. Dr. Aksoy ise toprak işleme ile ürün veriminin artırılması veya eşdeğer ürünün daha az maliyetle elde edilmesi düşüncesinin koruyucu toprak işleme konularını ön plana çıkardığını söyledi. Aksoy: “Projede önerilen doğrudan ekim yönteminde ekanizasyon işlemi yalnızca ekimle sınırlandırıldığı için %70 yakıt tasarrufu sağlayacak, zaman ve işçilik gereksinimini ise %50-60 azaltacak. Projede kapsamında Erzurum’da bulunan önemli ovalardan Daphan, Erzurum ve Pasinler Ovalarında doğrudan ekim teknolojisini çiftçilere tanıtmayı ve benimsetmeyi amaçlıyoruz. Doğrudan ekim yönteminin yaygınlaşmasıyla hem koruyucu toprak işlemenin faydaları hem de bitkisel üretimde girdi etkinliği sağlanabilecek” diye konuştu.
150 ÇİFTÇİYE 5 EĞİTİM PROGRAMIYLA DOĞRUDAN EKİM EĞİTİMİ VERİLECEK
Doğrudan ekim yöntemi kullanılarak, Daphan, Erzurum ve Pasinler ovalarındaki 100’er dekar çiftçi arazisinde demontrasyon üretimi yapılacağına işaret eden Bitkisel Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Adem Aksoy: “Doğrudan ekim yöntemi ile Atatürk Üniversitesi arazilerinde ise toplam 200 dekar hububat, yem bitkisi, silajlık mısır ve ayçiçeği üretiminin gerçekleştirilmesi ve demonstrasyonunun yapılmasını hedefliyoruz.
Erzurum’un bütün ilçelerinden katılımın sağlanacağı toplam 150 çiftçiye 5 eğitim programıyla doğrudan ekim eğitimi vereceğiz. Proje kapsamında, çiftçi arazisi ve Atatürk Üniversitesi arazisi olmak üzere toplam 800 dekar arazide doğrudan ekim yöntemiyle bitkisel üretim yapılacak. Yetiştirilecek ürünler, proje amaçları ve mevcut arazi şartlarına göre belirlenecek, hububat ve yem bitkileri olacak. Projenin şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 
Şenkaya’da Covid-19 denetimleri aralıksız sürüyor
 
Şenkaya Belediyesi bir ilki gerçekleştirdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ATAUNİ lisansüstü başvuru verileri açıklandı
Atatürk Üniversitesinde, lisansüstü programlar için belirlenen 4 bin 483 ...
ATAUNİ’de Uzaktan Öğreticiliğe Geçiş gündemi
Atatürk Üniversitesinde 2020-2021 Güz Yarıyılının ağırlıklı olarak uzaktan ...
Erzurum’da yüz yüze eğitim başladı
Erzurum’da okullarda yüz yüze eğitim, seyreltilmiş uygulamalarla okul ...
 
Eğitim Bir Sen raporu açıklandı
Yalçın, “Odaklanmamız gereken tek nokta çocukların alması gereken eğitimi ...
ATAUNİ Vali Memiş’i ağırladı
Yeniden Atatürk Üniversitesi Rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Ömer Çomaklı’ya ...
2020-YKS ek yerleştirme tercihleri başladı
2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre 2020-2021 öğretim ...
 
Alkışlar bu öğretmenler için
Erzurum’da lisede görevli öğretmenler, pandemi sürecini fırsata çevirerek ...
Bakan Selçuk'tan velilere çağrı
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Bazı ailelerde duyuyorum, günlük vaka ...
Fedakar öğretmenler okullarını eğitime hazırlıyor
Van’ın Bahçesaray ilçesindeki bazı öğretmenler, 21 Eylül’de yüz yüze eğitim ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva