Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>KÜLTÜR & SANAT
21 Mart 2023 Salı - 02:20

2023 yılı Ramazan ayı teması 'Ramazan ve Dayanışma'

2023 yılı Ramazan ayı temasını “Ramazan ve Dayanışma” olarak belirlediklerini ifade eden Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “İyiliği, yardımlaşmayı, dayanışmayı hayat düsturu bilen aziz milletimiz, yaşadığımız tarihin gördüğü en büyük felaket karşısında büyük bir dayanışma örneği sergilemiştir” dedi.

2023 yılı Ramazan ayı teması  Ramazan ve Dayanışma

2023 yılı Ramazan ayı temasını “Ramazan ve Dayanışma” olarak belirlediklerini ifade eden Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “İyiliği, yardımlaşmayı, dayanışmayı hayat düsturu bilen aziz milletimiz, yaşadığımız tarihin gördüğü en büyük felaket karşısında büyük bir dayanışma örneği sergilemiştir” dedi

2023 Yılı Ramazan Ayı Faaliyetleri Tanıtım Programı, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın katılımıyla Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, rahmet, mağfiret ve ebedi kurtuluşun müjdecisi Ramazan ayına yaklaşmanın heyecanı içerisinde olduklarını ifade ederek, 22 Mart Çarşamba akşamı kılınacak ilk teravih namazının ardından 23 Mart Perşembe günü tutulacak ilk oruç ile Ramazan ayına girileceğini söyledi.

Asrın afeti olan depremlerden dolayı bu yıl Ramazan ayına burukluk içerisinde girdiklerini aktaran Başkan Erbaş, “Tarifi imkansız acılar yaşadık. Millet olarak zor ve sıkıntılı günlerden geçiyoruz. Bu sebeple bu yılki Ramazan ayı, özel bir anlam ifade ediyor. Zira Ramazan ayı, dertlerimize deva bulacağımız, zorluklarımızı kolay kılacağımız bir aydır. Rahmet, mağfiret, iyilik, infak, zekat ayı. Her birinin dertlere deva olacak anlamları var.” dedi.

“RAMAZAN VE DAYANIŞMA”

Yaşanılan afet ve felaketlerin sonuçlarına dair toplumsal bir duyarlılık oluşturmak için bu yılın Ramazan temasını “Ramazan ve Dayanışma” olarak belirlediklerini söyleyen Başkan Erbaş, Ramazan ayı boyunca yapılacak programlarla toplumsal dayanışma bilincini güçlendirmek ve depremzedelerin yaralarını sarma hususundaki duyarlılığın devam edebilmesi için bu temayı tercih ettiklerini belirtti.

İslam’ın yardımlaşma, paylaşma ve dayanışma dini olduğunu ifade eden Başkan Erbaş, şöyle konuştu: “Başta zekat olmak üzere mali ibadetlerin en önemli hikmetlerinden biri budur. Kur’an-ı Kerim’de ‘Müminler, ancak kardeştirler.’ buyuran Cenab-ı Mevla, hep birlikte Allah’ın ipine sımsıkı sarılmamızı, iyilik ve takvada yardımlaşmamızı emretmektedir. Peygamber Efendimiz (s.a.s) de, ‘Bir kimse kardeşine yardım ettiği müddetçe Allah da ona yardımını sürdürür.’ buyurarak bizleri her zaman dayanışmaya ve yardımlaşmaya sevk etmektedir. Toplumsal hayatın birlik ve beraberlik, huzur ve güven üzere devamını sağlama noktasında önemli ve vazgeçilmez bir ilke olan dayanışma, İslam ümmetinin alametifarikasıdır. Müslümanlar, dayanışmayı, yardımlaşmayı ve paylaşmayı Allah’a imanın, Peygamber Efendimize sadakatin ve inanca vefanın bir gereği olarak görürler.”

“İYİLİKTE YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA; MİLLETİMİZİN KARAKTERİ OLMUŞTUR”

Başkan Erbaş, tarihimizin İslam’ın evrensel değerlerinin ve ahlak ilkelerinin hayat bulduğu zirve örneklerle dolu olduğunu belirterek, “İsar, ikram, ihsan, cömertlik, diğerkâmlık gibi kavramları da içine alan dayanışma bilinci, medeniyetimizi, insanlığın hatta bütün canlıların iyiliği için çalışan bir vakıf medeniyetine dönüştürmüştür. İyilikte yardımlaşma ve dayanışma; inancını her şeyden üstün tutan aziz milletimizin adeta karakteri olmuştur.” diye konuştu.

Asil milletimizin, tarih boyunca olduğu gibi bugün de yardımlaşma ve dayanışma ahlakının en güzel örneklerini ortaya koyduğuna işaret eden Başkan Erbaş, “İyiliği, yardımlaşmayı, dayanışmayı hayat düsturu bilen aziz milletimiz, yaşadığımız tarihin gördüğü en büyük felaket karşısında büyük bir dayanışma örneği sergilemiştir. Tarihin en büyük imtihanlarından birini yaşayan milletimiz, aynı zamanda tarihin en büyük fedakarlıklarından birini ortaya koymuş ve bu çabasını devam ettirmektedir.” dedi.

İnsanların, devletin ve sivil toplum kuruluşlarının ele ele vererek deprem bölgesine yardım edebilme çabası içerisine girdiğini belirten Başkan Erbaş, paylaşma, yardımlaşma ve dayanışma bilinci diri tutularak yaraların sarılacağını ifade etti.

“YARDIM FAALİYETLERİMİZİ HIZ KESMEDEN DEVAM ETTİRMELİYİZ”

Afetlerin meydana geldiği ilk günlerdeki yardımlaşma seferberliğinin son yarayı sarıncaya kadar devam etmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Erbaş, “Özellikle Allah’ın mümin kullarına bir ikramı olan Ramazan ayında zekât, fitre, sadaka ve iftar sofralarımızla iyiliği ve bereketi çoğaltmanın gayreti içerisinde olmalıyız. İyiliğe, hayra-hasenata yönelmenin her zamankinden daha faziletli olduğu Ramazan ayında bu tür faaliyetler daha bir önem ve anlam kazanmaktadır. Zira Ramazan, rahmet, bereket ve mağfiret mevsimidir.” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUKLARIMIZ VE GENÇLERİMİZİN RAMAZAN AYINA DAİR TATLI HATIRALAR BİRİKTİRMELERİNİ TEMİN EDELİM”

Ramazan ayının, bir ahlak ve karakter eğitim mektebi olduğunu dile getiren Başkan Erbaş, gençlerin ve çocukların Ramazan ayının manevi havasını doyasıya yaşamalarını önemsediklerini vurguladı.

Gençlerin ve çocukların sahurun bereketini, orucun lezzetini ve iftarın sevincini yaşayarak öğrenmelerini isteriklerini söyleyen Başkan Erbaş, “Bunun için anne-babalara büyük sorumluluk düşmektedir. Ebeveynler olarak bizler, çocuklarımızı, gençlerimizi teşvik edelim, destekleyelim. Zihin ve gönül dünyalarında Ramazan ayına dair tatlı hatıralar biriktirmelerini temin edelim.” şeklinde konuştu.

Başkan Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak, çocukların, gençlerin ve kadınların Ramazanın manevi ikliminden, camilerin huzur veren atmosferinden azami derecede istifade edebilmeleri için gayret etiklerini; cami görevlileri başta olmak üzere bütün hocaların, büyük bir heyecan ve samimiyetle bu güzel ana hazırlandığını kaydetti.

“DEPREM BÖLGESİNDE MANEVİ DESTEK HİZMETLERİ VE ÖZEL İRŞAT PROGRAMLARI İCRA EDİLECEK”

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Ramazan ayında yapılacak olan hizmetlerle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Ülkemizin tamamında ve bilhassa deprem bölgesinde manevi destek hizmetleri ve özel irşat programları icra edilecek. İrşat faaliyetlerimizde ‘Ramazan ve Dayanışma’ konusu kapsamlı bir şekilde ele alınacak. Tüm camilerimizde ve Kur’an kurslarımızda mukabeleler okunacak. Aynı şekilde vatandaşlarımız Ramazan ayı boyunca her gün Diyanet Televizyonumuzda, Radyolarımızda okunacak mukabeleleri takip edebilecek. Camilerde okunan mukabelelere iştirak edemeyen personelden talep edenlere yönelik kurumların uygun yerlerinde mukabele saatleri planlanacak. Vatandaşlarımızın Kur’an-ı Kerim’in içeriği hakkındaki bilgisini artırmak için müftülüklerce uygun görülen camilerimizde ‘Tefsirli Mukabele’ programları yapılacak. Yine müftülüklerce uygun görülen cami ve mescitlerde ‘Hatimle Teravih Namazı’ kıldırılacak. ‘Alo 190 Dini Soruları Cevaplandırma Hattı’, Ramazan ayı boyunca haftanın 7 günü 08.00-22.00 saatleri arasında vatandaşlarımızın hizmetinde olacak. 2023 Ramazan ayı münasebetiyle indirimli kitap kampanyası düzenlenecek. Başkanlığımız tarafından hazırlanan ‘Ramazan ve Dayanışma’ temalı kitap, dergi ve diğer basılı, görsel ve sesli materyallerin bulunduğu Ramazan ayına özel web sitesi (ramazan.diyanet.gov.tr) milletimizin hizmetinde olacak. Diyanet TV, Diyanet Radyo, Diyanet Kur’an Radyo ve Diyanet Risalet Radyolarımızda iftar ve sahur programları yapılacak. Ayrıca hocalarımız, camilerimizde, Kur’an kurslarımızda, konferans salonlarında, yerel TV-Radyo kanallarında ve internet mecralarında da programlar yapacak.”

“BU ZOR GÜNLERDE YAPILACAK YAYINLARA, KONUŞULACAK KONULARA ÖZEL BİR HASSASİYET GÖSTERİLMELİ”

Ramazan ayında dini programların hemen hemen her mecrada yoğun bir şekilde yapıldığını hatırlatan Başkan Erbaş, “Bu anlamda bir emek ve gayret ortaya koyanları da takdirle karşılıyoruz. Ancak, bu tür programlarda zaman zaman dini duyguların istismar ve beklentilerin suiistimal edildiği de göz ardı edemeyeceğimiz bir gerçektir. Dolayısıyla millet olarak içinden geçtiğimiz bu zor günlerde yapılacak yayınlara, konuşulacak konulara özel bir hassasiyet gösterilmesi önem arz etmektedir.” dedi.

Başkan Erbaş, programların, insanların doğru bilgiyle buluşmasına hizmet etmesi, aydınlatıcı, birleştirici ve yapıcı olması gerektiğine işaret ederek, “Hurafelerden, ajitasyondan ve dışlayıcı tavırlardan kesinlikle uzak durulmalıdır. Özellikle bireysel ve toplumsal psikolojiyi olumsuz etkileyen, yaraların sarılmasına ve acıların teskin edilmesine katkısı olmayan her türlü tutum ve davranıştan özenle kaçınılması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

ÜSLUBUMUZ KİMLİĞİMİZDİR

Din, inanç ve ibadetle ilgili konulardan bahsederken üslup son derece önemli olduğunu vurgulayan Başkan Erbaş, şöyle devam etti: “Üslubumuz kimliğimizdir. Müslüman kimliğinin ayrılmaz parçası olan nezaket, zarafet ve itidalden uzak bir üslupla konuşmanın, sırf daha çok izlensin, daha fazla takip edilsin düşüncesiyle sansasyonel söylemlerde bulunmanın kimseye fayda sağlamayacağı açıktır. Ayrıca insanımıza hiçbir faydası olmayan meseleleri gelişigüzel ekranlara taşıyarak Ramazanın ve ibadetin iyileştirici işlevine halel getirmek büyük bir vebaldir. Bu vebale ortak edecek her türlü söz ve davranışlardan uzak durulmalıdır. Bu hususta hem medyada program yapan kardeşlerimizin hem de milletimizin gerekli hassasiyeti göstermesini istirham ediyorum.”

“KARDEŞLİĞİMİZ ZEKATLA BEREKETLENSİN, BEKLENEN SENSİN”

Başkan Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığının, iyiliği yeryüzüne egemen kılma ülküsüyle yola çıkan Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) ile “Kardeşliğimiz Zekâtla Bereketlensin, Beklenen Sensin” temasıyla bir proje yürüttüklerini aktardı.

TDV’nin, bu yıl Ramazan ayı boyunca milletin desteğiyle 81 il ve tüm ilçelerde mağdur ve ihtiyaç sahibi vatandaşların yanında olarak Ramazan’ın manevi iklimini yaşatacağını anlattı.

Her yıl kurdukları ve milyonlarca insana açtıkları ‘İyilik Sofralarını’ bu yıl da kuracaklarını söyleyen Başkan Erbaş, “Bu yıl bu Ramazanda özellikle deprem bölgesindeki 11 ilimizde iftar ve sahur sofralarına daha çok ağırlık vereceğiz. Türkiye Diyanet Vakfı olarak bu Ramazanda ilk etapta 100 bin gıda kolisi, 100 bin temizlik paketi, 150 bin alışveriş yardım kartı, bir milyon iftar-sahur ikramı ve 50 bin bayramlık kıyafet dağıtarak 2,5 milyondan fazla insanımıza yardım ulaştırmayı hedefliyoruz. Hayırseverlerimizin bağışlarıyla birlikte yardımlarımızı arttırarak sürdüreceğiz inşallah. Ramazan ayı boyunca “Hediyem Kur’an Olsun” kampanyası kapsamında 25 bin Kur’an-ı Kerim’i deprem bölgesinde ve 81 ilimizde kardeşlerimize ulaştırmanın gayreti içerisinde olacağız.” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, ihtiyaç sahiplerine yardım ulaştırmak isteyen vatandaşların, Ramazan ayı boyunca zekat, fitre, fidye, alışveriş kartı, gıda paketi, temizlik, hijyen paketi, iftar-sahur ve bayramlık bağışlarını "www.tdv.org" ve "bagis.tdv.org" adreslerinden yapabileceği gibi il ve ilçe müftülükleri, TDV şubeleri ve anlaşmalı bankalar aracılığıyla da yapabileceğini söyledi.

Bağışçıların tüm GSM operatörlerine bağlı faturalı ve faturasız hatlardan "FİTRE" veya "FİDYE" yazıp 2177'ye SMS göndererek de bağışta bulunabileceklerini bildiren Başkan Erbaş, bir SMS ücretinin, bir fitre veya fidye bedeli olan 70 lira olduğunu kaydetti.

 
Erdoğan öğretmen adaylarına müjde verdi
 
Akar: ‘Milletimizi bu terör belasından kurtaracağız’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çomaklı, Kara Fatma’yı anlattı
Araştırmacı-Yazar Zekiye Çomaklı Kara Fatma’yı düzenlenen konferansta öğrencilere anlattı.
Erbaş: 'Çalışmalarımız artacak'
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "İnşallah başkanlığımızın yurt içinde ...
‘Kahramanlık Ruhumuzda Var’
2018'de “Birileri Var”, 2019 yılında “Dirilişten Kurtuluşa Bir Duruştur ...
 
Erzurum’da milli coşku yaşandı
Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 105’inci yıl dönümü ve İstiklal ...
Vali Memiş’ten 12 Mart mesajı
Erzurum Valisi Okay Memiş, 12 Mart Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun ...
Yakutiye Ramazan’a hazır
Yakutiye Belediyesi yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle ilçedeki cami ve mescitlerin ...
 
Depremzedeler tarihi mekanlarda ağırlandı
Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Erzurum’da kredi Yurtlar kurumuna ...
Medya Sanat Evinden ‘Bir masal ya da gerçek’
Erzurum’un ilk ve tek oda tiyatrosu Medya Sanat Evi, ‘Bir masal ya da ...
‘Anadolu Düşünürleri’ raflardaki yerini aldı
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölümü Öğretim ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva