Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
‘Refah için ses vereceğiz, susmayacağız’
‘Refah için ses vereceğiz, susmayacağız’
Alcan:  Mobbing milli bir meseledir
Alcan: Mobbing milli bir meseledir
Yırtar: ‘Erzurum’da suç oranında azalma var’
Yırtar: ‘Erzurum’da suç oranında azalma var’
3 ilde dolandırıcılık operasyonu
3 ilde dolandırıcılık operasyonu
Erzurum – Erzincan yolunda kaza: 1 yaralı
Erzurum – Erzincan yolunda kaza: 1 yaralı
HABERLER>EKONOMÄ°
13 Haziran 2015 Cumartesi - 09:49

13 Yılda 73 Kat artış

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, tarımsal desteklemelerin 2002 yılına göre 73 kat arttırılarak 2014 yılında 167 Milyon TL’ye ulaştığını söyledi.

13 Yılda 73 Kat artış

Tarım, ortaya konulan etkin ve kararlı politikalar ve sağlanan desteklerle son yıllarda büyük bir çıkış yapan ve ekonomiye önemli katkılar sağlayan bir sektör konumuna geldi. Son yılların en istikrarlı dönemini yaşayan tarım Erzurum’da da büyük yol kat etti. Birçok kurumun krediler ve hibeler yoluyla desteklediği ve özellikle Tarım İl Müdürlüğü’nün alt yapısını oluşturduğu yatırımlar, tarımda bir devrim niteliğine ulaştırdı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün tarımsal desteklemeleri hakkında bilgi veren İl Müdürü Osman Akar, desteklemelerin her geçen yıl daha da artırılmasının hedeflendiğini söyledi.

TARIMDA BÜYÜK YATIRIM 2015 YILINDA OLACAK

Yapılan destekleme ve yatırımlar hakkında bilgi veren Akar, “Ülkemizde son yarım yüzyılın en istikrarlı dönemini yaşayan tarım sektörü aynı doğrultuda ilimizde de büyüdü. İlimizde yıllık yaklaşık 85 milyon TL kurumumuzun takipçisi olduğu tarımsal destekleme uygulamaları yapılmaktadır. Ancak bu 85 milyon TL dışında kurumsal görevlerimizle oluşturmuş olduğumuz veri tabanları sayesinde diğer kurum ve kuruluşların destek ve kredilerine altlık oluşturmaktayız.  Oluşturulan altyapı ve diğer unsurlar sayesinde doğrudan verilen tarımsal desteklemelerdeki artış yanında Ziraat Bankası ve Tarım Kredi kooperatiflerince verilen krediler 2002 yılına göre 73 kat artırılarak 2014 yılında 167 milyon TL ye ulaşmıştır. Yapılan eğitim ve tanıtım çalışmaları ile 2015 yılında verilen tarımsal desteklemelerin 100 milyon TL ye ulaşılması amaçlanmaktadır.” dedi.

92 BİN TARIMSAL İŞLETME KAYIT ALTINDA

Kayıt altında yapılan yatırımlar hakkında konuşan Akar, “Yaklaşık 92 bin tarımsal işletme tüm bilgileri ile kayıt altına alınmaktadır. İlimizde Bitkisel Üretim altında; organik tarım icmallerin tamamlanması ile 37 milyon TL’ye yakın destekleme yapılmış olunacaktır. Hayvancılık desteklemeleri yılında 43 milyon TL’nin üzerinde destekleme yapılmıştır. Tarımsal sanayi geliştirmek için 2007 yılından bugüne ilimizde 59 tesis 22,5 milyon TL hibe ödemesi yapılmıştır. 2015 yılında da çalışmalar devam etmektedir. Çiftçilerimizin modern tarım aletlerle buluşması 2007 yılından günümüze 3992 makine ekipman için 22,5 milyon TL hibe ödemesi yapılmıştır. Ayrıca 13 basınçlı sulama tesisine destek verilmiştir. Çiftçilerimizin modern hayvancılık tesisleri kurması için DAP yatırımları altında işletmelere inşaat sağım ünitesi ve soğutma tankı ve damızlık gebe düze alımları desteklenmiştir. 2010 yılından buyana 11 işletmemize 1.336 adet damızlık gebe düze alımı yanında inşaat ve makine ekipmanı için 22,5 milyon TL yatırım yaptırılarak 5,1 milyon TL hibe ödemesi yapılmıştır. Çiftçilerimize tarımsal faaliyetlerinde yol gösterici özel danışmanlar için 2014 yılında Bin 865 işletmemize 1,1 milyon TL ödeme yapılmıştır. Bu desteklemeler dışında 5 Bin 928 çiftçinin kredi borçları yüzde 3 faizle 1 yıl süre ile ertelenmesi için karar alınarak kredi kuruluşlarına gönderilmiştir. Ayrıca Tarım Sigortaları (TARSİM) kapsamında zarar gören çiftçilerimize 8 milyon TL civarında hasar ödemesi yapılmıştır.” diye konuştu.

DAMIZLIK BOĞA KOÇ VE TEKE DESTEKLEMELERİ

Ayrıca 2014 yılında uygulamaya konulan Damızlık boğa koç ve teke desteklenmesine ayrı önem verdiklerini belirten Akar, “Üreticilerimize desteklemelerin devam edeceğini üreticilerimizin daha verimli daha bol kazançlı sürüler elde etmesi için damızlık materyal dağıtımına önem verdiklerini bu kapsamda ilimizde 174 adet damızlık boğa ve 231 koçu üreticilerimize % 80 hibeli olarak verdik.” şeklinde konuştu.

SON TARİH 1 TEMMUZ

Erzurum İli bitkisel üretimde dönüşümün sağlanabilmesi için basınçlı sulama sistemlerine önem verdiklerinin altını çizen Akar, basınçlı sulama sistemlerine yüzde 50 hibeli verdiklerini bu kapsamda üreticilerimizin 1 Temmuz 2015 tarihine kadar başvuru yapmalarını istedi.

 

 
‘Dijital Gelecek Hareketi’ başladı
 
Erzurum ticarette emin il..
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Taşkesenlioğlu iş dünyasına seslendi
Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’da, sağlıklı ve güvenilir bir ...
Bingöl ESK’yı savundu
Hancılar Besiciler ve Sütçüler Esnaf Odası Başkanı Sebahattin Bingöl, ...
Erzurum ekonomisinde Tebriz açılımı
İran’ın Erdebil şehrinden gelen bir grup iş adamı, Erzurum Ticaret ve ...
 
Öncelik: Proje Kültürü
Atatürk Üniversitesi’nden Proje Kültürünün geliştirilmesine yönelik önemli ...
PTSO’dan girişimcilere eğitim desteği
Pasinler Ticaret ve Sanayi Odası ve Pasinler Mesleki ve Teknik Eğitim ...
Teşvikte AK dönem…
Ekonomi Bakanlığı ocak-nisan dönemi teşvik verilerini paylaştı.
 
Erzurum’un Mükellef sayısı artış sürecinde
Maliye Bakanlığı Gelir idaresi Başkanlığı 2015 Mayıs dönemi faal mükellef verilerini paylaştı.
İstikrarsızlıkta ilk adım…!
Seçim sonuçlarının Türkiye’de tek bir partiyi iktidar edecek şekilde çıkmayınca ...
Ödül gibi destek
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hayvancılığın desteklenmesi ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva