Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
Aile ve Gençlik Fonu’na başvuru verileri açıklandı
Aile ve Gençlik Fonu’na başvuru verileri açıklandı
Kurtulmuş’tan Yeni Anayasa çağrısı
Kurtulmuş’tan Yeni Anayasa çağrısı
Erdoğan: ‘Milletimize hayırlı olsun’
Erdoğan: ‘Milletimize hayırlı olsun’
‘Oyunları birer birer bozduk’
‘Oyunları birer birer bozduk’
HABERLER>ASAYÄ°Ş
29 Kasım 2021 Pazartesi - 14:13

AFAD’da İklim değişikliğine uyum gündemi

“Türkiye’de İklim Değişikliğinden Kaynaklanan Afet Risklerinin Azaltılması ve Uyum Konusunda AFAD’ın Kapasitesinin Artırılması Teknik Destek Projesi” kapsamında, “İklim Değişikliğine Uyum için Eğiticilerin Eğitimi” etkinliği Erzurum’da başladı.

AFAD’da İklim değişikliğine uyum gündemi

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “Türkiye’de İklim Değişikliğinden Kaynaklanan Afet Risklerinin Azaltılması ve Uyum Konusunda AFAD’ın Kapasitesinin Artırılması Teknik Destek Projesi” kapsamında, “İklim Değişikliğine Uyum için Eğiticilerin Eğitimi” etkinliği Erzurum’da başladı.
29 Kasım - 03 Aralık 2021 tarihleri arasında Erzurum Palandöken kayak Merkezi’nde gerçekleştirilecek program, İklim Değişikliği Uyumu için Eğiticilerin Eğitimi Proje Takım Lideri Ceyda Erciyes, Proje Teknik Danışmanı Erdem Ergin, AFAD Erzurum İl Müdürü Selahattin Karslı, Prof. Dr. Okan Tarık Komesli ve AFAD il müdürlüklerinden gelen personelin katılımıyla düzenlenecek.
Etkinliğin temel amacı, değişen iklime uyum sağlamak ve afetler henüz gerçeklemeden riski en aza indirmek için AFAD personelinin kapasitesini artırmak. Projenin hedefi ise “Afete Dirençli Toplum Oluşturmak” misyonunu destekleyecek şekilde hem merkezi hem de yerel seviyede gerekli teknik ve insan kaynağını oluşturarak AFAD’ın iklim değişikliğinden kaynaklı afetlere uyum kapasitesini güçlendirmek. Böylece potansiyel tehlike ve risklerin tespitini kolaylaştıracak ve seçilen pilot bölgelerde hazırlanan afet eylem planlarıyla yerel kapasite ve kamu bilincini artırmaya katkı sağlanacak.
Proje Teknik Danışmanı Erdem Engin, etkinliğin açılış konuşmasında, “Bir önceki toplantımızı deniz kenarında yapmıştık. Şimdi dağda karlı ortama geçtik. Ülkemizin ne kadar çeşitli iklimsel çeşitliliğini göstermiş oluyor. Konumuz da iklim değişikliği olduğu içindir ki yurdumuzun tüm iklim bölgelerine eğilerek devam edeceğiz. Öncelikle şunu söyleyeyim ki Erzurum’a büyük geçmiş olsun, geçtiğimiz hafta 5,1 ve 4,7 büyüklüğünde depremler yaşadı. Bundan dolayıdır ki afet bölgesinde bulunuyoruz. Hepimizin de bildiği bir şey, tanıdık ve yabancı değiliz. Hatırlarsanız, bu sene içerisinde yurdumuzun 4 yerinde seller yaşandı, orman yangınlarından 41 ilimiz etkilendi. Kuraklıkla mücadelede ise 40 ilin üzerinde illerimiz etkilenmiş durumda. Konumuz iklim değişikliğine uyum değişikliği. İklim değişikliği, bilindiği gibi yeni bir konu, gelişmesi uzun yıllara dayanan bir konu. Bu alan Türkiye’de de git gide etkisini gösteriyor. 2 çalışma konusu var, birincisi iklim değişikliğinin önüne geçmek için emisyon hacmimizi artırmak, ikincisi iklim kaynaklı afetlerle nasıl baş edilir” diye konuştu.
"BU BİZLERİN KADERİ OLMAMALI"
Erzurum AFAD İl Müdürü Selahattin Karslı ise “19 Kasım’da ilimizde 5,1 büyüklüğünde bir afet yaşandı. 10 gündür bölgede bulunuyoruz, konuyla ilgili sizlere de sahayı gezdireceğiz. Neden bu bölgeyi gezdiriyoruz, göreceksiniz. Depremde nasıl bir yıkım olduğunu göreceksiniz. Bu tür depremler aslında yıkıcı olmamalı. 4 afet yaşayan bölgelerimiz de var. Heyelanlar bile yaşandı. Bölgede kış ortamında çığ yaşanabilir. 11 köyde 139 ağır hasar var. Beton arma bina yok maalesef, tamamen yapı stokundan meydana gelen hadiseler oldu. 100 yıl öncesinden çamurla yapılan evler. Bu evlerde hasar oluşuyor, bu bizlerin kaderi olmamalı” dedi.
Prof. Dr. Okan Tarık Komesli’de konuşmasında, “Bu konu herkesin gündeminde olan bir konu. Yapılan araştırmalara göre en büyük sorun iklim değişikliği konusudur. Kovid-19 ikinci sıraya düştü, bu kadar önemli bir konu. Yıllardır gelen ve yıllarca da devam edecek bir konu. Günümüzde karbon salınımını durdursak bile, tüm önlemler alınsa bile, bir tane kömür yakmasak bile, iklim değişikliğini yaşayacağız. Bunun kaçışı yoktur. Bizler bunu yalnızca yavaşlatmaya çalışıyoruz. Kaynaklarımız o kadar hor kullanılmaya başlandı ki günde 100 milyon varile yakın petrol kullanıldı, 100 milyonlarca ton fosil veya atık yakıtlar kullanılıyor. Sürekli olarak sularımızı kirletiyoruz. Sürekli iklimini değişmesine sebep oluyoruz. Paris İklim Anlaşması yapıldı, biz de taraf olduk. Sorun, global bir sorun. 1,5 derece ile sınırlandırmaya çalışıyoruz. Bu derecenin çok önemi var” ifadelerini kullandı.
Eğitim 3 Aralık tarihine kadar devam edecek.

 
Kaynak verimliliği projesine KUDAKA desteği
 
Curlingte bir ilki başardılar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzincan yolunda yolcu otobüsü devrildi: 24 yaralı
Erzincan'ın Refahiye ilçesinde yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu 24 kişi yaralandı.
Teslim olan terörist sayısı 182’ye ulaştı
İçişleri Bakanlığı, terör örgütü PKK mensubu 2 kişinin daha ikna yoluyla teslim olduğunu açıkladı.
PKK/KCK operasyonu: 3 gözaltı
Kars İl Emniyet Müdürlüğü’nce PKK/KCK terör örgütünün eylem ve faaliyetlerinin ...
 
Yoğun sis ve buzlanma kazalara neden oldu
Yön levhalarına çarparak yan devrilen tır, yolun trafiğe kapanmasına neden ...
Kayıp adamın cesedi barajda bulundu
Bayburt’un Demirözü ilçesinde kayıp olarak aranan evli ve 1 çocuk babası ...
Uzlaştırmacı sayısı 32 bini aştı
Adalet Bakanlığı Alternatif Çözümler Daire Başkanlığınca yapılan uzlaştırmacı ...
 
Erzurum AFAD seferber oldu
Rize ve Erzurum’dan sevk edilen su altı arama ve kurtarma ekibi dalgıçlar, ...
Alipaşa'da 2 katlı metruk bina kül oldu
Erzurum’da 2 katlı metruk bir binada henüz bilinmeyen bir nedenden dolayı ...
Tarihi eser operasyonu: 3 gözaltı
Ardahan'da jandarma ekiplerince durdurulan araçta 2 adet gümüş sikke, ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva